Sunday, 28 August 2016

QLS Fitness, Plaza Kelana Jaya


This picture copy direct from QLS Facebook album (link))




QLS Fitness adalah salah satu tempat saya berlatih. (Bunyi berlatih tu macam pro je).  Tak adalah , is actual introduce by my friends. Saya tidak beberapa gemar gym yang long term membership. Is feel like easily demotivated. Sebab exercise di tempat yang sama. Hebat macam mana pun, is human nature akan cepat rasa bosan ( this is my personal point of view). Lagi satu pay-per entry gym will not cekik our darah. Plus no string attach. Sebab every gym have their unique equipment. Betul tak ?  QLS Fitness terletak dekat Plaza Kelana Jaya . Betul-betul bangunan sebelah Tasik Kelana Jaya.  Humble gym  that offer  cross training exercise . what we most like to do is  :

1. Kettle-bell swing

2. Prowler Sled



3. Battling Rope


Sebenarnya banyak equipment yang lain. Walaubagaimana pun, QLS Fitness lebih kepada training power lifting .( What should I describe in my own words? Advance gym, expert people, hardcore train and garage gym concept)



Yang ni nama dia Prowler Sled - yang ni.... first time buat masa Viper Arena 2016. Perghhhhh........ susah nak mampus sebab masa tu dia letak weight yang sangat berat. Start from there, Usue cari benda ni untuk buat training and finally dia jumpa dekat QLS Fitness.  Improvement daripada segi badan aku. Workout benda ni membantu daripada speed ( for those yang really nak improve their punya run) , kuruskan badan (memang burn lebih banyak daripada lari sebab korang kena tolak dengan pemberat kalau nak burn more calories) and sebagai latihan kardiovaskular (itu kata Usue, benda good for stamina and endurance untuk sukan yang melibat obstacle and distance)





Kettlebell swing, ini antara workout yang (entah no comment, because I can't describe it on my own words too ). ahahahaha I do it for 4 set each set start with 10, 25,30 reps. End then dia tangkap part abdomen - perghh memang terbaik rasa dia. Usue memang dah terangkan pun this is good to form bahagian perut.   Perghh esok pagi rasa dia macam buat 600 kali sit up. Terbaik muscle sore dia.  But is good for your perut, memang rasa immediate effect. ( Disokong contoh artikel pasal workout ni ada dekat link sini)


Saya suka tempat ni sebab satu :

1. Crowd dia yang chill dan wujud suasana train hard and don't give up
2. Crowd dia yang tak lokek untuk share ilmu
3. Per entry RM10.
4. Most equipment good for cross training practice
5. Parking senang (kalau nak masuk kena bayar RM3)



This variety equipment and workout adalah salah satu exercise yang frankly speaking menyebabkan aku boleh susut berat badan (but you need to do correctly form bukan tangkap muat - itulah macam mana orang dan kawan-kawan nasihat aku) 



Friday, 26 August 2016

Berlari untuk kurus

Semua jenis aktiviti senaman adalah bagus. Tetapi, aku memilih untuk berlari kerana faktor budget serta tidak memakan kos dan masa. Setiap badan mempunyai penerimaan masing-masing, bagi aku- lari adalah salah satu senaman dapat membantu aku untuk kurus dengan mudah . This entry , I dedicate to those who want to lose weight . Never give up! and also to my beloved friend Suraya who give me this idea to write and share about this




Before Run, masa ni zaman banyak aktiviti memenuhi event blog, dalam sekitar April 2015 sebelum nak reduce sedikit blogsphere event


Recently picture early August at Café Studio, Kota Damansara. I can wear my levis jeans 6 years ago!!!



For a start, I facing difficulty to perform jogging and running. My weight during that time was under obesity category. Memang susah nak berlari. I dig some research on article. When your weight at obesity level . Tidak disarankan untuk berlari dahulu tetapi lebih digalakan melakukan senaman yang lebih relax contoh brisk walk, swiming, badminton etc (I recommend you to read this article as reference untuk maklumat lebih lanjut or dig some internet research in google contohnya "berlari untuk kurus, running for lose weight etc).

Untuk start make sure

1. Check tekanan darah tinggi.
Khas untuk mereka yang pasif yang tidak pernah melakukan aktiviti sukan. Aku tak sarankan untuk korang terus lompat dan lari. Check tekanan darah dan dapatkan nasihat doktor kalau korang jenis yang memang TAK pernah buat apa-apa aktiviti. (Tak boleh nak explain in good words sebab ilmu tak cukup lagi di dada hopefully you can do own research). Tapi yang pastinya untuk megelakkan jantung korang terkejut serta risk untuk injured. Sebab otot sendi semuanya keras sebab jarang bergerak.


