Thursday, 29 August 2013

Jom makan @ Kungfu Paradise


Hari tu konah google apa yang ada di mid valley , memandangkan event ada di mid valley sebab terlalu selalu pergi kat sana sampai muak nak makan apa di situ.Maka ada beberapa senarai dine di mid valley, part yang paling best ada satu kedai yang konah was-was sebenarnya adalah dalam kategori halal (kolot betul pemikiran aku) .Nama kedai tu kung fu paradise apa lagi bolehlah aku terjah untuk makan sebab aku memang suka chinese cruisine.Kalau tengok kepada menu kungfu paradise memang menarik.Makanan lebih kepada kopitiam style yang boleh diklasifikasi asian food sebab dia menawarkan makanan campuran asian dan juga barat dan semestinya makana berkonsepkan Hong kong.
Lagi satu Kung fu Paradise berkonsepkan masakan dapur terbuka yang menjanjikan kualiti makanan yang bersih.

Buku Menu yang membangkit selera


Antara pilihan starter konah adalah calamari

Untuk menu konah pilih Tomyam dan konah cancel nasi.
Sesuai untuk orang diet, Sebab dia masam-masam pedas
Yang menyengat. Isi tomyam dia pun banyak

Partner Konah layan Beef noodles dia, konah pun
Curi-curi rasa sedap. Tapi sayur dia banyak yang sememangnya
Konah suka meratah sayur-sayur ni. Daging dia digoreng style cina.
Siapa tekak yang bukan mandarin akan rasa lain sedikit. Konah bedal
Sebab dia halal ( sebab konah ni tolak batu kayu)


Tadaaa inilah blogger terkenal kiflimally budak jambu makan.
Sedap uoolss dia punya mee…tajuk mee dia..konah lupa..
Slurp slurp tengok dia makan.


Review : We re the Millers





Terima kasih Nuffnang dan kiffmally atas review screening We’re the miller tempoh hari.


Sinopsis :

Seorang  pengedar ganja yang kecil –kecilan telah dirompak oleh penjahat jalanan. Dimana barangan bekalan dan hasil pungutan dadahnya telah diambil
Yang menyebabkan dia telah berhutang dengan tokan.Atas jasa baik tokan dia hanya
Perlu menjadi keldainya dengan mengambil dadah di Mexico dan untuk mengelakan sebarang kecurigaan daripada pihak berkuasa, David Clark (Jason Sudeikis)  bercadang
Membentuk satu family palsu yang boleh membantu operasi beliau
Daripada tertangkap.

Antara calon Famili beliau :
Penari bogel sebagai isterianya lakonan Jeniffer aniston
Budak teruna yang loser dan merupakan jiran beliau lakonan Will poulter sebagai anak lelakinya
Dan terakhir anak perempuannya, budak perempuan yang lari daripada rumah
Lakonan Emma Roberts.

Review :
Cerita ini adalah comel untuk pendapat saya di mana lawaknya yang kuat
Dan sebaik sahaja anda duduk di kerusi hingga penamat cerita gusi anda akan kekeringan
Kerana gelak yang tak habis-habis , jadi nasihat saya sediakan minuman cukup-cukup
Walaupun jalan cerita ringkas dan tiada percubaan yang sungguh-sunggu pada pendapat saya cerita ini kerana semua watak di dalam cerita ini saling serasi antara satu  sama lain.

Pada pendapat saya walaupun cerita ini mungkin tidak menjadi cerita box-office tetapi
Percayalah cerita ini mampu melepaskan tekanan anda terutamanya kerja di pejabat.
Waktu terbaik sebaik sahaja habis kelas atau kerja sila masuk ke wayang
Dan pilih cerita ni.
Lawak best!

Wednesday, 28 August 2013

Formula

Semua orang ada formula masing-masing
Untuk berjaya,dipilih, atau betul
Tetapi jika formula itu membuahkan hasil
Seperti jawapan betul,markah tinggi atau selalu dipilih.
Nasihat aku , tetapkan sahaja dengan formula
Yang korang ada. Tapi diingatkan formula dan cheat code adalah dua term yang berbeza
Formula melibatkan anda berusaha yang membuahkan hasil
Manakalah short cut merujuk kepada cheat code yang aku detailskan lagi seperti sogok, seks, kiss ass apa jua natijah negatif yang melibatkan 18PL/SX/SG
Yang aku tidak boleh taip untuk diklasifikasi dengan lebih dalam. Aku bukan jenis bertuah ,bijak pandai atau cantik.
Tapi formula aku guna keperitan yang bakal membuahkan hasil
Nurkilan diwaktu petang
From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Tutorial HTML : Upload video youtube Ke blog

Assalam korang,

Pernah tak korang share link dekat youtube kemudian tu dia macam tak keluar dan error. Selalunya orang yang share link ke dalam blog mengunakan telefon akan mengalami masalah , terutamanya orang macam konah yang lebih suka upload cerita direct daripada phone kekadang nak juga ceriakan blog post kita mengunakan video. Ok copy paste  coding link dalam kotak ni dalam blog korang pastikan tukarkan mood kepada HTML. Nampak tak highlight kuning dan merah di bawah ? korang tukarkan dengan ID youtube video. Dimana contohnya ada di screenshot
Bawah. Pilih mana-mana video dan cuba try…. Selamat mencuba..kalau error update dengan konah. Sekarang korang boleh teruskan usaha update blog melalui telefon. 




<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="270" src="//www.youtube.com/embed/Jkj7ymhKdqI" width="480"></iframe>










kejutan miley cyrus di dalam VMA 2013








Kejutan yang diberikan oleh miley memang banyak kritikan dikatakan berjaya menandingi persembahanan madonna yang konteverasi dulu masa dia pakai coli besi, bila sebut miley orang membayangkan decent. Diharap hidupnya tidak mengikut jejak langkah britney spears. Walaupun di barat, persembahan miley dikecam oleh ramai pihak. Apa komen anda?

