Wednesday, 30 April 2014

Nasi ayam paling sedap dekat KL : Hainanese chicken rice @ Taman Melawati

I love Chinese's chicken rice especially Hainanese. But it is quite hard to find halal hainanese.The cuisine that I would like to introduce is definitely halal ( rumour from local residents said they are Chinese Muslim)  and located at food court Taman Melawati  known as Medan selera Taman Melawati




This stalls , is one of my favourite chicken rice. They closed only on Thursday and start open between 11 am till they finished their chicken supply (by 3 PM  their already run of stock). Don't be surprise, if you come here, there are lots of people during lunch time between 12 PM to 2PM. I prefer to "tapau" early in for my late brunch.



Review

Even the dish is  simple, yet this is my comfort food. Bite sized pieces of steam (they serve variety of  chicken flavour) , but I prefer to had healthy steam chicken. It juicy , tender and you can taste the soy sauce marinated well inside the chicken. ( perfect marinated)

The Hainanese chicken rice Taman Melawati food court accompanied by a bowl of light chicken broth, thin slice of cucumber , chilli and I will mixed with their dark soy sauce. Its perfect meal during  your weekend.



How to go here ?

Here the address : 

Jalan Negara 
Taman Melawati
53100 Kuala Lumpur


Landmark: Search for sign of "Medan selera Taman Melawati " located in front of  Jabatan Pendaftaran Negara "



Price

Chicken rice = RM 5.00
if you request drumstick = RM5.50

Panduan sebelum pergi Shopping



Assalamualaikum!




Selamat hari gaji dan esok  cuti hari buruh 2014. Mesti fikir nak pergi shopping. Kebanyakan perempuan tak dapat menahan ketagihan hari gaji untuk pergi shopping. Jaga-jaga!  Dorang termasuk aku..grab bag start enjin terus masuk shopping mall. Lantaklah nak ikut ke...tak nak ikut ke... kami akan cakap "ada aku kisah"? is my time!!! Nescaya tak sampai 8 jam ...gaji pun habis...dan start pakai duit plastik.


Jadi sebelum kita pergi shopping ( perkataan berhantu...macam iklan zalora , yang dengar perempuan menjerit tu) , baik kita melakukan langkah seperti :


1. Spot Check wardrobe 
Kita rasa kita ada, tapi bila kita buka almari, sebenarnya berlambak baju, accesories, legging , kasut yang hampir kadang-kadang tak pakai lagi..oh lupa... termasuk make up. Check balik, kalau rasa jumpa yang lusuh, boleh buat charity atau dah boring nak pakai lagi boleh buat prelove/car boot sales. Membazir amalan syaitan. End up... beli...beli beli... almari satu bilik tak cukup, mula start serang almari bilik lain..hisssh hissh hissh.


2. Mix and Match
Bila kita nak shopping, punggah baju atas katil dan start mix-match dengan outfit lain. Contoh seluar, skirt... bottom part mana yang boleh match upper part macam t-shirt , blouse, dress. Dengan cara ini baru korang boleh nampak yang mana boleh beli . Kadang-kadang bila kita pandai mix match outfit kita akan nampak baru ..gila tipu baru..maksudnya ...baju kita variety dan tak boring. kan ????????
Unless tak pandai mix match, pergi beli magazine fashion sekarang.


3. Tau Benda yang hilang
Bila kita dah start selongkar almari, kita akan jumpa benda-benda yang kita rasa hilang. Masa tu lah baru kita perasan, bahawa kita ada 30 pasang kasut. Boleh tiap-tiap hari tukar. Kenapa perlu tambah lagi. Unless dah rosak tu...bawa-bawa masuk dalam tong sampah, tak perlu simpan sampai berhabuk. Perempuan ada satu sifat...emotional value...sayang kata... first date pakai kasut ni...haram jadah... siap dalam kasut tu jadi sarang labah-labah.


4. Settelkan Commitment Dahulu
Berdasarkan kisah benar, settelkan dahulu commitment kita. Contoh kasi duit kat emak bagi siapa yang dah berkerja kalau nak hidup berkat, settelkan bil telefon, kredit card,kereta... terutamanya bila roadtax nak mati. Current balance tu adalah untuk simpanan atau kegunaan kita sebelum gaji akan datang keluar. uhuuhhuuh... settel benda penting beb...jangan simpan hutang..karang timbun-timbun masuk CTOS.. susah nak buat pinjaman, kalau tak boleh buat pinjaman...no shopping! mana susah ??


