Sunday, 15 November 2015

[18sx] Ulasan Victoria Secret Fashion Show 2015

Dah namanya secret kan? sampai fashion show dia pun tak nak publish to public. Hint-hint gitu kat dalam instagram @victoriasecret. 4 hari tunggu video dia. Tak gak gak keluar.Sentaaaaapppppppp!!!!!!!!!!Takpelah uoolssss. Victoria Secret 2015 kali ini dibuat pada 10 November bertempatkan di New york. Memang tak tau tema kali ni apa.Secret sangat....terpaksa jadi stalker dekat IG-IG model dia macam Behati, Candice, Miranda kerr , Lily haissshh.....
Tapi banyak-banyak fashion show dia.The best adalah 2013 yang dekat London tu. Memang smart gila especially performance daripada Fall out Boys. This time one of the artist adalah Selena Gomez.Kita open mind sikit. Heart to heart. Cerita perempuan, kalau perempuan sibuk gaya ini dan gaya tu. Orang tua selalu kasi tips , tak guna luar meletup kedebas, tapi dalam engkau kokak dan chowkiau.


Maksudnya internal kau pun macam tu, pakai seluar dalam koyak-koyak.Luar tu pembalut je.Dalam tu kayu pengukur kata orang tua. Itu tips orang tualah tapi bukan aku.


                                      





                                     




                                     
   
 
Ni adalah fews gambar yang aku rasa the best. Diaorang ni bukannya skiny tapi curvy. Montok dan solid gitu. kadang-kadang kalau mood ke laut dah jadi hangat-hangat taik ayam kalau nak lose weight. Tengoklah gambar-gambar model Victoria Secret. lepas tu stress sorang-sorang sebab kenapa tak kurus-kurus lagi.



                                    
I'm quiet suprise opening fashion show 2015 , adalah Behati Prinsloo sebab aku memang suka dia. sebab dua tahun berturut-turut memang dia yang buat opening. Aku suka dia pasal attitude dia. Sebab kalau tengok dekat instagram dia, dia memang sempoi pun. Plus aku suka dia pasal dia bini Adam Levine.....gosshhh kenapalah kau ni cantik sangat!!!  Like I said , dorang bukan skinny dorang curvy okeh. Behati ni kalau nak ikutkan size dia UK 8 kalau US 6. Maksudnya kalau kat Malaysia jatuh dalam kategori M (medium). Apa macam ada fefeling macam badan Victoria Secret tak?. Selalu saiz model kat Malaysia ni XS atau XXXS keping selagi boleh *heeek*.Itu tipikal thinking orang Malaysia lah....asal kan size S je....model.


Inspirasi nak dapat berat ideal? ideal yeah bukan "kurus" , skodeng lah model secret victoria. Membuatkan kita semangat nak jaga badan, healthy lifestyle dan exersice untuk tone badan.



P/s: wahai victoria secret janganlah kedekut video .Silalah on air fashion tu.



 




 


Friday, 13 November 2015

[Military Diet] Progress Minggu Kedua

Progress minggu kedua untuk tarikh 3hb November- 5 November


Masuk minggu kedua, dah kata dah. Tahap hangat-hangat taik ayam dan mula meracau-racau merasuk. Tapi gagah untuk teruskan menu diet plan Military diet (link). Masuk minggu kedua ,budak-budak office pun dah start cakap badan Konah dah start fit. (fit ke uoolls?? Tak pun rasa macam tu).


Result : 1 kg hilang so  sekarang 78kg daripada 81kg ( sebelum diet)


:: 17 October 2015 ::




:: 23 October 2015 ( Session Military diet Week 1 ) ::


:: Progress Minggu Kedua ::






Tapi pada malam terakhir tu military diet minggu kedua, saya dah sabotage diri sendiri diet.Pergi bendal tomyam sup malam tu juga –pecah diet saya


Pernah tak kita nak diet-diet lepas dah berjalan lancer. Orang puji  kita “eee… awak dah kurus lah”. Saat tu juga kita akan buat pesta makan ke tahap kebulur. Pernah? Pernah? saya pernah. Lepas tu mulalah jadi hangat-hangat mak jenin. Hopefully taklah untuk progress ni, entah berapa banyak kali saya cuba untuk kuruskan badan.


