Tuesday, 17 July 2018

My First Spartanrace



My first Spartan race (Introduction)

I remember, this race I enter on December 2017. I’m been told that I’m not qualified yet in others words “not fit enough” by my friends when I decided to join the race. I wait for almost a year to prepare myself for this race. Besides waiting and training my weakness. What I did was registered another OCR races such as Viper Challenge, Mad Warrior and Amazon race and hoping the right time comes to me.
 
Completed my Master and Viper Challenge 2017 Series (photoshot)


Finally, after completed my Viper Challenge series medal and graduated with my Master. I reward myself by brought Sprint Spartan ticket and it’s open category and located in Sire park , Iskandar Johor. When I remember my journey in OCR. Critics from friends, Families and unknown people were one of the reason I got the strength to build my sport skills ( never have it ).

My first Sprint at Sireh Park December 2017

You weakness is your strength. But truly, the critics was hurt my feeling a lot in several time. Sometimes, I down and can’t accept the comment. The comment broke my heart and always underestimate my effort and the same time I feel they did not appreciate my struggle. Now, the time has been passed. I’m prepare myself for the third race. Super Spartan that will be this end of July


Throwback Sprint Open Category Sireh Park 2017

I believe if we focus one by one our weakness in obstacle, it able to help us to conquer the next obstacle course. After 9 OCR events ( my estimation), the number obstacle I conquer increasing. How ?Every time in OCR race, if I failed to complete the obstacle fully. I will mark that obstacle in my next training plan. ( That’s beauty of OCR course, you have  already planned what you want to do during race for upcoming race).  For example, I failed to do rope climbing, In next training, I will practice a lot of my grip and enhance the skill technique climb. Some can be conquered immediately after practice. Some are not. It took time and depends on skills especially if you’re beginner in sport ( no experience at all like me )

Location between Hotel Ariana Iskandar and Sireh Park


Located in Sireh Park, we have chosen Hotel Ariana for our stay. Cheaper and one of the nearest hotel at event. Plus, the distance was near to Spartan event. However, for facilities and accommodation ? not so. One of the examples, the place was not near to ATM machine. Therefore, you need to travel to nearest town which was Bukit Indah . Food? Limited choice. Have one Thai food there and mamak no sure halal ( because suddenly we got feeling “was-was” about the halal status for the mamak stall)

You can survey Hotel Ariana from booking.com if you planned to stay in here. But, my suggestion…please booked early because this hotel is among the Spartan favorite during the  race.


Review of the course during Sprint  2017?  I mean Sireh Park itself . It is a public park with approximately 343-acre land and urban jungle. Suitable for jogging, trekking, mountain bike and boating. The elevation hill similar like Taman TTDI park but more on the natural path only in front of the park, the  path was homemade ( for Sprint ,not sure the elevation experience for Super, Beast and Ultra).


                                        
One of the slope in Sireh Park

                                         
Hill

One of the tough challenge during event, after carrying sandbag you need to run up to the hill and there you go! rope climb after hill. The second tough obstacle was bucket bridge….go to a high elevation to carried the bucket and carried to high slope.

                                          
Bucket carry



With one of the superstar Malaysia Spartanrace- Saddam


With one of the superstar Malaysia Spartanrace- Raj Ahmed

That’s the mental challenge I experience it. During google, I found review about Sireh Park here is the link. Just in case you want to find some clue and how’s it. Or you might use Instagram by search using hastag #sirehpark.







Monday, 9 July 2018

when a 120kg crazy bitch addicted to OCR?

Assalamualaikum,

 

 

 

 

 

Is quite long time I’m not writing in here. There were a lot thing I want to share it. But, I didn’t know where to start. Let start again. I’m practically busy to prepare myself for my upcoming Spartan race. To remember back what happened  3-4 years ago, I’m fat. Totally F.AT with all sadness and bad luck surrounded in my stories. I’m stop blogging because I been betrayed and been cheated (love stories burrghhh….. , I already forgive to all of them - no need elaborate in details ). But I never forgive to a person who’s talking bad behind me and pretend to be my friend during my suffering ( which was I found it this stories last week).

 

Been cheated by your bf,

Unfinished thesis

Been scolded by your Professor

Hectic work

,

,

Oh yes.. almost been diagnosed for blood pressure

 

,

,

,

To many things to list in here

 

I’m a desperate lady who’re seeking new life and happiness . Can you feel my pain ? You try everything like try winning back your bf’s heart. Work harder. Try to search good material for blog. Everything. Till one day I decided to enter Viper Challenge in March 2016. It change all my life.