Jangan jadi penakut

Aku dengan maskot 8TV semalam






Ini rupa aku bila aku lihat Badut
Tahu tak sebenarnya aku takut maskot? Ahahah lawak kan.? Terutamanya maskot seperti clown atau clown sendiri adalah menakutkan, terima kasih kepada kakak-kakak cousin aku kerana ajar aku masa kecil-kecil tengok cerita horror IT yang diinspirasikan oleh  novelist stephen king. Kenapa aku trauma? Aku dedahkan semasa umur aku dalam 5-6 tahun kot, dulu mana adeagan cut  daripada badan penapis .
Yang bestnya bila dah habis aku tengok cerita tu aku nak masuk tidur, kaki aku kena tarik bawa masuk ke bawah katil ,sumpah aku melalak tak henti-henti ingatkan hantu clown yang tarik aku ,rerupanya aku kena pranked. So dalam banyak-banyak benda aku benci clown a.k.a badut atau pun maskot.
Walaupun ramai yang tegur aku jangan jadi penakut. Aku cuba....so setiap kali muncul benda-benda yang berkaitan dengan IT , seperti clown, maskot, belon arghhh....aku stress... kekadang cuba make fun ambil gambar.. kekadang terasa IT tu wujud dalam benda-benda yang aku sebutkan balik.
Tapi kalau korang kata aku kelakar, cuba bayangkan kalau zaman kanak-kanak korang kena pranked macam tu? Ahahahah...tapi lawak jugalah.
From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Tuesday, 27 August 2013

Networking/Rangkaian yang perlu Korang tahu







Korang tahu tak apakah maksud 2G, 3G? atau pun yang terbaru ini 4G ? Jangan nanti bila berborak benda yang pertama yang korang fikir 3G= video call! itu adalah prespektif yang 1 % maksud sebenar 3G.


Sejarah 1G


Ingat lagi tak telefon bimbit yang sebesar botol air kita. Kalau baling dekat anak tikus pun boleh mati? Yang kekadang ada di dalam kereta. Itu adalah platform 1G dimana aplikasi daripada radio transmitter ,signal dia adalah sama seperti signal radio kita. Sebab tu orang tu, ada sesetengah tempat sahaja dia boleh pakai telefon. Dulu terkenal dengan sapura, dimana ada sticket sapura di situ anda boleh membuat panggilan.Kalau kita ingat pada masa itu setiap kali kita cuba buat panggilan dimana dekat dengan TV atau radio dalam anggaran 3 depa , ianya dah cukup menganggu signal tersebut dan kadang-kadang boleh menyebabkan talian terputus.

Rangkain juga terhad untuk panggilan ke rangkaian yang sama sahaja. Seperti digi dengan digi sahaja, atau celcom dengan celcom sahaja dan sebaliknya.


2G
Untuk menaikan taraf mutu perkhidmatan daripada signal 1G,2G telah diperkenalkan dimana di dalam cirian ini telah diperkenalkan sms,mms dan internet(wap) atau di panggil GSM (Global System Mobile) kerana di dalam cirian ini telah pertama kali diperkenalkan sim card. Siapa ingat zaman tu sim card sangat mahal dan boleh mencecah kepada RM200 pada permulaan stok.Kelebihan 2G adalah kerana liputan lokasinya yang lebih meluas daripada 1G,dengan kelebihan yang ada ianya dapat meningkat bilangan pengunanya tetapi agak terhad dan penghantara GSM dia adalah perlahan. Sebab tu dulu orang tidak kenal lagi internet melalui telefon.


GPRS/EDGE
Daripada GSM , GPRS telah diperkenalkan dimana kelajuan data adalah sebanyak 10kb, dan lagi laju daripada system dail-up ( korang cuba recall zaman dulu pakai modem tok kadok yang kena dail tu, nak telefon rumah pun line busy)
Kemudian edge diperkenalakan tetapi masih lagi mengunakan platform 2G dimana perbezaannya merujuk kepada kelajuan data (sms,mms dan wap)
Kelebihannya telefon boleh dijadikan modem.




3G
Kemudian 3G telah diperkenalkan , ianya adalah satu kesenian architecture rangkaian yang dibanggakan.Rangkaian ini dibanggakan kerana menjanjikan kelajuaan yang luar biasa daripada platform yang dulu, dimana dengan 3G melibatkan senibina rekaan telefon pintar. Dimana video call menjadi taruhan pada fenomena 3G.Kelajuan datanya adalah 5 kali daripada kelajuan 2G.


So agak-agak kalau ada network bertukar jadi 2G.... rasa worth it tak korang bayar mahal-mahal ? Anda bayar sebab untuk mendapat kelajuaan data yang luar biasa. Diharapkan rangkaian yang ada di malaysia dapat menaikan taraf mutu penguna.

Review : Kick -Ass 2


Plot :Tayangan perdana/pra tonton kepada blogger diadakan pada waktu 26/8/2013 dan jangan lupa saksikan di pawagan berdekatan pada 28/8/2013
Cerita kick-ass 2 ada squeal sambungan daripada kick ass selepas 4 tahun mereka mengalami trauma masing-masing. Namun begitu identiti kick ass dan Hit girl masih lagi misteri dan kehilangan ayah Hit girl masih lagi dirasai. Cuma kali ini Hit girl bukanlah kanak-kanak tetapi sudah meningkat ke alam remaja dan masih lagi mempunyai bakat pertahanan diri yang hebat!





Mindy macready sebagai hit girl yang dilakonkan oleh Chloe Grace Moretz) manakala Dave Lizewski sebagai Kick-ass dilakonkan Aaron Taylor-Johson. Kick ass masih lagi mahu beraksi tetapi tidak kepada Mindy kerana dia terpaksa kuburkan semangat adiwira kerana telah berjanji kepada marcus ( kawan baik ayahnya) untuk menjadi gadis remaja yang normal.Tetapi kick ass telah meminta jasa baik Hit girl untuk melatihan beliau untuk mejadi setangkas hit girl.

Pun begitu Kick ass telah mencari golonganya sendiri dan pasukanya sendiri. Walaubagaimana pun setiap adiwara mempunyai musuh masing-masing, termasuk Kick Ass yang selenga tu. Dimana watak pejahat Red Mist telah dilabelkan semula menjadi The MotherFucker berusaha untuk membalas dendam kematian ayahnya pada squeal yang lepas. Dimana motherfucker mengumpulkan tenteranya sendiri untuk membalas dendam kepada anggota-anggota adiwira


Review :Cerita ini adalah berdasarkan komik kick-ass
Kategori dalam cerita remaja versio hyper-violent, tidak boleh saya gambarkan tetapi darah...darah... darah anda akan menyangka anda boleh
"predict" dalam cerita ini tetapi kebanyakan dia tidak. Ada antara babak yang sebenarnya menyayatkan hati anda. Bagi saya squeal untuk Kick -ass 2 adalah kemas tidak seperti squeal movie yang lain yang sedikit hambar. Plot cerita yang berlainan dan perbezaan fizikal Hit girl dan Kick ass menunjukkan watak ini hidup. Ianya seperti karya Harry potter kerana mengikut usia pembesaran mereka cuma version Kick-ass adalah hyper-violent yang saya pasti lepas anda keluar wayang anda pun tak mahu lihat jem strawberi. Darah terpecik di sana-sini.Plot dan dialog yang kuat antara element yang membangkitkan seri cerita ini. Segali gus cerita ini mengajak kita berfikir adakah adiwira boleh wujud di dalam dunia realiti ? pasti kekok kan ?





