Thursday, 31 January 2013

Sebak tengok...

Sebak mk tengok anak bangsa sendiri yang dah lupa daratan sampai tak kenal dunia dan tuhan. Nak cakap lebih pun tak guna Mk bukannya PM nak memberikan peringatan.petang tadi mama balik dari tempat kerja, jumpa Mk petang tadi dengan melinang air mata.Dahlah hari semalam hari jadi mama.Jadi MK suspen je takut MK yang buat dosa dengan mama.
Mama pun dengan sebak bercerita dekat sekolah tadi,ada lelaki melayu cari pengetua. Dengan bongkaknya dia beritahu mama....saya tak mahu anak saya belajar jawi....maksudnya dia tak mahu anak dia kenal al quran.Sambil dengan angkuhnya berkata itu bukan bahasa dia.....kau tak tahu pulak nanti masuk kubur kena soal dalam bahasa arab.
Tapi nama anak letak bin,
Mama hanya mampu tergamam, mama yang ambil inisatif sendiri untuk ajar anak bangsa supaya kenal tuhan. Tak kisahlah bangsa apa, mama akan ajar asas mengikut agama mereka. Tapi untuk anak beragama islam mama akan tekankan sikit dalam muqadam atau al quran.Mama kata usia semuda buluh ni kena lentur awal-awal....nanti dah keras tak kenal kita ni berasal dari tanah dan agamanya.
Mama tak minta lebih pun duit, dengan syarat anak bangsa boleh mengucap khalimah syahadah.....
Esok lusa mati anak -anak ni jugalah yang kena baca yassin untuk mak bapak...ingat tu....

Harrods Bag For Sale



MK nak share , member atas member punya. Siapa yang berminat dengan Harrods, Member MK yang duduk london
Akan balik dan dia offer siapa nak kirim dia. Memandang easy access dia dekat dengan Harrods dan harrods pun tengah sale dekat London.  Ada banyak yang menyusul. Korang pun boleh survey dekat harrods sama ada berbaloi ke tidak harga dia.

Buat sementara waktu member MK tak beri account dia lagi. Nanti apa-apa MK update dengan korang semua.




senarai harga 
1)shopper 1-7 RM180
2) shoulder 1-3 RM220
3)  shoulder 4-7  RM250
4)  shoulder 8  RM270






Wednesday, 30 January 2013

Love Soap


Ladies – this will be your new best-kept secret! The Love Soap eliminates odour, moisturizes, tightens 

and keeps bacteria at bay with one easy wash. Its pH-balanced formula and anti-aging process also 

makes it a winner!

Get a 60g bar of Love Soap from HiShop for only RM110.40 and free delivery . Tell your friends about 

this deal too by visit to my link site here



Tuesday, 29 January 2013

Chedet



chedet... siapa tak kenal. Saya kagum dengan beliau sebab beliau jarang atau tak pernahlah melatah kalau ada berita/khabar berkenaan dengan beliau.

Beliau bercakap " buat apa nak melatah ,kalau melatah tu betullah saya yang buat...

Orang lebih percaya kepada ayat-ayat manis daripada kebenaran fakta.

Monday, 28 January 2013

Restuarant Octopus Sushi and Thai, Wangsa Walk

 
Minggu tema aku  makan makanan jepun,
Rasanya ramai tak tahu lagi tempat makan octopus sushi and thai ni.
Aku tak jenguk website dia lagi
tapi Aku selalu layan makan dekat wangsa walk dengan festival city.
Dia pun ada kat ampang point.




Walaupun tak sehebat saisaki atu shogun,
 tapi boleh layan tekak nafsu nafsi aku ni.
Yang semamgnya gila makan sushi
Walau apa pun pada pendapat aku
kalau nak berbaloi  makan sushi
boleh makan dekat saisaki.
 Makan sampai meletup.


Yang unik tempat ni restaurant Octopus Sushi and Thai ni,
 dia adalah kombinasi antara jepun dan thai.(Fusion Jepun la kononya)
Jadi pada pengemar sushi yang
 nak bawa member tak makan geti makan sushi bolehlah
. At least member tu boleh makan benda lain
dari ternganga tengok salmon raw menari depan mata dia.

Colour Your Eyes!



