Tuesday, 20 December 2016

Persedian untuk Viper Challenge Sepang

Viper Sepang 2016  adalah Viper yang ditunggu-tunggu kerana event challenge dia yang mencabar.Event ni kami book dah lama sebelum bulan puasa (estimate dalam  6 bulan). Masa tu baru habis1 bulan lebih Viper Arena (shah Alam).Kalau nak dapat tiket harga murah rajin-rajin lah menjengah Viper Challenge site (link).  Selalunya participants berebut ada dua sebab  : satu pasal harga murah dan kedua pasal time wave realese.Untuk beginner macam saya , selepas pengalaman di Viper Arena. Perkara yang penting sebelum kita hendak register Viper Challenge  :

* Book hotel kalau destination jauh especially kalau event in morning. You need to be there 1h 30m earlier tau. Kena kisahkan orang yang hantar korang (supporter) kalau tak ada takpe. Sebab during Viper Challenge kita tak tau berapa lama dapat habis

* Group and individu terpulang tapi kalau Sepang and distance 21KM –preferable  group (jangan ramai jangan kurang, define ramai bila group ada 10 orang , dalam group tu sendiri nanti you kena divide sendiri)

* Training tu penting ( ada setengah blog kata tak payah training bagai---- bullshit kalau nak tersangkut 8 jam silalah tak yah training)




As beginner , ini adalah suggestion training yang say baca (cedok dalam internet under search google “ obstacle plan training”). Untuk this time Viper Challenge Sepang saya target untuk stamina and lose weight. Previous Viper Challenge Arena saya target untuk lose weight. Sebenarnya , untuk Viper Challenge kena training more on upper body,core dan stamina (basically full body) TAPI terpulang kepada individu (MEMANG tak sempat training especially untuk beginner so kena target satu-satu) . Melainkan kalau Elite (wajib)  memang semua kena kuat


Lepas dah train, boleh buat testing dekat badan untuk improvement :





Selalu kalau saya tak lepas dekat atas ni. Saya akan post mortem balik training saya. Dan train harder. Tapi kalau saya ok (tak mengah) , saya akan maintain apa yang saya training & makan sampai Viper Challenge .


*Note : Untuk beginner for personal point of view duration period untuk training 2-3 bulan. Tapi lagi awal buat training lagi bagus. Selalunya jarak event Viper Challenge dengan announcement dia release date lama between 5-6 bulan. Kepentingan training untuk prevent kita daripada injuried. 30 % injured adalah disebabkan kekurangan berlatih




Diet Plan

For personal point of view diet juga memainkan peranan dalam stamina serta lose weight ( kalau siapa nak masuk target lose weight ).   Saya mengamalkan cara clean diet untuk performance dan stamina (link)
Please take note, carbs loading untuk distance 21KM Viper Challenge adalah sangat recommended kalau korang nak energy level yang tinggi. Carbs loading penting untuk siapa yang mengamalkan diet yang low GI carbs.
Dan boleh diambil 2-3 hari sebelum Viper Challenge (jangan risau pasal kenaikan berat). Loading water juga digalakan sebelum sehari masa Viper Challenge .




Gear untuk Viper Challenge

1. Glove (untuk protection tangan takut melecet)
Tapi untuk 21KM dengan obstacle yang berlumpur bagai… macam tak ada fungsi glove tu JN ahaha , cara nak counter issue. Lepas habis obstacle dan bergerak ke obstacle lain. Cabut dan lari (lari membantu untuk keringkan sedikit takungan air dekat glove)

2. Recommended baju yang waterproof
(ahahah kalau ada tapi bukan swimming suit) encourage material dry fit (kalau mampu belilah jenis compression- sebab selalu mahal)

3. Kasut trail run
Gear yang paling penting sekali adalah kasut yang sesuai, benda lain tu tak penting sangat.Distance 21KM kasut pun kena selesa dan kasut trail run memang senang nak redah bawa masuk lumpur bagai. kasut hiking tak encourage sebab pernah guna dulu berat nak lari pakai hiking

4. Seluar jenis compression dan ketat
kalau boleh elakkan kocek sebab dia akan tangkap lumpur ( lagi beratkan badan)

5. Invest Stokin jenis yang dipakai untuk run

6. Gel power
encourage 2 bulan masa training test power try brand mana yang sesuai sebab performance boost bergantung kepada brand dengan badan-badan tertentu)

7. Protection knee and arm, padding (optional)

8. Tempat simpan energy gel (pourch)

9. Jam Kalis air (yang lasak)


* Note : jangan beli barang last minutes 2-3 days before Viper Challenge especially kasut baru. Encourage untuk train dengan barang yang kita nak pakai semasa Viper Challenge dalam 1 bulan setengah (kalau korang jenis tak mahu risiko tinggi untuk melecet atau tidak rasa selesa untuk last minute)






Friday, 25 November 2016

Review Clean Diet



This chapter, saya akan review clean diet saya amalkan untuk turunkan berat badan. Dalam erti kata lain untuk kurus lah. Thanks to Kak yani and Usue lepas ajar diet ni dekat aku. Clean diet ini pada asalnya diamalkan untuk bantukan aku lebih bertenaga dalam sesi workout (during training Viper Challenge)