Back tu progress minggu kedua ,Lepas dah nampak fizikal susut. Ramai mula datang kepada saya dan tanya :

ada makan apa-apa?

Kenapa tak nak ambik Herbalife ?

Ambil ice (dadah) lagi cepat kurus *krik krik krik aku dengar*


Pakai apa?



Lalu saya cerita satu per satu saya dah try dah semua benda tu. Tapi tu dulu-dulu….


Duromine
Saya dah try masa zaman kolej 17 tahun lepas dah. Masa tu binatang ni tak lagi kena banned. Ingat lagi ambil satu papan, dalam masa 2 minggu 5 kg boleh hilang.  Memang “kepeng”lah zaman dulu. Cuma pada masa dulu ,tak perasaan side effect dia. Lepas 2-3 tahun, saya duduk dan fikir sebenarnya banyak side effect kalau ambil Duromine. Duromine ni adalah sejenis dadah. Tahap dia sama dengan shabu. Sebab tu kenapa KKM banned benda ini di Malaysia. Side effect dia : Emosi kau memang tak stabil, meracau-racau, sekejap ok, sekejap tak, Lepas tu bila kau marah, benda sikit kau dah teranjang pintu sampai pecah. Sebab tu siapa yang ambil dadah emosi memang tak boleh control. *sangat tak cool sebab saya pernah mengalaminya*


Pill Diabetic
Saya ada seorang kawan saya yang genius telah buat uji kaji , maklumlah ahli farmasi katanya. So one day dia tanya saya nak kurus cepat ? Gila tak nak? Lepas tu dia kata pergi beli ubat diebetic Maxlab ke Matlab yang botol putih / biru. Ubat ni pun dah kena banned beberapa tahun lepas. Sebab orang salah gunakan untuk kurus. Memang best. Ubat ini tak rasa penat , kita akan aktif je. Yelah sebab orang normal yang makan. Selera makan pun hilang. Kita selalu kalau tak makan/tak cukup makan. Mesti dah mengigil tak pun perut berbunyi. Tapi dengan ubat ini dia akan trigger otak kita untuk terus aktif dan tak lapar. Beza duromine dengan ubat Diabetic ni, baran saya tahap gaban. Nak mengamuk je kerja. So memang tak stabil. Ada boyfriend pun boyfriend lari sebab dapat girlfriend daripada neraka. Kan you imagine betapa tak center saya masa tu ?


Teh kurus/ ubat berak keluar minyak
Apa jenis jua brand semua dah try. Kerja berak-berak je. Yang best kau suka hati nak makan apa . Lepas tu esok pagi dah membuang dan haru-biru hidup kau kalau tak dapat  toilet. Kurus memang kurus. Tapi bila dah lama sangat makan…….mmmm badan kita akan immune . Lepas tu nak berak secara normal pun tak boleh. Selagi tak minum selagi tu tak berak. Memang tak normal sebab bahagian otot kita dah malas berkerja.




Tahu tak benda-benda kita ambil ni (yang ditulis di atas)  tak boleh ambil lebih 3 bulan ? sebab kita kena stop 3 bulan dan continue lepas 3 bulan lagi. Saya permanently stop, lepas kawan seangkatan saya yang suka kurus dengan cara meraban macam saya,telah di diagnose ginjal rosak sebelah. Dan terpaksa kena buang..Ayoo…yang best bila  saya pula menyusul masuk hospital gantikan kawan saya tu. Lepas doctor suspek saya ada usus bengkak.  Saya terus stop diet yang mengarut, start daripada tulah mencanak-canak lemak naik. So obviously , bila ramai tegur –kadang-kadang saya adalah try balik benda- benda tak sihat ni. Memang susah nak turun. Buatlah apa pun tak juga turun-turun.


