Saturday, 31 January 2015

Mana kapal terbang kita?

Tahun 2014, menjadi saksi akan nahas kapal terbang yang teruk di bawah kategori komersial. Antara nahas yang teruk diklasifikasikan adalah MH370,MH17,AH5017 dan QZ8501.

Secara umumnya kejadian telah mencuit emosi dan mental Malaysia . Tak salah untu aku katakan , walaupun pesawat QZ8501 adalah kepunyaan Indonesia tetapi salah satu subsidari

Air Asia adalah negara Malaysia[1]. Manakala AH5017 adalah kepunyaan Air Algeria di bawah Negara Algeria[2] iaitu kebanyakan penduduknya adalah sunni islam. Sekaligus membangkitkan

Satu spekulasi atau komplot bahawa ada sesuatu yang cuba menganggu ketenteraman  penganut Islam atau cubaan memecah belahkan Islam dengan fahaman dan agama yang lain.


Spekulasi Teori : Perang Ekonomi ?

Namun begitu kita tidak boleh menolak ketentuan-Nya(Allah) bahawa semua perjalanan hidup sudah diaturkan. Namun aku sedikit sangsi kemalangan kapal terbang yang terteruk di dunia pada 2014 yang

ditulis di atas melibatkan satu persamaan Negara-negaranya = Islam [3 ,4 ,5].  Namun di sebaliknya MH370, MH17 dan QZ8501  kapal terbang berasal daripada rantau asia. Adakah kemungkinan besar kompolot

senyap untuk menyerang ekonomi sejagat Asia ? [6]

Nahas Kapal Terbang
QZ8501 berlaku pada 28 December 2014
Currency Rate Before
<![if !vml]><![endif]>
Currency Rate After Crash
<![if !vml]><![endif]>






























Nahas Kapal Terbang
MH370 berlaku pada 8 March 2014
Currency Rate Before
<![if !vml]><![endif]>
Currency Rate After Crash
<![if !vml]><![endif]>







































Nahas Kapal Terbang
MH17 berlaku pada 17 July 2014

Currency Rate Before
<![if !vml]><![endif]>
Currency Rate After Crash
<![if !vml]><![endif]>









































Tambahan akhbar asing daripada The New Yorks Time seperti mengejek akan kejatuhan kapal terbang Komersial mengalami fasa kejatuhan apabila mereka menilai kadar kemerosotan

Malaysia online mencecah RM 443.4 juta selepas tragedi MH370. Hasilnya kebanyakan penduduk di China melakukan boikot ke atas produk keluaran Malaysia untuk menunjukkan protes kepada

Kerajaan Malaysia mengendalikan penyiasatan MH370. Di mana syarikat pelancongan dan travel agensi termuka seperti Elong,LY.com, Qunar and Mango telah melakukan serangan ke atas  Malaysia dengan

Menyenaraikan hitam semua tiket percutian ke Malaysia. Dikatakan 50% sektor pelancongan Malaysia telah meyusut kerana Negara China antara Negara yang terbesar membuat lawatan ke Malaysia. [7,8.9]



Spekulasi Teori : Kewujudan badan sulit/rahsia

Namun hingga kini, di ambang akhir Januari 2015, MH370 masih  lenyap.Sehingga pada 29 Januari 2014, telah diwartakan secara rasmi bahawa semua anak kapal dan penumpang MH370 telah terkorban. Kita

diperingatkan kisah MH370 hampir sama dengan Air France 447 dimana bangkai dan kotak hitam ditemui sepenuhnya selepas 2 tahun daripada  nahas.Cuma yang membezakan  penumpang dan krew kapal

ada dijumpai bersama serpihan kapal terbang tetapi tidak MH370 yang tiada sebarang tanda [10]. Lantaran itu ramai melaungkan mana MH370?.Malah Tun Dr. Mahathir Mohamad seperti memberi hint kepada kita

, CIA & Amerika adalah dalang kepada misteri MH370. Beliau memaklumkan di dalam blog post, bahawa ada agensi ( badan rahsia mungkin dikenali sebagai ilumuninati atau badan rahsia yang berkaitan dengan

Isreal) boleh mengawal kapal terbang komersial seperti dikawal oleh alat permainan untuk tujuaan tertentu.[ 11 , 12 ]. Di mana artikel itu telah di tulis di dalam blog  beliau bertarikh 18 May 2014 [13] .  Artikel

daripada Tun Dr. Mahathir, menyebabkan aku terfikir sejenak seperti jelas mengiyakan  mimpi Ustaz Darul Manzil yang menjelas kan :


Tidak semena-mena kapal itu turun menjunam, kemudian terbang stabil membelah lautan. Saya terdengar suara di corong radio.