2.Kasut yang khas untuk lari
Untuk start berlari, make sure korang ada sepasang kasut sukan yang dikhaskan untuk lari. Silap kasut boleh makan kuku korang. Sebab when I start to jog, aku pakai kasut tennis (menangis bila kuku kena ketam/cekam ketam…. Whatever sampai darkblue dalam kuku tu). Belilah brand yang mampu milik. As long dikhas untuk "run". Kalau tak jawablah, kuku kaki korang akan cacat nak dekat setahun. Terpaksa aku cover line dengan inai. Nak pergi pedicure pun malu.


3. Pre-workout
Before korang berlari ambil sedikit makanan yang boleh bangkit energy. Contohnya satu sudu peanut butter atau pun pisang. Is up to you . Kena rajin research pre workout food or drink yang sesuai untuk korang. This is good for endurance jogging/running untuk bertahan lebih lama.



4. Download apps
Disarankan untuk beginner untuk download apps running. Contohnya, I'm using apps called " running" . Memang ada guideline berlari untuk program kurus. (apps free sudah kalau mampu and nak commited leh suscribe). Apps banyak bantu aku untuk lebih berdisplin bagi achieve target kelajuaan. Lagi banyak kita berlari - lagi banyak burn.

5. Biar slow janji committed.
Takpe biar slow janji consistent yang penting. Sebab pada peringkat awal untuk kita bertahan lari untuk seminit pun susah. Tak pe biar slow-slow. If you receive unpleasant comment, takpe make it as your motivation. Yang penting kita lari. I take it around 3-4 months for jogging baru dapat move on ke next level running. Memang sangat slow and finally I  manage to speed up to 8mph and maintain after bulan 8. But still slow. But is ok. Make it as habit and one day you will conquer it.



6. Consistency and never give up.
Follow je instruction from application dan di "seimbangi" dengan diet pemakanan balance. Yang penting untuk lose weight adalah consistency bukannya fast result. Ada orang pernah bagitahu aku- untuk buat sesuatu yang baik not base on the result , it will base on our changes and plan baru boleh dapat result.




Wednesday, 24 August 2016

Clean Diet Resipi - Skinny Chicken Chop

Ada sekali itu, aku sangat teringin nak makan chicken chop yang crispy dekat luar. Kalau dekat kedai- aku memang sangsi untuk makan di luar restaurant semenjak menitik beratkan makan yang dihidangkan secara “clean diet”. One of the reason I’m not sure how will the food will be served ? second  - that they deep fry or baked in the oven ? That’s all that matter to me. I still learning how to prepare “clean diet food” . Konsep yang aku pakai try and error. Do some research on the internet. Example how the nutrition, calories, trans fat etc. Sometimes I use my own imagination and creativity to prepare my food.


Some motivation quote that I digging from internet – hope this quote can inspire us to eat clean. Clean diet is not a diet and it’s not a phase . It’s permanent lifestyle change

So I’m thinking to have skinny chicken chop at my home.  That I use what I have from my fridge.

First, I have chicken chop thigh part and remove the fat first. How to remove ? Kalau aku – akan tabor tepung atas ayam ni campur sedikit air dan rata-rata macam basuh . Between that time lemak dan lendir yang melekat pada ayam akan tertinggal . Unfortunetly, there will be some fat you might need to cut using knife or scissor. Lepas lemak-lemak dah buang basuh bersih dan kering daripada air.  Then after that ambil, black paper perapkan dengan ayam . ( Since this is clean diet , there will be no salt)







Next- prepare this 3 crucial things. Tepung ( campur sikit dengan quicker oats), telur dan bread crumbs. Off course telur tu kena pukul dulu sampai sebati.



Lepas tu , korang boleh mandikan ayam tu dengan tepung yang dicampurkan quicker oats, lepas tu lumurkan dengan telur dan kemudian rata semua bahagian dengan bread crumb.





Ini rupan ayam chicken chop yang dah sebati dengan semua bahan-bahan. Time untuk bakar dia. Make sure dulang pembakar sapu dulu dengan minyak sihat (olive oil or minyka sayur). Then bakar pada 40 minit dengan kepanasan 150-170 darjah celcius ikut  kepanasan oven masing masing.