Rainbow Color Contact Lenses - Storm Grey - Before: RM58, NOW: only RM46.40 [20% OFF] FREE 7-Day Nationwide Delivery 

Here’s a little tip for the girls – you don’t need to spend a lot to get a dramatically different look, just pop on some of these Rainbow Color Contact Lenses!

Get the Rainbow Color Contact Lenses in Storm Grey from HiShop for that instantly mysterious, smoldering gaze. Tell your friends about this deal too, Visit to this website



Vitamin Lipstick



Sales Title: Prorance Vitamin Lipstick - 102 - Before: RM29.90, NOW: only RM23.92 [20% OFF] FREE 7-Day Nationwide Delivery

Dry and chapped lips are a thing of the past, thanks to the Prorance Vitamin Lipstick. Enriched with Vitamin E and Jojoba Oil, it’ll keep your lips luscious and pretty in a sultry shade of pink too!

Get the Prorance Vitamin Lipstick in shade 102 for only RM 29.90 from HiShop! Remember to tell your friends about this too, By click from this link.


Sunday, 27 January 2013

Rokok





Rokok.... doa mama dekat MK(Macikz konah ) dah termakbul mungkin. Latar belakang keluarga MK bukanlah rokok secara jujurnya MK adalah keluarga perempuan yang pertama hisap rokok. Perangai MK mungkin sedikit berlainan dalam family. Biasalah... pernah dengar pepatah tak ? dalam sesuatu ahli keluarga mesti ada seoarang yang akan berlainan.  Boleh baca lebih lanjut di sini

Pembesaran MK lebih kepada kawan daripada keluarga. Tapi alhamdulilah berkat doa mama dan papa tak jemu-jemu untuk melihat MK tu ...MK tak lupa.

Mungkin entri sedikit poyo...cuma nak bercerita betapa payahnya hendak berhenti rokok. Alhamdulilah dan insayallah mungkin ini adalah kekal dan tidak seperti percubaan lain yang mungkin sudah 20 kali MK cuba.

Secara kasarnya MK dah hisap rokok senyap-senyap daripada keluarga selama 10 tahun. Hati naluri seorang ibu sahaja dapat tangkap/kantoi MK hisap rokok. Pendekatan mama MK lebih banyak berdoa dan perbuatan penyentapkan tapi bukan cara marah atau pukul. Antara percubaan nak sedarkan diri MK yang nakal tahap gaban :


  1. Papa pernah umpan MK bawa lauk kari kepala ikan best in the town bawah tudung salji. MK buka tudung salji tetiba bukan kari tapi bekas abu rokok yang MK sembunyi secara baik. Kantoi benda ini berlaku lebih kurang 8 tahun lepas.
  2. Mama kata ada lauk pasta best untuk MK. MK buka periuk ada dua kotak dunhill 20 dalam periuk. Mama kata sedap betul lauk malam ni.Yang ini 3 bulan lepas
  3. MK balik ada poster keburukan merokok tampal kat bilik pintu...tak silap 5 tahun lepas.
lepas tu mama dan papa dah tak tanya...dah besar gedabak bak kata papa.
Akhir sekali mama tanya kata putus bila hendak berhenti merokok ? MK pun kasi syarat samada MK Kahwin (kalaulah ) atau MK masuk umur 30 tahun.

Sebelum ini MK kalau dalam percubaan berhenti MK akan war-war kepada kawan-kawan. Tapi tidak kali ini, seperti ada hati kata....dah berapa banyak kali cuba akhirnya gagal ...MK akan rokok balik.
Percubaan tidak berjaya bila :-
  1. MK rasa semacam berhenti rokok akan jadi gemuk... itu paranoid yang sangat MK takut. Akhirnya MK hisap rokok balik tapi badan tak pun macam model
  2. Migrain selepas seminggu....member kata jangan berhenti mendadak... nanti sakit. MK pun hisap 1 pam je...hmmmm bila dah start 1 pam nak lagi 2 pam.. itulah orang kata dah bagi peha nak betis.
  3. Kesanggapan bau rokok adalah trauma tragik perokok tegar... bila bau rokok rasa badan ini melayang-layang

Akhirnya entah apa pentunjuk MK berhenti mendadak dalam masa sebulan. Jujurnya iman tu memanglah tergugat bila bau rokok. Tapi orang kata no pain no gain, 2 minggu berturut-turut MK akan demam. Badan akan mengigil nak rokok. MK belajar daripada pengalaman. Tak payah nak sepam dua pam...kesudahannya sampai masuk liang lahad MK tak berhenti merokok.
Bila berborak dengan rakan-rakan yang sudah berhenti rokok, ketagihan itu akan mengambil masa untuk hilang selama lebih kurang setahun. Mana taknya...dah 10 tahun hisap rokok...banyakkan berapa kilang nikotin dalam dada MK ni.