“You don’t ever try to change the route. There are no chance to turn back to your country. We control everything, we knew what you done inside”

Pemandangan saya ditarik keluar dari luar kapal terbang MH370. Saya seperti terbang di awan-awangan melihat kedua-dua pesawat di permukaan lautan yang saya tidak tahu namanya. Tiba-tiba, saya lihat pesawat yang satu lagi melepaskan sesuatu ke depan yang kemudian turun menjunam ke air sehala laluan MH370.

Kemudian, ruang air yang ditimpa ‘benda’ itu membuahkan letupan yang amat besar. Kapal terbang MH370 kemudian melalui ruang tersebut dan disedut ke dalam air dari ekor pesawat. Kelihatan ruang air di bawahnya berputar. Kapal terbang MH370 menjunam ke dalam air dari bahagian ekornya. Beberapa kali ia berpusing sebelum hilang dari pandangan.”


Dimana kebanyakan tasfir mimpi beliau banyak dipertuliskan diblog-blog dan menjadi viral, malah Ustaz Darul Manzil diejek dan diperkotak-katikan  kerana memberi andai yang bukan-bukan  melalui mimpi

adalah satu mainan tidur. Dimana apa yang diperkatakan oleh beliau pada bulan March 2014 kemudiannya jelas seperti disokong oleh Tun selepas 2 bulan berikutnya.




Spekulasi Teori : Hilang di Selatan Lautan Hindi

Pengumuman telah dibuat pada 24 Mac 2014 , dimana Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak telah megumumkan bahawa hasil daripada siasatan Bahagian penyiasatan Nahas Udara United kingdom

(AAIB) telah mengesahkan bahawa pesawat Boeing 777 MH370 telah terbang dan isyarat terakhir di terima adalah di selatan lautan Hindi [14]



spekulasi liar semakin berleluasa ,selagi belum menerima keterangan jujur daripada mereka yang terbabit. Jika ditilik dengan betul  kedudukan titik kehilangan MH370 dan markas Deigo Garcia tidaklah jauh.

Persoalannya kita sedia maklum malah dibesarkan dengan wayang Hollywood yang hebat dimana Risikan Amerika adalah hebat. Takkat setitik zarah punTidak dapat menghidu atau mengesan pesawat yang terbang

di lautan hindi.  Tidak dapat dinafikan, apabila berada di lautan luas tambahan dengan lautan yang gelora proses pencarian adalah terhad dan sukar dilakukan.









Merujuk kepada mimpi Ustaz Darul Manzil (sebelum pengisthiraan MH370 hilang di selatan lautan hindi)  seperti merujuk kepada Dieo Garcia . Kepulauan ini adalah strategik bagi pangkalan tentera kerana

Kedudukan antara Afrika timur, Timur tengah dan asia tenggara. Pulau ini didiami lebih kurang 3000-5000 askar dimana kebanyakan mereka adalah British dan Amerika. Pulau ini digunakan untuk loading muatan

barang dan keperluan askar semasa  perang(misi) Iraq dan afganistan. Kawasan ini adalah kawasan larangan dan sulit. [15]

Menurut daripada sumber [16] , Diego Garcia pada asalnya mempunyai penduduk asli mereka yang digelar “chagossians” yang telah dihalau daripada tempat kediaman mereka sendiri tanpa belas ihsan oleh pihak

Amerika, selepas British menyerahkan Diego Garcia kepada mereka (Amerika) semasa perang dingin . Bertahun-tahun chagossians cuba untuk mendapatkan tempat kediaman mereka tetapi suara mereka ditidak

didengari. Adakah nasib MH370  seperti mereka? DINAFIKAN? Deny deny deny itulah apa yang mampu dibuat oleh pihak Amerika.