My personal point of view :

  • For easy reference you can read my personal write up pasal explanation on clean diet dekat link : :

    1.Cara Clean Diet Part 1 (link)  -Post ini lebih kepada pengenalan asas clean diet based on my understanding

    2.Cara Clean Diet Part 2 (link) - Cara penyediaan dan maklumat ringkas tentang clean diet
  • Yes, clean diet membantu saya  menurunkan berat badan dengan aktiviti yang dijalan. So with this clean diet dia memang prove yang 80% diet 20% exercise
 80% diet 20% exercise


  • I can't help you to lose weight, tapi hope this article can inspire you to lose weight. Pokok pangkal kalau nak kurus semuanya bergantung kepada diri sendiri.


  • But don't so stress sebab setiap badan mempunyai julat pembakaran metabolisme yang berbeza dan bergantung kepada badan korang juga. It took me 8-9 months baru orang notice perubahan yang mendadak. Tapi orang tak tahu macam mana struggle saya melalui semua proses ni

julat pembakaran metabolisme yang berbeza dan bergantung kepada badan korang juga. It took me 8-9 months baru orang notice



  • Untuk kesan cepat - I stop smoking ( to stay healthy and clean IT MUST)

  • .Tidak seperti diet-diet yang lain saya pernah tulis. Menu plan clean diet adalah bebas dan variety dan sesuai diamalkan untuk mereka yang bersukan (memang diet untuk atlet pun benda)
  • kalau hari aktif saya makan 5- 6 kali sehari dan kalau resasif ( tak aktif) saya akan makan 3 kali sehari sahaja


Clean diet adalah daripada sumber asli dan natural jadi badan cepat proses dan kita akan cara cepat lapar pun begitu kena control portion dia


Breakfast (wajib makan  contohnya  menu plan seperti smoothies , sandwich, wrap, telur separuh masak , oatmeal etc)


Morning snack (kacang, kurma, kismis, biskut digestive)

Tengah hari ( wrap, bubur oatmeal, lauk-pauk yang dimasak)


Snack petang


Makan malam

Supper (optional - kalau workout sahaja)




If you looking some ideas , feel free to visit my IG   :@konahblog , IG yang tidak sebeberapa. But might can give some ideas for you  and hope we can share the idea to (apa aku ni tulis ahaha hope korang faham penyampaiannya)





Cara Clean Diet ( Part 2)



Ok in this section 2,  I will write how to prepare clean diet food. Ramai antara bila tanya saya macam mana nak makan when I said clean food adalah no salt, sugar and oil. Hidup ke nak makan? First time bila start experience, is kind of awkward lah juga sebab almost 33 years old tak pernah berengang dengan gula dan garam (minyak tu boleh tutup mata lagi). But after 3 days my body adapted easily and start slowly badan mula detox.


So jangan risau , kalau korang rasa tak ada life. But for me, lagi tak ada life kalau korang starving daripada tak makan langsung. And some more bila orang tanya how your cook your food ? (tak tahu nak jawab apa because clean diet ni campak-campak aje). Below is some ideas how to cook :



Tips :Grill, bakar , tumis (stir) pakai minyak olive oil atau minyak sayur lebih bagus minyak olive oil dan encourage mengunakan non-stick pan so kita tak payah pakai minyak sangat





Kalau sayur pula, boleh try dengan cara dibawah : ( ini adalah contoh cara clean diet bagi untuk masak sayur)




So basically senangkan ?   dia macam ni untuk garam ( apa-apa yang herbs , rempah, cili padi etc boleh as long tak pakai garam (hanya garam laut sahaja boleh - ada dekat bahagian organik) , kalau minyak gantikan dengan minyak sayur ataupun olive oil dan kalau untuk manis ( kismis dan madu , for beginner encourage elakan gula perang juga, ataupun boleh ambil stivia)



Contohnya gambar dibawah (contoh resipi) , kita gantikan dengan bahan yang natural dan buang garam. 






another one example lagi



Wednesday, 23 November 2016

Cara clean diet (Part 1)


Cara clean diet (Part 1)

Note : Re-update untuk post cara clean diet dalam bahasa yang mudah difahami. Aku takut nanti korang akan ingat cara clean diet susah. Tapi sebenarnya dalam banyak-banyak diet, clean diet adalah paling senang. Sebab diet yang tidak mengalakan kita mengikat perut tetapi perlu makan dengan kadar yang diperlukan. Post ditulis mengikut fahaman aku (dalam bahasa yang lebih kita faham)


First basic konsep clean diet :


  1.  Makanan yang disediakan daripada sumber atau makanan mentah dan raw (means no proses food macam sosej, burger, makanan daripada tin (diawet) - basically bukan makanan yang mengandungi pengawet)
  2. clean diet adalah makan yang  tidak mengandungi gula, garam dan minyak (and yup no cili sos, no tomato sos,  apa apa yang mengandungi bahan pengawet adalah forbidden )
  3. Serta makanan yang mengandungi Glycemic Index (GI) yang rendah
*What the hell is GI? ,I advice you to read your own reading dekat google. But for my understanding GI adalah makanan yang mengandungi gula yang boleh didapati di dalam carbs. Gula yang dimaksudkan adalah gula yang kompleks yang susah dileraikan di dalam badan  . Dan kalau korang tak gunakan didalam energy badan (bergerak atau exercise) boleh disimpan jadi lemak.