5. Shopping List
Limitkan contoh RM300, kepada benda apa yang nak beli. This is epic style sebab buat shopping list adalah berkesan.


6. Partner Shopping
Aku kalau shopping akan bawa orang yang sangat tegas- mama atau partner aku. Sebab mereka yang akan control dan nasihat benda-benda yang mengelakkan aku melakukkan pembaziran. Kadang-kadang is not matter how we spent... tapi macam mana kita nak handle almari yang penuh tu.. Dahlah malas nak kemas rumah, seminggu sekali sahaja. Ada hati nak shopping. Sila haribulan rumah boleh bertukar jadi butik



7. Plan waktu shopping
hey kita perempuan, shopping tu utama terapi kita. Sedih kita shopping dan happy pun kita shopping. Tapi bila kita tak plan untuk shopping , end up kita akan beli benda yang tak sepatutnya.  Contoh waktu sibuk, nak juga masuk mall, kekononnya stress. End up hasilnya.... berapa minyak wangi kita borong.
Cari masa yang terluang, sekurang-kurangnya barang yang kita shopping berkualiti dan berjenama yang boleh pakai untuk berapa tahun.

Friday, 25 April 2014

Century Pines Resort , Cameron Highlands



Assalamualaikum and Haluu!!!!!

Still remember my last article about cameron (link)



If you think to visit Cameron Highlands. I would like to recommend you to have your night at Century Pines Resort. The hotel is conveniently  placed. A 5 minutes walk leads to a nice market with near food/dine option.


What is an ideal hotel for person like me ? I'm one of a kind who like an individual type  like colonial feel and complemented by facilities that both pleasant and modern and kind hotel that achieve the  old age of desire ( vintage ).

and this kind of hotel , you can find it at Century Pines Resort.


I'm recommend :  Superior with Garden room


unfortunately, is quite hard to get this room. You need to book and mention to the counter. Check-in time is quite late around 3PM. When I came, the room that I want was fully book. However I manage to get level 2 and facing the same view- garden.

why this room is can consider "hot stuff" for visitor ?
  1. spacious room with super king bed
  2. long bathroom
  3. facilities : mini fridger ( no mini bar ), did provide hair dryer , iron- you need to call service room
  4. private landscaping  garden ( maybe this is the reason why this room goreng pisang panas)
  5.  If you get level ground - the outdoor garden will have table with chair ( maybe you can plan your candle light dinner at here)
  6. This room also know - honeymoon room

Price

I'm booking thru online -agoda. For superior with Garden per night will coast you RM254.31 after tax maybe around RM295.00 it come with buffet breakfast for two.  So i decided to book for 2 nights . However if you walk-in ( after to some research)  Maybe more exexpensive Between RM300-RM400 ...depends on peak time.


sneak peak view room from my handphone :

Garden view special


super king size
the view


Bathroom








 

Breakfast

the breakfast buffet ( together in complimentary charge ), need to be upgrade and revamp the menu. Since during weekend it full house. It is pity as the hotel rate among the best hotel in tanah rata , however the breakfast was not up to standard.



Location Information :

  1. Boh Tea plantation 7KM
  2. Restaurant and shops 200m
  3. Night Market 5KM
  4. Jungle Track 1km
  5. Rose Farm 3km

Location Map

Jalan Masjid, Tanah Rata 39000 Cameron Higlands (landmark opposite  government clinic and police station )

Wednesday, 23 April 2014

Explore Go Kart ,Sepang International Circuit


Prolong : Terima kasih kepada Ckin,kamar dan Kak yani sebab invite kita join hari tu & Happy birthday usue!








 

Pengalaman Sepang Go Kart




Bertempat di lokasi Sepang F1 Circuit, Kami mencabarkan  diri untuk merasa pengalaman pelumba F1. Kami telah pun berlumba di Litar Go-Kart Sepang yang bertempat di sebahagian Litar Sepang F1 Circuit.












 Panjang Track adalah 1247 m yang direka dalam bentuk mengikut jam. Selekoh kombinasi  dengan selekoh high-G last selekoh tu sememangnya menguji stamina pemandu.