Till one day around 2013, saya start pakai corset (#throwback link). Sebab masa tu ramai dah tegur badan saya macam anak beranak lapan. Padahal masa tu tak kahwin lagi. Terus gegas cari corser Premium Beautiful .Perlahan-lahan saya kayuh untuk diet secara teratur dengan menitik beratkan gizi seimbang saya. Military diet ni memang low diet, sebab tu dia buat 3 hari sahaja dan 4 hari berikut kena top-up makanan untuk ganti nutrient-nutrien yang tertentu.


Bila hari off-day tu , saya rajin buat smoothies. Memang kadang-kadang buat dinner terus. Terus kenyang. Salah satu smoothie baru saya buat adalah epal-banana smoothies.


:: satu pisang dengan satu epal hijau ::




:: Potong pisang dan epal ::







:: dua cup susu::



:: one cup Greek yogurt::



:: dua sudu madu ::





Blend, hidang sesuai untuk breakfast, lunch mahu pun dinner. Lepas dah makan , minum smoothies… memang kenyang. Rasa full sangat dan semua gizi makanan seimbang dah ada dekat dalam smoothies.  Saya memang tak pandai makan buah. Jadi ini adalah petua yang saya amalkan untuk makan buah. Blend  jadi juice atau buat smoothies. Lama-lama bila dah amalkan smoothies, baru sikit-sikit saya dah pandai makan buah secara raw. Kalau dulu nak makan pisang raw macam tu. Memang tak lah. Bercinta mama suruh paksa makan pisang.












Slow , perlahan-lahan kayuh diet ni.  Sama-sama diet dengan saya -untuk hidup yang lebih sihat. Kurus bukan nak cantik, tapi untuk hidup sihat dan kekal yakin.

Thursday, 12 November 2015

Quality Time


Hidup dalam family aku ni kena kentalSebab susah nak cari quality time masa bersama. Define quality time ?  Quality time in my personal of view  essential time that make priority for ourselves, relationship and family. Most people look at our family like little bit different. We’re argued , played tricks, had our disagreements and we stuck with each other’s  through thick and thin. That’s why every Sunday will be our official family day. Macam mana kita ada konflik dengan family kita pun. Mereka adalah paling the best dalam hidup kita.

Pernah ke tidak kita berada  rumah sedara atau orang lain.  Situasi seperti :

1. kena had makanan kita makan, sebab lauk dimasak adalah untuk portion ahli dalam rumah tu

2. Minuman pun kena had, seeloknya bawalah bekalan air sendiri kalau tumpang rumah orang, kalau macam saya ni memang jenis satu hari kena minum 3 liter air kosong

3. Elektrik kena jaga, sebab bila kita ada akan ada penambahan kos living di situ. Seeloknyanya ikut mana-mana ahli rumah tersebut untuk kurang kos elektrik capacity.

4. Rule and regulation dalam rumah tersebut. Kadang-kadang ada pantang larangnya. Tak boleh masuk bilik ni, tak boleh buka fuse ni, tak boleh pakai baju-baju tertentu, tak boleh pakai bilik air  yang tertentu. ( bergantung kepada sensitivity family tersebut)


5. Ada baju kotor pun sumbat masuk dalam beg balik. Takut menyusahkan orang untuk basuh . yelah sebab kita menumpang rumah orang. =)



Kesimpulannya , macam mana buruk rumah kita -tanpa hawa dingin atau beralaskan lantai itulah paling best sebab tak akan ada orang berkira dengan kita. Sebab saya dibesarkan dengan keluarga yang tak berkira. Unless kalau melibatkan tatasusila dan adab tertib tu lain cerita (contohnya tak akanlah kita nak tumpang tidur rumah orang especially yang ada orang tua kena nak pakai “hot pants” uoolss) .