Spekulasi Teori : Cyber Terrorist

Boeing 777 adalah antara pesawat yang mempunyai kelengkapan teknologi dan software yang canggih. Adakah kemungkinan besar pesawat ini “dihijack” oleh hackers? Dimana pada 2006 Boeing telah

Dipatenkan mempunyai remote control system dimana boleh dikawal mengunakan komputer di dalam dan diluar.[18, 19]





Spekulasi Teori : Badan rahsia Isreal Punca dalang nahas Misteri



Tahun
Jenis Kapal Terbang
Operator
Isu
24-Mar-68
[20]
Viskers Viscount 803
Aer Lingus
Aer Lingus 712 - Kemalangan yang meragut semua nyawa di dalamnya. Hasil siasatan melaporkan  ada sesuatu yang ganjil pada ekor pesawat tersebut ada mengatakan kecacatan pembuatan dan ada mengatakan serangan burung.


Punca : Ada yang melaporkan saksi yang nampak kapal terbang terhempas kerana bedilan missle daripada British. Namun tiada bukti kukuh.


Status : Dijumpai Terusan St George , Ireland.
4-Dec-77
[21]
Boeing 737-2H6
Malaysia Airline
MH653 - Rutin penerbangan normal  daripada penang ke kuala lumpur dimana telah terhempas di tanjung kupang

Punca : nahas pertama kapal terbang Malaysia  mengikut sumber telah di"hijack" dan bertukar arah ke singapura. Masih lagi diselubungi misteri. Antara penumpang terkenal di dalam pesawar ini adalah menteri pertaniaan - Dato Ali Haji Ahmad, Dato mahfuz khalid dan ambasodor cuban ke Jepun Mario Garcia Inchautegui


Status : dijumpai di Tanjung kupang
31-Oct-99
[22]
Boeing 767-366ER
Egyptair
Egyptair 990 -Kemalangan yang menjadi perdebatan sehingga kini dimana kapal terbang ini jatuh di lautan Atlantik selepas berlepas daripada Los Angeles.


Punca :  ada dua punca yang berselisih fakta

Kemalangan secara sengaja dilakukan oleh pilot Gameel Al Batouti (National Transport Safety Board)  


Masalah Mekanikal (Egyptian Civil Aviation Authority)


Status : Dijumpai - di lautan Atlantik 100KM (62 batu) dari nantucket
14-Aug-05
[23]
Boeing 737-31S
Helios Airways
Helios Airways flight 522- Dua jet pesawat pejuang melaporkan bahawa kerusi kapten kosong dan Copilot terbaring tidak bergerak dan penumpang tidak bergerak daripada tempat duduk. Mereka telah mengiring pesawat berhantu ini sehingga merempuh lereng bukit Grace


Punca :

Daripada laporan menunjukan kerana tekan dalam kabin yang membuatkan semua penumpang dan termasuk anak kapal menjadi hipoksia dan pengunaan bahan api yang berterusan. Ramai tidak boleh menerima kerana siapa yang berada di pesawat itu mati sebelum terhempas.


Status :
Dijumpai di Marathon ,Greece
1-Jun-09
[24]
Airbus A330-203
Air France
Air France Flight 447- selepas penyiasatan dilakukan aircraf pitot tubes telah diselaputkan dengan ais/salji yang menyebabkan kegagalan dalam autopilot.