MK pun dulu hisap sebab kononnya rock star, lepas tu senang nak hafal rumusan fizik yang gila tu sambil hisap rokok dan study. Memanglah otak masuk dengan hafalan rumusan tu. Tapi akhirnya pada satu hari MK dapati yang MK dah ketagih bila MK start beli kotak rokok sendiri. Dulu perempuan hisap rokok nampak jahat gila dan bila MK beli kotak rokok tu rasa macam thriller sangat. Seronok. (Gila ke apa aku ni?) Hingga makin lama makin tiada segan silu MK hendak beli rokok.


Setakat ini badan MK sakit-sakit tengah gagah melayan nafsu nafsi MK. Jadi berhenti rokok untuk perokok tegar memang memerlukan kecekalan yang tinggi. Cuma MK takut jadi hangat-hangat tahi ayam. Jadi MK pun tengah berdoa supaya tak rendah semangat ni.

Terserempak.

Creepsz bercerita tentang kisah lama. Kaki baru nak menampak beli kopi dekat starbucks tapau bawa makan uptown. Sedang bercerita-cerita dan bertukar cerita, kelibat kelihatan dan creepsz pun kata panjang umur betul budak ni.Memang panjang umur bila sebut nama muncul macam pak belalang bacakan jampi.
Mereka salam bagai lama tak jumpa.Rupanya diaorang dah kenal dah lama...agak-agak lebih kurang 10 tahun.
Saya pun terimbas kenangan kawan-kawan masa belajar. Sekarang giliran mereka berdua bertukar cerita dan aku duduk ditepi.
Kawan kalau lama gila tak jumpa boleh bercerita lebih 12 jam, tapi memandangkan masing-masing terikat sebagai seorang anak dan tanggujawab, melangkah kaki untuk balik.

Friday, 25 January 2013

Krim Pemutih


Nak berkongsi  artikel yahoo yang baru dibaca daripada link ni

Berhati- hati dengan pengunaan krim pemutih di pasaran atau butik kecantikan.Last kali
krim pemutih macikz konah pakai adalah baby face, lepas tu terus tak pakai sebab kementerian kesihatan tak kasi. Memanglah effect dia cepat tapi sebab kandungan hidrokuinon yang tinggi boleh menyebabkan kulit mengelupas secara aktif (kulit jadi melepuh terbakar)

Cuma macikz konah terkejut selain daripada hidrokuinon ....krim pemutih ada sesetengah tu letak merkuri. Dimana effect putih  dan mulus  pada kulit kita tapi hakikatnya pemakaian yang kerap menyebabkan merkuri tu boleh mendap dalam kulit.

Daripada pemahaman macikz konah dekat tindak balas kimia.... merkuri ni beracun...jadi
bila dah mendap lama-lama tu... adalah side effect dia. Patutlah ada setengah orang pakai krim pemutih kulit dia putih berseri lepas dah lama-lama kulit dia jadi hitam... ( merkuri kalau diekstrek dalam bentuk asal.. memang hitam pun molekul dia)

Kalau krim pemutih yang bau kuat = jangan pakai..bahan kimia tinggi
Krim pemutih yang berkilat-kilat krim dia = ada kemungkinan besar ada merkuri

al kisahnya...

Cursing On The Road



Did you fimiliar with this attitude ? I'm been there! :p.... before this

Thursday, 24 January 2013

Patah Kekata


I learned  and would like to share with others, if when someone put you down  meaning : they actual not "happy" with their own life and this is the reason why their will use reverse physiology to "de-motivated"

Look at  your self and grateful/ alhamdulillah because you almost have everything/rezeki and doesn't matter either is big or small  negative people tend  dislike  with the joy of achievement we have. Agree ?

