Showing posts with label Event Review. Show all posts
Showing posts with label Event Review. Show all posts

Thursday, 11 May 2017

Cerita Game of Throne


Game of throne kalau tengok season 1 memang layan. Lama nau tak buat marathon Game of Throne sebabkan thesis. Oleh kerana dapat cuti sakit denggi hari itu memang aku pulun semua season dengan throwback season 1.  Jalan cerita Game of throne ni ibarat korang main catur. Korang budget happen ending dan yang baik akan menang kan ?

Jauh tidak sama sekali dan membuatkan korang makin debar nak tengok bila yang jahat tu akan terduduk jatuh. Cerita dia memang panjang sebab sekarang total season dia adalah enam.  Bagi siapa yang baru nak layan , meh akak buat synopsis ringkas untuk korang dan pengemar Game of throne pun boleh baca dan betulkan fakta yang akak tulis. Bagi aku, cerita Game of throne elegant (sebab dia pride & prejudice)  dan ketepikan bab ganas-ganas tu. Akak pun download daripada Astro terus satu sebab free, kedua ada seni kata kot-kot tak faham English dan ketiga benda ganas dan tak elok tu ada part dia dah potong.

p/s : minda-minda cerdas je boleh layan cerita ni sebab memang pakai otak.

Ringkasan Cerita Game of throne




Sebelum aku pergi jauh aku perkenalkan dulu daerah diRaja dalam cerita Game of throne, ada 7 daerah (digelar Seven kingdom) iaitu :

1. Stark of winterfell
2. Tully of riverrun
3. Arryn of the eyrie
4. Lannister
5.Baratheon
6.Tyrell
7.Martell


Cerita dia sebenarnya pasal perebutan takhta dan pembalasan dendam. Kerajaan/daerah (dalam cerita ni dorang gelar House) utama dalam cerita ini adalah Stark & Lannister yang lain tu semuanya watak sampingan untuk hidupkan jalan cerita. Asalnya kerajaan dorang ni amai damai. Tapi disebabkan tamak haloba Lannister habis semua kacau bilau.

Masa tu, Raja mereka berasal daripada kerajaan Baratheon dan berkhawin dengan kerajaan Lannister. Orang kuat raja pula adalah daripada kerajaan Stark. 70% punca perang adalah pasal Cersei Lannister.

Cersei Lannister ni sebenarnya permaisuri kepada seven of kingdom (malangnya hidup dia ni, Raja pun dingin dengan dia sebab Raja ni hati dia dah menaruh lama dekat adik Stark, tapi adik Stark dah mati). Cersei ni jahat betul, mungkin dia rasa unsecure pasal anak-anak dia tak layak jadi Raja pasal anak-anak dia bukan hasil daripada Raja tapi sumbang muharam dengan abang kembar dia sendiri Jaime Lannister.Pendekkan cerita , sebab takut rahsia dia bocor dan kena halau daripada istana. Cersei ni plotkan satu komplot untuk bunuh suami dia dan fitnah Stark. Start lepas Raja  Robert mangkat, semua kacau bilau dan Stark dihukum bunuh dan dituduh kerana meracuni Raja Robert.  Tapi semua kingdom tahu yang Stark sangat sayangkan raja dia.

Tapi ada kerajaan yang cemburu dan menyokong Lannister, sebab dorang pun tak nak Stark naik sebagai orang kanan di Raja. Yang kesian kerajaan Stark akibat ayah mereka kena penggal (disebabkan fitnah)  ,anak-anak mereka berpecah. Ada yang mati sebabkan betrayer dan mati depan abang dan kakak dorang masa perang ( masa nak rebutkan balik kerajaan Stark).  Korang akan rasa geram bila tengok Family Stark kena buli dan dizalimi. Keluarga Stark bangun bukannya nak rebut takhta pun, mereka nak membalas dendam atas kematiaan ayah mereka dan mahukan Raja/Ratu yang sah untuk naik takhta. Tapi niat suci murni Stark nilah mengakibatkan kerajaan lain cuba menjatuhnya mereka. Padahal mereka ( kerajaan-kerajaan yang tak sokong Stark), tahu Family Lannister memang jahat dan kejam.