Dan  macam mana miskin kita pun- makan nasi putih dengan garam dekat rumah tu paling best. Itu yang mama selalu pesan dekat saya.




Papa

mama

Mama and ainaa (psss mama ni memang tak boleh hidup tanpa air mineral sakit mata )


So back to my family day. Agenda setiap hari Ahad adalah sama. Having quality time , chatting earch dan makan sama-sama. Hanya masa itu adalah masa yang boleh buat gathering dengan papa,mama, adik dan saya. Everyone have their own responsibility. Papa ada dua family kena jaga dan busy dengan kerja. Most of the time memang papa workaholic. Mama memang suka jaga budak-budak. Busy kerja dengan kerja balik rumah dah penat. Adik ? Aina tengah struggle buat Matrikulasi dekat Banting. Kalau result bagus  , dia berdoa nak sambung buat medical.

Aku? Hilang tiap-tiap hari. *ngeh*






So last Sunday, our routine slight change. Bila mama dengan Aina nak belik tiket balik Johor. So on that day, Kita orang spent time together dekat Nu Sentral. We’re having our lunch at Tony’s Romas Nu Sentral which was located  at Level 5. Azab gila nak naik escalator dekat Nu Sentral memang steep sangat . Gagah nak sampai  ke tingkat atas. Papa , Aina dengan mama dah gelak-gelak tengok muka saya yang terkulat-kulat pasal acrophobia. Dahlah escalator Nu sentral tak stabil macam saya, tergetar-getar. *tanjat girl-girl *


Portion Tony Romas besar dan kita pun dah sedia maklum bagi nak menjaga kalori tak melonjak sambil boleh share. Saya order appetizer chicken wings dengan soup of the day dia, papa order Killer ribs dia yang legend tu, mama order pasta…aina pula order steak rib eye dia. Sambil menunggu order sampai. Kitaorang bedal complimentary bread dia . Dan order sampai dua complimentary bread dia. Syok makan roti ni sambil berborak-borak dengan family.



















Portion besar, boleh kongsi. Saya lah untuk sebab boleh korek semua orang punya makanan. Dapat rasa ribs papa yang sedap tu. Dapat rasa steak aina yang marvelous dan akhirnya bila sampai portion mama….mak aiihh kenyang. Takpelah cheat day. Balik rumah karang kena buat sit up 100 kali. So we have a great day dan rasanya itu antara salah satu quality time weekend I ever had.




Ash xoxo

Wednesday, 11 November 2015

Top Escape Room In Klang Valley

What they said about Escape Room :  Escape room is interactive and real life or real time puzzle solved. Locked in a room with a group of 2 to 6 sometimes maximum 8 peoples, and we need to solve challenging puzzle to escape from the room.


What I said about Escape Room :  Tak kisahlah mana jua tempat atau company yang saya main. So far kesemuanya mempunyai konsep yang sama. Iaitu untuk melepaskan daripada bilik.  Yang pasti bilik dengan pelbagai tema yang kita akan masuk tu bilik dia so far yang saya pergi adalah gelap dan dibekalkan lampu suluh dah terasa macam detektif untuk solve masalah. Bagi siapa yang suka mencabar dan benda baru bolehlah cuba try. Yang pasti yang penting adalah Kerjasama group kalau nak keluar daripada bilik tu pada masa yang ditetapkan and “open” your mind. Dan barulah korang tahu otak korang ni kreatif atau berkarat.


