Sunday, 30 November 2014

#foodgasm

We've participate to sell cheese filler at Foodhunter Festival recently.  Feel blessed and there a lots of room improvement I need to do on my dessert after we attended this festival with Anggun Fusion . Anway thank you ! ANGGUN! I wont be here because of you! Alhamdulilah Allah is the mighty


Foodhunter with hastag #foodgasm is actually new culture 'picnic' in Malaysia. Typically , picnic will be  held at sea side and technically you  need to bring own food.Foodhunter #foodgasm can be look from positive points. Beside bonding with the love one (families, friends and love bird) it's a good opportunity in making a new friends.  New networking helps you a lots in gain exprience and knowlegde. Say hello to my new picnic friend and their supportive children.







                                                           Oufit of the day
Hijab : wide shawl (unbranded) stylish with madison style 
Long - blouse : Alya Raisaa Diamond Printed purcahse from Zalora.my 
pants : legging from H&M( purchase extra size to make sure it not fitted with your leg)









Thursday, 27 November 2014

Pencarian Model 2morrow @ The 2morrow Fashion Blast Fiesta 2015



Bersama director Miss Ezza Yusof


Hari tu saya ada datang event The 2morrow Fashion Blast Fiesta 2015. Tertarik dengan event yang ada sebab saya sebenarnya nak join bazar untuk event Fashion Blast Fiesta 2015 tu. Apa yang menarik 2morrow tengah cari model untk produk mereka. Bukan tu sahaja ada beberapa agenda yang penting sebenarnya dalam event tu nanti. Siapa nak join boleh hubungi PIC Hartini Halim atau Hafiz dekat talian 03-77288894 / 012 -9617905


Event tu akan diadakan dalam bulan March dimana first :




Pencarian Model 2morrow 2015 ( 2morrow Face)
Pencarian model  dimana adalah juri yang akan mengadili Remy Ishak dan Kementerian Belia dan Sukan (ada lagi juri yang lain). Tempat yang akan dibuka adalah 50 orang model. Siapa ada bakat terpendam tu boleh join (jangan pose je dekat FB dengan Instagram, bila lagi ?)




Gala Launch & Exclusive Runway
Fashion show by 2morrow. Siapa kaki fashion mesti tak sabar acara fashion show ni.

(2morrow adalah jenama kasut tempatan yang berjaya menempah nama ke peringkat antarabangsa selepas 2 bulan berusaha keras. Antara yang sudah masuk seperti Robinsons dan Tang)



2morrow Fashion Blast show
Ada fashion show, kalau ada sesiapa mahu menapak lebih jauh boleh participate Runway dia. Mungkin nasib korang akan jadi seperti 2morrow.Kita tak tahu tuah kita dekat mana kan 


2morrow Muslimah Fashion Marathon
Lebih focus kepada appreal kepada muslimah . contohnya hijab, baju , skirt tutu etc . Siapa nak perkenalkan product kalau bukan dekat sini.


Makna Charity Car Boot Sale
Dimana 50 model tadi tu akan join selebriti untuk membuat fund bagi car boot sales. Kemuncak acara charity tu khabarnya dalam perancangan akan ada zumba.

Acara tu akan ada 75 booth , kemungkinan besar konah akan join bawah nama company konah dan partnership ( tapi dalam perancangan lagi . Insayallah) Kalau nak masuk dan join jual booth tu pun ok juga . Nah contact dia lagi sekali PIC Hartini Halim atau Hafiz dekat talian 03-77288894 / 012 -9617905








Tuesday, 25 November 2014

Booking Hotel Online Yang murah terutamanya last minute



Saya memang suka book hotel pakai online especially mobile application. Memang murah habis berbanding kita check-in atau survey daripada website. Setakat ni saya dah selalu guna Mobile online booking A. Kali ini saya bertukar arah, setelah melihat diskaun dia yang melampau-lampau.

