Tuesday, 22 March 2016

Hiking at Bukit Puchong



I still newbies in this sport. I need to admit it after a few hills hiking invitation I need to reject after carefully study the location and stage. After Broga , my second hills was Bukit Puchong that located nearest to my friend’s house in Bandar Puteri.Cerita dah lama. I just have a time to share my exprience hiking at Bukit Puchong. There are another name for Bukit Puchong , it also known as Hutan simpan Ayer itam.I reach my friend's house around 7.30 am. It suppose 7am. Tapi dah ter "over sleep" cause I set my clock time wrongly. But luckily our group dapat berkumpul lambat. I think we're hiking around 8.30 am.








Masa sampai dekat area Perkarangan Bukit Puchong 7.45am. This surrounded area dah pack dengan local. So, is quite hard to find "hot parking". Perkarangan masuk di Bukit Puchong adalah kawasan bengkel kereta. Actually after I'm digging a few blog I realize banyak sebenarnya entrance ke Bukit Puchong.Kawasan daripada Pekarangan Bengkel ni boleh dikatakan path yang senang  for me lah (compare to Broga.... nak mampus jugalah sebab during that time I still not fit). Cuma pada masa kitaorang hiking, last night that area ada hujan lebat. It totally muddy experience but fun. Tu je yang membuatkan hiking pada masa tu agak mencabar.

Ada orang kata susah untuk hiking Bukit Puchong. For me from this entrance memang senang except ada satu tempat yang kena daki. Dan ada part kena merentas anak-anak sungai .Dahlah lecak kena rentas sungai. But compare to Broga...for me Broga tu susah (masa tulah). Apa yang amazing nya. Walaupun consider terletak di Bandar. Percaya atau tidak Bukit Puchong merupakan kawasan reserve dan terjaga seperti belum disentuh lagi.  Tapi yang pelik, even dekat bawah tadi banyak kereta parking dan there are lots of people dekat bawah tu. During hiking kita Cuma terserempak a few people.
Kalau macam Broga tu jangan harap. Totally terus penuh manusia.













Base on review, the most memorable feeling is their waterfall. Waterfall dia memang bersih dan dikenali sebagai “Blue Lagoon”. There a few anak sungai here. This is one yang I manage terokai. Memang bersih dan no sampah. Even hikers pak cik tua yang ada dekat situ. Siap pesan dengan kami. Jangan nakal-nakal sangat dekat tempat ni. (So double meaning and little bit goosebumps bila dengar nasihat dorang)




Tips panjat Bukit Puchong :

1) Recommended guna entrence yang I guna. Sebab untuk beginner . Hiking dia ok dan incline tak tinggi sangat. Slow and steady sebab kalau baca blog daripada enterence lain agak susah. Terus mencanak tinggi.

2) Pergi pagi , dan buat homework cuaca. Sebab kat situ kalau lecak. Memang agak tricky sebab masa group I, ada yang jatuh terseliuh

3) Kawansan hutan dan persekitaraan dia agak bersih (terlampau bersih). Jaga-jaga mulut jangan cabul dan jagalah kebersihan alam sekitar jangan sukati nak buang sampah. Sebab I tak pernah jumpa sampah kat kawasan tu.


4) Hati-hati banyak lubang ular kat situ. Pakailah kasut yang sesuai.

5) Ada hiker yang sebelum ni dah tanda untuk elakkan sesat. Kalau nak pergi puncak dan sungai  Blue lagoon ikut pokok tanda Biru. Kalau nak balik, ikut pokok tanda X merah.

6) Jangan lupa bawa tuala, sebab korang macam mana pun akan tertarik dengan Sungai dekat situ. Mesti nak rendam-rendam juga.

Wednesday, 16 March 2016

Masakan En papillote


Ini adalah masakan I belajar daripada buku masakan mama. French style that called “ en papillote”. Kalau daripada skill masakan, I memang daripada dulu terkasima dengan French style. Kerana masakan mereka sangat cerewet dan berseni ( instead of Japanese). Masa I sharing this French style cuisine, most of my media social friends ingat that I would like to do “Shell out “ in the house. Kan masa tu tengah famous makan seafood bersepah atas plastic (no pinggan ) *emoji sengih*


This is not “shell out” memang totally different. En papillote adalah jenis makanan yang dimasak dalam bungkusan makanan seperti parcel. It’s optional either you can use parchment  paper, paper bag atau aluminium foil. Tapi kalau mengikut traditional en papillote dimasak dengan mengunakan parchment paper.


Penyediaan masakan en papillote adalah sangat mudah. Kerana method untuk masakan ini tidak memerlukan minyak. Dan sangat sihat dan sesuai untu mereka yang sedang berdiet serta sesuai untuk mereka yang makan jenis clean diet. Bahan-bahan masakan adalah bergantung kepada apa yang kita mahu. Banyak jenis saya cuba. Tapi so far yang delicious adalah jenis makanan berasaskan sayuran dan seafood (kecuali ketam sebab cepat terkoyak- recommend untuk pakai  aluminium oil).


Bukan I tak mahu kongsi resipi. Actually  like I said : Is very very easy. Cuma tekniknya dimasak dalam parcel. Semuanya bergantung kepada kreatif korang. But recently I cooked seafood : prawn and crab.

















I suka en papillote ni instead super duper easy, lagi satu makanan dimasak secara stim dalam amount yang kecil. Sebab steamer periuk kat rumah I ni besar kedab. Cara masak, ambil makanann yang korang cuba nak masak. Macam biasa bersihkan dan susun dalam kepingan kertas minyak. Lipat. Dan bakar , selalunya I guna 150F dan bakar 20-30 minit bergantung kepada jenis makanannya.  Senangkan? Kalau nak sedap tambahlah apa-apa rasa.