Tuesday, 5 December 2017

Motorfree Sport Litar Sepang






Post ini adalah untuk kenangan aku. Susah dapat peluang berlari dekat litar sepang F1. Dapat merasa dan aku pun tak tahu apa bakal nasib yang menimpa Litar F1 Sepang lepas penutupan acara F1 terakhir di Malaysia pada October 2016. Aku menjejakkan kaki berlari disini untuk merasakan pengalaman tersendiri. Event ini free, aku “search” daripada Facebook event. Bawah nama Motorsport free Night. Berlari dekat route litar sepang memang best. Macam jalan bertar (istana) , dulu ada pengalaman lalu merasa jalan tar Istana Bukit Serene. Tak silap rombongan sekolah tak pun ikut arwah atuk sekejap (ntah lose memory)





Smooth aje rasanya bila berlari atas trek ini. Tak boleh nak describe perasaan dia kalau dapat berlari di litar. Untuk pengetahuan, setiap larian yang aku masuk, selalunya aku akan “treat” itulah first and last time aku berlari di situ. Barulah aku dapat rasa detik pengalaman dan mengutip memori aku semasa berlari dan aku tuliskan di dalam blog( kalau ada masa).






Pendek kata, kalau berkaki ayam atas trek litar Sepang ni kaki tak sakit la. Sebab semasa berlari, aku tengok ada beberapa orang yang cabut kasut dan berlari mengikut trek nak merasa “feel dia”. Aku start grab “run” event yang free untuk jimatkan duit sebab harga “run” melampau-lampau la ni.  Kalau jimat lagi bagus dan dapat buat training sekali bila ada ramai orang. Kalau tidak sendu , lari seorang-seorang.




Masa event ini dijalankan, sebenarnya bukan sahaja untuk runner, tapi untuk rider basikal pun ada. Kalau tak nak lari, nak briskwalk pun boleh. Event ni tak silap aku dijalankan semasa Bulan Ramadhan. Memang bagus hendak membakar lemak lepas berbuka.Kalau melawat Facebook @sepanginternationalcircuit, memang banyak aktiviti dijalankan secara percuma. Jadi tak salah mencuba sekali –sekala untuk berlari di sini.


Review

1. Kalau ada lagi “free” run dekat sini nasihatkan bawa air dan makanan siap-siap . Ada sahaja booth jual makanan di sini ( tapi harga dia pelik) fahamlah sendiri apa maksudnya.

2. Untuk keselamatan ikut arahan diberikan, rajin follow up Facebook Litar Sepang kalau mereka mengadakan motor free sport. Contoh kalau bahagian kiri untuk runner sahaja, bahagian kanan untuk Rider dan bahagian lagi satu loop untuk speed rider.

3. Rugi tak lari , kalau run malam best- aman sahaja hidupnya run . Tak besar pun loop tu rasanya dalam lebih kurang 3KM satu loop kecil.

4. Datang awal kalau nak spot parking cantik

5. Jangan lupa bawa borang declaration kalau organizer minta ( selalunya ada dalam disclaimer event)


Thursday, 30 November 2017

Sambung Belajar Master di OUM

Assalam and Hello!


Tak pasti ada beberapa ramai yang tahu aku menyambung pelajaran aku di OUM. Semuanya berlaku pada 4 tahun lepas apabila melihat rakan-rakan UPM ramai menyambung pengajian mereka ke peringkat Master. Aku memilih OUM adalah kerana dia sangat-sangat flexible untuk mereka yang berkerja dan sambil belajar. Empat tahun lepas adalah waktu yang paling “crucial” penah aku lalui dalam hidup. Jadi post-post terdahulu asalkan aku ada masa, aku akan menulis. Ada yang English sepenuhnya ada yang bercampur Bahasa Melayunya. Last kali…ah lantak (kan) . Part time study is not easy. Pada awalnya 2-3 tahun pertama, gagah aku berjimba-jimba datang event blog, pergi sana-sini. Lama kelamaan susah, sebab masa yang aku “manage” tak bertepatan dengan aktiviti blogging aku.