So below adalah contoh carbs yang boleh dimakan dalam clean diet ( yang boleh mengantikan nasi putih)





Manakala contoh carbs yang mengandungi G.I yang tinggi


Tip : Kalau susah nak hafal, senang ingat "warna putih" benda putih selalunya ada banyak G.I (kandungan gula tinggi) , contohnya gula pasir, tepung gandum, tepung jagung,  manggis , nasi putih ( walaupun tak semua warna putih tu jahat but mostly nya warna putih tu adalah gula)




Manakala untuk sayur dan buah seperti contoh dibawah (sebab ada sayur dan buah juga mengandungi gula yang kompleks)

Tips: Nak hafal cara aku - sayur ambil yang warna hijau atau pun berdaun hijau, kalau nak makan buah pilih buah yang acidic sikit (masam).



So next ialah macam mana cara masak mengikut cara clean diet

Tuesday, 22 November 2016

Cabaran untuk kurus dan kekal kurus

Jika cakap pasal cabaran mahu kekal kurus dan sihat. Hanya orang yang gemuk dan gempal akan faham perasaan melaluinya. I feel you. Please don’t give up. Nanti kalau korang dah kurus nanti cabaran lain pula yang korang akan bakal dapat. Mulut orang kita tak boleh tutup. Banyak cabaran kita lalui semasa dalam proses nak menguruskan badan. Orang yang rasa “kurus” ni yang selalunya  tak faham apa perasaan kita lalui. Daripada segi emotional, mental, fizikal malahan kadang-kadang mengugatkan displin korang. So benda-benda ni semua akan menganggu motivasi kita. Bila dah menganggu MOTIVASI… gone… habislah..bye bye semangat nak kurus badan.

 Orang yang rasa “kurus” ni yang selalunya  tak faham apa perasaan kita lalui



Cabaran Pertama : “Aku tengok kau ni asyik exercise je , tapi tak turun-turun juga”

Yang bercakap macam ni jenis manusia yang tak pernah nak exercise cara betul. Tak pun baru tengok korang nak mula langkah nak gaya hidup sihat dok mengutuk.  Korang boleh ibaratkan  dia ni buat “perang psychology  untuk korang”. Orang jenis macam ini memang attention dia nak menjatuhkan korang, Good news is - means that you're in correct path. Orang kalau niat nak menolong kawan/kenalan/ orang yang nak menguruskan badan conversation dia lain. Selalunya “ aku tengok kau ni buat macam macam tak juga kurus…apa kau buat? Cuba try yoga/angkat berat/control makan”. Bukannya condemn others, selalunya yang condemn ni bukannya siapa-siapa pun biasanya orang gemuk juga yang perasan kurus tak pun orang yang tak mampu nak buat exercise yang macam korang buat. Kalau uolls pernah lari distance dalam event run compare to this person yang tak pernah masuk apa-apa pun cakap gebang je lebih. Baik pooodahhh.

Positive side :  kalau baru 1 bulan dia nak tanya melampau lah, buat if more than 2 months. Korang dah boleh start postmortem kenapa tak de perubahan?





Cabaran kedua : “kenapa bawa bekal? Tak ada duit ke nak makan?
Alhamdulilah , tempat kerja aku tak ada pula mulut lancang cakap macam ni. Tapi ramai kawan  yang tak “beberapa nak fit tu “ pula yang mengomen. Asyik masak je? Nak budget ke ? First yes, dia memang budget and second, pasal clean food so far hanya jadi clean food kalau kita bawa daripada rumah (for personal opinion setelah melihat IG kawan yang subway roti dia ada badan lipas ).

Sebab kita tak tahu dekat kedai dia pakai minyak ke?
'
'
Kalau minyak jenis minyak apa pula dia pakai recycle ke minyak dia?
'
'
'
Proses food? Jenis proses food dia guna berapa pula trans-fat dia.

Tak kisahlah orang tu bawa bekal healthy food ke tak, cuba kita buat comparison orang yang selalu makan dekat kedai dengan orang bawa bekal? Sama ada badan dia fit tak pun stamina dia memang bagus.   Kita boleh nampak kelebihan orang yang rajin membawa bekal, so tak payah rasa malu ataupun jatuh standard. Even my friend yang kahwin dengan datuk pun bawa bekal sebab nak jaga badan (apa cer?????), sebab dia kalau gemuk sikit je laki dah start mengatal cari orang lain (sorry terpaksa cerita sini nak buat contoh)


Skip the diet and just eat healthy 




Cabaran ketiga : Mak MASAK 

*Krik  krik krik krik * bunyi cengkerik








Cabaran Keempat : Makanan diet  mahal
Ye makanan diet sihat mahal tapi kalau korang yang beli bukan masak.