House of Stark





Family of Stark ni diketuai oleh Ned Stark dan bini dia Catelyn. Dorang dikurniakan 5 orang anak dan seorang anak luar yang nama Jon Snow. Mula-mula tengok ni korang akan rasa Robb Stark akan dapatkan semula takhta Raja betul dan kembalikan maruah ayah dia. Malangya Robb dan ibu dia kena bunuh dalam majlis kahwin bapa saudara dorang dan bini Stark ditikam di perut ( tengah pregnant).  Jon Snow pula sebenarnya bukannya anak luar nikah. Ned Stark dan bini dia terpaksa mengaku Jon ni anak luar nikah sebab nak sorokkan identity Jon. Sebenarnya Jon Snow ni adalah anak kepada adik Ned Stark bersama Raja terdahulu. Tapi Ned Stark didik Snow macam anak dia sendiri.



Watak yang akan menarik korang dank orang nak tonton dalam house of stark ni, adalah Jon Snow, Sansa dan Arya. Sebab untuk maklumat throne yang kuat adalah Jon Snow( pada pendapat aku) tapi sebab tak orang tahu siapa dia malah adik Stark pun tak kasi bagitahu orang.


Sansa pula adalah anak Ned yang cantik, kononya dia antara salah seorang perempuan cantik dalam tujuh kingdom ni menyebabkan orang pun tak nak seksa dia , tapi cuma seksa daripada mentality. Akibat kekejaman, korang boleh nampak Sansa develop (dalam season 7) menjadi seorang yang sangat keras hati.


Anak Stark yang akan menarik perhatiaan korang adalah Arya Star, anak perempuan kedua dalam Stark. Perangai lain sikit  yang memang tak ada feeling princess walaupun duduk di dalam Istana. Beliau lebih suka bermain pedang (macam anak lelaki). Tu yang Stark upah pemain pedang untuk ajar Arya. Apa yang menarik dalam karektor Arya Stark, korang akan nampak akibat kekejaman orang. Dia develop menjadi pembunuh walaupun masih lagi budak .




Lagi satu watak sampingan adalah mother of dragon atau nama dia Daenery Targaryen, sebenarnya kerana seven of kingdom tu orginal dia adalah kepunyaan bapak dia. Tapi disebabkan tercetusnya perang saudara. Takhta kepunyaan Targaryen dirampas dan semua keturunan Targaryen dibunuh (hampir dibunuh) jadi tinggallah dia Daenery ni. So nanti ada satu part dalam Game of throne akan cerita pasal dia untuk bangkit bangun nak rampas balik takhta dia.


Apa yang aku tak sabar :

1. Aku nak tahu yang Daenery ni tahu tak yang Jon snow ni ada kaitan (adik beradik tiri ) dia?

2. Bila Si cersei gila kuasa tu nak mati

3. Arya Stark ni dapat reunion tak dengan kakak dan abang dia?

4. Ada lagi ke family stark mati lepas ni?



Season 7 akan menyusul , aku ada tengok trail dia yang Si Daenery, Jon Snow dengan Cersei duduk  takhta masing-masing . Plus nanti nanti King night walker (kuasa jahat lagi satu). Nak tengok korang kena faham satu-satu cerita. Cerita dia agak panjang dan berseni sikit.






Wednesday, 8 March 2017

Review Movie Logan , Fifty Shades of Darker, Allegiant


Review Cerita Logan
Aku memang peminat komik marvel since Darjah satu especially X-men. Dalam cerita ini korang tak payah nak mengharapkan keluar karektor-karektor team x-men . Cerita ini memang fokus untuk Logan aka Wolverine. Cerita ini adalah meNcerita masa tahun abad 2025-2059 , masa zaman ni semua mutan-mutan tidak dilahirkan lagi yang tinggal cuma mutan yang sedia ada.