Daripada aku gemuk 120KG sampailah aku kurus around 68kg finally aku graduate! Yeah!! Alhamdulilah.




Knowledge is Power. Asalkan aku sambung belajar lepas habis belajar nak cari gaji yang lebih tinggi ( so typical ), selepas menamatkan pengajian dalam bidang Master. Belajar  di OUM banyak memberi “point of view” kepada aku, dan aku faham beza Degree dan Master.  Master adalah lebih kepada “ ilmu management” . Jadi siapa yang berminat untuk sambung Master, adalah dinasihatkan belajar tu ada link dengan kerja ( tidak pun mengikut last degree subject). Macam aku, aku “totally different” daripada subject dan kerja ( ada sikit-sikit lah mengena pada awalnya). Degree aku adalah in Science Material (Physic) manakala Master aku, aku lompat ambil IT subject. Itu pun sebab kerja aku tidak related dengan degree aku pada masa itu ( dah bertukar kerja dah sekarang ini) . Aku struggle so hard untuk melompat fasa yang tidak related dengan aku. Asalnya aku bercadang ambil course I.T pasal aku minat subject ni.
Tapi alhamdulilah, asalkan minat ada – semua jalan.



Tips untuk sambung belajar peringkat Master
Sedikit tips aku kongsi kepada bakal junior aku atau sesiapa yang berminat, agar korang tidak melalui kepayahan dan kesilapan aku lakukkan.

1.Sambung belajar dalam bidang yang korang minat ( tidak kisahlah apa, asalkan ada minat. Slow atau tidak pada akhirnya minat ini akan mendorong semangat kita untuk belajar)
2.Kena standby duit banyak-banyak ( tak pun korang kena buat banyak-banyak pengorbanan financial especially kalau OUM sebab dia swasta)
3.Kalau bidang Master yang melibatkan (coursework dan thesis) aku nasihatkan agar semester pertama tu korang dah start cari ilham projek apa yang korang nak buat. Untuk aku, sebab aku ambil dalam aliran bukan yang aku belajar dulu, aku habiskan coursework dulu lepas tu baru fikir hendak buat apa. Aku habiskan 2 tahun yang sia-sia sebab tak tahu nak buat kajian apa. Sebenarnya senang sahaja, korang rajin-rajin bacalah report literature review dekat library tak pun google scholar . Sebab di akhir literature review tu akan ada future study/research  ( ha dekat situ korang boleh ambil ilham untuk sambung research yang terdahulu)
4.Pengorbanan, pegorbanan, pergorbanan  itu yang korang kena sediakan untuk mental korang
5.Rajin ada connection dengan rakan kelas lain (ambil dan simpan telefon mereka)
6.Pengurusan masa adalah sangat penting , sebab masa inilah korang kena jitu untuk fokus kepada pelajaran. Itu sebab kalau tak fokus silap haribulan demotivated, especially kalau tempat belajar tu flexible.
7.Bila dah masuk peringkat thesis, make sure satu hari buat satu. Lama-lama jadi bukit. Biar perlahan janji kerja berjalan and jangan lupa jumpa  supervisor untuk dapatkan nasihat.





Aku tak tahu apa benda yang patut aku kena share, aku rasa tips di atas adalah penting terutamanya daripada segi sudut financial. Tapi rezeki “Allah” ini dipermudahkan kalau kita menuntut ilmu dengan ikhlas banyak dipermudahkan dalam pelbagai bentuk rezeki ( tidak semestinya duit).  Cuma korang kena banyak-banyak bersabar dan cuba “gain” ilmu yang korang mahu menuntut tu.  Di OUM semuanya flexible tetapi yang penting korang kena rajin :

1.Check Portal pelajar
2.Rajin follow up dengan Proffesor mahupun supervisor (kalau dah buat thesis)
3.Rajin-rajin membaca extra bahan bacaan.
4.Nak score tinggi , fokus more on assignment
5.Buat whatapps /chat group untuk batch kelas korang
6.Daripada segi financial selalu follow up dengan bendahari Universiti jika ada sebarang keraguaan.
7.Kalau boleh mohon mybrain ( tapi aku simpan mybrain ini untuk PHD – kalau ada rezeki amin!)


