Saturday, 25 June 2016

Resipi-resepi Organik yang Sihat serta Pantas Sempena Ramadan





Alce Nero, jenama organik terkemuka dari Itali  menawarkan rangkaian pasta, sos pasta, madu, minyak zaitun dan jem buah-buahan menarik bagi mereka yang mementingkan alam sekitar serta kesihatan sepanjang bulan puasa serta musim perayaan yang bakal menjelang tiba.

Jadikan bulan Ramadan dan Aidil Fitri kali ini lebih sihat untuk mereka yang tersayang menerusi resipi organik yang cepat dan enak daripada Alce Nero.Semua produk Alce Nero adalah 100% organik dan diiktiraf oleh undang-undang Kesatuan Eropah. Tanaman, tanah pertanian, kilang pemprosesan, prosedur dan kandungan yang digunakan untuk  pengeluarannya telah menerima persijilan organik.

Hilangkan dahaga dan kembalikan tenaga anda yang hilang selepas sepanjang hari berpuasa dengan cara lebih sejuk serta menyegarkan dengan Minuman Madu Akasia  Alce Nero. Madu dan lemon sememangnya padanan yang terbaik, anda juga tidak memerlukan pemanis lain.


Acacia Honey Drink



Acacia Honey Drink
Bahan (serve 2): 
500ml air putih (recommended yang sejuk)
6-7 tbsps ALCE NERO Organic Acacia Honey
3-4 sliced lemon
 ice cubes
Cara: 
Dalam bekas minuman tambahkan ALCE NERO organic Acacia Honey dengan air. 
Kacau hingga sebati.
Perahkan lemon(kalau rajin) atau 
letak sahaja hirisan lemon dan ice cube.



Pad Thai, salah satu masakan Thailand yang popular di Malaysia telah menjadi inspirasi kepada 
penghasilan Alce Nero Pad Thai. Makanan jalanan klasik Thai ini tidak menggunakan mee beras kering 
tradisional. Sebaliknya ia menggunakan spaghetti Alce Nero yang mengandungi indeks glycemic lebih rendah 
dan berprotein tinggi.Makanan dengan indeks glycemic (GI) lebih rendah berguna sebagai diet pada
 bulan Ramadan kerana ia lambat diserap dan dicerna.). Ia berfungsi menjaga berat badan kerana dapat 
mengawal selera dan membuatkan anda lambat berasa lapar.


Spaghetti Pad Thai



Ingredients (serve 4): 
250g ALCE NERO spaghetti (masak  dan toss in semasa toss gaulkan sedikit dengan  ALCE NERO extra virgin olive oil),

5 tbsps ALCE NERO extra virgin olive oil,
3 ulas bawang putih (cincang), 300g ayam ( potong dan perap dengan1 tsp corn flour, fish sauce, gula & chilly flakes),
100 g udang (perap dengan 1 tsp sugar),
50g tamarind paste + 100ml air ,
4  tangkai cili padi (sliced),
2 tbsps gula perang untuk rasa
1 tsp chicken stock,
2-3 Tbsps fish sauce untuk rasa, 
150g taugeh,
50g‘kuchai’ (potong untuk hias)

Garnishing: 
50g peanuts (potong/tumbuk), 
50g daun mint , 
50g coriander leaves, 
chilly flakes & sliced lime.


Cara-cara: 
panaskan ALCE NERO extra virgin olive oil dalam kuali, 
sauté dengan bawang putih dan kemudian
masukan ayam dan udang yang sudah diperap
tambah tamarind juice, brown sugar, chicken stock, chilly padi dan fish sauce.
masukan  ALCE NERO spaghetti yang sudah dimasak d dalam kuali 
Yang terakhir masukan ikan bilis dan taugeh
Letakkan garam dan gula untuk rasa
letak bahan garnishing tadi dan perahkan lime semasa hidang 
  







Perkara yang dielakkan semasa Buffet Ramadhan




1. Berebut-rebut

Perasan ke tidak, kalau ada booth yang killer dish. Masyallah. memang kena mengucap banyak-banyak . Kalau berebutnya budak kecil tahap tadika tu kita faham. Inikan kalau yang tua-tua. Buruk betul perangainya. Beratur tetap beratur. Especially dekat situ kita boleh tengok tahap pemikiran macam mana . Kalau mak bapak dia pun tunggang langgang. Kau tengok...anak dia lagi biadap 85% selalu betul.