Cerita dia agak direct tak payah nak susah digest, awesome dan superb. Tapi ada scene-scene  mempunyai peringkat-peringkat sedih (bagi aku lah sedih bagi korang tak tahu macam mana ). Serta kemunculan X-25 akan membuatkan korang bertambah nervous bercampur excited  dan bagi aku personally, cerita ini hidup sebab karektor Logan nampak dah tua dan Professor X yang merapu dan nyanyuk dengan kuasa dia.

Mesti korang tertanya-tanya macam mana dalam cerita ni Professor X hidup, sebab sebelum ni beberapa sequal lepas Jean dah bunuh Professor X. Daripada komik aku baca zaman dulu, (patutnya dia ada selit dalam x men apocalypse)  dalam Professor X dah belajar macam mana nak transfer mind & soul dia daripada Mutan En Sabah nur (masa tu En sabah nur culik dia  ambil badan profesor X untuk ganti dengan badan dia). Sebab tu masa last sneak peek previous X-men ada lelaki terbaring dalam hospital tu adalah Professor X

Ok back to Logan, cerita dia aku rasa best of the best dalam sequal marvel yang ada menyentuh emosi kita. Especially bila dia dapat tahu bahawa X-25 adalah anak kacukan DNA dia (basically anak dia lah). Ending memang sedih especially bila kau tahu logan ni ego sama macam anak dia x-25 tapi sebenarnya x-25 nak rasa kasih sayang seorang ayah. Yang lain aku tak cerita penuh takut korang rasa menyampah dan tak dapat suprise korang.

Eh jangan tunggu ending cerita tau, sneak peek untuk Logan taka da memang dorang nak hapuskan watak ni terus.



Review Fifty Shades of darker

Dah keluar dalam online boleh download dan tak akan ada di dalam cinema di Malaysia kerana contain erotic yang melampau. Bagi cerita  aku , masa first Fifty shades of grey tu, yes ada banyak scene erotic but not this sequal stories, adengan tu memang ada lepas tu aku memilih untuk movie yang dah siap censored karang perangai sangat jadinya.

Dalam cerita Fifty Shades of darker,  dia lebih kepada explanation kenapa Christian grey tu jadi perangai macam tu adalah disebabkan kehidupan dia bersama mak kandungan dia yang penagih lepas mak dia mati baru dia berjumpa dengan family angkat dia grey itu pun dekat hospital. Christian nak Anna balik dalam kehidupan dia dan dia akan ketepikan semua term dan syarat submission tu (perempuan simpanan) Yet, sebab dia CEO sebuah company dia still control Anna (tapi dorang sedang belajar dan kenal each other’s punya perangai). Dalam Cerita ni banyak menunjukkan Anna banyak mengubahkan hidup Christian.

Mungkin pada pendapat aku Anna ni special sebab tu Christian suka dia sebab dalam movie lepas dia tinggalkan Christian sebab dia cinta Chris seadanya tetapi cara chritisan treat dia macam hamba seks dan perempuan simpanan dia walaupun dilimpahkan pelbagai kekayaan, Anna  tak cair hendak tinggalkan Chris bodoh-bodoh macam tu. Basically dalam cerita ni nak tunjuk, tak semua perempuan akan tunduk kalau kau ada harta macam mana pun. Kalau nak jadikan perempuan tu hamba seks simpanan minta dijauhkan. Memang tak bahagia pun sebab kita akan jadi minah turut.

Cerita dia mengikut urutan klimiks, suspen, romantik tapi ending dengan suspen sebab Anna ada boss yang gila yang obses nak rogol dia. Basically cerita ni mengutarakan halangan-halangan yang ada dalam proses pembentukan semula percintaan dorang. Kenapa cerita ni dipanggil Fifty Shades of darker, mungkin sebab Si Anna ni ada jumpa dengan dua perempuan yang menakutkan. Satu bekas submission Chris dan satu lagi perempuan yang mengajar Chris benda seks yang mengarut-garut ni (kawan baik mak dia sendiri)