So I'm strongly agree with Michael P. Watson " Strong people don't put others down , they lift them up"
Them just pathetic/uhappy/miserable/zero with their life will put others down


(cuma terfikir kalau orang macam ni memberi negatif komen dekat kita ambil cermin dan 
pantul kepada dia sendiri )

dia komen kita gemuk ? dia double besar dari saiz kita?cam manatu?cer cer cete?

Kalau dia komen pasal boyfriend kita? Mungkin dia tak happy dengan relationship dia..dia single ke
boyfriend/husband/scandel dia tak masa dengan dia atau tak pamper dia. Atau dia tersekat dengan takluk dan 
syarat seperti masa,anak-anak atau financial ?

dia komen kita macam bagus sangat ? dia apa ada ? cuma kita tengok orang macam tu? mungkin dia tak masa
seperti masa yang kita ada dengan macam-macam aktiviti yang kita ada.


Ha this is the reason why their use bad words to reverse physiology !






p/s: Ip address does not lie...gotcha

Wednesday, 23 January 2013

Pengurusan Masa



 
Bagaimana saya hendak bahagi masa saya kepada semua perkara di atas dalam masa 24 jam 7 hari 1 minggu dalam satu misi ?
Saya harap family,rerakan,boyfriend  dan orang office saya dapat memahami saya .
Masalahnya semua orang tiada masa. Cuma kena bijak pandai bahagikan masa.

Quote For Today




"buat orang dia boleh "  TAPI kalau orang buat dan gurau sikit dengan dia "dia melenting" bluweerrrrrrrrkkkkkkkkkk!!!!!!!!

cantik/hensem macam mana pun muka tapi perangai macam ni... tak cantik/hensem uoolsss....

Tuesday, 22 January 2013

Karma

Karma dibalas dulu aku kaki perosak telefon awam,
Pernah gunting wayar phone sebab dengki tengok bebudak aspura bergayut sakan dekat telefon.

Pernah jolok slot syiling korek nak pergi aiskrim malaysia yang berharga 5 sen dan dapat beli 20 batang dengan sakan.

Pernah juga curi line telefon awam disambungkan dengan rumah jiran. Buat bodoh bila jiran menjerit bill telefon melambung mencecah dua ribu, tapi aku buat bodoh.

Sekarang.... dengan kuasa allah, akulah tukang cacai yang menjaga dan mengambil aduan kerosakan. Mengejar semua pegawai teknikal supaya dapat baiki telefon rosak....kejar macam bank suruh bayar hutang.

Hari ini aku dikejutkan dengan benda pelik, telefon awam dekat daya bumi kena curi pukul 4 pagi....kena tarik pakai lori....padahal kawasan tu tak berapa ramai yang gunakan telefon awam....

Apa nak jadilah korang ni....dapat jual besi buruk pun jadi ke?

Karma aku.....

Review hansel and gretel witch hunter


Review Thank you to nuffnang for invited us to action pack movie today. Did ever read and heard about Hansel and Gretel story ? We did it when we in childhood. But this movie totally different from the fairytale that you ever know. If you read the book of lost thing from john Connolly, this is thriller story.Don't you ever dare to think to bring someone below than 18 years. Producer MTv , and of course the sound system is superb. Tang bunyi percikan darah Tuesday macam mengalir ditepi pipi...wallah pengsan.This movie actually regards to Hansel and Gretel after their grown up.I did think when I'm child what happen to them.. So lucky someone did think what I'm think.. uhuhu , everything become older follow the timeline.What can I describe thriller, darah..darah...darah but it's nice movie can pump up your adrenaline.


Sinopis Movie Hansel and Gretel : Witch dalam Bahasa Melayu




Ditinggalkan di hutan oleh bapanya. Adik beradik Hansel and Gretel telah memasuki Rumah Gula-gula yang diduduki oleh ahli sihir.  Ahli sihir telah memaksa Hansel untuk makan non stop (untuk memastikan Hansel menjadi gemuk) Manakal Gretel dipaksa untuk memanaskan oven. Kemudian dengan tindakan pantas Hansel dan Gretel, mereka berjaya membunuh ahli sihir tu dengan memasukan dia ke dalam oven.