 

 

 

 

My first Obstacle run

 

 

 

I’m fat…very fat , people bullied you with words. Gemuk, banyak air, obesity. Besar macam gajah. (Fat, horny fat girl, big like elephant) . Even your own families critics your body appearance. Itu belum part kena gelak dengan kawan sekolah, university, ex-boyfriend yang dulu-dulu.  So, the time I joined Viper Challenge was about to “let go my frustration AND ANGER” not to become thinner ( because I lost my hope to lose the kilos) . I’m crazy bitch in pain furthermore  nobody wants to listen to my problem. Yes…no one care. People that I trust avoiding me. Like they didn’t want to listen to my stories. I feel mental down and crying all time in bathroom.  So, I want to torture myself by participate this “crazy sport” But things become different, when I been taught  and guided to do workout. First to prevent injuries. Second, I gemuk kot. Siapa nak angkat aku?. All the training help me to divert my problem to become “one energy”. Positive energy. (It’s hard to change your negative aura to positive aura even till now)

 

 

My workout regime killed my sadness. I control portion food to drop a few kilo to make sure that I able to pull myself . Tak payahlah menyusahkan orang lain. Aku kan gemuk. Besar macam gajah. By the time, I finished my first ever obstacle run. I can’t believe it. Even 20 obstacles. I only can make it 6-7 obstacles. (oklah………tak pernah pun try kan). It motivates me a lot and I becoming ocr junkie since then.

Tuesday, 24 April 2018

Adakah MILO tidak baik untuk kesihatan?

Hi, terpanggil untuk aku buat research pasal Milo. Adakah MILO baik untuk kesihatan ? Di ulangi dan emphases perkataan " kesihatan". Disclaimer : Kot kalau aku tulis ni salah tolong betul. Aku terpanggil untuk menulis di dalam blog  dengan dua alasan. Yang pertama , untuk aku mudah buat research sendiri, orang kata kalau kita tulis dan research sendiri lagi senang kita ingat ilmu dan info tu. Dan kedua, baru-baru ini aku kena bantai kaw-kaw pasal biskut plastik. Pasal aku just sharing  and buat caption di dalam Facebook. Jadi tak fair untuk judge aku di situ pasal aku tak explain well in FB (sebab aku akan share dan letak beberapa caption). So the best way, aku pilih blog sebagai medium untuk express apa yang aku rasa.

 

                                                                        

Berbalik kepada topik yang berbangkit. Pertama untuk kita “judge” MILO tu sihat ke tidak. Kita kena kenal kandungan-kandungan yang ada di dalam MILO . Daripada sumber online (1) (2). Serbuk MILO yang kita makan atau minum tu adalah mengandungi : ekstrak malt, serbuk susu skim,maltodekstrin, gula, koko, minyak kelapa sawit, mineral,vitamin dan vanillin sebagai perasa tambahan. Just for info, Malt adalah biji bijian ( contoh yang gandum)  yang dikeringan.

 

Pada pendapat saya, bila sebut pasal gula, typical thinker. Oh…gula – tak sihat ( so Malaysia , including me). So, yup serbuk milo itu sendiri mengandungi gula (nanti dulu saya tak kasi personal point of view saya lagi, so don’t jump into the conclusion on based what I wrote)  

 

Ok , next stage. Merujuk kepada panduan label nutrisi yang diberikan belakang MILO. Kita kena faham apa maksudnya. Faham tak apa maksudnya sajian 30gram memberikan tenaga sebanyak 124 kcal ? .

 

Mengikut sumber link (3) rujukan aku, Bancuhan (satu mug standard secara kasar 200 ml ) dengan 30 gram boleh membekalkan tenaga sebanyak 124 kcal (bancuhan kosong yang tidak termasuk dengan apa-apa tambahan bahan contohnya tambahan gula atau susu pekat).  Di mana sukatan 30 gram adalah bersamaan dengan 4 sudu besar serbuk MILO . Manakala 15 gram serbum MILO merujuk kepada 3 sudu camca kecil.

 

 

 

Daripada sudut personal opinion aku, aku akan bentangkan point daripada segi kandungan lemak dan gula yang ada dalam bancuhan 30 gram. (Kenapa lemak dan gula sahaja?) Setakat ni benda ni adalah salah satu punca utama MILO nampak macam jahat.