Kalau barang pula ? 
'
'
'
pandai-pandai bargain,
kalau pergi dekat supermarket pilih tempat bargain yang separuh harga (tempat tertentu je).

Selalu kalau separuh harga ni selalunya kalau dah nak dekat expired date (alah bukan esok tarikhnya kan? ) tak pun bekas bungkusan dia terkoyak. Kalau aku nak makan salmon tiap-tiap hari pun rabak. Pilihlah yang boleh substitute dengan nutrient salmon. Aku lebih suka bahagian salmon bahagian T-collar salmon tu, murah pun murah dan manis rasa ikan dia.  Never under estimate power of telur , tahuu dan kacang-kacang (murah je bahan ni and protein pun tinggi bagus untuk badan  dan tak bergantung harap sangat dengan ayam,daging dan ikan)





Cabaran Kelima  : Mulut puaka

From start till now, cabaran paling besar adalah mulut puaka. Aku nampak lepas aku dah turun berat badan. (owh masa aku gemuk, bukan main mengata aku lebih kata tak turun-turun).  Tapi lepas aku dah turun, kau pula dok cerita pasal orang lain gemuk dekat aku. Nampak tak???? Nampak tak???. Kita memang tak boleh nak menutup mulut puaka.  I feel you macam mana perasan dia bila orang kutuk. Dulu masa Viper Challenge , sibuk kata kalau gemuk tak boleh masuk. Aku training pagi,petang dan malam sampai kadang-kadang tak ada masa rehat sebab nak bukti dekat minah tu apa dia cakap salah. Sama macam marathon , sibuk kata kawan dia kurus pun habis lambat -ini aku nak masuk challenge tu? Grrrr….geram punya pasal terus aku training sungguh-sungguh , alhamdulilah dapat lari non-stop 21KM (kalau berhenti pun sebab nak tarik nafas untuk breath).

Positive side : Take as challenge untuk mulut puaka ni, prove to them that what they said is wrong




Cabaran keenam : Semangat lemah / demotivated
Benda yang paling bahaya kalau terjadi dekat korang / mahupun siapa yang mahu kekal fit. Healthy lifestyle ni konsep dia adalah consistency dan quality. Bila berlakunya benda ni, kita bolehlah berkabung (ikutkan hati perasaan tak nak exercise ataupun makan sihat )  1-2 hari. Dah masuk hari ketiga (oklah paling lama nak lemah semangat pun seminggu lah tapi jangan lama sangat) cepat- cepat pulang ke pangkuan jalan. Sebab kalau ikut hati nanti dia akan melarat seminggu, dah larat seminggu nak start balik fikir dua empat kali . Katanya nak sambung esok…tup tap tup tap dah masuk sebulan. Part ni susah , sebab kita kena restart balik yang basic. Jauhilah benda-benda negative (contohnya orang negative , makanan tak sihat, lifestyle negatif), rajin-rajin baca bahan bacaan fitness. Furthermore, kalau terlebih workout dengan jaga diet pun boleh juga buat kita patah semangat. Enjoy your cheat meal dan workout quality seminggu tiga kali (depends on your body stamina). Kalau nak hasil terbaik work hard, kalau tak you get what you train (itulah hasil dia kau train).


cepat- cepat pulang ke pangkuan jalan


Cabaran ketujuh : Jaga Makan
Last dan paling crucial….adalah dalam displin menjaga makan. Dulu masa sibuk blog memang selalu banyak invitation food review. One stage- memang kena tolak dan buat lifestyle hidup baru sebab pilih badan nak pakai lama. Kalau kita betul-betul nak serious dalam menguruskan badan serta nak jaga stamina. Konsep utama yang kita kena pegang dan displin adalah makan. Kalau aku- dessert memang kryptonite aku. Pantang nampak  jangan gambar pun boleh jadi orang gila. Orang selalu kata 80 % food 20% exercise, itu betul. Sebab tu exercise macam mana pun kalau MAKAN tak jaga memang sampai bila-bila dia susah nak turun (kecuali orang yang adalah masalah hormone  untuk kurus)



80 % food 20% exercise

Thursday, 10 November 2016

Post Mortem Viper Challenge Training

Transformation from Viper  Challenge Training

Frankly thought, I never I imagine myself to enroll to any fitness event example Viper Challenge . Yes, I used to be adrenaline junkie- but after gained weight (up to obesity level). I prefer to attend blogosphere event and mix up with others. Eat, movie, review all things matter in blogosphere. Sampailah, aku mendaki Broga and decide – J yes this is the time to change my lifestyle.  I hope this post can   inspire people out there who like me that want to develop a new hobby and losing weight with healthy lifestyle .  Losing weight is easy, but to maintain it – that’s challenge.  



Losing weight is easy, but to maintain it – that’s challenge.  


Memories First Viper Challenge and second viper challenge



 Why did I participate Viper Challenge ?