Memandangkan nak hujung minggu ni saya ingat nak pergi retreat 1 malam dekat hotel KL saya pun terjah pakai mobile apps Hotel Quickly.Jadi saya pun usha "Grand Milennium" yang berstatus 5 star. Dahlah hujung minggu plus clash dengan cuti sekolah. Haiya... cekik darah nak pergi berehat. So saya buat 3 perbezaan : 


Hotel Mobile Application  A


Hotel Mobile Application B




Hotel Mobile Application C

,
,
,



Last sekali saya "usha" Hotel Quickly lepas tu saya gosok-gosok mata. Betul ke tak ni ?

Hotel Quickly Mobile Application



Lepas tu saya pun buat jadual harga untuk compare each of price. Selalu kalau nak book hotel , memang saya akan buka semua apps. Yelah kenapa perlu bayar harga mahal sedangkan kita boleh dapat dengan harga murah untuk bilik yang sama. Betul tak? Saya pula memang jenis suka check-in walaupun di KL. Kadang-kadang kita nak retreat diri sendiri.

Hotel Mobile Application  Harga 1 Malam (RM)
A RM522.00
B RM522.00
C RM450.00
Hotel Quickly RM311.65



Jadi Hotel Quickly mobile application menjadi pilihan hati saya untuk hujung minggu ni. Tak sabar nak masuk dalam bath tub lepas tu *splash-splash*. Application ni free download , jadi tak ada masalah untuk korang nak download tapi kena register dulu. Kenapa kena register ? Kalau korang register lagi murah harga hotel tu. Application ni sesuai untuk last minute booking, kalau korang perasan kalau kita check-in last minute, mesti harga dia mahal. kan kan kan? Application ni boleh digunakan untuk andriod,IOS, Blackberry 10 devices. Boleh download dekat application store type " Hotel Quickly"  dia punya lambang logo dia macam ni :



Since Application ni pun baru lagi dekat Malaysia. Dia pun select best-best the best punya hotel antara 3-5 bintang.  Don't be suprise uolss! Villa Samadhi murah ye......


and one more tips!kalau korang nak murah lagi Hotel Quickly kasi rewards untuk korang kalau korang kongsikan code kepada kawan-kawan. Ok tak caya ambik code saya ni , nanti bila korang redeem korang akan dapat RM70. Lagi ramai korang kongsi lagi murah korang dapat.


Ok sekarang ni korang entitle untuk dapat deduction RM70. Kalau tadi harga  hotel dah murah, kalau korang masuk promo code korang boleh dapat lagi murah. Sebab tu harga Hotel Grand Milennium Konah makin murah.

cara dia bila dah korang dah install, pergi menu dia cari credit > masuk enter promo > for first time korang type "MKONA"  > Redeem


automatically korang dapat RM70 dan konah pula akan dapat RM3 deduction. Takpe korang nak dapat diskaun lebih ? 

Korang pergi ke "Invite Friends to get more credit" tekan dekat situ untuk generate code korang sendiri dan suruh kawan-kawan korang guna code korang untuk dapat diskaun juga.


So lepas ni , kita semua boleh dapat hotel best-best tiap-tiap minggu! EH# eheheheh 


Monday, 24 November 2014

Soalan : Minta Live game FB semak ?

Hello,


Nak tanya korang yang selalu terima game request dekat FB tu sakit mata ke? Bagi aku tak, cuma menganggu focus aku masa office hour, untunglah korang dapat main dan sorry aku tidak dapat  memenuhi permintaan korang kalau nak minta live, sebab aku busy.

Tapi yang mereka yang terasa semak tu, tak yahlah bising -bising sebab korang pun install juga tak kurang main game tu sebab tu  korang dapat request. Kan kan kan..so tak yah menjerit dekat wall tu, buat malu je.(Except request suruh install game tu memang hampeh)

Ok tak pe, meh sini aku kasi cheat code macam mana nak dapat  live untuk main application crush saga ni.Lepas ni kita tak yah minta dekat orang yang kerek -kerek ni.




Ok jangan pandang live aku, sebab aku sentiasa penuh dan aku memang tak minta dekat orang. Kecuali requet ticket, kalau one day aku tahu cara dia aku akan share dekat korang juga.Ok, cheat code ni cuma boleh implement dekat siapa yang main game through smart phone atau adik beradik tablet. Andai kata live korang dah habis , tak yah panik nak tunggu sampai dia penuh atau hantar request kat FB dekat orang yang terasa menyemak tu.