Ok ini dia skinny chicken chop , untuk rasa saya curah dengan sos salad dressing homemade (flavor wasabi) , Kalau pakai cili sos dan cili tomato tu dah ada gula dah dekat dalam tu. Lagi satu untuk gantikan fries saya pakai epal hijau sebagai ganti. Siap. Skinny Chicken chop satu!

Tuesday, 23 August 2016

Cara menurunkan darah tinggi tanpa Ubat

Before training untuk viper dan selepas viper pada sekitar bulan march 2016,  training workout banyak membantu dalam menguruskan badan sekaligus membantu menurunkan tekanan darah tinggi


Mengalami tekanan darah tinggi adalah tidak cool. Paling teruk yang pernah aku lalui satu ketika dulu dan menyebabkan kenapa aku mula berhati-hati untuk menurunkan berat badan dengan jayanya. Ada satu ketika, untuk bangun pagi pergi ke kerja. Tetiba tak boleh bangun dengan sakit badan yang terlampau sakit amat sangat. Sakitnya macam tulang belakang nak tercabut. Dahlah sakit belakang tambah pula sakit kepala. (pernah sakit kepala sampai gegar-gegar tak boleh jalan? Itu salah satu tanda yang korang kena hati-hati. Bila tak tahan tu , jumpa doktor terus doktor kata tekanan darah mencecah 200.


Antara petanda sakit darah tinggi yang kita boleh nampak tanda dia :

1. Berat badan  yang mencecah ke tahap BMI obesiti
2. Nasfu makan terhadap benda yang masin dan bergoreng yang lebih tinggi
3. Tahap meradang yang susah untuk dikawal
4.Dipenuhi dengan pemikiran negatif
5. sakit kepala yang melampau-lampau sehingga boleh dengar aliran darah di kepala
6. Cepat penat


Ujian tips :  Lagi satu cara cuba makan ulam (banyak sikit) , lepas beberapa jam kalau rasa nak pengsan itu maksudnya korang ada masalah dengan darah (sama ada low atau high). Sebab ulam kalau dimakan dengan banyak digunakan untuk mencairkan darah.


Kalau boleh pada peringkat awal - cuba elakkan untuk mengambil ubat darah tinggi. Sebab once kita dah ambil bantuan ubat. Badan kita akan rely sepenuh dengan ubat. (sangat tak elok). Berikut antara cara-cara berkesan aku pernah cuba dan berjaya dan berharap dapat membantu mereka diluar sana.

1. Jaga makan dan amalkan pemakanan clean diet (no sugar,oil and salt)
2. turunkan berat badan sehingga ke paras berat badan yang ideal
3. Amalkan makan ulam-ulam
4. Amalkan minum air kosong 2-3 liter sehari
5. Workout setiap hari dapat membantu kita mengurangkan tekanan
6. Jangan kusutkan fikiran dengan masalah sepanjang masa - semua orang ada tekanan just chill
7. Jauhkan diri daripada facebook dan baca bila perlu (you are what you read , jadinya bacalah benda-benda positif dan jangan menyakitkan hati sendiri)
8. Tidur malam yang teratur


Tapi dalam banyak-banyak tips ni , percayalah turun berat badan ke tahap BMI yang ideal adalah berkesan untuk menangani masalah darah tinggi. Sebab pada masa tu kita sedar, kita tidak akan cepat meradang dan tidak cepat penat. 

So hope this one akan dapat membantu korang!



Monday, 22 August 2016

Food Truck : Babarittosmy


Lepas habis bakar butter kek. Aku pergi jalan.Tak tahu nak round mana. Aku pergi jalan dekat Uptown Danau Kota. Dan lepas tu , pergilah lalu area PV16,  landmark Colombia Hospital , ternampaklah Food truck Babarittosmy. Ini bukan first time aku makan dekat food truck Babarittosmy ni. Banyak kali dah. First time, aku makan dekat Foodgasm event yang dorang pernah buat dekat Kelab GOLF KPA tu. I think adalah a last a few years. Teringat masa feeling makan Babarittosmy ni sana - sekali makan Baritos dia yang dibuat oleh Babarittosmy ni terus tangkap meleleh-leleh dan terkecur air liur. (Padahal masa first time nampak bentuk wraping dia , aku ni pandang dengan penuh tak ada perasaan) 

Lepas tu dah , makan terus jadi stalker terhebat Instgram Babarittosmy ( yang korang boleh cari sendiri dekat @babarittosmy).