Best ke tidak? oklah dia menjawab puzzle korang dalam fifty shades of grey last movie tetapi menimbulkan suspen untuk sequal ketiga






Review Allegiant
Cerita ni baru aku tengok padahal dah setahun lepas cerita ni keluar. Aku sedut daripada online. Cerita ni daripada series The divergent, tapi aku tengok makin banyak pula sequal hendak keluar dan aku rasa bakal memupuskan x-men movie trilogy sebab cerita The hunger game pun dah tamat riawayat dia. Dalam cerita ni kan dorang dah dapat jawapan daripada kotak yang mak Tris simpan dulu telah mengarahkan penduduk Chicago untuk keluar daripada daerah dan pergi kepada kumpulan yang menyebabkan penduduk chicago menjadi berpecah disebabkan wujudnya puak-puak kumpulan.

End then bila Tris dah sampai kat tempat tu dia ingatkan akan berakhir segala-galanya. (Aku pun rasa penat lah..ada sambungan lagi ke) tak pe lah menambahkan suspen dan meyebabkan korang akan  lebih faham tak nak jadi macam cerita Ultraviolet and Aeonflux basically jalan cerita sama tapi superhero dorang lain-lain zaman dimana masa hadapan terancam dan spesis manusia dijadikan bahan uji kaji . Basically , penduduk Chicago dah bertahun-tahun dijadikan bahan experiment macam mana hendak mengawal keadaan. Tapi bagi pendapat aku untuk mendapat kesatuan dan bonding penduduk. Puak-puak ini kena dihapuskan. Nak review lebih aku rasa korang dah tengok pun kan cerita ni .





Sunday, 12 February 2017

maid service di KL




Dalam keadaan"high demand" masa , everything we can order, book & survey service secara online. Contohnya cleaning house service . Dulu kita ada "hassle" untuk mencari cleaning house service, terpaksalah "ricky"  kawan-kawan untuk share contact house maid yang mereka kenal. Masalah yang kita akan hadapi :

1. How secure their are ?
2. How efficient their are?

Solution to this, saya recommend korang untuk service maid easy (link) , yang sememang easy. Di mana saya terjumpa daripada search engine google semasa cuba mencari maid mengikut masa (maid separuh masa).



saya suka maid easy dan recommend untuk korang kerana sebab utama :

1. online information content senang hendak faham- compare to other online cleaning and home maid service

2. pembayaran online dan book senang dan secure - compare others bila saya buat survey

3. Maid dia adalah pekerja tempatan kita ( Malaysia) jadi mudah daripada pemahaman bahasa, dipercayai  dan budaya compare to others maid yang bukan daripada Malaysia . Dioarang mesti tak faham needs dan sensitivity kita.


Mesti korang akan tanya rate dia instead provide local maid ada a few services dia offer with affordable price. Saya recommend korang visit website dia yang friendly user.


dalam maideasy dia ada variety services, tapi main dia adalah maid mengikut masa (maid separuh masa) : 

1. Basic cleaning service ( yang  ini untuk maid service yang living room, bed room , kitchen dengan toilet)

2. Move-in clening ( untuk siapa pindah rumah , untuk bersihkan)

2. Spring cleaning

3.  Categories other service -cat rumah ( price dia memang affordable) , carpet cleaning etc



Maid Service


Untuk maid service korang boleh pilih dan book dalam kategori basic home cleaning, sebelum ini saya dah pesan feature dekat website dia mudah difahami (friendly users) as long korang tahu which category yang korang hendak.

Untuk maid service  daripada maid easy dia 1 jam ( RM20), sebelum ini melalui contact saya dapat daripada kawan memang murah RM10 tapi bukan local plus dia macam blur-blur saya hendak tapi.... (faham tak perasaan dia macam mana bila kita instruction maid non-local ni tak faham apa kita hendak), dengan maid service daripada maideasy memang puas hati terus.

Untuk maid service atau basic cleaning service harga dia seperti berikut ( harga bergantung kepada service selection korang pilih but this price refer to maid / basic cleaning home) :















Area coverage maideasy adalah klang valley & Johor bharu. Overall I satisfy  with their service.

