Wednesday, 20 January 2016

budget murah untuk Produk Kecantikan dengan Worthy Book





Tahun 2015, adalah azam untuk menguruskan badan. Berjaya (emoji gambar senyum). Tapi belum lagi mencapai BMI yang dicadangkan. I still continued my regime diet.Usaha berat selama 8 bulan telah menampakkan perubahan….yeppiee!!!Jadi azam tahun 2016 adalah resolusi menjadi cantik. Memang azam bercita-cita tinggi.  Tapi tu lah…. Nak jadi cantik pun costly. It remind me, satu viral photo pasal Rihanna. “Sometimes you not ugly, you just broke”.


I remember coupon voucher Worthy Book yang I pernah beli dekat MPH (link). But that one, actually for food voucher- and happen early last year . So one day I decided to go to MPH dan jumpa lah Ladies edition. So maksudnya Worthy Book ni book ni untuk Ladies pun ada. Dapat sedikit sebanyak menyelesaikan masalah I bagi resolution tahun 2016 untuk menjadi “beautiful”.





Personal review- Worthy Book boleh dipercayai dan boleh dapat diskaun dan tawaran yang hebat. Remember my entry last year pasal worthy book-food.? Same goes this one.  Here my wish list must have when I receive my salary Jan 2016

1.  Habib jewelry – Pearl Bangle dengan harga RM38
2.  Strawberry lip butter balm Body shop – diskaun 20%
3. Ecoparadise Antioxidant  Hot bed Therapy – RM30 ( buy one free one)
4. Himalaya Shampoo 200ml free


Semua ni buat under one roof dekat Midvalley and Garden and another list

5. Pedicure from BMIC Nail spa salon –RM60 ( orginal price RM120)

Ni dekat pavilion. With all this discount it worthy…. Totally worthy! Saya beli buku ni dengan harga RM25. Tapi macam-macam ada. Kalau nak beli buku worthy book Ladies edition ni boleh beli dekat kedai buku MPH, Popular, Times, Borders , Konokuniya dan ada juga dekat selected  kedai myNews.com  klang valley






Untuk maklumat lebih lanjut pasal worthy book boleh lawat di :




























Saturday, 9 January 2016

Trip to Alor Setar

I miss my cousin wedding in JB, so I decided to attend her reception wedding at her husband side in Alor Setar, Kedah. At first, It was super excited trip cause I supposedly travelling alone by bus. Papa already booked the return ticket early two weeks from a date. When the day comes. Mama have bad feeling to letting me go alone. So she's requesting my partner to accompany me for last minute. So the plan was change, FYi  Intan's wedding is on boxing day. Knowing holiday season. highway road in Malaysia is unpredictable . What I know , if you late---> you may stuck almost 9 hours without moving. So we went as early we can at 5 am and reach Alor Star around 9am.


Alor Star is mother town for Kedah. I'm was surprising the people of Kedah is warm , friendly and talkative. It was totally different from kedahrian who are staying in KL. Jauh panggang daripada api . (Sorry guys. But is true. We're automatically feel welcome in here).








Masjid Zahir ( Zahir Mosque)
I come and conquer view of Masjid Zahir. This mosque has been voted the top 10 most beautiful mosque in the world (link). It’s great architecture. A must visited place if you stop by Alor Setar , Kedah.



D’Dapur ibuku (Food)

In front of Masjid Zahir, D’Dapur ibuku a restaurant in Alor Setar that you should try. Base on recommendation from blog I read. This is one of tasty Malay restaurant in Alor Setar.  From my personal view, if you come here. You should try their “Thailand style”. About the price, it almost consider same as KL price range.  Taste? Much more better than KL stall. It taste like you eat at Fine Thailand Restaurant.






D'dapur ibuku food was totally awesome. Sedap. I love the way the cook Tomyam soup. Feel that you in Thailand,the moment  you sip the soup. My insane theory is maybe Kedah near to Siam so the food might be little influnce from there.








(my access to blogspot is limited I can upload all the picture here....see you at next article)























Tuesday, 5 January 2016

Scaling gigi @ Dr. Smile Bandar Sri Permaisuri



Sebagai simbolik ke tahun 2016, saya telah berdekat ke Dr. Smile dekat Bandar Sri Permaisuri. Untuk mencantikkan gigi. Supaya mulut pada tahun 2016 tidak berpuaka dan baik-baik berniat dan berkata-kata. (Gambar emoji senyum). Agak sukar untuk mencari Klinik gigi yang lepas office hour ni. Jalan punya jalan lepas makan Sangkaya branch Bandar Sri permaisuri. Ternampaklah signboard Dr. Smile yang menawarkan perkhidmatan hingga ke jam pukul 9 pm.Namun apa yang hendak dikongsi disini adalah benda baru yang dipelajari daripada Doktor gigi smile ni agak menarik yang saya perolehi personal daripada Dr. Smile . Disambut mesra dengan staff Melayu yang sopan , Dr smile yang bertugas pada hari itu adalah melayu. Menyebabkan saya tidak begitu “gemuruh” bak orang putih kata “ butterfly in my stomach” tu berkurang. Mungkin perasaan selesa dan tidak malu timbul sebab doctor dia pun perempuan. Ramai kaum melayu tidak menekankan Sangat tentang aspek Scaling dan kepentingan scaling. Betul tak ? (tipulah kalau tak betul,Including me). Selalunya orang sebut “bersih” gigi atau scaling bertujuaan untuk bersih gigilah (itu tanggapan orang biasa). Biasanya untuk membuang karang-karang gigi.