 What is your training preparation for Viper Challenge ? (as beginner)


 Should we do training for Viper ?
Yes, with right training you prevent yourself from getting injured
Someone from Viper Elite told me “ If you don’t want to get injured then get Fit”. It proven from my previously viper. I got lots of bruise at my arm and leg part compared to second viper and I get easily recovery . Furthermore , training with team mate develop strong team bonding with each team.


training you prevent yourself from getting injured

 What training should I focus on  Viper?
Honestly , no comment. I still beginner in this field. What I can said – focus on stamina ,core and upper body. Run 10K and more is helping to develop stamina and endurance. But the important thing for overall is watch your diet. Your diet will affect your performance.


Next Project for Viper?
I want to develop upper body ,core and leg and also butt J. I just get  my stamina (after training 8 months)

Friday, 21 October 2016

Tips Ke Bukit Kutu



Post kali ini aku tulis dalam Bahasa melayu untuk memudahkan rujukan kepada pembaca kerana rata-rata blog berkenan dengan hiking ke Bukit Kutu adalah dalam Bahasa melayu. Pada mulanya , kami membuat sedikit homework berkenan dengan Bukit Kutu dengan membaca beberapa artikel blog tentang pendakian personal. Haram tak ada seorang pun bercerita how the track really look like? , tapi ada blog in English yang ditulis oleh pendaki cina ada menerangkan tentang track pendakian Bukit Kutu  memang sedikit mencabar secara general ( aku tak sangka it is very tough especially untuk orang beginner macam aku ) .  Aku rasa kalau cerita Bukit Kutu banyak ditulis dimana-mana blog. But for this post, I prefer untuk menulis tips dan personal point of view tentang track Bukit Kutu untuk beginner dan intermediate.


( sebab yang expert in hiking pun kata susah Bukit ni macam mana? Sebab tertipu dengan blog –blog yang dibaca dekat google tu)

Persedian Pendakian

1. 2 hari atau sehari sebelum jaga makan, this is very important untuk mengelakan korang rasa fatigue semasa mendaki dan penting untuk endurance semasa hiking (sebab Bukit Kutu is one of the tough hiking I ever had in my experience) Diet mengikut berbeza dengan badan masing-masing.Macam saya, 2 hari atau sebelum saya telah membuat carbs loading awal. (Ini sebab untuk mengelakan semasa hari hiking saya untk pergi ke tandas, carbs loading bergantung kepada jenis badan dan diet masing-masing sebab ada yang akan buat night before dan ada yang akan buat in morning- it’s depends )

2.Water loading secukupnya (mengikut keperluaan badan) sehari sebelum hiking bagi mengelakan rasa terkuncil masa hiking. Especially untuk perempuan yang datang period ,kalau tak period senang nak redah sungai boleh jadi toilet

3. Persediaan gear (barang). Disarankan bawa backpack dimana  dalamnya adalah :

* 1.5Liter air kosong/mineral (cukup untuk sorang, pergi dan balik)

*botol kecil 100 plus (atau air isotonic lain- aku ganti dua botol vitagen warna purple),

*
power gel/power bar,

*
makanan di dalam bekas Tupperware (beli kat mana-mana lepas tu letak dalam bekas karang makanan bau peluh dan ketik)

*
stokin (optional , sebab akan redah 3-4 sungai, sebab salah satu sungai tak ada jambatan)

*
tongkat  hiking (optional)

*glove (optional – yang ni membantu masa nak turun, masa naik aku memang tak pakai pun)

*Plastik lebih ( untuk dijadikan tong sampah atau pelindungan telefon kalau hujan )


4. Mestilah ada sepasang kasut hiking kalau nak dapat endurance yang lama (sebab pendakian akan mengambil masuk 4 jam turun dan naik)



Semasa dan bila pendakiaan :

1. Disarankan datang awal estimate time 7 pagi- 8 pagi lah dah sampai dekat area Kampung Pertak sebab parking limited ( hari Ahad pun sesak orang, by the time kami dekat situ area 8.30++ pagi parking memang macam full house sebab parking dia sama dengan Lata Medang)

2. Sekarang ni nak masuk area kampung Pertak dah kena charge (pandai orang asli ni cari duit sekarang ni). Nak masuk dia kira satu kepala RM1, so kalau dalam kereta ada 3 orang, RM3 korang kena bayar untuk kereta tu.


3. First obstacle  ada 3-4  sungai korang kena redah, satu jambatan dia  nak roboh satu lagi tak ada jambatan ( ikut korangla nak redah sungai atau nak lompat-lompat atas batu tapi aku redah je tapi paling tak best kaki kembang – but lepas melalui jalan pilu ke Puncak Bukit kutu tu….tak yahlah redah yer……lompat-lompat atas batu…nanti nak balik baru rendam kaki)







4. Tak tau hari bertuah ke tidak…tapi bertuah, hari tu ada penjaga Bukit Kutu teman kita orang, so untuk orang muslim jangan risau anjing tu tak kacau pun dan jangan marah dan buat bukan-bukan dekat dia, dia pun makhluk Allah juga. Saya dengan group hiking saya  tak terlepas kena tuah dia hari tu, kasi makan bersuap (sebab dia tak nak makanan dia kena campak kat tanah)  Lepas saya suap biskut direct dekat mulut dia, dia makan.  cebisan tu dia letak sendiri atas tangan sekali tengok macam dia suap makanan dia sendiri.