Sunday, 29 January 2017

Lunchbox sihat

Makan proses contohnya seperti maggie, fast food atau makanan dalam tin memanglah satu rezeki makan yang kita tidak dapat menolak  tetapi dengan kandungan garam, minyak yang diguna berulang kali serta gula yang entah berapa sudu boleh mendatangkan keburukan kepada kita kemudian harian

80% diet makan dan 20% exercise

Hari ini saya nak berkongsi tips salah satu kejayaan turun berat badan adalah daripada makanan kita.Tahu atau tidak korang bahawa 80% diet makan dan 20% exercise diperlukan untuk mereka yang bercadang untuk kurus , fit dan sihat? Delima utama adalah penyediaan dan cara untuk makanan clean eat diet. Dalam keadaan terdesak , delivery food services memainkan peranan penting dalam hal ini terutamanya kepada mereka yang sangat busy. Agree tak?


Kita boleh berubah lifestyle pemakanan kita dengan ada Healthy food delivery service yang wujud di KL. Contohnya  servcie Dah makan (link) yang ada menyediakan set food delivery service bagi lunch dan dinner.



Salah satu menu contohnya adalah Honey BBQ Roasted Chicken with Pandan Brown Rice (RM 20), Dah makan  food delivery service akan memberikan sedikit info untuk acknowledge makan kita seperti


Jarang ada informasi food delivery service yang menawarkan counting calories. Dah makan adalah salah satu service review yang sihat lihat memberikan informasi yang padan . FYI, Honey BBQ Roasted Chicken with Pandan Brown Rice adalah satu contoh clean diet untuk carbs loading. Banyak menu yang disedikan di dalam Dah makan ( yang sihat dan ada di bawah 300 kalori)





Dan bentuk makanan yang dihantar oleh Dah makan food delivery service adalah seperti ini 💙👀 


Kredit kepada JewelPie


Jadi tiada alasan untuk makan clean diet sebab adanya service food delivery seperti Dah makan. Dengan harga berpatutan meal harga bermula daripada  range RM20.00 dan RM30++

Apa yang best, Dah makan tiada minimum order, sebelum 5 minit makanan sampai kita akan terima message daripada mereka untuk memudahkan kita- Free Delivery . Untuk tambahan maklumat, masa penghantaran adalah antara 11.30 am -1.30 pm



Semoga azam 2017 kita semua tercapai untuk dapat badan yang sihat dan slim adalah satu package.

Saturday, 28 January 2017

Salah satu cara untuk kurus dengan Jonlivia



Tahun 2013


Hello ❤❤❤❤❤

Walaupun ramai yang menegur saya kerana berjaya kurus cepat, saya masih mengalami delima : "perut yang mengelebeh", bukan itu sahaja ada beberapa masalah yang saya hadapi dalam usaha untuk kurus. Ada beberapa lebihan kulit terlebih yang bergoyang-goyang menari macam hiasan pokok christmas yang bernyanyi-nyanyi "jingle wibey jingle wibey" You feel me?. Terutamanya bagi mereka yang mahu kelihatan kurus dan tidak nampak lebihan lemak seperti muffin top.

Ada beberapa sebab kenapa saya menekankan isu lemak di bahagian perut kerana , kelebihan mempunyai core yang kuat atau baik ( core = bahagian tengah badan dan dikenali perut) :


  • Membantu kita dalam prestasi sukan
  • Elakan sakit belakang badan
  • Memperbaiki posture badan
  • Pengawalan pernafasan yang bagus ( back to no.1 , pengawalan pernafasan yang bagus dapat improve perfomance kita di dalam sukan)
  • Last sekali selain daripada muka, perut adalah salah satu bahagian badan yang dipandang oleh orang.