2. Ambil awal

Ambil awal kalau tak elakkan berebut. Unfortunely, janganlah penuhkan satu meja. Mampu ke habiskan?  Start from your appetizer and main dish dulu. Asalkan korang boleh berbuka. Rugi je ambil banyak karang  tak perabis. Kalau Berbuka secara bergeng. Kalau tengok kengkawan tu ambil macam nak makan seminggu. Kita pepandailah bawa diri ambil sikit. Dorang tak akan habis punya. So boleh share-share kat situ.

3. Elakkan Pembaziran

Tahu tak berapa ramai yang tak dapat makan luar. Biar ambil awal jangan melebih dan membazir. Ambil sikit- sikit. At least kita boleh merasa semua benda.


4. Jangan Marah mereka yang tidak berpuasa

Kita ni orang islam, cuba bawa bersabar banyak-banyak. Ini tengok no muslim ambil makanan dan makan korang dah hangin macam hantu. Baik korang pergi marah semut-semut , lalat-lalat yang tengah makan dekat area buffet korang. Non muslim tak salah. Dorang memang tak faham apa tu puasa. Kalau korang risau makanan habis, korang mampu ke habiskan semua makanan ? Setakat makan satu pinggan dah kenyang dah kecoh macam nak rak. Biarlah mereka. Jangan lah perli perli. Buruk betul perangai....attitude macam ni menyebab non muslim akan nampak keburukan islam. Islam tak salah pun tapi perangai attitude muslim tu yang salah.




5. Bersepah meja

Dahlah comel/handsome/cun tapi makan bersepah-sepah no protocols. So turn off. Etiquette makan pun dah lari.Meja tu biarlah makan bersusun bagi menyenangkan banquet untuk angkat dan korang boleh tambah makan lagi. Kalau banquet tak angkat pinggan korang. Fikirlah tiga empat kali. Korang ni makan bersepah tahap pelahap ke. Kita nak tahu orang tu ada class or not. Kita tengok cara meja makan dia lepas dia makan . Bersepah tahap nazubillah tak? kalau bersepah...hmmm so kampung.com. (walaupun pakai cun gila nak mampus) 

Memorable Iftar 2016



Hello gais!!! ( macam ni trending sekarang eja guys barulah #hipster)
Selalunya kalau Ramadhan, things that should do in the list adalah Iftar. Ada yang nak makan beramai-ramai. Ada yang nak makan buffet (which place yang serve the best one), ada yang nak pergi param, Ada yang nak makan benda pelik-pelik. Is only happen during Ramadhan. But I bet the thing that we're looking foward is Iftar : makan bersama-sama

Nak berbuka dengan kawan (kawan banyak kategori geng adik angkat, kakak angkat, "BFF" , sekolah, officemate, ex-office mate)

Nak berbuka dengan family (family day)

Nak buka dengan hubby mummy ( untuk golongan orang bercinta)

Terutamanya perempuan, rule number one date with girl. You should have at least one memorable Iftar. Kalau tak ada nescaya,habislah mood mereka. Sehingga mereka mengungkit rasa yang sedih tak terpilu. (dei... patutnya kita kena ambil keberkatan semasa berbuka tu, setiap kali I nak berbuka sayup-sayup je terasa kadang-kadang menangis pun ada--- dah faktor umur kot, that's way makan sikit lepas tu terus je workout malas nak melayan perasaan sendu tu).


Alhamdulilah , I got memorable Iftar 2016 this year. Dengan limpah rasa bersyukur dan nikmat dapat berbuka dengan ada theme concept. My memorable Iftar this year located at Sunway Lagoon dekat Beach side tu. Serious tak tipu! . Macam ala-ala padang pasir gitu with theme " Starry Tasty" By Sunway Lagoon. 





Orang kata, malu bertanya rugi. I thought tempat bersila tu untuk VIP. But actual "fist come, first basis" maka dijemputlah I dan partner I untuk duduk tempat bersila tu. Basically ada tempat bersila ala-ala Marco. Eventually, since my partner not dare tu "bersila" dikhuathiri kaki akan terasa semut-semut (kebas) jika bersimpul terlalu lama ( But I think my partne ni memalu kucing, sebab that place memang center of attraction ke I yang suka center of attraction hmmm) . We choose tu seat " tempat berkerusi" .Cuaca masa tu tidak bernasib baik kepada kami, sebab memang hujan turun, baru berangan nak jadi love dove pegang tangan tepi-tepi pantai buatan. But is occay!!!!! I like Starry Taste punya konsep. 