Top Escape Room In Klang Valley

1. Breakout Game

Breakout game ada terletak di dua tempat iaitu NU Sentral dan Avenue K. Breakout game bukan seperti ordinary escape room yang ada di Malaysia. Di mana jika dibandingkan dengan escape room yang lain. Semuanya akan berebut-rebut unutk melontarkan idea dalam percubaan menyelesaikan masalah. Tapi di dalam Breakout game, individual yang menyertai game akan terbahagi kepada karektor tersendiri dan lebih organize contohnya seperti The lightbringer ( hasilkan cahaya), The scholar ( mencari masalah dan mempunyai hint), Time Bender ( penjaga masa dan boleh extend masa selama 5 minit -sekali sahaja), The Oracle, LockMaster dan Merchant

Harga bilik Breakout Game adalah bergantung kepada jumlah individu yang bermain contohnya Harga (termasuk 6% GST)  : 2 pemain (RM106) , 3 Pemain (RM143.10) , 4 Pemain (RM169.60) , 5 Pemain (RM201.40), 6 Pemain (RM241.70), 7 pemain (RM267.10) dan 8 Pemain (RM305.30)





Cawangan Breakout game di NU Sentral : L4-09A, Nu Sentral, 201 Jalan Tun Sambathan 50470 Kuala Lumpur
Cawangan Breakout game di Avenue K : 156,  Jalan Ampang, Kuala Lumpur




2. Escape Room

Dulu pernah main dekat cawangan Escape Room dekat Setiawalk Puchong (entri throwback), mula-mula hit dulu Escape room dekat Malaysia. Adalah Escape room sendiri. Escape room ada  a few cawangan dekat KL / Klang Valley. Antaranya adalah di Berjaya Times Square, E-curve Damansaran dan Setiawalk Puchong. Ada juga di Klang tapi yang tu agak jauhlah lokasinya untuk dimasukan dalam kategori KL

Harga bagi Escape room sebenarnya bergantung kepada hari, masa samada peak hour atau tidak. Best suggestion korang boleh discover daripada website dia untuk tengok promo atau harga dia ok ke tak. Normally harga dia untuk 2 pemain (RM67.80) , 3 Pemain (RM101.70) , 4 Pemain (RM135.60) , 5 Pemain (RM169.50), 6 Pemain (RM203.40)


Escape Room KL :  Tingkat 7, Berjaya Time Square Shopping Mall. Jalan Imbi Kuala Lumpur
Escape Room PJ : Tingkat 2,  Ecurve  Shopping Mall, Jalan PJU 7/3 Mutiara Damansara PJ
Escape Room Puchong : Tingkat 3,  Block K, Setia Walk Persiaran Wawasan Puchong.





3. Code Factory, Jaya Shopping Center

Sama seperti escape room yang lain, Code Factory terletak di Jaya Shopping Mall. Mengandungi 4 jenis escape room yang pelbagai tema. Antara review para pengunjung yang dah mencuba dan boleh dibaca di sini, Broframestone (link) , WLJack  (link) dan Escman League (link).Harga Code Factory sedikit berpatutan berbanding dengan harga escape room yang lain. Dimana pada hujung minggu atau peak-hour satu orang akan dikenakan harga sebanyak RM36 manakala pada hari biasa adalah sebanyak RM32.Alamat lokasi bagi Code Factory adalah : Lot 2-05  & 06A, Second Floor Jaya Shopping Center, Jalan Semangat 46100 Petaling Jaya.







4. Lockdown , Kuala Lumpur


Antara escape room yang mendapat positive review daripada para pengunjung.  Pada hari biasa bayaran untuk seorang adalah sebanyak RM38 manakala untuk waktu hujung minggu adalah RM42. Bilik Lockdown mempunyai empat tema dan selalu mendapat sambutan daripada syarikat koprate untuk aktiviti team bonding. Alamat Escape room Lockdown adalah  terletak di  tingkat 3 , Lot 10 Shopping Center Jalan Sultan Ismail.




Monday, 9 November 2015

Macam mana hendak hantar Kucing ke SPCA ?