(Balik hiking terus pergi sungai bertayamum- bukan susah pun).


Kawan-kawan saya kasi dia air, dia tenung satu-satu muka kawan-kawan saya. Apa yang saya tahu, setiap kali kawan-kawan saya hiking, bila nak rehat anjing tu akan tunjuk tempat mana sesuai nak landing. (caya lah…kagum pun ada gak)



Ni pemandangan dibawah Gua Tedung, kalau tengok secara live. Memang bentuk macam kepala Ular Tedung.

5. Check point untuk ke Bukit Kutu ada 9 yang ditandai C1- C9 untuk memudahkan pendakian ( tapi C2,C3,C6,C7 dengan C8 aku tak pula mungkin terlampau focus jalan untuk hiking. (Aku cerita dulu check point , just in case korang nak pergi boleh jadikan benda ni sebagai petunjuk semasa hiking di Bukit Kutu) :

C1 pondok ,depan tu buah boleh makan
C4 Tak silap aku Gua air, tempat dia memang sejuk nak rehat boleh dekat sini sebab sini sepatutnya ada punca mata air (dekat sini masa nak turun
C5 Kawasan batu- batu besar macam Gua Tedung, kat Gua Tedung ni kalau korang berehat dekat bawah tu memang nampak macam kepala ular masa ni hati-hati dah kena panjat dengan tali dia sediakan ,tak silap ada laluan kecil tepi tu

Daripada check point C1 sampailah C4 , trek dia memang menguji stamina dan mental korang. LALUAN DIA SEMAKIN MENAIK –MENAIK DAN MENAIK….. lepas jumpa C4 tu baru reda sikit boleh rehat. Lepas MENAIK!!!

Tips : Tips daripada KaK lina , jangan stop biar berjalan walaupun perlahan especially masa dia tengah menaik. Kalau nak stop , stop pada bahagian landai dan jangan stop lama sangat (paling lama stop pun 3 minit) tapi lepas C5 lepas nampak pokok buluh kami stop 5 minit sebab lepas tu kami nekad berjalan nonstop sampai puncak Bukit Kutu.




Tempat Azab :



1.  Start nampak akar-akar kayu… tempat ni korang kena inhale dan exhale dalam-dalam dan keep going sebab lepas nampak akar kayu ni, trek akan menaik , menaik dan menaik (Landmark : akar kayu ni lepas C1)





2. Akan ada obstacle kayu dan pokok tumbang,  Part ni boleh tahan susah. Dah rasa macam masuk Tarzan Race dengan mad warrior dah. Nak naik susah nak turun pun susah. Masa nilah latihan squat serta leg day  korang berkesan untuk
Membantu korang.









3. Part buluh tu pun boleh tahan juga….boleh tahan susah ,sebab kena menaik dan menaik gak part yang mendatar.




4. Bila dah start nampak batu, start tu akan ada part-part kena pakai tali. Tapi rasanya sebelum nak sampai batu tu pun dah ada part tali, tapi yang tu berguna nanti masa nak turun. (suka hati koranglah kena mendaki pakai tali ke tak tapi hati-hati sebab jalan dia ada yang sangat kecil)

5. Mata kena buka luas sebab ada jalan sempit tengok, tepi je dah ada gaung.

6. Hati-hati tengok petanda, hiker dulu-dulu dah siap-siapkan jalan untuk kita. Bersyukurlah . Ikut jalan yang ada tape. Kalau dia melintang tu janganlah jalan dekat situ maksudnya mungkin lagi susah.

7. Basically , kalau first time naik Bukit Kutu ni memang kena ada stamina. Sebab treck dia agak tricky ( orang yang terror hiking pun kata susah, macam mana?) , bukannya tak recommend untuk beginner. Boleh…tapi kalau stamina ok…oklah korang.

8. Nak turun, pun azab. As a trick  aku guna akar kayu buat tangga. Hati-hati ramai sangat orang terpeliut masa turun  (sila standby minyak panas sebab mostly ada yang cramp dan terpeliut).

9. Nak turun, aku prefer guna glove sebab glove ni sedikit sebanyak membantu masa nak turun ( Aku dan kak Lina manage untuk turun sampai Check point C1 dalam satu jam setengah). Ini sebab boleh pegang kayu-kayu dan akar-akar masa nak turun. Sebab ada pokok yang berduri tu kena sangat hati-hati masa nak turun, nak naik tak terperasan pula pokok berduri.

10. Mata buka celik dan alert , henti banyak menangkap gambar kalau mendakinya seorang atau dorang. Focus mendaki sebab banyak benda pelik korang jumpa. Contoh ulat besar, semut api hutan besar,jalan-jalan ada buah terjatuh etc. (ikut rezeki pengalaman masing-masing)

11. Puncak Bukit kutu ni ramai berebut nak bergambar. Kalau sanggup tunggu kat tangga dipersilakan beratur beramai-ramai.