 Mula-mula semasa menerima invitation tu, konah terkenang race date konah di Go-kart Shah Alam. Tak berapa ingatlah tapi itu kisah silam. Di Sepang Go Kart, Kami diberi 10 minit untuk berlumba dengan bayaran RM40. Mula-mula terfikir kenapa 10 minit sahaja ????

Tapi itu adalah  di luar jangkan atau assumption Konah semata-mata. Pengalaman yang dikutip adalah pengalaman yang mengujakan, ini kerana dengan "race olok-olok" kami . Rasanya 10 minit tu seperti lama. Dan rasa tak puas , sebab korang akan rasa mahu lagi dan lagi untuk merasai thrill selekoh high G litar. Moment melayan 11 selekoh yang berbeza cabarannya meningkat adrenalin yang menegak tengkuk Konah. Konah tak kira berapa lap konah buat, yang pasti konah tekan minyak dan layan break. Ada sekali tu part go-kart konah berpusing sebab bertembung dengan Kamar. ehehehe Pecut je minyak.

Rasa priceless bila time korang layan selekoh-selekoh high G litar Go- Kart. Bila layan corner kat sini , rasanya seperti Konah punya masalah tertinggal dekat penjuru selekoh.  No wonderlah kadang-kadang litar go-kart sepang menjadi latihan pelumba secara privasi. Sebab kalau korang datang petang sikit ,korang akan nampak beberapa orang pelumba melaku latihan di sini.





 

 

Macam mana nak pergi sini ?

 
Macam nak pergi ke arah LCCT, cari papan tanda litar Sepang F1. Pastikan masuk di Enterence utama kat depan selepas traffic light tu, bukan masuk di bahagian paddock. Sepang Go kart betul-betul ada sebelah kiri bila korang dah masuk Ke Sepang F1. (Papan tanda dia kecil sikit kena alert)

Alamat : Jalan Pekeliling , 64000 KLIA . Selangor Darul Ehsan.


Operasi Masa: Selasa- Khamis & Sabtu - Ahad di buka daripada 10 pagi hingga 7 petang , manakala Jumaat  dibuka 10 pagi hingga 12 tengah hari sahaja.

Harga : RM40 untuk 10 minit seorang/ ada go-kart seat couple harga sedikit berbeza iaitu RM50 untuk 10 minit


Dream Konah : One day...and hope Ckin organize benda ni, dimana kami berangan untuk race lagi dimana untuk race sebenar kami akan dapat percuma khidmat time keeper RM150 untuk 12 minit X 4





Tips

1. Khabarnya ramai orang datang pada hujung minggu. disarankan untuk membuat panggilan telefon dahulu jika anda datang dalam berkumpulan

2. Main pagi-pagi, sebab bila masuk pukul 11 pagi. Matahari dah terpacak macam sejengkal di atas kepala...panas...

3. Daripada rumah dah siap-siap pakai sun block

4. Bila dah bayar, dia akan kasi slip kecil. Simpan slip kecil tu sebab masa nak masuk go-kart , penjaga go-kart akan minta.

5. Benda ni fun bila anda bergroup buat "race olok-olok" baru rasa thrill


6. Have fun and follow your instance . Kalau tak boleh buat jangan push. Fahamkan jalan selekoh litar ni

7. Bawa go-kart macam bawa kereta auto


Sunday, 20 April 2014

Cara meningkatkan peluang untuk mendapatkan kerja

Kebaikan dengan berkerja swasta , korang berpeluang untuk melompat ke syarikat swasta lain dengan mudah berbanding dengan kerajaan yang lebih berprotokol untuk tujuaan pengalaman , motivasi mahupun income.

Pun begitu , apply dan mencari kerja baru pada masa kini adalah semakin sengit kerana taraf pendidikan yang semakin meningkat di Malaysia. Demand gaji ataupun skop jurusan tidak diambil kira. Siapa yang dapat memang beruntung. Saya? I had to struggle 8 years to get what I really-really want (not reallylah..but dari segi income yes). Finally dapat apa yang saya mahu.

Pokoknya pengalaman diambil kira , kerana para interviewer akan cuba melihat bagaimana cara kita menangkis soalan yang bakal dilemparkan kepada kita. Peluang untuk mendapat kerja boleh dipertingkat dengan pelbagai cara seni interview.