Lepas lima belas tahun berikutnya. Hansel dan Gretel menjadi pembunuh ahli sihir yang profesional. Pada satu hari, Hansel dan Gretel telah diupah untuk membunuh ahli sihir kerena telah menculik ramai kanak-kanak di Bandar Augburg . Walau bagaimana pun Bandar ini telah dikecam oleh ahli sihir yang kuasa dia sangat powerful




Orang panggil dia ahli sihir Muriel. Dimana perempuan ahli sihir yang jahat gila ni kena korbankan 12 bulan budak-budak yang dilahirkan mengikut urutan bulan  Januari - Disember. Dimana ritual tu disebut Blood moon. Rupanya-rupanya kenapa Hansel and Gretal ni power dalam bab handal membunuh ahli sihir pasal dorang ni rupanya keturunan ahli sihir juga.


Rupanya mak Hansel dan gretel ni adalah white witch (ahli sihir baik) yang mempunyai kuasa yang kuat.  Muriel ni jugalah yang bunuh mak dan ayah Hansel and Gretel. Pasal tak dapat hati Hansel. Pasal Hansel anak white witch , kalau dapat ni Muriel boleh jadi immortal.


Hansel dan Gretel tak boleh bergabung dua orang , dia kena minta tolong untuk hapuskan Muriel. Kalau tak ramai lagi yang akan jadi nafsu serakah black witch.\

Story Behind Pecal Lele


I just passed by the pecal lele stall this morning  and remind me to one of my drama previously to  pecal lele. I don’t know either you all will take my story for the joke of day today . Frankly I don’t eat too much “ ikan sungai” because the taste it slightly different than “ ikan laut” What can I describe the taste was “hanyir dan rasa rumpai” but depend on the cooker/chef  if able to open my taste bud. Aku makan je !

Back to the story of pecal lele.. … I’m johorian usually pecal will be refer to “salad orang melayu”
And different is “pecal” have  superb spicy sambal kacang which you can “ cecah” with your veggie. It have  lady finger, bean sprout  and everything traditional veggie.

So one day I decided to lunch together with my collogue and they know I’m not eat  ‘ikan sungai” especially ikan keli  a.k.a cat fish.
Suddenly I miss johor style food and I  saw one of stall sold "pecal" but the different the word was add on with lele.
Automatically I thought it was johorian food.  Dengan selambanya “kak saya nak pecal lele satu” dengan gaya ala mak enon.


Rauhah, my friend was weird and said did you ever-ever eat Pecal lele ? Wow I’m impress with you. “Syabas beta” She said.
After wait an half hour then my food arrive… yummy lapar…..


Tetiba tertengok mulut ikan keli tengah ternganga…..I’m faint already I think I should have pecal = salad melayu not Fried fish cat.
Then rauhah laugh at me… dear pecal refer to goring and lele refer to keli… this is Indonesia cuisine. Nowdays every time I see any word of
Pecal lele… I will imagine the cat fish was staring at me and demanding to eat  her….














Monday, 21 January 2013

New badge from nuffnang

Dear nuffies... did you know nuffnang have a few new badge.I saw it from the premier movie for the last stand...... uhuhihihuhi can't wait to grab it..I only can grab the photo

Sunday, 20 January 2013

Back to school

After a few years... mmm might be 3-4 years thinking to future my studies, finally I did it....and welcome to school macikz konah. Otak engkau dah berkarat. Becoming student is totally diffrent feeling than you unable to describe it. I'm majoring master information technologies which is relate to my task work currently.
However I did not have basic fully in IT...my background from science and to be more spesific in physic.
This is very a big challenge for me and not easy that I aspecting.Only  people who from IT will understand my situation. Hahaha I have joke for you guys....my friend who known me well... they will know me as minah blur. Ok this is the joke or drama that I have done today.
I'm very excited and sit in front row, so when class have started(my class is computer organization and architecture) there lots of topic has been discuss , software, hardware and even the topic jump into latest gadget.
So my prof ask the class , what did you see in apple?
The hilarious part, I put my hand up...and without any shame I'm mention ...I see iPhone, iPod, iPad...and for your information I'm the youngest in the class so dengan berlagaknya ku ingatkan mereka uncle Dan aunty ni tak tau latest gadget...
Opsss macikz konah faults...is not that answer that my lecture want....actually macikz konah ni retis
He want to know jelly bean...gnu, ios,..software name..so macikz konah lepas ni jangan jump the introduction syok sendiri. I learn today.
Happy back to the school to me.