Punca : Adalahah pesawat airbus A330 komersial pertama yang mengalami nahas kapal terbang, kerana kedudukan altitude menghasilkan selaput ais yang menganggu perterbang. Menjadi tanda tanya kerana penumpanya bukannya calang-calang orang : Putera Pedro Luiz takhta ketiga Monarki Brazil, Silvio barbato -komposer dan konduktor simfoni okestra brazil,Fatma Ceren  pensyarah piano dan harp di Universiti Anadolu, Pablo Dreyfus pembanteras perdagangan haram senjata

Status : Tidak jumpai( hanya beberapa mayat dan serpihan shj dijumpai) hanya dijumpai selepas 2 tahun daripada nahas iaitu May 2011 di dasar laut Atlantik


8-Mar-14
[25]
Boeing 777 200ER
Malaysia Airline
MH370- dikatakan hilang daripada radar

Punca : Pelbagai spekulasi dan andaian telah dibuat tetapi pada 29/1/2015 pegumuman telah dilakukan dimana MH370 disahkan terlibat di dalam nahas kemalangan kapal terbang.


Status : Belum ditemui




Adakah kemungkinan besar, kerana kebanyakan nahas udara yang bermisteri adalah berpunca kepada komplot daripada dajjal Isreal ?  Sebab tanda amaran atas sokongan kepada Palestine ?


Aer Lingus : kepunyaan Negara Ireland, dimana Negara ini banyak mempunya aktivitis untuk menyokong kebebesan kepada Palestine [26]
Malaysia Airline : Kepunyaan Negara Malaysia, sememangnya mempunyai suara lantang dalam mempertahankan keganaskan yang dilakukan kepada Palestine. [27]
Helios Airways : penerbangan milik Negara Cyprus, dimana Cyprus adalah Negara sunni islam dan mempunyai hubungan kuat dengan Palestine [28, 29]
Egyptair :  Dimiliki oleh Negara Mesir dan merupakan Negara sunni Islam [30], dimana bersebelahan dengan Palestine dan merupakan peyokong kuat Palestine terdahulu tetapi kurang taring pada masa
kini [31]
Air France : Dimiliki oleh Negara perancis yang didiami oleh penganut islam seramai 5-6 juta, telah mengistiharkan Palestine sebagai satu Negara yang sepatutnya mendapat hak asasi [32]






p/s : Hanya Allah sahaja yang tahu rahsia kejadiaan-kejadiaan di atas.

Muar : Mee Bandung & Satay

Even the spelling of Muar  is M.U.A.R, but johorian generally will pronouce it as M.U.O ,which was has been known as royal city to Johor.



what is unique about Muar ? Sorry I will describe Muar from local food side of view. (hihihihihiih). Satay and mee bandung will served at the daylight instead evening. ( If you from others state example Malacca, KL or even from Johor you need to go there as early as you can as both food will be eat as breakfast.




Satay Muar is different than others satay in Malaysia.  They are juicy, sweet (not sugar taste), tender, and small size that perfect for your mouth to bite.




ada satay babat, daging dan ayam. I can't describe how it taste but when you eat satay muar, you will be floating in the air.


When I arrived there, it almost 12 noon. That majority of stalls already closed. Generally "kopitiam" in here will be served this kind of food as their main course. I'm lucky enough there's one malay Kopitiam  ( sorry I can't recall the name...something ending -din-) located at Jalan Abdullah and beginning Jalan Othman still open dan crowd customer dia boleh tahan. Like I wrote before, if you don't want to get dispointed you need to come as early as you can ( around 8am) ,because by 11am  most of stall run out of food because this is main dishes on the breakfast.



 Even I can get mee bandung in KL or I cooked it. However the original mee bandung muar can't comparable with others mee bandung muar. This is becauce mee bandung was born in here. The taste of shrimp, thick of gravity, spicy and sweet attract each other make " mee kuning" tak jemu untuk dimakan.

 The price still affordable roughly one bowl of mee bandung you can get around RM5.00 and satu cucuk satay muar around RM0.60. Cheap right ???  Don't forget come to Muar and taste the Satay and mee bandung and mee rebus as well.











Thursday, 29 January 2015

Expose : Hotel Seri Malaysia Johor Bharu



We actually do reservation after we saw advertising at online  that offer family suite with price RM120 per night! We booking the slot and only remit payment after arrival. Since I'm quite tight up with my work, we arrival quite late after 8PM




We came by 4 person ( mama, ainaa & creepsz) , this is reason why we prefer to have family suite. At first we do booking thru phone , however they encourage us to remit payment after check-in. We don't expect more since the price is quite cheap for family suite. The price will cost you RM350(inclusixe RM50 deposit) - Which I thought extra RM30 will be tax. After payment, we receive pencil case contain air-cond controller and remote TV) together with buffet breakfast coupon for 3.