Bila kau bawa masuk barritos dia dalam mulut,tak semena-mena akan cair dimulut.Korang bayangkan satu barritos tu orang yang makan tak baca bismillah macam aku ni pun tak mampu nak perhabiskan satu barittos ( itu dululah tapi lately sekarang aku tengok macam dah kecil sikit...ke? selera tahapa aku macam dah melampau)


Masa aku lepak dekat food trunk dia dekatdengan PV16 dekat dengan Rsmy naan tu.Dia siap tatangkan air free untuk kitaorang. Air sarsi . Oklah tu, nowadays mana nak dapat benda free ? ya 
Aku memang salute dioarang, walaupun dorang tak famous sekarang ni . Dorang peramah dan tak berlagak. Just that kalau masa event-event besar aku tak akan beli dekat Babarittos, sebab panjang gila. Dan since aku tahu lokasi dorang dekat mana. Aku prefer untuk makan dengan aman dan tenang secara seorang.  ( Rajin-rajinlah skodeng IG). Babarittosmy ada a few items makanan yang lain. But paling recommended dan mengenyangkan untuk budget makan aku (supaya makan tak berulang-ulang aku preferable untuk makan barittos dia.  Range makanan dia oklah not that kind so expensive macam setengah-setengah food truck harga mahal tapi poyo masak tak sedap. Dorang is very recommended dan sesuai dengan budget.


So rerajin skodeng IG dorang. That's all only for my personal view on Babarittosmy in my electronic journal . IG : @Babarittosmy


Saturday, 20 August 2016

Common ,support our student!!!!



Jakeman & Skeletor , mix DJ that I adore so much - if I'm not mistaken  during that time 2005. Masa zaman belajar degree. During that time, zaman tak ada mix music yerk. But they have their own creativity to come out with this brilliant ideas.  Till now, you still can hear their mix music at HITZ FM after 9 PM every Saturday (alternate DJ actual, but I preferable to turn on the channel when they conquer the channel). Are you looking music rave with awesome experience? (stay tune)


Even others Uni support others Uni activities, keep it up guys!! (pic one)


Even others Uni support others Uni activities, keep it up guys!! (pic two)


Even others Uni support others Uni activities, keep it up guys!! (pic three)


But today, my post is not discussing about Jakemen & Skeletor (but 10% will about them =)  stay tune and continued read my post hmmm be patient for rave lover). It's about how our society support our student. Come guys, you put high expectation on "belia muda harapan bangsa". But giving sarcastic comment  like : 

Budak sekarang ini macam inilah
Budak Uni sekarang tak pandailah
Budak lepas degree tak pandai cari kerjalah

(sound familiar ?) Common guys!!! we're not third class minded.

Unfortunate, ramai yang kurang menyokong aktiviti student. Example, I'm conducted my research survey.  Research survey je pun  tapi nak jawab macam tangan masing-masing ada emas. But you expecting the good result on technology and nak salahkan government sebab  tak ada inisiatif. But you as society yang sendiri tak nak membantu student melakukan aktiviti sepatutnya. Tak payah tengok jauhlah, blogger Rawlins , banyak organize student university event. Tapi berapa ramai kerat yang datang? I need to admit last year was very brutal year for me, memang terpaksa cancel most event from Rawlins. Luckily, pernahlah datang. Guys... percaya aktiviti student is elegant and educate event ( those who are strive to membangunkan sahsiah diri definitely will support them) . Their plan,analysis, design and implement . Off course tak semuanya perfect because we're human. 


Bercakap pasal program or aktiviti student  there is one event conducted by INTI Collage Subang :



This event ( music/concer/ party) objectives are follows to :
  1. To unite  the students as well as the public through this event
  2. To build strong bond in society
  3. To raise "FUND" and this fund will donated to a charity of the clubs' choice.




So during that night, there will be some party , rave music, haunted house.....and ada lah Jakeman & Skeletor and a few DJ. If you interested to enjoy and chill , mark this details on your note,phone, sticky note and calendar. Whatever..... mana-mana yang senang :


Date : 24th September 2016
Location : INTI International Collage Subang
Time :7pm - 11pm

Ticket price : RM 25 (for early bird) while walk-in RM30.