Monday, 26 August 2013

Samsung Galaxy S4 Zoom


<![if !vml]><![endif]>



Camera keluaran baru Samsung Galaxy S4 Zoom..
Eh jap camera ker ?

<![if !vml]>
<![endif]> 









Oh tidak kedua-duanya maksudnya telefon dan juga camera


S4 Zoom à 208g
16 megapiksel sensor CMOS
Zoom Optical 10X
Harga RM1699

p/s : Tak sepower SLR sebab dia tak boleh tangkap object bergerak

Pakaian Melambangkan Kita



Aku daripada sudut pemakaian pun ..entah no komen.. tapi dua tips pemakaian diberikan semasa aku berkerja dua tempat lama.
Kedua-dua komen daripada bos aku, ash! Jika nak berjaya mulakan daripada asas antara baju. Mula-mula
Aku terpinga-pinga apa maksud kedua-dua bekas boss aku. Rerupanya aku faham. Jika nak jadi boss, pemikiran seperti boss
Pakai seperti boss. Kata boss aku yang dulu lagi satu, Dress for success

Mengikut kajian,baju seharian kita adalah mewujudkan perwatakan kita dan cara kita memilih fashion
Mededahkan citarasa kita

Mengikut kajian psychology  Dr. Jennifer Baumgartner “ You are what you wear:what your clothers reveal about you”
Dimana pemilihan baju kita menunjukan sudut psychology kita dalam seharian mahupun di tempat kerja.Antara kelebihan
Cara pemakaian kita ;

1.Cara kita berpakaian memboleh membantu kita….gunakan sebagai senjata
Jangan ikut kepada trend semata-mata, fikirkan sama ada baju yang anda pilih boleh dijadikan
Kuasa daya penarik, seperti aktiviti rasmi…tak kan nak pakai selipar. Sila pakai pakaian yang formal
Ataupun nak pikat mak mentua…itu tak bermaksud kita hipokrit, nak ke bakal menantu pakai
Short pants ?

Baju kita membantu kita untuk meletakkan kita di status mana.Kalau tengok cerita “mean girl”
Mereka mengunakan kuasa label,brand yang original  sebagai senjata popular.
Cuba tengok dalam kelompak FB kita yang popular…apa yang mereka ada ?


2. Baju yang kita pakai adalah tentang kita, bukan pasal kita
Ok aku pun confuse nak cakap apa kan sini, point yang aku cuba maksudkan,
Pernah tak korang try coat doktor walhal coat doktor tu lebih kurang sama dengan coat pelukis
Tetapi daripada sudut imaganasi kita kepada pakaian akan mempengaruhi kita.Confused ?

Ok cuba pinjam baju pilot kawan korang dan pakai apa feeling dia ?
Tetiba korang rasa macam pilot dan boleh berjalan megah.
Itu adalah presepsif orang kepada kita.
Jadi “dress nice”

3. baju mempamerkan image baik atau buruk
Jadi pilihlah pakaian anda secara betul, contoh :

pakaian nampak lurahà bitch
selipar à selekeh
koyak/lusuhà miskin

Jika salah tempat dan keadaan, apa yang kita pakai mungkin nampak salah

Lurah dendamà tempat party
Selipara à tempat santai
Koyak/lusuhà pakai masa waktu tidur untuk berangin

Jadi bila kita pakai di tempat yang betul point of view di awal tadi tiada akan dicapai

Bawah antara point yang aku petik daripada Dr. Jennifer Baumgartner untuk rujukan kita semua.

If you . . .
You might . . .
Consider:
Keep every piece of clothing you’ve ever owned
Be clinging to the past through the sentimental value of your pieces.
Adopting the Golden Wardrobe Ratio: get rid of two out of three items you own, including anything too big or small, ripped or torn, or outdated.
Wear only neutrals, largely devoid of accessories
Be stuck in a psychological rut, too comfortable to shake it up, or too afraid to draw attention to yourself.
Deviating from your routine in small ways (a different route to work, a few new Spring accessories — like these inexpensive ways to incorporate trendy polka dots — to jog your brain into feeling excited.
Dress in clothing too large for your body
See your body differently than others see it, or as a reflection of the way it once was.
Bringing an honest friend shopping to find out what looks great on you, ignoring sizes, and getting used to wearing clothes that really fit.
Have been told you’re dressed inappropriately or too sexily
Consider the same outfit appropriate for every occasion (i.e., clubbing and family barbecue) or be looking for the wrong kind of attention.
Thinking about the image you want to project in given situations (at work, on the town) and choosing outfits based on cues from those around you.
Dress too young (or too old) for your age
Be trying to express the age you feel you are, but are getting caught between your actual and internal age.
Gearing your outfits toward your goals (like getting a promotion, meeting a significant other, traveling the world), rather than a specific age.
Are always in work clothes
Value yourself primarily through your work and work-related accomplishments.
Recognizing your talents outside of work (great artist, compassionate, fun to bring to parties, etc.).
Are covered in designer logos
Think you need to broadcast wealth in order to be treated well by others.
Practicing wearing “blank canvas” pieces and only accenting with logos to emphasize that people value you for more than your labels.
Live in your “mom outfit” of jeans and a hoodie
Put the needs of your family before your own.
Taking more “me time.” Remember: when mom isn’t happy, nobody is.




Perkara yang kena buat sebelum deworm kucing


Deworm dan suntikan vaksin pada kucing adalah digalakan untuk kucing. Terutamanya deworm atau kita panggil ubat cacing kucing, doktor haiwan ada beritahu aku bahawa cacing daripada kucing adalah datangnya daripada parasit yang kita tidak dapat elakkan seperti daripada litter box yang kotor, air minuman yang kotor ataupun kekadang nyamuk yang gigit kucing.
Korang tahu tak bahawa deworm bagi kucing adalah ubat yang boleh mengantukan kepada mereka. Terutamanya pertama kali vaksin dan deworm side effect untuk kali pertama kebanyakan kucing akan demam dan itu adalah normal bagi 3 hari.
Jadi sebelum 3 hari anda bercadang untuk bawa rawatan tahunan kepada kucing anda , antara perkara yang dititik beratkan. Kalau boleh pastikan mereka makan dan minum secukupnya sebab selepas 1-2jam vaksin dan deworm kucing anda akan tidur selama yang mungkin daripada biasa.
Ada diantara mereka akan hilang selera makan,demam dan ada tidak mahu minum , kalau lebih 24 jam seperti ini macam biasa standby wetfood dan air glukos serta picagari yang anda kena paksa mereka untuk makan atau sekurang-kurangnya  minum air glukos.
Jika ada sebarang penolakan contohnya alergik perhatikan tahi mereka, adakah normal seperti biasa? Jika tidak kena bawa balik jumpa doktor.
From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

@ tyra mei


Nak suggest busana tradisional contemporary
Dari butik independent dekat amcorp mall. Korang boleh cari dekat website facebook taip tyra mei. Konah suka beli dekat sini sebab  baju kurung dia tak nampak baju kurung pendek kata baju tradisional moden.
Sempat berborak one of the partnership kedai ni, ilham design daripada hasil idea mereka sendiri,tapi jahitan dorang upah orang lain.
Harga pun berpatutan . Walaupun tidak dapat dibanding dengan label lain. Tapi design yang dibuatkat situ memang cantik yang menarik kebanyakan baju boleh dipasangkan dengan jeans atau legging dan keayuan tradisional tu masih terselah. Cari @tyra mei di FB.
Alamat :
Tyra Mei
L1 37 ,1st Floor Amcorp mall
Petaling jaya
From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Sunday, 25 August 2013

Penganti KFC sesedap carl jr.