 

 

Lemak

 

Untuk bancuhan serbuk MILO yang 30 gram total lemak dia adalah sebanyak 3.0 gram. Dimana ada tiga jenis lemak dalam bancuhan ini iaitu :

 

1. 1.1g lemak monotidaktepu

2. 0.3g lemak polyunsaturated

3. 1.5g lemak saturated fat

 

Sihat ke tidak lemak dalam MILO ni? Explaination : mengikut kajian saturated fat boleh menyebabkan LDL ( cholesterol jahat meningkat) . Boleh menyebabkan obesity dan saluran jantung tersumbat KALAU tidak jaga pemakanan.  Mengikut sumber (link) dicadangkan saturated fat dibenarkan adalah sebanyak 11% daripada daily calori kita. Contohnya macam aku daily intake 1900 jadi tahap selamat lebih kurang 209kcal saturated fat dibenarkan (AHAHAHAHHAHAHAHAHAHA) . Ambil lebih ( tak tahu apa jadi nanti kita buat research baru cerita pasal saturated fat)

 

 

Megikut sumber yang sama (link), ini adalah level-level lemak yang patut kita berjaga-jaga semasa membeli makanan/minuman yang menyediakan label

 

Kandungan lemak tinggi = lebih daripada 17.5g lemak per 100g

Kandungan lemak serdahana =3.1g – 17.5g lemak per 100g

Kandungan lemak rendah = 3.0g fat or less per 100g

 

 

Kandungan lemak saturated yang tinggi = lebih daripada 5g lemak saturated per 100 gram

Kandungan lemak saturated yang serdahana= 1.6-4.9 saturated per 100 g

Kandungan lemak saturated yang rendah = 1.5g atau rendah per 100g

 

 

(ok jadi untuk masa akan datang, kalau ada label makanan boleh refer yang ini untuk rujukan, #pesanan untuk diri sendiri)

 

Itu baru cerita pasal lemak dalam MILO tak cerita lagi pasal kandungan gula dalam milo

 

 

Gula

 

Kandungan gula dalam MILO pula ada sebanyak 12.2g dalam 30gram MILO. Maksudnya kandungan gula dalam MILO adalah 40.6666% ( calculation  12.2 /30 X 100 ) . WOW! Manakala lemak pula 10% (calculation 3/30 X100).  Tapi merujuk setengah debat mengatakan bila MILO sudah dilarutkan didalam air peratus gula menjadi 6% (tidak pula dinyatakan berapa ml) boleh rujuk kepada artikel ini (link)

 

Ok tak habis lagi 12.2g gula dalam MILO adalah datang daripada tiga jenis gula iaitu :

1. sukrosa 5.6g

2. laktosa 3.3g

3.maltosa 2.9g

 

 

Tinggi ke rendah kandunagn gula dalam MILO ? Mengikut rujukan label pemakanan (link). Aku screenshot di bawah ini

 

(ok jadi untuk masa akan datang, kalau ada label makanan boleh refer yang ini untuk rujukan, #pesanan untuk diri sendiri)

 

 

 

Kesimpulan daripada bahan rujukan aku ( yang tak beberapa nak perfect) serta daripada pendapat personal aku : -

 

 

1. MILO bukan makanan untuk kesihatan TETAPI baik dan bagus untuk sumber tenaga ( aku kalau emergency pun telan gak air milo kosong)

 

2. Viral mengata boleh mendatang penyakit. Tapi sebenarnya lifestyle sesorang tu sebenarnya penyumbang utama. You are what you eat. Lepas tu Nestle pun dah terang-terang buat disclaimer macam dekat bawah

 

 

 

 

3. Untuk pengamal diet eat clean (macam aku), MILO adalah TIDAK sesuai untuk pengamal eat clean sebab dia process food.

 

4. Dan tidak sesuai kepada mereka yang diet yang tak makan refine sugar.

 

5. MILO tu jadi tak sihat ada beberapa sebab. Satu pasal bancuhan tu sendiri. Orang Malaysia dia tak akan bancuh ikut label makanan , dia akan tambah. Tambah gula la…tambah susu pekat la..

 

6. Sebab kedua mengikut saranan, MILO disarankan boleh ambil satu kali sehari (tu bergantung apa jenis kau makan) kot tak diet dan tak jaga makan ha..memang sesuai ambil satu kali SAHAJA. (Sumber link).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wednesday, 7 March 2018

Idea lunchbox

Hi!

Eat clean sebenarnya mudah. Sebab tu ada sesetengah coach akan cakap nak kurus kena  makan (kalau siapa yang sign up kelas untuk certified coach… saya ulang “certificate coach”, sebab banyak naw dalam Instagram sekarang mengaku coach tapi ajar benda yang bukan-bukan siap melanggar akta kesihatan #my2centnote ).

Saya tak sign up personal trainer, agak kurang berkemampuan di situ. Tapi  rezeki saya, ilmu ini saya  daripada orang-orang berpengalaman dan belajar daripada pengalaman jatuh bangun saya dalam menuju perjalanan “healthy lifestyle”. Itu pun ada juga mengutip ilmu free daripada skodeng social media coach yang certified, sebab  ada yang antara mereka kadang-kadang ada yang kasi tips secara percuma.