Common rave music and open party concept RM25? organize by student with cool stuff. Mana nak dapat ? So lets show our support to our student and celebrate their creativity on that day. Like I mention if someone concern about party- dia ada je aktiviti lain. So don't worries about that guys!
Since I'm student part time and craving support for society. I will come to this event to show my support.


Nak tahu lebih lanjut details :




Idea Hadiah Ulangtahun Anniversary


Hallloo!!!!!!

Mencari-cari idea sempena hadiah Ulangtahun/anniversary .Idea tuntuk menulis post berkenaan idea hadiah ulangtahun Anniversary ini tercetus  apabila menonton movie "Gone Girl" Lakonan Ben Affleck mencari hadiah yang sesuai  sempena ulangtahun perkhawinan dengan Bini psychopath dia yang ketiga tahun. Selama ni saya sendiri pun tak pernah faham. Budak-budak generasi sekarang mana faham? No wonders lah bila contohnya ada sambutan jubli intan. Maksudnya adalah sambutan yang ke ulangtahun yang ke-60. Selama ni tak faham mungkin itu nama panggilan dia. Tapi ini menunjukan simbol sesuatu untuk sambutan ulangtahun tersebut.

Jubli adalah ulang tahun dan intan adalah 60 tahun. Why kind of the earth suddenly I bring up this topic ? Pernah tak korang berada di dalam satu relantionship yang jangka masa lama. Suddenly pop up this question 

 "Apa benda yang pernah aku kasi dia?"

 *krik krik krik krik* bunyi cengkerik

 Yup, I bet you can remember everything 

tapi adakah ianya di susun dalam keadaan  1 tahun, 2 tahun, 3 tahun...etc. 

Kan? Ke aku seorang ke? 

(benda ni bukan nak implement untuk orang bercinta je, is universal untuk anniversary macam ukuran unit S.I yang boleh dipakai standard untuk satu dunia)  



Pada era zaman 20-an, anniversary disambut besar-besaran  adalah ulang tahun pertama (1st) , yang kelima (5th), yang ke sepuluh (10th), yang ke lima belas (15th) , yang ke dua puluh tahun (20th) dan akhirnya adalah yang ke tujuh puluh lima tahun (75th).

Namun tiada adalah dalam sejarah yang rekod siapa, tamadun , abad ke berapa dan apa-apa yang start traditional ni. Benda ni aku teringat masa kecil-kecil , kenapalah bapa aku kasi mak aku lampu pelita (barang perak) aladdin masa ulang tahun dan mak aku pula kasi tak silap jam meja pejabat (berasaskan perak) . Tak romantik langsung... Now I know why.









                        
    
Kertas
Simbolik kertas untuk anniversary tahun pertama adalah maksudnya lembaran baru. Kitalah yang bakal menulis corak-corak kehidupan pada tahun pertama. It can be hard year, sebab masa tu adalah masa yang sangat fragile.  Atau kita panggil Happy paper anniversary.

Hadiah :  Hadiah berasaskan kertas contohnya bunga ros kertas, buku cerita , framekan kertas yang ada ayat-ayat cinta. Organizer  ke (murah pun murah kan sebab awal-awal ni masih lagi low maintenance)


                               
    


Kapas
Kapas menunjukan tahun kedua adalah kuat( sebab selirat tu rapat antara satu sama lain) tetapi masih lagi dalam peringkat flexible dan maksudnya perjalanan kita lembut lagi pada tahun kedua. Seperti kapas,  perjalanan hidup untuk tahun kedua kita kena adapt dengan apa berlaku.( Maksudnya pada tahun tersebut kita kena sangat-sangat peka sebab tahun nilah kita kena pulun habis-habis untuk belajar mengenali siapa kita dan dia) Happy cotton anniversary!
Hadiah : Batal yang sweet-sweet , appreal yang berasaskan cotton  ( senang cerita baju sekolah lah har har har har ), 





                              


Leather
Kulit  pula adalah simbolik kepada perlindungan. Maksudnya dekat sini patutnya tahun ketiga kehidupan dan perjalanan kita sepatutnya ke arah stability sebab kita dah sepatutnya merancang in future apa-apa yang akan protect dan secure kita. Happy leather anniversary!


Hadiah  : saya pernah kasi wallet kulit & belt kulit eheheheeheh. Alah ni senang macam jam ke, handbeg berasakan kulit bagi perempuan. 

      



        


Buah  & Bunga

Simbolik bagi tahun keempat ini menunjukan perjalanan kita makin mekar dan berjalan lancar dengan komitment-komitment yang akan ada dan sedia ada. 