1. Homework
Yuupp ada segelintir dah tahu, namun ada yang pandang benda ni sebelah mata. Sebab yang pasti bukan korang sahaja yang akan datang untuk interview. Pastikan research dahulu nature of business dan jawatan. Contoh search apa soalan yang bakal ditanya untuk jawatan manager, marketing, sale dan sebagainya. Jika interview anda adalah tengah hari atau petang...berhati-hati , mungkin anda hanyalah watak sampingan melainkan homework anda padat kemungkinan boleh menarik minat mereka. Pastikan homework adalah padat dan berhati-hati. Kalau ada kawan yang berkerja di bahagian hr atau pengurusan selalu tanya apa soalan dorang kasi. Make sure...

Tell me about yourself adalah peluru yang kuat...dan tunjukkan korang firm.Sediakan 3 kelemahan dan 3 kekuatan untuk korang.

2. Follow up
Lepas interview kekadang , feeling korang  tetanya-tanya..dapat ke tak .? Kadang-kadang instance kata kalau follow up macam kita hadap sangat jawatan tu. Out of 4 companies history yang saya pernah kerja. 3 daripadanya saya dapat kerana follow up. Daripada research saya buat dengan kawan saya dibahagian pengurusan follow up selalunya akan membantu sebanyak 10% . Is about your periuk nasi..ke tepi ego tu..orang sombong selalu rugikan?

3.Don't slack
Jangan buat silap terutamanya masa interview dan jangan cuba berlagak pandai. Saya pernah diberi kertas untuk menulis coding..... (krik krik krik aku kat situ) , luckly saya ada bawa laptop untuk tunjukkan kecenderungan saya. Andai kata tak tahu...straight forward cakap tak tahu dan minta maaf tapi korang willing untuk belajar kalau diberi peluang. Lagi satu , masa isi borang.....silalah....berhati-hati menulis...pastikan tiada yang tinggal.

4.Dressing properly
Kadang-kadang cara pemakaian kita juga dipengaruhi. Contoh kalau kerja jurutera ke mekanikal ke..pendek kata teknikal... lagi sesuai untuk kita datang pakai seluar compare tu baju kurung atau skirt. Selalunya bahagian tersebut memerlukan orang yang agresif atau aktif. Sales atau marketing? Lebihkan kepada appearance...fashion trend dan formal terkini adalah amat dihargai. Jangalah pakai jeans dik non....ada sekali tu aku ada ternampak budak pakai jeans...biar betol..

5. Soalan penutup.
Soalan penutup yang 100% setakat ni digunakan , Alhamdulilah memberikan impak dan peluang untuk kerja. Di akhir session selalunya, dorang akan tanya any question?  Korang patah balik jawab yes... if I selected as this position,  for my 1st day . What should I prepare? /what task in my first day... kat situ dah nampak passion kita in work.

6. Resume
Korang kena sentiasa update resume, sehari sebelum interview revise balik resume korang untuk link dengan future position. Macam contoh korang nak apply manager, at least 2 jawatan sebelum ni bahagian task korang ada tertulis korang ada buat pemantauan management.Makesure masa tu homework korang dah buat siap-siap.

Good luck...baca bismillah banyak-banyak

Wednesday, 16 April 2014

My Lips Eat Cherry


Tadaaa bukan lips aku makan cherry. Ni ha nak cerita sikit pasal lips tint, lately aku perasan dengan cuaca panas bibir asyik mengelupas walaupun dah bertan-tan minum air kosong. Aku syak lipstik aku jenis matte ni tak boleh pakai. Nak kata panas tak juga sebab alhamdulilah cuaca kat kl ni , petang sahaja dah hujan.

Melangkah kaki ke the face shop, ni hah konah ternampak lip tint...mula-mula tak budget nak beli ,nak beli lipstik...sat gi haaa pandai staff dia goda aku suruh buat tester....see personal touch memang berkesan untuk promosi...

Firstly kenapa aku eager sangat nak beli sebab dia 2 in 1 , dia boleh pakai as blusher dan bibir(Ni ha korang dah jimat tang situ) Second bibir nampak macam natural macam tak yah pakai lipstik atau lip gloss



Tak ada lah macam sebelum ni, bila pakai terutamanya di dalam tempat air cond, bibir akan kering , mengelupas. Nampak tak bibir macam berkedut dalam gambar. 