I have sad story to share. (psss is not really sad, maybe I don't have any disturbing emotional on that moment) last couple days I decided to send my 4 adorable kitten to sale to pet shop.  I can’t adopt pet in my condo , cause communities in here have very strict rule and one of the rule : No pet allowed.  However , I still break the law till one day I can’t manage myself even my pet. So, the moment that I can’t imagen , I need to let go my pets. So I went to the Pet shop.Sadly , The tokeh did not want take the kitten anymore even the tokeh know me well. Nampak sangat teruk ekonomi Malaysia sekarang ni. sebab tokeh ni unable to remit payment to me.

So pusing punya pusing, there are no available pet shop in my house area. I'm thinking to send it to SPCA. Luckily , my partner memang ada call SPCA the day before I decided to go there.  Without think twice , I drove my car from Cheras heading to SPCA Ampang.




I tak tahu kenapa selepas kematiaan Bitsy, I don’t take any picture of my pet. Nampaknya I don’t want to have any emotional attach to them. My heart only belong to Bitsy. Saya realise benda ni when I wrote this blog. I hope I can share my kitten picture in here as my memories. Back to SPCA.  Bangunan SPCA di Ampang baru dan cantik. All white and have open concept environment.











I thought prosedur dia…kita letak anak kucing dan chow….memang tak lah macam tue. Currently SPCA have  strictly rule. Dorang tak akan semena-mena ambil kucing yang kita akan hantar. Akan ada kuota pengambilan . Maksudnya kucing itu akan diseledik terlebih dahulu. Thank you god masa tu kitten memang dorang nak sangat. Dorang tak mahu kucing dewasa sebab katanya terlampau penuh nak jaga. I decided hantar SPCA sebab I tak mahu kucing I jadi homeless cat terbiar. Nak jual? Masa tu tak terfikir sebab the tokeh dekat pet shop rumah I dah reject. So possibility untuk pening kepala memang tak lah kan.


Here some tips kalau nak hantar kucing ke SPCA :

1. First of all semak status kouta untuk menghantar kucing. Sometimes dorang nak kitten je. Sometimes dorang nak dewasa. How to check? Call them first at 03-42565312 ( between 9am -4pm) and fyi, hari Isnin dorang tutup ya.

2. Bawalah duit secukupnya (yup). I thought kalau kita serahkan kucing. Chow lo beta. Hmmmm…tidaklah begitu. Saya tak tahu berapa korang kena charge bila nak surrender kucing tu , but from my side kena RM50 untuk satu kucing. Sebab surrender 4 anak kucing…hmmmRM200 la.  ( komen tentang pembayaran tu? No komen tapi telah menjawab soalan saya selama ini, kenapa orang rela untuk BUANG KUCING   dorang merata tempat. Rupa-rupanya tak semua benda free kan ? . But memangkan I don’t want any harm dan feel guilty, sebab saya ni saying kucing dan tak sanggup diperlakukan macam tu jadi. Tutup sebelah mata bayar.)


3. Kalau ada anjing terlepas dekat depan tu jangan melatah. Anjing tu dah di “train” untuk tidak medekati korang unless korang beria-ria nak pegang dorang.


4. Bangunan SPCA baru, boleh parking dekat dalam. So don’t worried about parking kalau compare dengan SPCA lama.






p/s : Ni rasanya  last kot I bela kucing. Hati I masih lagi untuk Bitsy







Thursday, 5 November 2015

Bionics FirstLook Contact lense









 What that Bionics Color Touch said :  They have sandwich technology, it's new method to make contact lense color  printed in between the lenses and this technology can protect eye from being effected by the color. Their colors are unique in design and suitable for all ages. You will look more beautiful , radiant,  vim and vigor





What did I said about Bionics First look Contact lenses : I give trail for two month. Bionics Firstlook, I got cheaper price with RM45 ( I can't reveal that place but if you seriously want it, you can drop message at my dropbox ) . With this price , it has better quality compare to Freshkon and Freshlook . I don't understand why at certain places Freshkon and Freshlook....price ya Allah...rabak duit poket aku. It almost cost me 1 week punya duit makan.