Monday, 9 October 2017

Burpees Challenge Testimonial

It's crazy man! I can't imagine that I able to complete my 100 reps burpees in  30 days. This challenge, I do it for fun and the same time to improve my performance in sport. You should try to do this challenge and put on your bucket list: things that you should do before you die (LOLZ).According to the article that I google- Burpees got its name from Royal H. Burpee. He is Physiologist from New York. You can read more about burpees from this (link).

Figure 1Taken from huffingtonpost


My review after done this challenge - it's total mental challenge, you start to feel the agony when you do it straight 5 days. The good things- burpees can be your “ last minutes” training if you want to get your stamina increase in short period. Again, I can’t believe it I can do it this challenge. If someone ask me – can you repeat this challenge? My answer is NO….. 100 reps for 30 days is only for once in My life ( Lolz).  However, I gain many things from this insane challenge :

1.       I can do monkey bar ( after two years of training)
<    My cardio stamina performance is increase
<    Improve my back muscle
      My abs muscle finally come out


Figure 1 : I trackdown my burpess routine in my public Instagram @anour83 with #ashburpeeschallenge




How to survive your burpees challenge :

<    Go slow, start with 10 reps ( or depends on your capability ). My 100 reps challenge only began after two years practicing burpees with variety form.

     Repetition might injured you however focus on correct form and variety of it will help your struggle
<
     Get enough protein to recover your muscle sore.
     
Have a rest day ( Gila ke apa? nak continued sampai lembam?)



Testimony Picture

Figure 2 Somewhere in July 2017 I do this crazy challenge


Figure 3 : current result in September 2017


Figure 4 : we also do the burpees as warm up before VC Genting 2017






Saturday, 30 September 2017

How I do my rope climbing ( beginner)


I just want to share my personal experience in enhancing my skills in the climbing rope. At first - I always underestimate myself to conquer this skill. For OCR lover, climbing rope is one of the skill/ course that you need to master it.After two years trying, finally  I able to conquer the rope. Yet, my upper body still not strong. With this skill, it will help me to vary the training in the build up my upper strength.

That's a lot of thing I do to improve my climb. From zero knowledge/skill, I'm struggling a lot to do this.

1. Build up my back muscle

2. Weight control

3. Diet

4. Grip strength


Since I know that, there are lots of things I need to build. For temporary, I only focus this four things and master it before I jump to advance level.

Build back muscle

I read a lot of material from the internet and do my own research, any climb activities will be used back muscle as the main muscle (This is what internet said). Then, I verified the material I read by asking celebrity coach from their Instagram. If they have time to answer your question (Lolz). Personal Training is way out from my budget- if I have money, I will be the first person who will hire them 24 hours to teach me how to climb the rope. Majority agree back muscle needed to improve for your climbing skills. Every day, I woke up from sleep I straight away to inverted row. Min 30 reps, max 50 reps at gym I will to Lat machine and try to push myself to lift heavy that I can.


Weight control

Ok. This is my theory. When your body is light you can lift your body easier. So I need to lose weight (in healthy way) . It’s involve workout and diet.

Diet
To increase stamina, for a start I follow Paleo diet then I switch back to clean diet. My body need real carbs to lift the body weight.

Grip Strength
Hanging and hold as long as you can. It might be look dull, but as beginner- this is help a lots to build your grip for climbing skill



Take a deep breath,  so I can focus more on my climbing. If my heart beat fast, I unable to manage my grip and losing my focus



Jump and grip the highest point that you can reach ( this moment will test your deep squat)




Then I start climb and using my feet as support. Since my upper not to strong I can’t use pull up technique. However, I using different technique that using a lots of feet movement and abs
(Is like you do hanging leg rise)


Hang leg rise – Got it ?




Then I switch to other check point. You need strong grip to follow my technique


Post mortem – I can do 1-2 reps for the full climb , then after that my stamina is out to climb. It’s good progress for me (bila dah dapat panjat dah cukup bagus dah...), but I shouldn’t feel in safe zone cause there were lots of room improvement that I need to do.