The environment of Hotel Sri Malaysia is quite strange, is look like hostel university. If you graduate/study in UPM. Is more look like UPM hostel eheheheheheheheheh. What I can tell from the building, Hotel Sri Malaysia Johor was one of the earliest budget hotel in JB. We get what we pay.  





I receive feedback from my friend neeney mention that Hotel Sri Malaysia room quite smelly . But alhamudillah is not happen to us. We choose Hotel Sri Malaysia because the location is strategic to my aunty house which are located at Larkin and kempas. Plus, 2 years I'm not return to my home town what I can said lots of development happen in JB. Takut sesat karang bawa kereta.




Family suite hotel Sri Malaysia, is nothing special 1 size Queen bed + 1 single bed and one bathroom . The room look old however the only new thing in this room was plasma TV. (p/s from website mention family suite view is city )----> Ini lawak because I been grow up in this area. Hello!!! larkin---> City????  ok never mind. Kesian orang kena tipu kalau tak pernah pergi JB.


ok,some review on Hotel Sri Malaysia JB room :

ꗃ coffee /tea maker / minibar - function
ꗃ Shower heater - function
ꗃ air cond  - function
ꗃ Plasma TV - function but no astro because you can get Singapore channel
ꗃ Phone - out of service, but when do complaint to frontline name Shafiq/Taufiq...hhaaa bilik tu memang cam tu *sambil senyum*
ꗃ Plugged - Not recommended to stay if you staying more than 1 person -sebab dorang sangat kedekutkan plug. Especially if you are gadget person. I will say good luck!
ꗃ House keeping - ok, but they don't have safety box. My advice , do not leave any valuable item in your room
ꗃ Buffer Breakfast - tak sedap langsung macam lahar nasib baik dekat dengan larkin bus station so I can get my kacang pool.
ꗃ Haunted - yes. but the "thing" is not disturbing us. ngah ngah ngah ngahhh

Room



Bathroom











Details in room











Expose Mistik : Aku ada lah dok terdengar budak-budak berlari sana-sini. Sampai aku terdetik, haisshhh tak penat ke adik ni. I'm little bit worried because the floor is pretty slippery and not suitable for kids to play along the corridors. Anggaran dalam 3 suara budak berbeza. Sometimes in maghrib lagi kuat budak-budak ni berlari. But we never complaint and do our own thing. Sebab kitorang balik just untuk tidur sahaja. Banyak agenda nak buat 80 % we will not staying in this room. So satu malam dalam pukul 11 malam, suara budak-budak tu agak kuat. Tapi bila keluar, budak-budak tu tak ada....jeng jeng jeng jeng........nyeehhhhhhh fikir baik-baik sahaja. But my friend said Amoi....why you staying in this hotel...haunted tau. But she never reveal the story to me. Haissshhh........








Wednesday, 28 January 2015

Permainan game application untuk Kucing


Assalam and have lovely day everyone!


ahaaa..I never noticed there are some application was built special for cat/kitten. Till one dayI participate for volunteer adoption  homeless cat. My pet finder friend was introducing to this application. Generally there are lots application has been built for kitten but you need to choose which one can stimulate your kitten. 

First time I heard this application. I was like so 'jakun'. Permainan game untuk Kucing? through application. Wahhh superb! I can't Imagen the technology culture can absorb to pet as well. I believe kalau ada application game untuk kucing there must be available for dog too. kan kan kan kan ?Unfortunately, this application only can suit to tablet because tablet display more wider compare to other smart phone. The bigger your device, your kitten will be attract to play with it.


My  new adoption - Tibby like to play cat fishing apps. She prefer to play it compare to Frikies cat fishing.ada burung, ikan dan lalat. And they have similar sound for this type of animal.


cat fishing












Review : you can install easily from Google play store. This game might be pretty boring for you but not for your kitten. They don't play this application like we play /surfing facebook. just for 5 minutes For me is pretty enough to introduce to different toys to kitten especially for newbies like Tibby.  Tibby like to play with fish.