Define quality ? my task at office unpredictable . Kadang-kadang balik awal dan kadang-kadang stayback sampai stok balik rumah terus pengsan.  Binoics Firstlook can wear longer hours compare to other brand that I tried before.  Mata pun tak cepat penat. Unless you take a nap more than 10 minutes , then it will little bit dry.  Yang best pakai  Binocs ni when you drive kalau aircond kereta terkena mata, mata ok je tak akan terkabur macam certain-certain  contact lenses especially Freshkon kalau terkena direct aircond ...mmm jawabnya terkebil-kebil mata. 


I prefer Grey Mystic color cause it suit my skin and enhance my look immediately. Check out :

 Before Wearing ( Nude Face)






After Wearing




Wednesday, 4 November 2015

Malaysian favorite way to save their fuel


2015  everything rank up. From cigarette, tol gate , tax , oil , even public transport? Thanks to He-Who-must-not-be-named. Dah macam cerita Harry potter pula hidup ini dekat bandar-bandar Malaysia.

1. Don't Drive rush hour.
This also has been suggest by our beloved Minister  of Local Government , Datuk Abdul Rahman Dahlan in his statement "bangun pagi jika tak mahu bayar tol".  Additionally when we travelling in the rush hour our time will stuck in jam and it can cause expensive way of travelling. Your car needs lowest gear mode every time the car stop and it will consume a huge amount of fuel to get moving. Option number one only prefer to someone who willing to working in long hour to stay back.

2. Turn the air -conditioning off
Another second option when we're insist to travelling in the rush hour. When we turn off the air cond. It uses quite a bit of fuel.

3. Choose fewer trips
Ideally we would prefer to combine all our daily errands into one bif trips. Lepas ni no  no  angkut-angkut kawan dah unless they are paying our fuel *krik krik krik krik*


4. Stick to speed Limit
After these, Malaysian will consistently drive with their speed.  If car is running fast , it uses much more fuel when it is travelling.

Tuesday, 3 November 2015

Menu Diet Day off Diet : Terung bakar pelbagai rasa

*bukan kisah blue ye*
So semalam adalah hari last day 4 day off ,saya sebelum menerjah masuk Military Diet session part 2. Tiba-tiba mengidam pula nak makan terung bercili. Nak makan terung bercili berminyak sangat. Siapa perasan kalau terung masak goreng memang dia akan serap minyak tu kaw-kaw. Tapi sedap. Hmmm… memang tak lah , perit nak turunkan 1kg ni . Dalam masa 4 hari day off ini memang saya jaga makan kecuali malam sabtu dengan hari Ahad. Memang potong habislah ideology untuk maintain 1200 kalori. (takpe bisik dalam hati cheat day kot).Balik rumah  daripada office, terus gelojoh potong terung. Sebelum tu sempat juga mengkaji berapa kalori untuk masak terung ni


Kalori Terung
Untuk satu mangkuk kalori terung mengandungi lebih kurang 66 calories. Namun begitu jika dimasak dengan pelbagai cara dan kaedahnya. Kalorinya turut berbeza. Contohnya :

terung goreng bercili lebih kurang 1 mangkuk mengandungi kalori sebanyak 163 calories.
Satu batang terung bersama satu mangkuk kuah paceri mengandungi lebih kurang 294 calories.