Hadiah : Senang-senang pergi jalan dekat Cameron Highlands boleh main petik-petik bunga dengan buah ahahahahahah



                                    
    

Kayu
Kayu menunjukan keutuhan/ kekuatan dan kebijaksanaan dalam perjalanan tahun tersebut. Jadi perjalanan tahun tersebut diuji untuk melihat kekuatan mental dan fizikal kita serta kebijaksanaan kita bertindak. Untuk 5 tahun pertama perjalanan kita adalah bergantung kepada tahun  kertas, kapas, kulit dan buah/bunga.  Dalam erti lain tahun ini adalah tahun paling mencabar setelah mengharungi. Satu perkataan  dalam tahun tersebut yang miracle : Kemaafan


Happy wooden Anniversary !

Hadiah : Kayu? *krik krik krik* beli perabot sudah.



     


                                   
     

Besi/ Candy 
Tahun keenam bermaksud kita sudah berada dalam nikmat perjalanan hidup kita . Setelah mengharung pelbagai rintangan this year kita akan lebih appreciate. Malah turut disamakan dengan besi yang bersimbolik kerana berkilat dan bawa tuah.

Hadiah : Cokelat, gula-gula....jam tangan besi ha hahaha...



Copper and wool
Timbul kehangatan (suam-suam kuku sudah jangan panas sangat, ni kan Malaysia)pada badan kita akan membuat kita rasa selesa dan selesa . Ini adalah dua simbolik kepada dua item untuk perjalanan ulang tahun ketujuh.







                                  
 




Gangsa
Adalah untuk ulang tahun yang ke lapan, gangsa adalah campuran kuprum dan besi.  Warnanya menunjukkan value masa yang menunjukan kekuatan perjalanan ini. Ini juga menunjukkan pengalaman tahun sebelum ini yang menyebabkan kita menjadi lebih kuat dan matang



     
    



Seramik
Seramik antara barang ditempa daripada tangan dan diperlukan api atau haba untuk dikeras. Sebab tu barang seramik mostlynya mahal. Simbolik? Apa kena mengena untuk tahun yang ke sembilan? Perjalanan kehidupan dibentuk daripada pelbagai masalah, rintangan dan korang masih lagi teguh berdiri. Dia ibarat korang dah dipolish cantik-cantik tapi belum jadi berlian. It must be tough year....kan?


Timah
Yeahhhh dah sepuluh tahun.... Dan sepatutnya korang kena celebrate besar sikit kerana besi lambang keutuhan yang kekal abadi....cewah!kebanyakan orang yang lepas tahun ni ....insayallah boleh pergi jauh!.pssss besi lambat bahan yang tidak berkarat , tahan dan berkilat. Sebab tu makanan boleh simpan dalam tin....psss jangan kasi tin makanan sudah.




mmm... ok I think you guys can do your own research. Sekarang dah boleh nampakkan nak kasi apa? Yang penting ikhlas and Happy Anniversary to you - untuk apa-apa occasion pun.




DIY tempat letak barang

How do you keep your things? Care to share? Working over hours make me busy and I don't have time to spent for myself especially to do house keeping. Plus I need to travel from one place to another place to living.Dah macam kaum badawi pula, tahukan what's mean of kaum badawi? Kaum yang hidup berpindah daripada satu tempat ke tempat lain.






So when things become so complicated, it make me frustrated when I can't organize my things. I love to mix and match  my outfit everyday .You can call me freak wardrobe. My collection is limited based on my tight budget. Basically semuanya yang mampu beli - street wear fashion.(murah)



Mostly tempat letak barang untuk accessories rantai, make up, jam memang saya buat sendiri daripada kayu pellet yang angkat barang













Accessories saya pakai ikut musim. Depands on my mood currently I love bracelets. Especially lucky charm...it define me about bohomeian.For watches , I used paper roll. Tak habis lagi nak cantikkan paper roll. For temporarily ,gantung macam ni. If I have time, I should colour it.



If you have a lot of hijab, you might be struggling to organize it. Betul tak?.because every weekend you need to fold it properly. So I began research different ways to organize my scarves. I used material from unused box and it good ideas for cost effective solutions. By rolling up and place in the partition like pigeon hole.



It might be insanely ideas DIY storage however it effectively organize for me and low cost too =p. There are times I hear concern that organizing is so expensive and I have been a sucker for expensivestorage from time to time. Lot of research inspire me a lot hope I can inspire you too. 