Terletak dekat selayang, aku pun baru nak cuba maklumlah aku katak bawah tempurung untuk seketika bila nak exam. Memandangkan ahad last paper, hari sabtu aku pergi teman cousin aku nak beli ayam. Yang aku pelik tu dia cakap dengan aku nak ayam goreng, padahal area rumah dia ada je KFC , daripada keramat dibawanya aku ke selayang.
Sebab lately ni aku tengok dia selalu layan ayam ni
Baru aku tahu texas chicken ni ada dekat selayang.
Aku pandang sebelah mata sahaja texas chicken ni, tapi bila masuk dalam kedai dia aku tercengang-cengang. Menu dia boleh tahan dia, umpama carl jr. Paling cekai korang bandingkan dengan weddy tetapi kelebihan texas chicken kepada ayam, dessert dia macam dessert chilis sebab ada chocolate lava dan harga dia boleh tahan (murah) dan pendapat aku texas chicken lagi berbaloi daripada KFC.
Bawa balik rumah tapau, aku jamah...kononya on diet sebab aku ambil warp sahaja. Boleh tahanlah.Rasanya kelainanan dan akan memberi saingan hebat kepada KFC. Cuba korang makan... jangan tak cuba.... aku tak rasa dessert dia lagi, tapi nampak macam menarik.
From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Meriah di rumah terbuka mahamahu.com






Terima kasih kepada blogger mahumahu.com kerana menjemput macikz konah ke majlis rumah terbuka beliau, meriah dengan suasana maskot m & m yang menaja rumah terbuka beliau.
Macikz konah takut apa jua bentuk maskot sebenarnya ahahahha. Sebab dibesarkan dengan cerita horror IT , konah benci clown.
Memandangakan benda ni comel sangat ,ambilalh juga gambar. Sempat juga bergambar dengan blogger lain dorang rushing pergi event astro on go. Macam biasa konah kena reject sebab ada paper lagi.
Lagi satu yang curlassss sangat uolsss, rumah terbuka mahamahu.com ni  salah satu tetamu dia adalah orang sinar.fm, FYI mereka pun sponser mahamahu.com...curlasss... eheheheh tapi konah tak dapat menunggu kehadiran sinar.fm dengan kekanganvwaktu belajar konah.
From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Saturday, 24 August 2013

Reward aku nanti....

Tadi ada cerita pasal nak kuruskan, niha....ni reward untuk diri aku collection Jfemme dari jovian. Sebenarnya boleh tempah ikut size badan , tapi tak bestlah beli mahal-mahal lepas tu spare part sana sini(lemak,buncit sana sini sangat tak cool). Jadi ambil cabaran untuk diri sendiri umtuk kurus. 


Kalaulah saya kurus pada jangka masa tertentu dan ditetapkan saya akan beli dan reward untuk diri sendiri . Jovian collection memang kegilaan wanita sekarang....

no wonder kalau dia sale....orang yang dekat Singapore dengan Brunai sanggup turun dan terpacak nak beli collection Beliau.


Kalau aku tak beli ni maksudnya target aku tak sampailah...ahahahaha....usaha tangga kejayaan...jom diet sama-sama dengam cara yang sihat.


From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Teh Natural Clenx Tea untuk kurus





Secara jujurnya saya pun dah lama tak berdiet selepas saya berhemti menulis berkenaan diet. Selepas saya berhenti merokok , makanan adalah antara sahabat baik saya yang tidak boleh dipisahkan. Dan sebenarnya saya dengan jayanya dah berhenti merokok. Terima kasih makanan.I love you food! =p

Tetapi badan saya menaik dengan menakutkan mungkin kerana metabolisme yang perlahan selepas berhenti merokok- jangan risau berhenti rokok adalah baik untuk kesihatan. Dan saya tidak mempunyai masa yang lebih kerana saya sendiri pun sibuk dengan kerja dan pelajaran saya itu pun saya dah kurangkan aktiviti blog event saya.Kalau tak dah lama masuk gym...(alasan kot je ni)


Sebab apa saya kena turun berat badan kaw-kaw ni? Sebab saya nakpakai baju jovian untuk majlis perkhawinan nanti...jap jap jap...bukan sayalah kahwin sebab saya kena :

1.mungkin saya kena jadi pengapit
2.mungkin saya kena jadi usher majlis perkhawinan
3.saya kena pergi garden wedding @bali
Jadi nak kurus ni tak boleh rancang last minit. Dulu saya diet, senang je ahahah malas kan dah kata makanan tu BFF saya.....uhuhuh sekarang ni baru dua hari saya try minum, NH slim tea detox. Saya pernah minum dahulu pada 6 tahun lepas dimana saya boleh turum 5kg dalam sebulan. Itu pun dibantu dengan rutin senaman yang saya rajin buat...dulu lah.....saya ulang...dulu lah...

Jadi untuk track down saya rasa akan tulis dalam entri. Setakat dua hari ni, saya banyak masuk ke dalam bilik air. Kalau nak minum tea ni kena banyak minum air kosong, sebenarnya concept dia adalah detox bahan toksin dalam badan kita.Kata pakar farmasi dekat saya, punca kenapa kita diet tak jalan, pasal kolon(usus) kita ni keladak dengan bahan toksin.
Masuk hari kedua, selera makan saya berkurangan. Semalam baru je buat skipping 100 kali lompat. Sebab saya leboh fokus untuk exam dalam 2 hari ni juga (alasan lagi).

Tea ni digalakkan minum pada waktu malam. Effect dia tak sama macam teh orang kampung, sebab orang kampung dia umpama latex tetapi NH detox slim ni membantu untuk bersihkan kolon kita. Makin busuk kita punya poop....maksudnya toksin dalam badan kita banyak....

Yarhhhh bye nak masuk toilet lagi....

From Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Food Court Yang Kena Pergi Dekat Klang Valley:My Pick Up

food court adalah satu tempat yang dicadangkan jika anda pergi dalam kumpulan yang  besar untuk makan bersama. Saya jenis yang suka makan  di food court, kerana food court banyak memberikan ilham cuisine yang boleh mencetuskan pengalaman anda untuk makan apa.Bayangkan kalau anda makan di tempat  restaurant, makanan lebih tertutup dan pemilihan makanan adalah terhad  walaupun mempunyai kualiti yang tertentu

Memandangkan Malaysia, terkenal dengan sinonim negara yang banyak dengan kematian disebabkan makan banyak...hihihi. *gelak* terutamanya di kuala lumpur/Klang Valley, Dibawah adalah antara  tempat foodcourt yang tidak patut anda terlepas pandang :

Boring dah makan  di tempat mewah di KLCC? Tak semestinya mahal tu sedap.Setuju?Jangan lupa singgah di KLCC Signatures mana lagi kalau bukan dekat KLCC,susunan kerusi seperti warna Kaledoscope,Sebenarnya kalau pandai pilih boleh duduk mengadap taman KLCC,tapi maklumlah selalu area tu ramai orang.Boleh dianggap sebagai international cuisine hidangan seperti fast food mcdonald sehingga Japan cuisine ditawarkan disini,difahamkan kebanyakan makanan disini dijual halal. Jika was-was boleh ke laman direktori JAKIM


Lagi satu tempat yang kena pergi Food Republic di Pavillion,cawangannya ada di One Utama,tetapi bagi pendapat saya yang best adalah di Pavillion,Makanan yang disusun dalam tema Hawker street tapi mempunyai range design yang urban dan kontemperari.Makanan cuisine bersempah sikit, tapi lebih kepada food street concept.


Damansar Uptown antara tempat lepak saya yang epik semenjak daripada zaman sekolah sehingga sekarang.Ini antara tempat makan yang wajib kena pergi.Selalunya ianya meriah pada waktu petang/ malam. Kalau bulan ramadhan dia hambar sikit, cuma meriah pada waktu buka puasa.Open air concept. Saya memang street food punya orang, ini antara tempat yang saya pilih untuk makan meriah.



Yang ini pun antara tempat epik lepak saya pada zaman bachelor degree saya. Asalnya layan main pool dekat sini tapi terjebak. Mula-mula was-was juga nak makan sebab ramai cina.Tapi bila saya usha jalan-jalan ada je yang melayu masak disini. Nasihat saya pandai pilih tempat.Selalunya saya pergi sini untuk layan ikan bakar dia.Saya suka cara masakan Ikan bakar cina, jangan terkejut kalau anda selalu ke sini dan jadi regular customer untuk setengah stalls dia akan layan anda seperti VIP. Kebanyakkan stalls peniaga disini ramah dan tak pernah say No untuk pelanggan dia.

Last sekali saya suka layan food court JJ di One Utama, Saya lebih hunting ke arah Japan Cuisine dimana saya tahu antara japan cuisine yang halal di Malaysia dimakan tanpa was-was sebab tersenarai dalam JAKIM direktori.Tapi saya rindu foodcourt JJ One utama yang asal-asal. Sekarang lebih kepada pick up and select berbanding daripada dulu lebih banyak kepada ala-carte.





Thursday, 22 August 2013

Macikz Konah Tukar URL





ok. tak sabar-sabar nak tunggu habis paper. MK nak tukar URL MK.
sebab sekarang ka5utkaca.blogspot.com, agak susah 
dan tak sinonim dengan MK. Feeling-feeling comel
tak sesuai dengan MK ni ganas orangnya.muahahahahahah... oklah
all the best to my exam.

MK nak habaq URL akan tukar kepada macikzkonah.blogspot.com
Jumpa sana. (tukar url jer)

Wednesday, 21 August 2013

Tempat Lepak : Bangkok Beat Bistro @ Fahrenheit






Dulu tempat ni dipanggil Kl Plaza. Telah ditukar nama kepada Fahrenheit yang lama gila aku tak pernah pergi zaman sekolah-sekolah dulu. Siapa mahu keadaan sekeliling yang lebih privacy boleh jejak kaki ke Fahrenheit. Parking pun murah. Kalau nak exercise atau pun nak parking murah boleh parking dekat Fahrenheit sekali masuk tak silap RM5. Parking Pavillion memang mahal. Kalau ada event daripada pagi sampai malam, parking tu dah cukup tampung makan di Chilis.




Terletak di second floor bersebelahan dengan Sushi Zanmai ( yang aku ragu-ragu nak makan, nanti one day cerita sikitlah pengalaman aku pasal sushi ) . Bangkok Beat sedang mengajar iktiraf halal, ini kerana sebelum ini premis induk berasal daripada singapore yang menjual minuman arak. Jadi dekat Malaysia mereka lagi masih mengejarkan untuk dapat Pengiktirafan JAKIM, tapi jangan risau makananan supply adalah
daripada yang halal. Konah dah ricky-ricky dengan manager brach bernama Dosh dekat Fahrenheit.
Yang kena was-was kedai sebelah dia tu.

Macam konah cakap, sebab keadaan dia yang privacy dan jauh daripada hiruk-piruk lautan manusia
Konah memilih tempat ini untuk lepak. Lepas tu kedai kegemaran butik MK betul-betul depan kedai Bangkok Beat Bistro nama dia Miracle. MK pun recommend untuk pergi, sebab harga sangat berpatutan dan cantik-cantik.

Kangkung goreng belacan dia memang terbaik

Kena try tom yam dia!
Korang kena try air kelapa dia sebab dia hidang ala style
coconut shake klebang tapi dalam kelapa

Jangan lupa taste dia punya manggo salad , pure resipi daripada bangkok

Lagi satu yang Konah boleh recommend : dia punya beef noddles dia!
Terbaik superb!!!

Ni pula...air strawberry juice dia


Dia ada cawangan di Empire Subang, tapi konah lebih ke sini sebab tenang.
Jangan lupa singgah ke sini yer.


Tuesday, 20 August 2013

Keyword The conjuring



Pelik juga aku kenapa 
flow bulan ni tetiap hari naik 200 sehari.
Padahal aku sibuk dengan belajar
Rerupanya cerita The conjuring yang tolong aku. 

Mekasihlah walaupun engkau antara 
salah satu cerita yang aku tak mau repeat tengok lagi
...dahlah dapat uncut version. 
Menangis wei!.....
Agaknya keyword bulan ni mengena 
kat The counjuring atau pun
 mungkin bulan ni bulan hantu lapar, 
majoriti reader tengah cari cerita hantu. 
Aku beat siapa yang buat review The Conjuring 
mesti ramai yang masuk baca.