*Dah tahu kalori terung?, kena tahu pasal sejarah terung pula*

Sejarah berkenaan Terung
Dikatakan pada asalnya terung berasal daripada negara India. Dan kemudiannya berjaya di tanam di China pada kurun ke -5 sebelum masihi dan kemudian diperkenalakan di Africa dan selepas tu mula berkembang ke negara- negara lain. Tetapi lain pula negara Eropah pada abad tersebut dijadikan sebagai tanaman hiasan daripada makanan kerana rasanya pahit mungkin kerana cuaca Eropah tidak sesuai menyebabkan rasanya berlainan daripada terung di negara lain.(So sebab tu terung kat Malaysia dan seangkatan cuacanya dengannya adalah lebih sedap berbanding dengan negara yang beriklim sejuk)




Sambung balik kepada cerita pasal terung, Chop chop chop potong terung. Sambil terbayang ke-sedapan kalau makan terung ni, nak –nak masa tengah kebulur tahan cipan. Sambil memikirkan esok dah start Military diet session part 2 seperti dicadangkan.






Bila dah potong, terus season kan dia dengan seasoning kegemaran saya. Sapu-sapu macam sapu kunyit dekat ikan. Terung ni struktur dia macam span. Jadi sebab tu dia sedap kalau dilumurkan dengan perasa yang kita suka(sebab terung ni mudah serapkan perasa dia) . Jadi terbayang kalau kita goreng dalam minyak…mmmm sedap . Sebab dia sedut dengan minyak sekali kan *hiks*.  Dia juga adalah sumber carbohidrat. Tapi low-carb lah.


















Lepas tu saya bahagikan kepada 3 bahagian terung, satu bahagian sapu dengan cili paste macam sapu jem roti tabor gula sikit atas dia, satu bahagian sapu sos bbq, yang lagi satu salut dengan kunyit. Lepas tu masuk dalam oven untuk bakar. Saya pakai api atas-bawah, masak selama 10-20 minit dan pada suhu 110 darjah celcius.






Khasiat Terung
Terung mengandungi khasit vitamin C, K, B6, thiamin,niacin,magnesium phosphorous, copper, fiber yang tinggi, folic asid dan potassium


Kata mereka tentang kebaikan terung :  bagus untuk digestion , baik untuk orang yang sedang berdiet kerana fiber yang tinggi dan mengenyangkan , mempunyai anti oksida yang tinggi yang boleh menghalang cancer/barah , salah satu makanan yang baik untuk otak supaya kita boleh focus


Kata saya : makan 4 cawan terung , esok pagi confirm pergi bilik air











Monday, 2 November 2015

Manhattan in KL

Nak rasa Manhattan dekat KL? *kidding * Recently my partner and I treat ourselves at one of business hotel in Neo Damansara. Our first plan supposedly heading to  Port Dickson however plan was change after I change my mind a few times.  I miss my little bitsy (my cat) , so much so I decided to stay around Damansara Perdana. Kekononya nak imbaskan memori dengan Bitsy. So we're looking very decent hotel in Agoda.




Then  I found out  Manhattan Business Hotel is the perfect venue for exhilarating and exciting our break away. For my opinion ,  staying in hotel (at least overnight)  is good for our mind therapy, peace and quite a precious commodity  these days.  How many times you able to rest your mind and body at your home ? Economic pressure,  work and family it’s impossible to be on top of everything and it’s upsetting our natural balance. Everything in KL not cheap right now.  In this hot spot area, Manhattan Business Hotel affordable pricing and easy access location.







































Relaxation according to my style and budget : Gateaway to affordable hotel

Get started :
1.Find a quite , relaxing place where you can be alone.
2.Vibrate you phone and only open your line to important person contact example your family
3. Weare loose and comfortable clothing
4. lay down or sit ( optional- anything that can comfort you)
5. You may find that others thought into your mind, is normal btw. Just get away by keeping focusing yourself by watching TV, sleep or read. ( I prefer to read the book)



A weekend gateway is the perfect way to relieve the stresses of a long week. Mahattan Hotel in KL offering us to relax and escape the preasure of the everyday world. They not offer extravagant facilties of resort hotel but they have clean enviroment  . Some tips here : Parking basement is scary try to avoid them.





Mahattan Business Hotel
No. 1 (Lot corner same row with Domino)
Neo Damansara Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
Petaling Jaya 47820