Third , kalau jenis aktif a.k.a ganas , pakai lipstik mesti tak tahan lama, melekat kat cawanlah. Lepas minum selalunya akan hilang...tak pun makan. Takpun bila  cuim pipi suami, ayah , adik , mama...siapa-siapalah korang cium...pappp melekat cop mohor dekat pipi dorang. Macam signature...konahwuzhere1742014.


Cuma berharga RM29.90 di butik the face shop , bau dia sedap. Tahan lama..sekurang-kurangnya 5 jam kalau touch up pun still cantik dan natural. Pakai double layer meants kena keringkan layer pertama lepas tu tambah lagi. Cuma satu je lepas pakai kena tunggu kejap kasi kering. Konah suka uk022 -juicy cherry.

Saturday, 12 April 2014

Bon Appetite : Donutes Coffee & Bakery

credit gambar to Rain's Food Dairy


Jauh betul menjelajah tempat makan.... Nama kedai yang konah singgah diberi nama Donutes Coffee & Bakery yang terletak di Puchong IOI Boulevard. Konah terjah disini , sebab hari tu Konah bertugas sementara di kawasan Puchong ni.


Cawangan ini adalah pertama di Malaysia, sebab kedai ni memang terkenal di Taiwan. Halal ? berdasarkan komen adalah halal, malah staff dia pun mostly dia ambil  melayu local untuk mengelak kesangsian . Yang pasti mereka tengah fight sijil Halal Jakim. Wish you good luck!


Mostly waktu sarapan saya sebelum masuk kerja adalah Health sandwich RM3, makan satu ni pun dah kenyang


Yang pasti, rasa bakery roti disini memang lazat...pernah tak terbayang kelembutan roti ????? kalau korang pengemar roti dan teringin nak makan roti in middle no where.... kedai ini dibuka 24 jam...saya ulang 24 jam

Garlic Bread

Oleh kerana dah terlampau suka roti dia, konah siap recommend officemate yang bertugas di Puchong bersama konah. Jadi ada sekali tu, 3 hari berturut-turut kitorang terjah kedai ni sambil bertukar menu sesama sendiri. ( tak sia-sia aku recommend kat korang )



Kalau nak terjah  ni hah alamat dia :
No.8, Jalan Kenari 6,
Bandar Puchong Jaya,
47100 Puchong.
(sebelah Nanyang Kopitiam, bertentangan depan IOI Shopping Mall, tapi dia barisan belakang)

Muzium Patung & Lilin , Penang


Tempat Menarik di Penang | Muzium Patung & Lilin , Penang



Atau lebih dikenali sebagai Penang Toy Museum,  berdasarkan maklumbalas daripada aplikasi waze, lawatan kami ke Penang pada tempoh hari lalu. Kami cuba mencari kelainan sedikit. Berdasarkan daripada alamat tertera. Lokasi Muzium Patun & Lilin ( Penang Toy Museum) terletak :

1320, MK2 ,Teluk Bahang, 11050 Penang. 

Tips : Jalan macam nak menuju ke Hard rock Hotel penang, tetapi tempatnya ke atas sedikit

Kawasan muzium ini akan tersorok , tapi menjanjikan pengalaman korang yang sedikit berbeza dalam usaha mencari jalan muzium ini.

Dibuka daripada pukul 9 Pagi hingga 6 petang dimana bayaran untuk kemasukan orang dewasa adalah RM15 dan kanak-kanak RM10. Tahukah korang bahawa muzium ini adalah Muzium permainan yang terbesar di dunia dan semestianya di Malaysia

Kung fu Panda
Tomb Rider
Catwomen
Menurut owner kedai , koleksi  permainan adalah datang daripada limited edition dimana dia akan menjelajah hampir keseluruh dunia untuk kutip permainan -permainan tersebut. Dan benda yang paling mahal adalah koleksi gudam.

Lawatan konah di sini mengimbaskan permainan-permainan yang konah pernah dibesarkan sewaktu ketika dulu. Konah memang suka set battleship ...suka main perang-perang.



Lepas tu konah adalah die hard fan starwars.... memang bestlah datang sini. Siapa pengemar starwars, benda yang patut korang buat sebelum mati di dalam list adalah melawat tempat ni.