1. Bila Dah habis nyawa, pergi terus kepada setting device korang


2. Bila masuk setting terus cari ke bahagian date and time . Bagi penguna Samsung, pergi ke bahagian system  > date and time


3. Lepas korang dah pergi date and time, korang tukar tarikh ajakan 1 hari ke depan Dan save penukaran yang korang Dah buat. 


4. Lepas tu , pergi balik ke game tu cuba tengok live tu mesti dah ada balik. Tapi a..a...a...a jangan main game tu lagi. Keluar balik daripada game tu. Masuk balik setting.

5. Masuk balik setting dan tukar balik kepada setting date and time hari yang betul. Lepas tu baru korang boleh sambung balik main game tu. Step last ni adalah 'vital'  ok. Kalau tak korang akan ada masalah nak main, kena adjust masala lagi 2 hari kehadapan dan patah balik masa tu untuk 2 hari sebelum tu. Tak caya , cuba pura-pura lupa nak adjust balik . 


Good luck and zero request live dekat Kawan FB kita yang kerek tu.

Thursday, 20 November 2014

Makan mana?


Soalan "hot" sangat. Kalau pergi keluar :

dating dengan someone
pergi lepak dengan kawan
tak kurang kalau spent time dengan family

Soalan dia " Nak makan dekat mana ?". Kalau dah selalu pekena soalan macam ni, kadang-kadang boleh jadi stress. Macam kita ni "hungry go where" application yang bergerak. Tipulah kalau korang tak pernah kena tanya soalan tu. Aku ni since dating form 5 sampai la ni bercinta ( 3 orang berbeza)  akan tanya soalan yang lebih kurang sama.

Takpe I have better solution for you. Tak payah nak susah-susah. Nah pergi dapatkan buku  " Worthy Book FnB Edition 2014-2015 (link) di kedai buku utama seperti  MPH, Popular, Borders, Kinokuniya dan selected branch myNews.com. Harga buku ini cuma RM29.90. Dan sangat-sangatlah worth it ( sesuai dengan nama dia).  Why you should have this ?


Alasan Pertama :  ada 180 voucher di dalam buku ini

Alasan Kedua : Ada 44 kedai makan dan termasuk outlet franchise di dalam Malaysia contohnya Domino, Sushi King, Carl's Jr, myBurgerLab, Papa John...banyak lagi.

Alasan Ketiga : Buku ini taklah tebal tetapi mengandungi maklumat padat dan sesuai untuk girl-girl untuk bawa masuk ke dalam handbag.


dan alasan last : Korang Boleh jimat, jimat, jimat!!!!!!!!!! 


Supercool! Hey tahu tak ? Kalau kita tahu nak makan dekat mana , adalah satu skills yang cool. Nescaya orang tu cool untuk bawa lepak  bersama-sama  ahahahahahah *devil laugh* like me. Inilah rahsia saya! Secara tak langsung voucher makanan daripada buku ni dapat membantu kita untuk dapat diskaun dan kadang-kadang free.

Pengalaman mengunakan Buku Worthy FnB Edition 2014-2015


ok kita test power kena voucher ni, ok hari ini saya nak makan pizaa domino Bandar  Sri Permaisuri, Malas nak masuk KL. Hari kerja...jalan mesti jem.


ok, aku koyak 30% utk pizza regular , lepas tu aku nak makan chocolate lava domino ( Chocolate lava dia awesome! dan murah) . Ala , tapi tnc dia single purchase. So tak pe 1 voucher BFF aku bayar, satu lagi bayar...tadaaa






Nahhh chocolate lava, aku dapat harga murah kena tolak RM1

Pizza ni regular dapat 30 % aku rasa adalah RM25++ harga asal lepak kena tolak kena bayar RM18 sahaja.. Tengah-tengah bulan nak makan sampai RM50 hurm...baik kasi bitsy makan sedap.





Senang je, koyak voucher tu (jangan lupa baca term and condition dia sebelum pass dekat personal fnb ya). Lepas tu pass dekat dia. Nanti dia Key in.