Pameran.


Last weekend , I've exhibition  date at Publika Solaris. I'm looking foward  this event with watering mouth. Is about coffee and art under CAFFA and it's good news  for coffee lover out there to drop by here.There are lots of booths in here that offer you for free tasting fresh brew coffee. But not all crews were friendly. Contoh macam booth jual teh tarik dalam botol adalah antara crew yang paling sombong dekat event ni. So orang dah sombong tak payah terhegeh. Since there are almost 30 booths out there. Tak payah nak terhegeh-hegeh dekat cik yang jual teh tarik dalam botol. Booooo....

After drank 3-4 cups black coffee from various booths. It totally shutdown me to try another drink.  Plus sikap sombong cik teh tarik dalam botol tu, cause me to try another 'infamous brand'. Orang dah ada nama selalu sombong-sombong belaka. 

So when I went to another small booth, my eyes nailed on this bizarre gourmets. Looks awesome...ada api-api pula tu






Mmmm...macam menarik je. so I step closer to their booths and I can saw she set fire to cube of marshmallows . I can smell sweet burning sugar and I did tried their taster. Walaweh best gila dan lembut. There are lots of flavour marshmallows but the best one for my opinion is called 'salted caramel' marshmallows. 


I did purchase one packed for myself. Al maklumlah tengah bulan, I can't afford to buy more than one. Plus this pack cost me RM16 without GST , but I guarantee you . Its worth it.  When you eat it, it feel like you inside Candy Crush game.



So benda yang perempuan tu bakar tadi actual was graham cracker with marshmallow. Tetiba teringat cerita kartun zaman dulu-dulu yang mana kartun tu ada camping dan bakar benda-benda putih dekat unggun api, that's actual marshmallow. I did try dulu masa kecil-kecil, but I burn it with candle. Ehehehehehehe....cucuk pakai cucuk satay. Back tu graham cracker, this one memang the best!


Another 'lagend' stuff that I did try with their marshmallow is hot choco with salted caramel cube of marshmallow........sedapnya. I very appreciate my day and this cup of choco make my day. So I asked her...where can purchase this precious thingy? She said don't worried . You can have it at B.I.G Publika. I returend her anwer with excitment and said "see you another 2-3 months in penang".
Occay!













Essense All About Cupcake






I have two type of Lipstick in my collection. One is suck my wallet and  the cheap for another one. Occasionally , I use the one that suck my wallet and the cheap for my everyday lipstick.Recently, I've paranoid with Malaysia currency that dropping like cannonball. *sigh* So everything must be in budget including lipstick.Sebab dah habiskan so poyo nak berjimat-cermat untuk barang make up. 






I've noticed one brand called Essence in Watson. One of their lipstick regime called All about cupcake. With cheaper price RM.12.60 if I'm not mistaken after elsyha tear up my receipt 

Cute as it name, Essence All about cupcake have perfect light pink. Tapi kalau kulit melayu macam aku pakai ni setelah ditonyoh the colour come out almost nude. Smell nice to lile cupcake,macam nak makan je.






Quality brand same as lipstick brand from Maybelline. So tak yah membazir beli Maybelline lipsticks. (From my personal point of view). Essence All about cupcake colour only lasting 3-4 hours. Kalau kau dah minum dah sah-sah melekat kat cawan.Same goes to lipstick Maybelline.

Worth your penny because it cheap. Tapi leceh sebab asyik nak kena touch up consistently.However if your have heavy pigment lips this colour may not suit you. 






purradise cat cafe, TTDI

Purradise cat cafe TTDI is klang valley's first cat cafe.They offer a whole new social environment.The cat cafe is fun, comfortable and mostly kitty filled space for you to relax and you can play with lovely and unique characters of cats.In purradise cat cafe, you get to play and socialise with cats. You will be charge RM15 per hour (one person) and will get one free drink.Please aware that the Purradise cat cafe has placed strict  rules restriction to protect their lovely kitten.

Alamat untuk Purradise cat cafe TTDI ialah 24A , Jalan Tun Mohd Fuad 2, Taman Tun Dr. Ismail Kuala Lumpur. Landmark lorong yang belakang Corner Celcom lepas tu cari cafe hipster nama dia pickle and Fig.Operation hour 11pagi hingga 11 malam. 




Interior Purradise cat cafe , TTDI















Meet angels Purradise cat cafe