Personal experience :

1. Masa catatan aku naik dengan Kak Lina 3 jam 4 minit manakala masa turun sampai C1 adalah satu jam setengah. Kat situ kami berehat lama lepas tu badan terus lembik , baru aku tahu kenapa Kak Lina tak kasi rehat lama ( kalau baca blog estimate range time 4 jam turun pun 4-3jam semua bergantung kepada badan masing-masing)

2. Nawaitu aku masa tu memang nak test power training aku, nak biar cikgu-cikgu training aku proud dengan aku yang dorang punya perit lelah ajar aku tu berbayar.Bukan senang nak train aku ni kalau PT luar confirm dah give up.

3. Masa naik tu aku banyak baca surah 3- kul dengan ayat kursi daripada naik mahupun turun lepas tu kalau benda-benda susah aku banyak mengucap “Allahuakbar”, sebab time aku daki tu second day period aku . Mungkin kekuatan datang daripada situ. ( kalau bukan non-Muslim aku percaya korang ada cara korang)

4. As guide, aku on apps tracking running aku , untuk check berapa KM. Estimate distance Bukit Kutu 6KM++ so total naik dan turun around 12KM++. Mungkin dekat situ buat aku dengan Kak Lina bersemangat untuk hit target time.

5. Kak Lina guide aku untuk tidak rehat terlalu lama, estimate time rehat 3 minit atau  paling lama aku dapat berehat pun 5 minit lepas 5 minit buat warm up sikit baru gerak balik.

6. Lastly, aku rasa pasal backpack aku berat hari tu. Sebab dulu Yumi pernah bagi tips dekat aku kalau nak pergi hiking petua dia beg kena bawa backpack . Takyahlah berat sangat, sebab aku nak berat pun pasal nak burn calori more… lagi berat kau bawa lagi banyak kau burn…gitu untuk siapa nak burn fat. Tapi ada satu artikel aku baca kalau kita bawa berat sebenarnya membantu kita untuk mencapai intensity berjalan semasa hiking (cuba baca link ni nanti)




Ni tempat Chimney Serombong asap rumah British Zaman dulu, tempat ni dah dipenuhi dengan semak-semak yang tinggi. Aku tak berani nak masuk dalam cari tapak bekas rumah Bristish  sebab masuk tu aku tengah datang period hari kedua (heavy flow). Benda-benda ghaib ni kita kena respect juga walaupun kita ni manusia.









Nampak batu-batu tu? Tulah puncak Bukit Kutu. Tak mampu aku nak beratur beramai-ramai ke puncak di situ. Sebab dia open air dengan tangga tinggi yang cat rumah tu. ( Tak mampu aku )






Dengan Kak Lina , masa ni lagi 800 meter lagi nak sampai dekat puncak Bukit Kutu.


















Wednesday, 12 October 2016

selera Bajet in KL


Nowadays , everything is pricey in KL when you withdraw RM50 the values same as RM10 and you can feel this especially when you dine out. Duit semuanya keluar macam air, did you feel me? Or just my salary is not  under standard living in KL? Nak cari makan murah, bajet dan sedap taraf lima bintang is quite tricky right now. Luckily, I live in affordable area and I’m feel so grateful . HS Wheat and Grill cafe , is one of the famous western food in Cheras KL that give us satisfaction food from price to taste. This humble store located at Hawker street in Jalan Sembilang, Taman Tenaga ( Landmark near at block Flat Ikan DBKL - that's what local call). People always come here because of their chicken chop, the price of  chicken chop is RM4.90 which is below than RM10. Due to control my weight , I carefully to choose my food during eating outside. At here , you are allowed to control and customized your food. Not just that they will  giving you extra Pasta (with same price) when you like to exchange fries . Price and their portion suit with me ( recommended people who are eat small portion and want to control their diet).




This is chicken grill, this plate suppose come with fries, but I request them politely to change it with coleslaw and they also give me pasta for free. Sayur tidak tak leh letak banyak pun, might be they already carefully sukat.






This is Oglio Seafood that my partner love to order every time she come here. We’re usually request chili flake as condiment . For Oglio seafood’s HS Wheat and Grill café they portion is enough for one person.  I can’t recall the price but  I think it will be around RM6-7 (sorry)



What I love about this place : ³
<![if !supportLists]>1.      <![endif]>For two person , range  price to eat here will about around RM20 (or below)
2.  I love mango salad ( dekat kedai Tomyam sebelah)
3. Staff HS Wheat and Grill is superfriend and not bias , and their understand your diet if you explain politely


Friday, 7 October 2016

Running Place in KL

As beginner of 10 KM, I like to do experimental in running route. I learn from my previous route 5km, when you run at same route- you will easily get bored and demotivated. When I ran at different places, I found out each route have different pace. (* pace – according to runner language = consistent and continues speed in running). Here some review place I’ve been run before this:

Tasik Bandar Sri Permaisuri
Near to lake, the route can be considered easy for beginner. Because the path is horizontal you can perform the sprint but beware because some route still under maintenance. For immediate and expert, generally they like to run at incline area. The incline is challenge and some their incline can consider as hills. In early morning and late evening you can see expert runner do their training by running at incline area. I describe them expert, based on their finisher T shirt that their wear and physical body. Army and police also like to run her, I can read from their hair style.
Difficulty level score : depends on your route