Khabarnya terdapat 100,00 koleksi di dalam muzium ni. Hampir nak dekat 2 jam kot tour konah di dalam ni. Dan kita tak akan lekang nak ambil gambar sampai full.  Apa lagi jom jalan.

Wednesday, 9 April 2014

Jalan- Jalan : Straits Chinese Jewellery Museum


Prolog :  Aku rasa aku ni berjiwa patrotik . Suka explore di negeri sendiri sebelum menjelajah ke luar. Rupanya banyak lagi khazanah yang kita tak teroka secara in touch. Aku pun sedikit ketinggalan. Sebab kalau berjalan, aku prefer tempat yang bersejarah seperti muzium.



Aku merentas di Jalan Tun Tan Cheng Lock....niat hati nak masuk muzium Baba dan nyoya tetiba papan tanda diluar tertera " NO PHOTOGRAPHER"...cet..... kedekut nak tulis blog macam mana ?
Jadi Kaki ku gagah meleret secara tak paksa...nuhhh depan sikit satu baris yang sama mata ku tertarik Papan tanda Straits Chinese Jewellery Museum


Masuk pe entry dewasa RM15
untuk student RM10 ...cepat -cepat cari kad matrik...cet.....tak bawa pula....cet..cet... tapi nuh sudut di hati , jiwa aku meronta-ronta ingin tahu peradapan Peranakan daripada segi seni halus barang kemas.

Sedikit info berkenaan alamat Muzium ini :
108, Jalan Tun Tan Cheng Lock,
75200 , Melaka. 
Telefon :606-281 9763

Manakala waktu lawatan adalah daripada pukul 10 pagi hingga 5 petang.  Tapi kadang-kadang mereka juga ada membuat nighlife museum, maksudnya boleh datang pada waktu malam setelah aku usha di FB






Kami disambut ramah oleh Pemandu pelancong mereka sendiri dimana konsep ini aku teringat lawatan aku ke muzium kamera, penang. Dengan yuran kemasukan RM15 dan ditemani penerangan pemandu pelancong adalah worth it..berbaloi. Kerana korang akan berkongsi each other pengalaman dan ilmu korang ada.


Langkah kami masuk ke tingkat atas untuk pengenalan awal berkenaan dengan peranakan. Sedikit pengalaman Konah untuk berkongsi apa Konah dapat semasa tour.  Raja Cina, telah pun menghantar puteri Hang Li Po kepada Sultan Melaka sebagai tanda penghormatan. Pengikut/ Pengiring puteri tinggal di Bukit Cina dan akhirnya terlahirnya peranakan. Peranakan terlahir daripada hasil perkhawinan antara Melayu dan Cina. Ada sumber mengatakan peranakan terlahir daripada pendagang cina dan Melayu.


Tetapi semasa penerangan, pendapat personal konah pure blood baba dan nyonya adalah berasal daripada bangsawan yang mengiringi Puteri Hang Li Po... kenapa ? Tahu tak korang status kemewahan baba dan nyonya adalah sukar untuk digambarkan, kehidupan mereka seperti di istana . Minta maaf kalau aku tulis begini...ini kerana kebanyakan barang mereka bertahtakan  emas. Contoh...purse dibawah adalah pure gold... aku ulang..pure gold 100 %





Dan dibawah adalah tempat simpan daun tembakau mereka yang kadang kala menjadi tempat simpan sireh mereka... definitely emas...100% emas



Event alas bekas tempat jahit pun bertahtakan emas.. seni halus barang kemas peranakan memang kagum. Walaupun konah ni bukan tukang ukir barang emas...seninya lagi halus daripada seni barangan kemas melayu. Ini terhasil daripada 2 bertembungan budaya yang berbeza. Kebanyakan barang kemas peranakan terdiri daripada berlian, inta,rubby, delima dan jade. Tahu tak jika mereka berkabung kematiaan, contohnya isteri peranakan yang kehilangan suaminya akan berkambung selama 3 tahun. Mereka tidak dibenarkan memakai emas tetapi hanya perak dan suasa.



Itu belum termasuk dengan alamari persalinan nyonya... lupa untuk aku leraikan baba adalah geleran untuk lelaki manakal nyonya adalah gelaran untuk wanita.


manakalah alamari persalinan bagi baba sedikit berbeza daripada interior dalaman dan ukiran.Selalunya ukiran bagi baba adalah bermotifkan binatang seperti harimau, burung garuda atau naga. Manakala nyonya bermotifkan tumbuhan dan flora.