Cat Fishing by Friskies 




Review : I still not introduce to Tibby but so far from review feedback this game quite interesting to your cat. This game make fish come alive. Contohnya kalau tangkap ikan , ikan tu akan mengeliat-liat..hihihhiihi tetiba muka ganas aku jadi dalam hati ada taman.



Semua software free download. Jadi jangan selfish sangat. Jom kita main dengan kucing kita kat rumah tu.

Tuesday, 27 January 2015

Checklist Bawa anak Kucing baru ke Rumah





Dear Bitsy!

Today is lovely and cloudy day but you can't see it.Today is Tibby's adoption day! that I thought it will be tomorrow. Kesian Tibby! I volunteer to keep Tibby to give home and fulfil emptiness in my heart after you leave me. Here some checklist to welcome Tibby to new house :

ꗃ Quality Kitten food ( Tibby eat royal canin baby)
ꗃ Vitamin
ꗃ  Uncover litter box ( using your existing litter box *new*- that I spare for your travelling)
ꗃ Scoop
ꗃ sand flavour rose 
ꗃ Bowl for water
ꗃ Bowl for dry food
ꗃ Locate the nearest Veterinary ( I choose Dr Teoh pandan indah- your favourite doctor )
ꗃ Introduce to family member ( I hint to Ainaa and mama)
ꗃ Download application cat game
ꗃ Magic wand
ꗃ Bottle spray ( training )
ꗃ Radio to prevent Tibby boring, when I go work
ꗃ secure window and grill
ꗃ Isolated old clothing to prevent FIP virus
ꗃ Clean floor with dettol ( last action to prevent FIP virus)


Is quite nervous  and feel like first time I do this. You still in my heart Bitsy and I want save Tibby by spread my love to her.  * credited photo to Mishele*







Harijadi mama


The date is around the corner, however I still idea-less to give my mum present. Cake birthday? my mum totally have strict diet on sugar ( but not me). I'm digging information from search engine to get some inspiration. What is your idea gift present to your mother this year ? Any ideas ?   Me? no ideas but there are few suggestion listing in my mind and the same time  I need to know my budget. Little bite tight up cause I have commitment on  my school fee and car.


Hotel treat - one/two night overnight at hotel to treat mama . She can relax and isolated from troublemaker daughter. Dapat satu hari pun cukuplah, mama can spent whole night and she can do her sunnah prayer and she can watching TV without any interference from us.




Lunch Treat - Since papa only can join us on day instead night, I hope with simple lunch treat more than enough for our family.Mmmmm.... looking for Johor cuisine. But recently we already have our short trip to Johor.



Tablet - Mama did give hint to me for this gadget. Plus, her ex-collogue start looking for mama. The best part they know my full name (generally I become third party to send information between mama to her friends ). I think, this is good time she need to expose to the cyber world (Beli yang murah-murah sudah).



Beauty Regime Pack - Mama beauty regime is quite expensive than me. Pengsanlah!!!!!!!. She beauty regime is cetaphil and SK-II. That I can't afford to buy this set. So kejap lagi aku kebas semua masuk jadi my beauty regime instead mama beauty regime. But so far cetaphil set still affordable for my penny.




There some ideas but I'm aware my budget example clarks (mama favourite brand shoes) and Channel N5 ( mama favourite perfume). Haissshhhh

apa ni...apa ni nak kasi!!! * garu kepala*

Sunday, 25 January 2015

Short Trip to Aqil's Wedding


Is been a while I'm haven't step down to Johor Bharu. I miss to smell the air breezing of my hometown that I can recall from my childhood memories. It is a short trip for 3 days 2 night in JB to attend my cousin wedding. I don't attend the ceremony in Putrajaya and I MUST attend this side in JB. *smile..smile smile...* Our Family colour is Purple and my favorite also P.U.R.P.L.E and I don't have any problem to mix and match my outfit.It is humble ceremony and a very blessing wedding! till the end there;s no word to describe how we felt.

Congrats Aqil! semoga kekal ke anak cucu.