Nampak BFF mek pun khusyuk makan. Total kitaorang spent overall adalah RM20 (jimat RM30) kalau tak melayang RM50 



So if you want to know more! Please I recommend you  to visit this link :

----------------------------------------------------------
Worthy Book

                                














Wednesday, 19 November 2014

Makan @ Happy 8 Retreat Cafe @ Ipoh Old Town



Berdasarkan link ni, Aku membuat " eskplorasi" rasa di Ipoh.Masa nak bergerak ke Ipoh memang dah berniat untuk "Relaks"alhamdulilah kebanyakan tempat yang tergerak hati untuk pergi serta yang "sangkak" menuju ke destinasi Relaks. Jadi antara tempat relaks untuk lepak dan makan. Aku telah menejelajah ke Happy 8 Retreat Cafe yang terletak di Ipoh Old town. Untuk makan, lepak dan cuci mata di sini memang best.





Cafe Happy 8 Retreat sebenarnya terletak didalam Happy 8 Retreat Boutique Hotel . Tempat ni memang cantik sesuai untuk retreat. budget dan dekat dengan perjalanan pulang ke KL. Konsep semulajadi memukau, sesuai untuk siapa nak lari daripada hiruk piruk KL macam aku. Pendek kata- back to nature people.... Sometime we need greenly. 

Apa yang unik, daripada segi dekorasi yang lebih kepada semulajadi. Memang kreatif. Dan paling best deco, ada satu tempat makan yang dibawah tu ada kolam ikan. Makanan range dia between RM6 -RM45. Basically, makanan dia berkonsepkan cafe [finger food , munchie food etc].  Bagi pendapat aku, makanan di Ipoh jauh lebih murah berbandingkan tempat makan berkonsepkan cafe di KL.   Walaupun Happy 8 Retreat Cafe dikategorikan agak mahal di Ipoh, tapi percaya bagi siapa daripada KL akan bersyukur untuk dapat harga seperti ini.

Bagi siapa nak terjah atau buat eksplorasi rasa di Happy 8 Retreat Cafe , nah aku bagi alamat. Aku rasa siapa yang tiada pengalaman jalan di Ipoh, better siap-siapkan navigator seperti waze,google map , Gamin etc. 

Happy 8 Retreat
46, Jalan Market, 30000 Ipoh Perak
(Orang local panggil location ni as Ipoh Oldtown)
Telefon : 05-2438388

Status : Pork- Free

Suasana hijau yang mengamit mata . Sejuk je lepak dekat sini.



Meja makan daripada mesin jahit lama. (Epic)



Ruangan dekorasi di dalam



Nachos Cheesy tak silap dalam harga RM8

Wednesday, 12 November 2014

Meing Kam in KL


I'm no sure how the spelling it is, but surely the pronunciation will be same . Some said Mein kam, some Miang Kam, while at Thailand Restaurant wrote down as Meing Kam. *Lantaklah korang janji itu benda yang sama* 

Actually I'm know and learn to eat this from  blogger friends, Penaberkala, when he taught me to eat this at one of the event at Genting. I believe around last year .Mula-mula rasa macam pelik kena masukankan 7 condiments ( bawang, halia, kelapa bakar, cili padi, limau purut ,kacang, udang kering dan sos mieng kam). Tapi lepas sahaja masuk dalam mulut sukar nak gambarkan macam mana feeling dia. Pelik = Sedap


Thailand food is all about balancing tapi ada semua rasa. Masa kita makan Mieng kam ni kalau 7 condiments ni kita buat balance, akan rasa ranggup, manis,pedas yang akan rasa meletupkan kepala kita secara best.

2 Famous Meing kam you can hunt at KL which are complete delicious

1) The famous @Foodie_escape  - I meet them from foodhunt Festival at Taman Rimba TTDI, 5 pieces  "daun kaduk" will cost you RM5 but is super duper delicious. You can follow their IG: @foodie_escape

2)Basil ,Bangsar- huge portion for one person. Not all can eat Meing kam. Since in my circle is only "me". I eat alone, it will cost you RM18. oklah . But Foodies_escape still the best.