Friday, 18 January 2013

Restoran Saisaki (Japan Buffet in KL)





Faedah Hobi Baru

dengan muka seriousnya


  1. kawal berat :   sama ada nak maintain berat atau turun berat. Walaupun berat  BMI aku 12.5 yang normal ni anoymous tu kata obes (dia tu gila tak reti kira BMI). Lagi banyak exercise lagi banyak kalori bakar.
  2. Improve mood - Bila dah menjadi rutin masuk gym, mood meroyan ni kurang sedikit... jadi sebelum ni agaknya macikz konah menyegat meroyan sebab tak jadikan hobi baru ni sebagai rutin.Boost up the positive thiking level. Bukan nak kurus je. Macikz konah nak kekalkan hidup sihat
  3. Tak lesu- Dulu pukul 7 je dah malas gila . malas... tapi makan nak...nak mengunyah walaupun diet. Tapi bila hobi baru ni kita akan bertambah cergas.


    Yang penting kekalkan hidup sihat dan cergas! yeba yeba!




Thursday, 17 January 2013

lagu Sitkom yang dalam memori

Tiba-tiba teringat sitkom petang yang selalu tengok kat channel singapore masuk macikz konah sekolah rendah. Cerita siktom orang putih dia lagi advance...





Cerita Fresh Prince.... Will smith.. sebagai mamat control hensem yang duduk dekat beverly hills



Friends... korang tak tahu lempang laju-laju...kecuali budak-budak muda sekarang, sebab kita dibesarkan dengan cerita ni.





The addams family.... lagu yang petik-petik jari tu. Cuba belajar petik jari bila tengok cerita ni.



cepatnya masa berlalu....

Tambah hobi

Gym time.... janji badan sihat? Obes ker? bak kata anoymous yang tak nak beri nama? Sila kira bmi anda... yeba yeba yeba

Wednesday, 16 January 2013

Pencarian dah berakhir!

Ada lebih sikit rezeki dan motivasikan diri macikz konah dapat hadiah handbag longchamp dari bf.

Jalan survey klcc , akhirnya seret kaki ke pavillion. "Usha"  longchamp tote, special edition . Mekasih ek belikan.

Penyunting semangat untuk masuk kelas ke hujung minggu ni.

Yang bestnya kalau apa-apa boleh datang butik longchamp untuk repair for free bergantung terma dan syarat. Jadi ini bezanya melabur duit sedikit.

Nanti first sem ni nak dapat pointer lebih. Macam nak reward diri sendiri nak.. samsung RT window tablet....banyak duit macikz konah....

Jadi pelajar ni kena ikat perut sikit.

Special Screening : The Last Stand


Pertama sekali macikz konah ucapakn terima kasih kepada penaja utama nuffnang kerana memberi jemputan special screening untuk cerita The Last Stand malam ini... conoknya macam dapat tonton uncut versin je ni.
Dan penaja utama nusantara edaran sdn. Bhd. , Korang sepatutnya pergi cinema tgv signature dekat one utama....chill.....macam nak cucuk langit je rasanya. Lagi sekali terima kasih nuffnang.
Dan tak lupa rakan blogger saya... rawlins .Thank you for the ticket...enjoy your movie too.
Sinopsis :
Cerita dimana seorang sherif yang berasal dari polis LA, berpindah dan menjaga kawasan yang terpencil. Kenapa cerita ni dipanggil the last stand?
-penjenayah terkenal ...macikz konah ingat nama dia gabriel cortiz dia ni ada dalam cerita SWAT ...melarikan diri dan menuju ke tempat sherif ni jaga
-satu pekan ni sunyi rata-rata pergi ke bandar jadi penyokong pasukan ragbi mereka
-penjahat tak berhati perut suka hati nak tembak orang tua sedang merosakkan bandar sherif ni
Jadi sherif ni cuba pertahankan bandar dia sementara nak menunggu fbi dengan swat team sampai...
Sherif adalah arnold schwarzenegger..good movie tak rugi nak tengok lagi sekali. Sebab cerita  dia balance ada percikan darah...tapi diimbangi dengan lawak yang boleh pecahkan perut.Siapa pengsan tengok darah..sila kuatkan diri bila tengok cerita ni.
Budak bawah 18 tahun....mmmm tak galakkan tengok cerita ni.... sorry
(Dari samsung galaxy tab)