Taman Layang-Layang, Kepong
I love to run at this place, this “ Taman” provide all level run type ( beginner, intermediate & expert) . From my personal view, this place suitable to train for all physical fitness challenge especially to whom are looking place to train obstacle run and want to improve stamina level. Unfortunately  , due to this convenient feature this place is full. People love to play kite and sometimes there are lots of event held at here. The best to come at this place during morning between 7.00am to 7.30 am, because at 8.00am you need to park outside.
Difficulty level : depends on your route


Taman Titiwangsa
Between all routes that I ran outside, Titiwangsa is the easier path that I ever ran. From my personal record I able to complete my 5km in 39 minutes.  Just that you need to careful during your run because at here there a lots of small holes that might interrupt your run and cause injury. No wonder before this I saw a lot of people run at outside route instead inside Titiwangsa area. During evening at some place it completely dark. If you run alone (for ladies), make sure choose your path near to crowd.  At here, during weekend morning you can see student like to do their training at here.
Difficulty  level score : ** /*****


Taman Jaya
Difficulty level run score is medium. Easy path, unless you ran at their stair then you can feel the difficulty. Specialty this “Taman”, you never feel lonely at this “Taman” this is because the area was labelled as “Heaven of pickachu”. People come here to catch rare pokemon especially pickachu. I learned and train here with my viper team because this Taman provided mini obstacle similar like viper.
Difficulty Level score : **/*****




Lingkungan Budi, University Malaya
Difficulty lever run score is Hard, I’ve been ran at here twice during event race. I hardly to score especially when I need to ran Lingkungan Budi’s hills. Most of expert like to train their run at her when I saw them during challenge. I only able to walk, when I started reach hill of Linkungan Budi. You need to have your energy drink if plan to run at here.
Difficulty Level Score : *****/ *****




Race Padang Merbok
If you beginner and plan to participate run event at Padang Merbok. You need to pay attention on high incline training. Padang Merbok 6KM and above route is very challenging and you need to do homework at least one month. Is not easy to ran at this route and if you looking adventure run you may try it.  The route at here feel like your hiking on it. Padang Merbok harder Lingkungan Budi. However you will enjoy the view of KL s when you at top of the hills plus you can breathe fresh air in the middle of KL.
Difficulty Level Score :*****/*****


Thursday, 6 October 2016

Sungai Ulu Temu, Batang Kali

Hari itu dapat rezeki menyaksikan sungai jernih dan suci dekat Ulu temu , Batang kali. Sungai tersebut memang cantik dan tidak tercemar lagi. Kali ini adventure saya dibawakan oleh kawan saya Eno yang sememang Nature lover. Eno is very fanatic to waterfall and stream. I thought at first, she want to bring us to Rekreasi Kolam air panas Hulu Tamu.But definetly not...memang kena tracking masuk hutan. Hutan yang tidak nak beberapa hutan yang perjalanan treck cuma memakan masa 10 minit. But untuk menghala ke Sungai Ulu Temu kena melalui jalan-jalan horror serta masuk ke perkarangan kampong orang asli. Hanya Eno sahaja yang tahu jalanan ni ( sumpah aku lupa) . Dan saya tidak beberapa ingat jalanya.But definetly is far away from Rekreasi Kolam Air panas Hulu Tamu… (ke atas lagi)

So kalau nak adventure sedikit, pakai dan bawa kereta yang bersesuai ( bukan lowered bagai ni semua kalau sayangkan kereta).

I believe this is secret hidden place for Eno, Here you need to leave your car behind ( yang pastinya bukan parking lot). After locked our car, we’re walked and pass through at small river. I said to Eno “sini ke?” She give signal Nope…. And guide us to track to the forest. I feel little bit nervous cause I just wearing slipper to track into forest. The funny thing at our left hand carried Mc Donald food. Around 10 minutes walking distance we’re arrive at our destination. During that time , we’re receive a greeting from guest from there said “ Mana dapat MCD ni…delivery ka…. Ada dekat sini ke?” Lolz Ulu Temu stream that Eno brought us last week can consider virgin. Only a few peoples visited to this place and the water is crystal clear water make us tempting to diving into it. We’re enjoying our moment here and menyesal datang lambat . Those who are interested to sleep over, there is  one private chelate  located in Ulu Temu. From what Eno explain to me – if we hike another an hour we will able to reach  Ulu Temu Waterfall which more peaceful and beautiful from stream that we visit.


Track to Stream Ulu Temu – We need to walk about 10 minutes to reach the stream





Hello , there! Meet the resident of Ulu Temu Stream














ª Tips I learned during jungle tracking to find stream ª
1.  Travelling light – only bring necessary things like new cloths after swimming, advisable  to have waterproof gear (example tube bag, Waterproof Gopro, waterproof watch)
2. Study the weather and predict the time to prevent any accident happen example Kepala air.
3. Travel with expert- macam Eno (Lolz memang kaki kipas)
4. Bring suitable food that easy to carry
5. Extra plastic bag for wet cloths and dustbin
6. Respect- masuk tempat –tempat cantik ni jangan lupa ucap syukur kepada Allah. Kalau cantik sangat tempat tu hati-hati jangan kotorkan (smile- you know what to do kan?)