Banyak makanan disediakan , tapi lebih terjerumus kepada hawker style food. Kalau nak ikut tema Padang pasir tu, nasi dan lauk pauk dia. Almost 11 type of rice ada kat situ. Me... no friend with rice.










ada satay.... 
(perasan tak kalau satay both semua orang macam piranha dok pakat-pakat serbu, tak pandai beratur ka?)

Sampai ada satu part ni, ada aunty cina bising and sound " there a lots of food don't worried". I ok je... but yang hangin tu why makcik-makcik pakcik pakcik potong q tolak-tolak. Badan semua kecik-kecik. I tengok dorang kecik je.Rasa macam nak tolang dengan bahu I yang macam ragbi ni.

Management pun memang excellent refill makanan especially satay. Satay dia ok. No bad. I don't know why kenapa guest attitude dia macam menguji tahap kesabaran kita yang sedang berpuasa. Mungkin sedap sangat satay dia ni kot.

Attitude makcik pakcik melayu (sorry to mention the race) . I know is puasa. Tapi...sila jaga adab boleh?




ada mee hokien....




ada kambing!!!!



lepas tu kenyang.... ahahah kan dah kata I'm not fit longer for buffet anymore
,
,
,
,
,
and then , ada performance from Sunway Lagoon entertainment. Rupanya tempat area Beach side ni boleh je book untuk coprate event atau family gathering. Kalau nak tempat kena pergi marketing side je. Best jugakan kalau ada duit lebih , leh buat birthday party kat sini. (Kalau ada duit lebih, berangan tak salah)

  





Sambil cuci mata, tengok perempuan pegang api kat atas tu. Perghhhhhh daredevil sungguh. Dahlah pandai gelek. I think She is the only one lady yang masuk api dalam mulut. Yang lain semua action laki buat. Brutal tapi cantik( emoji sengih).







My theme dress code on that night is  : smart casual. Easy to fit any occasion plus memang dress code malam tu is smart casual
Jacket : Uniqlo
Shirt : Nichi
Legging : Uniqlo 
Handbag : Charles and Keith











\

Saturday, 18 June 2016

UiTM Puncak Alam dan Minyak Masak Cap Buruh Agih Bubur Lambuk



Sempena bulan Ramadan yang mulia, UiTM Puncak Alam, menerusi Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan bersama Minyak Masak Cap Buruh pada minggu lepas mengagihkan lebih 8,000 mangkuk Bubur Lambuk Cap Buruh kepada para pelajar dan kakitangan kampus UiTM Puncak Alam serta UiTM Puncak Perdana.  Bubur lambuk ialah sejenis bubur berempah yang turut mengandungi daging lembu dan biasanya diagihkan oleh masjid-masjid sepanjang bulan Ramadhan.



Bubur itu dimasak di dalam kawah-kawah yang besar dan menjadi antara aktiviti gotong-royong masyarakat setempat. Persiapan dan memasak bubur lambuk boleh mengambil masa sehingga empat jam.  Bubur Lambuk Cap Buruh cukup istimewa kerana ia mengandungi rempah ratus dan ramuan aromatik seperti udang kering. Semua ramuan dan rempah ratus tersebut ditumis menggunakan minyak masak Cap Buruh untuk menaikkan lagi baunya. Bubur lambuk dengan resepi rahsia ini pernah dihidangkan dan diakui kesedapannya oleh keluarga diraja Malaysia, termasuklah Yang DiPertuan Agong.


Antara rempah yang digunakan ialah cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, halba dan lada hitam. Tidak ketinggalan, bahan-bahan lain seperti daging, udang kering, bawang goreng, kacang tanah, ketumbar serta daun sup untuk hidangan permulaan iftar yang sedap.