If you have any suggestion the best meing kam in kl city. Please do share in comment box! Thank you!




Photo Gallery at Foodhunt Festival - Taman Rimba TTDI












Photo Gallery at Basil , Bangsar

















Tuesday, 11 November 2014

PARTY VS Organizer


This is my ideology how to throw party especially when you want to celebrate birthday for someone your love one like  siblings,special person, best friends etc. Everyone have their own major concern. My concern is food and guest.





Tips when you want to throw  Birthday Bash :

1) Cost Budget
You need to prepare random figure, from my experience you need  plan at least 2 months earlier. We don't want to use our "rainy days money".



2)Venue
This is crucial in your planning. You need to make sure what kind of theme party that you do ? I have one issue that I dont do any survey. When crowd came, the place is like " tin sardin".


Tips : Do a survey, you need to check is that the area is convenient for your guest example for solat , smoking, toilet etc. And don't forget to book. 





3)Food
Food is my major concern .You need to think all point of view and aspect. Contoh tak semua orang makan nasi, pedas , daging lembu ,alergic seafood. Plus you need to aware with the timing too, for example: scenario you kena fikir if you throw a party around 9PM. Don't expect all you guest can eat all the food that you provide


Tips : Control your food, do homework by getting know your guest needs. As organizer you need to be alert . This is reason why I prefer to do at restaurant. You can cater food base on what you guest want to eat. Try to select universal food. If you know well your guest the best thing is to do at your home. It more lovely.


4)cake
Hello It is Birthday party peeps!. People want cake. From my opinion when you have cake, you don't need to have dessert after main course. Birthday cake save everything.


TIPS : Customize cake  can cover your party  when it goes wrong. Most of the time it work's! and make sure your cake is delicious.


5) Activities
After attend and throw a few parties, the best activities  to do is mingle around and chating. (Depends on  individual) . What is your objective to throw a party ? My main reason to make sure people can grow their network and exchange ideas. When we meet new people, we can create new 'knowlegde'. Example if it's held in a club crowd is too busy dancing karaoke - crowd is to busy to singing. Bila masa guest-guest korang nak bercampur.

Tips :The best thing is "makan" or you can do outside activities example: go-kart, paint ball, camping or anything that can involve your positive communication.


6) Guest List
Randomly maximum guest is 20 pax.Unfortunately is all about  your budget,  yes the more is better however  can they get quality conversation with one and another.  The most  bad thing is when to many guest might become clan/group. Nanti ada group sana satu, group sini satu.Do guest list check. so you can calculate your costs. And you need to know your guest condition too. example the location, time , transportation - do it roughly.  Selalunya guest list ini akan berubah-rubah.


Tips:  Guide your birthday boy/girl to mingle around make sure they mix together with crowd



7) Time
Time is most crucial thing you need to emphasis it. Kalau tengah hari-what kind food? Orang boleh datang atau tidak. Do your homework by get to know your guest.

Tips :You need to follow up with your guest by creating group  using ICT application like whatsapp, facebook, viber etc. If this is suprise party make sure the person you want to suprise dont know know about this secret group.





Problem that I experience before this :


1) Sharing Birthday party with Other person
 Is not good idea to do combination birthday, I have 2 bad experience before this and finally it can cause  conflict. Kalaulah kita berada di tempat orang tu? Do you want to share your birthday bash with others person? The answer is NO.Unless it involve your family, that is different thing.


2) Wrong estimate places
I don't do proper homework, like I wrote before. end up my crowd is pack in small room. You as organizers will feel  sorry about this when your guest started to feel uncomfortable. 





Finally ,we can't find a perfect party. I remember my first party was threw at  Chinoz Club Bangsar and middle of no where, police came in and RAID.It is bad memory to celebrate in club during back time.Siap kena buat test air kencing lagi. To bad. Oh here some snap shot party that I organize for my BFF! Happy Birthday to you Ariey!


Photo Gallery























I


















----------------------------------------------------------------------------------------------------
Customize Cake by : B'jewels Cuppies | Ice cream Malaysia Sponsor by : Yummie

Budget Estimate : RM1,000 (Food and Beverage include cake)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------