Perjalanan saya untuk kurus bukan maksudnya untuk “kurus” atas penimbang berat tapi adalah “strong and fit”.  I been there :
makan supplement kurus ,

diet kalori rendah,tak makan,
eating disorder


etc. Tapi gitu lah jadinya…oh ya benda paling gila bila  ayah saya panggil saya dugong terdampar, saya terus pergi sign up ke slimming center( what the heck, sebab feel rejected disayangi oleh ayan sendiri – so emo ).

Bayar mahal-mahal tapi end the end sama sahaja kaedahnya. Let me share personal experience ke Slimming beauty  center. Dorang akan semak berat kita, apa kita makan , berapa umur etc (pendek kata detail yang mempengaruhi kadar metabolism kita). Lepas tu mereka akan design spesifik menu plan selama seminggu  yang selalunya kalori dalam 1200 dan ke bawah ( serious lapar gila tahap gaban) habis plan datang center buat treatment bakar lemak.

Ya allah machine dia sakit nak mampus. Itu belum cerita duduk dalam blanket panas. Yang kononya boleh bakar lemak. No exercise katanya…tapi masa kau dah kena hentam dengan machine tu, masa tu kau akan rasa nak pergi exercise terus daripada menghadap machine sliming beauty center.

Lepas tu repeat sampai achieve target. RM8K untuk 10 session treatment including menu plan. Perghh…. I’m so desperate during that time. Lepas tu ,terduduk makan pasir macam dekat tengah KL. (eh pasir pun mahal tau nak beli sekarang ni kat KL)


Sebenarnya  kita boleh dapat secara free sahaja untuk kurus  ( saya ulang “free eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee”  harakat panjang nak sebut ). Iaitu dengan mengawal pemakanan kita atau mengubah lifestyle cara hidup kita dengan memilih eat clean sebagai caranya.


Balik kepada topik asal. Mencari idea lunchbox sihat ? Di sini saya kongsikan beberapa resipi (style saya) untuk eat clean.

Idea Pertama : Ayam bakar dan salad


Cara masak ayam bakar : Portion ayam saya adalah ¼ . Basuh dan bersihkan ayam (cara saya untuk bersihkan ayam adalah dengan bersih campur dengan tepung , jadi lemak-lemak atau lender ayam tu akan melekat pada tepung tu dah agak bersih bilas dengan air sampai bersih tak ada tepung). Kemudian tu, cucuk ayam dengan garfu. Perap pakai olive oil (sikit cukup syarat lumur pada ayam) + paprika + canyan. Kalau dapat perap lagi lama lagi bagus. Lepas tu bakar. Saya pakai oven manual. Jadi cara bakar saya ye lah api atas dan bawah. Suhu dalam 150 darjah celcius (tengok tahap kepanasan oven manual ni). Bakar dalam 30-40 minit.  Kenalah rajin tinjau ayam ni kot takut terhangus.Salad mudah sahaja saya sediakan, ambil salad jenis iceberg bilas dan potong. Rebus kacang peas (yang kering punya , saya tak pakai dalam tin) manakala carrot potong ikut mana korang hendak. Kot rajin bentuklah love-love. Tu je



Idea kedua : ayam grill rosemary + salad


Cara sediakan : ayam macam biasa saiz ¼ , bilas dan bersihkan. Perapkan dengan olive oil (sedikit cukup syarat perap) + rosemary dan black paper. Dah agak-agak perap tu dah masuk. Boleh masak. Grill atas pan stick sampai masak. Kemudian sediakan salad , bahan untuk ini saya sediakan salad iceberg,capcisum setengah warna kuning dan sebatang lobak merah.







Idea ketiga : ayam bakar paprika + salad
Cara masak : sama sahaja macam kaedah di atas, style ni bakar. Perapan terdiri daripada paprik dan olive oil. Manakala salad adalah jenis butterhead,carrot dan timun. Cuma untuk endurance repair muscle – saya tambah telur rebus satu biji dalam lunchbox ni.




Senangkan eat clean? Stay away from processing condiment macam sos dan kicap. Salad tu pun saya memang makan raw. Saya akan cerita pada lain post pasal sos ini. Kos penyediaan bekalan pun murah memang sesuai siapa nak budget terutamanya orang macam saya. Daripada kos penyediaan ini saya dapat daripada kak yani punya tips yang Saya cuma pass down apa saya faham J harap dapat memberikan sedikit idea kepada korang.



Extra information :

1. Beli ayam potong empat (dah boleh buat 4 hari bekalan tengah hari)

2. Telur beli sepapan (lagi jimat)

3. Sayur boleh beli dekat NSK. Sayur murah : sawi, salad iceberg, timun, tomato dengan lobak merah