“Ramadhan ialah bulan untuk muhasabah diri, berkongsi dan berkasih sayang di antara satu sama lain. UiTM berbesar hati kerana dapat berkongsi rahmat bulan yang mulia ini dengan para pelajar dan kakitangannya. Apatah lagi organisasi ini meraikan ulang tahun yang ke-60. Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Cap Buruh atas sumbangan mereka yang membolehkan kami menjangkau lebih ramai orang,” YBhg Prof. Dr. Haji Zaini Abdullah.


Bubur Lambuk Cap Buruh merupakan buah fikiran Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan UiTM, En Mohd Shazali Mohd Sharif. Beliau telah mencipta dan menambah baik resepi ini selama lebih satu dekad. En Mohd Shazali, melalui Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan UiTM  juga telah menghidangkan bubur lambuk ini kepada Yang DirPertuan Agong dan Sultan Selangor dalam banyak majlis.

“Ketika merancang program ini, kami mahu memberikan yang terbaik kepada para pelajar dan kakitangan. Resepi ini telah diterima baik oleh keluarga diraja di Malaysia. Jadi kami ingin berkongsi dengan semua. Dengan tajaan minyak masak Buruh, kami dapat menawarkan rasa sama dengan apa yang kami hidangkan kepada keluarga diraja sebelum ini,” kata En Shazali.

Cap Buruh telah bekerjasama dengan En Shazali untuk mempertingkatkan lagi rasa resepi bubur lambuk ini yang mempunyai sejarah tersendiri agar teksturnya lebih sedap dan aromanya menjadi lebih wangi.

Minyak Masak Cap Buruh diperbuat daripada 100% olein kelapa sawit gred tinggi. Ia kaya dengan Vitamin E tanpa kolesterol. Salah satu ciri tersendiri Minyak Masak Buruh ialah formulasinya yang unik. Ia terbukti di makmal memiliki tahap pengekalan antioksidan semula jadi yang tinggi dan melindungi minyak daripada penurunan oksidaan selepas setiap kali digunakan. Apa yang penting, antioksidan ini meningkatkan ketahanan Minyak Masak Buruh, sekali gus membolehkannya digunakan sebanyak tiga kali.

Seorang jurucakap daripada Minyak Masak Buruh menyatakan bahawa pihaknya berbesar hari kerana berpeluang membantu mempertingkatkan resepi bubur lambuk dan menawarkan juadah berbuka puasa yang diingati oleh para pelajar dan kakitangan UiTM pada Ramadan kali ini.



















PUMA SPECIAL EDITION FOOTBALL SHOES





Ahead of the EURO 2016 football fiesta in France, PUMA has released its King Top in four special edition colourways. It inspired by the colours and culture of four of the cities hosting matches  Euro 2016.








‘Bordeaux’
The Bordeaux city King Top is an elegant ‘Bordeaux’, inspired by the colors of this famous ‘red drink’ region.



Marseille King Top

the Marseille King Top stands out in the blue and silver colours that adorn the coat of arms of this Mediterranean French city.








Lyon
Lyon, a city famous for its ancient history and heritage is represented through the cream and light blue colours






Parisian
A Parisian version has a traditional navy blue colourway with white formstrip in homage to the flamboyant French capital.




Review on  Puma Special Edition King top :

*The thin, lightweight premium leather offer the player a glove light fit to maximise comfort and ball control, and prolong the life of the boot.
*Stability and reactivity are enabled from a conical stud configuration aided by a PU injected bi-density outsole.
* The fold over tongue avoids pressure from the ball on the lace knot.

More “cuci mata “ at Puma








































Monday, 13 June 2016

Puasa and Workout

Hello and Assalam

I want to wish happy fasting day and salam Ramadhan, to who are read this blog article currently . This is my2cent thought. I never ever experience workout during Ramadhan month. I did try before this with reason to “qada” my "puasa" before is too late. Takut nanti kena bayar denda. I carefully read article about workout during fasting and do some research.  My example article research came from well famous fitness person in Malaysia : Kevin Zahri and Nana al haleq (from their Instagram that explain about intermittent fasting workout).