So mengikut apa fahaman saya karang atau calculus adalah selalunya berwarna kuning atau cream-cream. Kadang-kadang selalu disalah ertikan lebihan gigi ( untuk tanggapan orang biasa). Selalunya tidak berwarna. Jadi berwarna pun kalau kita ada perokok, peminum kopi dan juga kaki makan karbohidrat. Kalau dibiarkan lebih lama boleh jadi seperti dibawah. Semua orang ada karang gigi. Nampak dengan tak nampak je.







Scaling gigi juga sebagai langkah pencegahan awal untuk merawat gigi daripada penyakit gigi mahupun gusi. Daripada info doctor share kan. Kalau kita tak buat scaling consistent (rujuk gambar di atas). Karang tersebut akan menolak gusi kita bawah ke bawah. Sebab itu kenapa gigi kita tertanggal. Karang gigi kalau tidak dikawal, dalam jangka masa panjang akan menyebabkan gigi kita mudah patah atau tercabut. Bila dengar tu terus seriau. Nak jadi ngogak ke, masa zaman muda ni?


This below picture was taken February 2015, masa tu sibuk nak masuk contest gigi dalam blog. To be truth, kalau kita spend pakai duit sendiri is more worth it dan kita akan dapat consultation personally from doctor. (Nampak sangat bam-bam masa gambar ni)











So tadaa…. After scaling dekat Dr. Smile Bandar Sri Permaisuri. Saya berpuas hati dengan information yang diberikan. Saya personal admit saya tak consistent buat scaling ni. But after receive that info. Mmm nampaknya every 6 months saya agak buat checkup gigi. Dalam umur pada 30 series ni banyak kena jaga. Lepas saya lihat sebelum dah selepas . Ok ada perubahan berat badan saya (ok ini iklan).










Experience masa buat scaling – one word “ngilu”. Sebab kita akan rasa doktor akan mengorek-gorek celahan gigi kita. Tak sakit pun. Tapi ngilu macam gigi kena gerudi. Lepas dah habis scaling, mula rasa pelik. Sebab “best friend” aka karang gigi dah tak ada. So kita akan dapat rasa permukaan gigi kita dengan lidah dengan jelas. Feel weird sebab macam ada celah-celahan tu. Owh ye…siap kena polish gigi untuk putih… yeeppieee….


So for those yang nak tahu operation hour Dr. Smile Bandar Sri permaisuri ada kat bawah ni….







Harga  scalling gigi berapa? Bergantung kepada gigi. But for me harga dia affordable (service lain pun macam affordable).























Monday, 4 January 2016

Bukit Broga

Panjat atau daki? Term apa istilah nak letak dekat tajuk Entri pun tak tahu? Panjat Broga? Memang ada aksi panjat Broga tu. Manakala term daki Broga lebih kepada orang yang profesional kan?On 1st Jan 2016, I start my new chapter dengan memanjat Broga. Bukit Broga kalau dengar nama, hek eleh bukit jer, in my first thought pathway dia tak ada mencabar "bukit je" (Signal tangan dua double meaning). Tapi memang jangkaan jauh meleset kepada siapa yang mempunyai pengalaman hiking yang rendah.

I leave my house as early 5 am and reach Semenyih Petronas aroud 5.30 am. We're promise each other to meet there cause easier to perform sholat before we continue our mission. It's drizzle but  Alhamdulilah the drizzle stop around 10 minutes later after that. Before I went to the Broga, I read a lot of experiences from blogs and It helps me a lot in this mission. We’ve planned  to visit this place to capture the sunrise of this year. Is like symbolic to start our life in first day of 2016. Unfortunately , due to weather prediction is not my luck.

I’m surprising at 5.45 am there a lots of car already standby at Palm Estate (sebenarnya tulah tempat parking dia). Macam dorang ni overnight dekat sini. The track maybe difficult for a person with low fitness like me. There are place that I need to climb with rope and rantai besi (haaa tu memang hardcore).
















What you need to know :

1. Park your car at Palm Estate. The fee is RM2. When early as you can, cause Broga will be crowded as early as they can.

2.Torch light must be at your hand for standby (if you go in early morning)

3.Check on your stamina, you need to do you starching . Kalau tak keesokkannya you will have kekejangan otot yang maha hebat.

4. Wearing proper shoes to support your weight and must be “grip” .

5. Mind your on safety and others too…don’t be selfish. Kalau kita bahayakan diri sendiri, kita akan bahayakan orang lain juga.

6. Don’t be litter bug. I’m surprise kenapa orang kita suka nak buang sampah dekat. Dahlah greenery hampir pupus, but you guys still buang sampah merata-rata especially dekat track Broga ni. (Stupid people)

7. Please wearing proper bag (bag pack is highly recommended)

8. Drinking water (below than 1 litter please) if you capable to bring 1 liter or more, please proceed.

9. Glove and towel (untuk siapa yang tak biasa aktiviti extreme ni kot –kot geli nak pegang tali-tali basah yang masam tu)



Alhamdulilah I manage to climb at highest peak of Broga….sebelah tu dah kaki gunung tok wan. Overall it is adventure moment and I can’t believe that I manage to drag my leg till the highest peak.  Feel the best moment when I able to taste my strength. My eyes capture the beautiful sceneric but I can’t capture in my phone. Because I believe this moment is for myself and I gonna share it in my blog.

Visited Broga in 1st Jan 2016


p/s: Thank you Usue and Kak yani for the invitation =)