Web Blog Quality Model: A Case of Tourism Service Company in Malaysia

 

 

Web Blog Quality Model: A Case of Tourism Service Company in Malaysia

As NurHidayahBintiAwanudin
Open University Malaysia
Faculty of Information Technology & Multimedia Communication (FIMTC)
Kuala Lumpur , Malaysia (2013)

asnurhidayah@gmail.com

 

Abstract

Nowadays everyone will search information from internet. By knowing this, tourism service approaches this industry by reveal information facilities to the international and local visitors. Quality become a subject that need to pay attention when plan to conduct information regardless to business domain. This paper aim to identify quality model characteristics can measure quality of tourism service in Malaysia. McCall model used as benchmark in order to prepare survey which focus on tourism service company in Malaysia. This survey distributed randomly to 40 correspondents in order to get their responded on the service website quality. Analysis show majority visitor relies on quality metrics

1. Introduction

Tourism as business is stressing itself as the engine of Malaysia’s economic development. Not surprisingly, the quality and its relationship with service industries has become main preoccupation of many within in this sector. The interest in the measurement of service quality is now vital part of most management company responsibilities.   In highlighting the importance of service quality to the tourism service sector, this research seeks to study the conceptualization and measurements of service quality and the relationships between service quality customer satisfaction.

Malaysia is rapidly developing country and also well known as one of the tourist destination of the world. Malaysia’s uniqueness lies in its diversity of ethnic group and lives in harmony like the Malay, Chinese and Indian. While Borneo inhabited by various indigenous ethnic groups including ethnic Kadazan and murut in Sabah, while ethnic Iban, Bidayuh, Penan and Senoi in Sarawak. To promote Malaysia to the world by improving tourism service means to change can be stressful.A total of 11,632,483 tourist visited Malaysia for the last year and registering a growth of 2.4 per cent over the figure for the same period, total tourist receipt for the first half year rose by 4 per cent by generating RM26.8 billion in revenue for the country’s revenue compared to RM25.5 billion in 2011 [1]. Malaysia’s tourist facilities and destination are able to complete well of the last few years. Desirable most of researchers using tourism service as the observing sample to target the amount of tourism. For better quality model, Malaysia tourism service company need to monitor their providing quality service by meet the needs of tourist and develop customized facilities to correspond to these needs. As result, this exploit ability to calculate customer satisfactions and experience on tourist visit to Malaysia tourism is desirable to improving service quality.

2. Defining Quality in the context of Service

Unlike product quality, sincerely is hard to describe about quality definition. Principally, quality has been defined as conforming to requirement [2]. In other words, quality must provide good and service that complete satisfy the need both internal and external customer. Customer use service quality attributes such as reliability, competence, performance durability etc. to evaluate service quality. Service quality attributed such as responsiveness and access would be important in helping the customer judge the service quality. Unlike product quality, customers frequently lack the necessary information to evaluate service quality. In other words customer opinion is everything if the customer is not satisfied then the service has failed [3]. This is the reason why most companies will try to implementing quality assurance system in keeping ISO standards on the service. An ISO it is designed to support the company in ensuring company meet the need of their customer and delivery a consistent level our quality and satisfaction. This system has been proven to make business company more in control and ensure everyone within organization is clear about their duty [4].

 

3. Literature Review on related Quality Model

Quality model actually reduce the concept of quality to a few relatively simple and static attributes [5]. This is because Quality software is sometimes defines as the efficient, effective and comfortable use by a given set of users for a set of purpose under specified condition [6].Ronan Fitzpatrick (1996) agrees idea of quality is expression of customer satisfaction [4]. As he also defines product quality is the extent to which industry-defined set desirable features are incorporated into product so as to enhance it lifetime performance [7].However from Deissenboeck, F.D, Juergens, E.J, Lochmann, K.L and Wagner, S.W (2009) point of view on software quality model agree with statement that definition of quality is too general and base on the software itself [8]. Example in different scenario, let say if customer did not satisfied with product or service it does not mean that the product or service characteristic is nil. It is all about user perception. For tourism sector, customer value or customer experience is rarely discussed as the core of the tourist product or as the starting point of product development. Even though discussion of experience and production has been wide discuss in tourism literature. The customer’s need to come first       and they include particular levels of quality not just functionality. Deissenboeck, F.D, Juergens, E.J, Lochmann, K.L and Wagner, S.W (2009) propose three definition models about quality [8]:

 

Definition1:A quality model is a model with the objective to describe, access and/ or predict quality

Definition2: A model of the constructs and rules needed to build specific quality models.

Definition 3: A frame work to define, evaluate and improving

From three models above it may be able to implement the rational model of users, Human-Computer Interaction (HCI) could play important rule. HCI is a term that we may or may not hear, as organization especially Malaysia tourism service need to explore it because it is important in website development. Thus the organization has responsibility to stimulate  quality measurements that may not even be open at the start and to discuss their importance and the difficulty of attaining customer [7].Research prove from five metrics of service quality like Reliability, responsiveness, assurance, empathy and tangibles, reliability is the most importance and core of quality service [9]. Some studies have also exposed that “user-friendly system’, rapid information searching, comprehensive destination information before a trip and a range of affordable price are the important attributes for a successful tourism service. The more customers consider information quality an important factor, the higher quality the probability customers attend to buy product [10].Qualities of service attract new customers and ensure customer retention. Customer retention provides a higher profit contributes and grown in term of the values and frequency purchases. A successful industry would better serve its shareholders need by focusing on customer, employees, suppliers and community.Tourism is highly competitive industry, therefore quality is key elements for competitiveness of the tourism industry. Tourism is a service sector with particular complex product which depends on uneven supply which is value chins of tourism like travel agencies, tour operator, hoteliers, restaurateurs etc. offer in the overall product of tourism. To accomplish tourism service quality, tourism management organization has to ensure that fulfilment of three requirements [11]:

1)      Internal customer satisfaction

2)      External customer satisfaction

3)      Achieve the efficiency of process

With the need for the tourism industry to standardize the evaluation of tourism products using quality models, the ISO (International Organization for Standardization) proposed a standard which specifies six areas of importance for tourism service evaluation and, for each area, specifications that attempt to make the six areas measurable. See Figure 1[12].