Apa yang korang tak tahu pasal baba dan nyonya ?

Terlalu banyak nak konah kongsikan boleh ada part 1, part 2 dan part 3... konah rasa patut korang dan dan ada personal touch sendiri bila korang datang melawat Melaka. Apa yang paling mengejut... apabila Keluarga baba dan nyonya mempunyai alat pertukangan barang emas sendiri di rumah, kerana mereka takut ditipu oleh pembuat emas. Mereka akan mengupah tukang emas/barang kemas untuk  datang ke rumah dan mengunakan emas mentah yang mereka beli sendiri. Kagumkan ?

Mesin potong emas


Ini pula tempat tukang emas melakukan kerja design

sebanyak 200 barang  berharga dipamerkan di dalam muzium ini, tour kami diakhiri di level bawah apabila kami diperkenalkan sedikit berkenaan dengan kehidupan baba dan nyonya... lagi satu nak share... tahu tak anak dara nyonya yang belum berkahwin tidak benarkan diduduk diruang tetamu depan. Ini ingin menjaga tatasusila dan kesopanan mereka. Apa-apa tak rugi masuk.

Tuesday, 8 April 2014

Benefit Hello Flawless untuk muka sensitive /Jerawat / nampak natural


Assalamualaikum wbrt & Halluuu!!!!!

Review Benefit

Benefit ni konah start pakai since zaman UPM...ermm since 8 tahun lepas. Itu pun terima kasih kepada buddy UPM- Alia sebab dia yang recommend dekat konah. Terus melekat. Tapi produk yang konah try ni pun baru konah pakai. Terus tangkap cintan.

Set Forever Flawless


Tapi lepas consult oleh benefit expert , maka Konah pun beli :

Konah skip product 1 dan pilih produk 2(brigthening makeup) dan produk 3(custom powder cover-up). Kata Benefit expert , product 1 still boleh guna existing produk konah ada. Produk 1 ni consider macam base makeup.



Produk 2 : Hello Flawless Oxygen  wow (RM135)
cecair foundation yang boleh menutup tona muka yang tidak serata secara medium dan natural. Kulit konah jenis combination skin ( dry + oily ) atau jenis oily memang sesuai pakai produk ni sebab dia free oil. Selain daripada itu foundation ni adalah SPF25 boleh protect muka daripada sinaran UVB.  Foundation ni mengelakan hidarasi di kulit muka. Selalu kalau hidrasi, nampak macam tona tu tak sama je nampak kepuk sana kepuk sini. Tapi foundation ni memang best tak masalah tona -tona colour ni.

Walaupun konah kulit muka tak smooth, konah tak suka pakai tebal-tebal makeup....macam ....macam clown. you may look pretty in the picture tapi bila jumpa real life ...ya allah....bapak gomak muka ko.
Lagi satu boleh jumpa client face to face rasa macam client observe je muka kita...asal dia pakai tebal sangat make up ek ? *garu kepala*

Produk ni memang best sebab tak rasa pun macam tepung gomak.





 Produk 3 : Hello Flawless Custom Powder Cover-up(RM130)

powder cover-up ni sesuai untuk semua jenis kulit. Penutup segala makeup kita (finishing) di datangkan bersama berus dan span. Berus untuk finishing manakala span untuk conceal. So tak payah beli concealer. Jika siapa ada masalah jerawat, produk ni tak akan menutup liang roma kita. Dan bertindak sebagai conceal kepada jerawat. Boleh dianggap sebagai powder compact.
Kadang-kadang kalau malas nak makeup. Kita boleh skip produk 2 tu . cuma pakai bb cream dan terus pakai hellow flawless customer powder cover-up ni.

Good cover,tak kering, silky texture,

 

 

Testimonial

Step 1 : Muka Selekeh takde make up....dah macam hantu mak limah pula aku tengok.Ni muka baru lepas cuci dan keringkan dengan tisu. Untuk memastikan tiada minyak terperangkap atau terkumpul.




step 2 : Sapukan base make up. Konah pakai FCC cream



Step 3 : Pakai Hello Flawless foundation


Step last : Tada Finishing dengan Hello Flawless powder cover-up