Fyi, at this stage of point my weight is very difficult to reduced. I label it as " bad fat". Susah gila nak turun. From 110kg drop to 85kg easily. But after that, is so hard. Damn so hard.
From personal point of view - workout during Ramadhan is very recommended to whom that concern about their stamina and health.  Unfortunately, you need to listen your body capability. Honestly , I still built up my stamina. ( Is not easy man especially if you bekas perokok, perokok and vape because you lugs is shrink and it will take time to build it depends on how many years you smoke). So untuk berlari mungkin tak gagah lagi  like one of my friend (group member obstacle run) Eiz zahari that capable to run during Ramadhan (tengok badan dia pun dah tahu dia runner- aku jelous dengan engkau wei) .Lastly, if you planning to lose weight with healthy way and fast.This is some experience and some tips if you planning to do workout during Ramadhan :

1. Do  a lot of research and read about workout that you plan to do. Each body have different capability

2. Listen to your body capabilities. (there different between malas dan tak boleh)

3. During sahur -did not drink too much (sebab banyak minum nanti badan akan push keluarkan air and is truth.This tips I got from kevin Zahri,don’t worry  you can replace your drink later on during break fast- minumlah banyak-banyak)

4. Time management is important you can chose  :

a) before sahur, or after sahur but on that time itu bukan intermittent fasting.
b)you can slot your workout time 2 hours before berbuka tapi make sure lauk berbuka dah ada
c)lepas berbuka (minum air and 3 biji kurma)  and your maghrib prayers

5. maintain your healthy lifestyle food for you energy, oats and chia seed are one of the best food for supply energy.

6. To lose weight estimate your food around 700 calories ( sebab susah nak makan malam ni takut lambat digest and then lepas tu dia tersimpan jadi lemak)

7. For those who are not so-so like me (ngeh)  you can perform casual workout.  But if you fit enough like my friend --> then workout normal and remember know your body capabilities. (kolo dah pening2 start gegar otak tu stopla or you can do light workout macam yoga ke, kayuh basikal ke atau brisk walk)

mmm...apa lagi ? mmm keep fit during ramadhan don't give up!. Puasa bukan penghalang kita untuk workout is proven! Sebab dia pun kategori ibadah juga untuk pastikan badan kita sihat dan cergas.












Personal pocket stylist for free

Love fashion and like to personalize your wardrobe before wear it ? Here online stylist for free to download suitapp.my  ( or fittinger.my for desktop)
It’s cool application like SIRI , but only for your wardrobe. Grab now! And be fashionista !!!!!



     








Wednesday, 1 June 2016

How to handle Miss fat thigh?

Hello fatty thigh is me again. I've start my war with you so long  ago. Finally my effort has been paid when I able to wear my favorite jeans 6 years ago. To be truth. I buy at Levis boutique to motivate myself to lose weight during that time I able to wear it but so tight. Tapi kan... lepas 3 bulan terus tak muat...then terus demotivated.



So how I struggle to defeat this war ? Here my ways.

1. Patient, dedication and consistency
You need to have three solid emotions which are patient, dedication and consistency. No matter what you do ( pls do it with good and health way ok bukan telan-telan pil pelansing). Please do it with patient, dedication and consistency. This take a lot of hard work . Kalau buat hari ni takkan nak result esok? Remember lemak diternak selama beberapa tahun some goes to burn it. It take times.



|Lose Weight Don’t work Unless you do

2. Running, walk, jogging
whatever it is move your legs, yeah! is truth. After a few personal blog I read about losing weight. Running is completely change my life and  is proven .  I have lower obesity that obviously  people can see from my physical body. After 6 months struggling running. I see the result. At begin , I start with  run, walk and jogging for 3KM (as long as I sweat like kena bakar dalam bilik sauna)  and now increasing to 5km ( make sure 3 times in a week – it must)


|One Run can change your day, many runs can change your life


3. Move your body
.Kalau berkerja di pejabat, make sure within 1 hours you need to move- pergilah jalan-jalan tandas ke, ambil air ke or anything. Move your body dude. ( No applicable for those who take public transport and cyclist). If you notice if you sit to long you back and body will lil bit saggy (macam menternak lemak). Contoh susah nak jumpa nurse, waitress, promoter yang bam bam… sebab dorang banyak berdiri dan bergerak.


4. Weight
You need to put some weight during your exercise routine suggest routine : squat dumbell press , sumo squat , or if you dare during run put some weight like bring backpack )

4. Squat, squat, squat & squat
whatever it is sumo squat , A squat, classic squat... start from now squat is your best friend.






Photo of transformation





March 2016




  
April 2016




June 2016