Figure 1: Software Quality ISO/IEC’s model

From figure 1, ISO model is based on previous worked by McCall, Boehm, and FURPS etc. [13].The reason why ISO 9001 has been introduced is to define quality, metrics based approaches are used to access the quality of given system and reliability growth model are used to predict quality. The fundamental idea behind this model is specifying and measure the quality of product or software in term of internal and external attributes,

 

4. Research Methodology

Experimental method used as the method in the process of studying the quality tourism service in Malaysia. This research aim can define in the table 1 which translate from Jamwal (2010) [14].For this research, the tourism service quality characteristics which base on McCall Model refer to Table 2.McCall defines and identify the quality of a software product through address from table 1. In McCall‘s quality model, the quality is subjectively measured based on the judgment on the person(s) answering question (yes or no question) [14]. However on this research instead using “yes” or “no” answer, it changes to likers answer.The idea behind McCall Quality model is quality factor should offer the comprehensive synthesis image of quality website.  Actual quality metrics target by answering question (level of likers) later put in touch with one another. That is, if the questioner with the answer the same number of likers scale the result can be measured the quality criteria, and I predict we will achieve 50% of the quality criteria.The responds from corresponded can be synthesis by quality criteria, factor, product or service related.

 

Product Operation

This requires that it can be learnt easily, The result are the one expected by the user

Product revision

This is concern with

·         Error correction

·         Adaption of the system

Product Transition

This may not be important for all application

Table 1: areas by McCall Model.

 

 

McCall Element

Metric

Product revision

Maintainability

Flexibility

Testability

Product operation

Correctness

Reliability

Efficiency

Integrity

Usability

Product transition

Portability

Reusability

Interoperability

 

Table 2: McCall Model with Metric

 

Figure 2, will explain about flowchart process about the research. The most obstacle stage will be at stage D. It is because it quite hard to get respond from respondent. Actual the questionnaire has been distributed two method, first using website and section using paper. The website did not receive respondent, majority respondent received via email and might be the reason they did not reply.

Figure 2:  Illustrates the research activity flowchart for this research that follows the empirical methodology in order to execute the result. Flow chart shows the process of research activities with outcome

For this research, independent and variables identification is important in experimental methodology. From this case study, the tourism services quality characteristic which base on McCall Model treated as independent variables whiles quality services rate tourism is dependent variables. After identify of research goal of experiment, questionnaire has been created and focus on quality characteristic on mapping Table 3. Proposed responded of this questionnaire is overall about customer feedback satisfaction on service provided in tourism in Malaysia. The hypothesis for this research:

If a service is delivery with good internal characteristic then it will have good external responses qualities

From statement above, it can explore the causal relationship between good internal metrics and external responses for example: fast responses and correct information is an efficiency service.

McCall Element

Metric

Term use in Questioner

 

Product revision

Maintainability

Flexibility

Testability

Environment areas and range price

Product operation

Correctness

Reliability

Efficiency

Integrity

Usability

Staff/ System service

Product transition

Portability

Reusability

Interoperability

 

Services Facilities

Table 3: Mapping Question base on the characteristic

 

4. Questionnaire Outline

Target correspondent is randomly customers who are using tourism service previously. Questionnaire has been passing around to public area and has been divided to three sections as following:

Section A        : Product Operation

Section B        : Product Transition

Section C        : Product Revision

 

8 questions have been set for each section in order to get feedback from related qualities metric/ characteristic. These surveys were performed on three different tourism surveys in Malaysia. My opinion, tourism services pretty general service example for tourism services it will include hotel, restaurant, facilities etc. To be more specific, I will compare with three services that offer to tourist:

1)      Information Counter

2)      Travel Agent

3)      Online Information.

There are three types of likes used in this process of preparing the survey example for example in table 4:

Table 4: Liker Scale

Type 1

Type 2

Type 3

Extremely

Much better

Like a great

very

Somewhat better

Like a moderate

Moderately

About the same

Like a little

Slightly

Slightly worse

Neither like or dislike

Not at all

Much worse

Dislike a little

 

 

Dislike a great

Figure 3: Screen shot example survey for this research paper

 

 

 

Figure 3 is the screenshot example of survey; questionnaire was design in English language with story sequence (section by section) to make sure the correspondent understand about the concept.

 

 

5. Analysis and Results

The question papers were distributed to the public, where I try to get foreign tourist but due to time constrains I was able to found 10 foreign tourists and the rest correspondent were locals. Therefore to ensure the calculation and compare to local and foreign tourist

The total 40 set were to distributed to public and consists 3 areas, The Part A are contain product operation like professional, convenient and service quality on tourism services for information counter, Travel agency and online information. And for part B consists is about range price, responsive and staff’s product knowledge. While another part, Part C the question is based on environment and facilities feedback.

McCall model represents behavioural characteristics of a system. McCall have 11 quality factors which are:

·         Maintainability

·         Flexibility

·         Testability

·         Correctness

·         Reliability

·         Efficiency

·         Integrity

·         Usability

·         Portability

·         Reusability

·         Interoperability

McCall Model characteristic

Product Revision

Product Operation

Product Transition

Information counter

30

30

20

Travel Agency

35

38

20

Online Information

10

38

20

Total

75

106

60

Table 5:  Total Average of correspondent that agree and satisfied


With specific area McCall’s Model

 

The model uses as a hierarchy of factor, criteria and metrics in internal and external product quality. There are 3 sets of questionnaire published to public corresponded for quality evaluation of three different tourism services online/website at Malaysia. The same set of questions generated for three tourism service for information counter, travel agent and online information. From the Table 5 is shown average result of correspondents that agree and satisfied with specific area in McCall’s model. Where the areas McCall’s model is independent variable means characteristic. inside McCall’s model is consider independent variable and tourism service in Malaysia will be subject to dependent variables. Analysis on test has been conducted on the result from questionnaire to analysis result on hypothesis testing. From Table 5, for more details on data result, I’m reserved the response data correspondent to two different type.

McCall Model

characteristic

Product Revision

Product Operation

Product Transition

Information counter

8

5

5

Travel Agency

8

7

8

Online Information

5

7

8

Total

21

19

21

 

 

 

 

 

 

 

 

Table 6:  Total Average of correspondent for foreign tourists that agree and satisfied


With specific area McCall’s Model


Data for total average of correspondent for foreign tourists that agree and satisfied with specific area McCall model has been tabled on Table 6. While on Table 7 is result for total averaging of correspondent for local.

McCall Model characteristic

Product Revision

Product Operation

Product Transition

Information counter

20

26

15

Travel Agency

24

28

25

Online Information

25

23

15

Total

69

77

55

Table 7:  Total Average of correspondent for local visitor that agree and satisfied


With specific area McCall’s Model

From three tables above (Table 1, Table 2 & Table 3) we can study on the overall result. Each quality has it respective. Furthermore, the result and analysis can discuss each characteristic is important in to justifying quality impact on the service. Base on Table 5, responds average on area product revision is lowest compare to others. Product revision is referring to environment area and range price for the tourism service in Malaysia. Relevant associates need to pay more concern on range price and environment status. For example is the area have lack facilities however the range price for booking is expansive compare to others place. Tourist will need to think twice either is affordable with their own budget. Undeniably Malaysian people know as friendly citizen, from table 5 shown product operation rating the highest mark compare to other


. We can convert the result table 5 in pie chart below:

Pie chart 1: Total average overall correspondent on tourism Service in Malaysia

While compare to table 6 and 7, are focus on different correspondent between foreign and local tourist on their satisfaction on the service. Where we found out the result are different from result table 5 after split with different types of tourist. From Table 6, product operation have lowest result compare to others area McCall’s model and result Table 5. This is might be because of different language from different countries that can lead to barrier language. While compare to others product revision and product transaction is equal.

While on Table 7 shown for overall result satisfaction for local tourist. The data speak another word, where the tourist from local more satisfied on product revision instead of others. It might be because their like to visit and explore more on their own countries which have unique culture that not discover yet. And local people usually know which state and familiar that they should visit. Table 7 and Table 6 can summarize in on graph to differential between the results rating the highest mark compare to others.

Graph 1: Comparison Graph between foreign and local tourists.

Base on Graph 1, did not compare with amount of correspondent because during the survey only manage to get 10 foreign visitors. From graph shown, foreign tourist prefer to used information counter and online information as their tourism service. For this, shown tourist prefers to seek their own information rather than using travel agency. As we know, foreign more to back pack culture to find more adventure and want to learn more new things.

But different with local, they prefer to use travel agent, usually because travel agent might offer affordable package for family. Majority travel agent offer interesting package including full pack activities for family or married couple.

6. Conclusion and Future works

Attraction of industry tourism will give benefit on business sector. Development and multiservice with efficient service is one of factor that can attract more visitors from local and international. Base on McCall’s model hypothesis “If a service is delivery with good internal characteristic then it will have good external responses qualities”

Base on result and analysis shown McCall Model can dedicated to service quality that contain the service quality metric such as correctness ,reliability ,efficiency etc. And from this case study we can conclude foreign and local visitors will have different expectation.

Foreign tourist prefer using information as their platform services and associates tourism in Malaysia need to focus more on product operation to attracts more visitor from international countries. While local tourist prefer using travel agent as their platform services as the poor service on product transaction. It is because local visitors would like to use more facilities services for activities during their holiday.

Apart of McCall’s model there are plenty model can use for this case study. As future enchantment, researcher can suggest to study services quality and compare with Model of ISO. This will give more comparison and result towards this research.

Reference

 [1] Bernama (2012), “Malaysia record 11.6m tourist arrivals from January- June 2012” Article from The Malaysian Insider Retrieve from http://www.themalaysianinsider.com

[2]Sambhanthan, A.S & Good, A.G (2013),“Enhancing Tourism Destination Accessibility in Developing Countries through virtual world” Report toHuman-Computer Interaction (cs. HC) Computer and Society

[3] Neill, M.0 (2009), Service Quality Management in Hospitality Tourism and Leisure, New York: The Haworth Press.

[4]Casadesus, M.C, Viadiu,F.M&Saizarbitoria (2001) , “Quality service of ISO 9000 consultants”,Emarld Sight , Retrieve  from http://eps.udg.es/oe/webmarti/p998.pdf

[5] Brender , P.B , Damm , L.M, Eriksson , J.E , Gorsheck , T.G, Henningson , K.H , Jonsson , P.J , …..Tomaszewki , P.T (2005) , “Software Quality attributes and trade-offs” , Journal Blekinge Institute of Technology

[6] Wallace, D.W &Reeker , L.R (n.d), “Software Quality”, Module for National Institute of Standard and Technologies, USA

[7] Fitzpatrick, R.F (1996), “Software Quality: Definitions and Strategies Issue” Advanced Research Module forMsc Computing Science

[8] Deissenboeck, F.D, Juergens, E.J, Lochmann, K.L and Wagner (2009), “Software quality Model : Purpose, usage scenarios and Requirement” Article from Faculty Information Technology  University Muchen.

[9] Berry, L.L,Parasumaran , A.P &Zeithaml, V.A (1994) , “Improving Service quality in America : Lesson learned” , Article For Academy of Management Executive.

[10] Kim, S.Y. and Lim, Y. J. (2001), “Consumer’s Perceived Importance of and Satisfaction with Internet Shopping”, Electronic Markets, Vol. 11, No. 3, 148-154

[11] Losavio , F.L  &Chirinos, L.C (2003) , “Quality Characteristic for software Architecture” , Journal of Object Technology, Venezuela.

[12] Al-Matrafi,O.A (n.d),“Software Quality” [pptx document] RetrievedFrom http://www.kau.edu.sa/Files/0010464/Subjects/Ch17-solution.pptx

[13] Fahmy, S.F , Haslinda, N.H , Roslina , W.R &Fariha Z.H (2012)  , “Evaluating the Quality of Software in e-Book Using the ISO 9126 Model”Conference Program Heavichi Hotel & Resort Jeju

[14] Jamwal, D.D (2010) “Analysis of Software Quality Model for Organization” International Journal of Latest Trends in Computing

APPENDIX I

Customer Satisfaction Survey On

Tourism Service in Malaysia

*this survey is for subject core case study for Software quality and Metric for student from Open University Malaysia, we really appreciate your response in order us to generate the feedback*

Services: Information Counter/Travel Services /Online Information

Place     :

 Section A

1. How professional is our Service?

Extremely professional

Very professional

Moderately professional

Slightly professional

Not at all professional

 

2. How convenient is our services to use?

Extremely convenient

Very convenient

Moderately convenient

Slightly convenient

Not at all convenient

 

3. Compared to our competitors, is our service quality better, worse, or about the same?

Much better

Somewhat better

Slightly better

About the same

Slightly worse

Somewhat worse

Much worse

 

 

Section B

 

4. Compared to our competitors, are our prices more reasonable, less reasonable, or about the same?

Much more reasonable

Somewhat more reasonable

Slightly more reasonable

About as reasonable

Slightly less reasonable

Somewhat less reasonable

Much less reasonable

 

5. How responsive is our service?

Extremely responsive

Very responsive

Moderately responsive

Slightly responsive

Not at all responsive

 

 

6. How well do the customer service representatives at our company answer your questions?

Extremely well

Very well

Moderately well

Slightly well

Not at all well

 

 

Section C

 

7. Overall, are you satisfied with environment side, neither satisfied nor dissatisfied with them, or dissatisfied with them?

Extremely satisfied

Moderately satisfied

Slightly satisfied

Neither satisfied nor dissatisfied

Slightly dissatisfied

Moderately dissatisfied

Extremely dissatisfied

 

8. Do you like to use our facilities, neither like nor dislike it, or dislike it?

Like a great deal

Like a moderate amount

Like a little

Neither like nor dislike

Dislike a little

Dislike a moderate amount

Dislike a great deal