Oleh itu, saya mengambil sedikit insentif  untuk melabur selain daripada menekankan  exercise core. Dan terdapat beberapa review daripada blogger yang menarik perhatian saya tentang brand Jonlivia (link). Contohnya seperti review daripada Mama Darwiish, Misz-Ella, Lee Yann etc. Jadi sebelum invest , saya mencuba dahulu secara personal mengunakan Jonlivia Slimming Shirt Shaper (link), di bawah collection slimming shaper





Harga Slimming shaper jonlivia boleh didapati dengan harga RM120 (selepas diskaun daripada harga RM 200). Saiz Jonlivia berdasarkan ukuran saiz badan kita, dimana kita boleh ikuti ukuran yang disediakan di website Jonlivia.

Apabila sampai, pada mula saya jujur saya khuatiri adakah saiz ini betul? Suprisingly it very fit on me! dan sangat selesa dengan mengikuti arahan pemakaian daripada bawah badan dan naik ke atas.




Jonlivia slimming shaper shirt mempunyai jaringan jahit yang kukuh, bukaan bahu yang luas (sebab tu kena pakai daripada bahagian bawah ke atas untuk senang tarik lemak 👰 ) dan stretchable





Testimonial saya selepas memakai slimming shaper selama seminggu adalah berdasarkan photography dibawah sebagai rujukan :





Sebelum pemakaian slimming shirt shaper jonlivia, kita boleh nampak akan lebihan kulit "flabby" saya di bahagian perut




Selepas pemakaian slimming shirt shaper jonlivia nampak kesan perubahan kurus cepat ? terutamnya di bahagian perut. Bukan itu sahaja walaupun nipis tapi shaper ini adalah kukuh, sejuk dan boleh pakai lama. Malahan saya dah cuba bawa workout pun ok. Just that kalau pakai lama dan terus workout memang tak selesa. Kalau nak pakai masa workout makesure baru fresh (bukan long hour wearing baru lepas tu workout).

Plus yang best, orang tidak tahu pun saya sedang memakai shaper, berbanding dengan produk lain ramai yang nampak kita memakainya. 



Basically pemakaiaan slimming shaper shirt jonlivia ini, memberikan kesan sama sepert korset (cumanya ia bukan korset). Ianya dapat membantu posture badan kita. Malahan semasa saya membawanya untuk routine mount climbers, semasa memakai shaper ini, ianya memberi performance yang bagus berbanding semasa saya tidak memakainya. Ini menunjukan saya kena fokus kepada core saya.



Result/Testimoni Review Untuk Sliming Shirt Shaper Jonlivia


Sebelum pemakaian Jonlivia ukuran badan sebenarnya saya adalah sebanyak 34 inch




selepas pemakaian shaper jonlivia , saiz ukuran badan menyusut mengikut benda shaper kurang satu inch.




Dengan diet yang sihat serta exercise rutin lari dan yoga, saya berjaya mengurangkan 2 inch dalam seminggu. Saya akan lebih focuskan exercise core untuk membina otot di bahagian perut.

Tadaa!!! final result




Tahun 2017





Tuesday, 24 January 2017

Online Printing KL : Gogoprint Malaysia


Dalam kesibukan masa dengan moto "cheap and fast" memang sangat dialukan di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur. Apa yang saya maksudkan adalah online printing di Malaysia. Pernah atau tidak, kita mengalami saat terdesak dan bila-bila lagi jika kita mahukan "cheap and fast" untuk printing ? Solution untuk jawapan tersebut adalah melalui cara online printing yang terdapat di Malaysia.

Sebenarnya saya mahu membuat satu feedback online printing yang ada di Malaysia. Setakat ini kalau kita google memang dah banyak pun online printing di Malaysia. Pada asalnya saya tidak tahu, service sedemikian  sudah wujud (uhuhuhu 💗💗💗 ).

Gogoprint (link) adalah company online printing Malaysia yang saya boleh recommend kepada korang. First thing kerana dia punya service cepat dan murah. Gogoprint ada offer a fews service printing contohnya  printing untuk : Business card, flyers, card (wedding , invitation ), booklets etc. Dan saya cuba mengunakan untuk printing business card dengan cara online printing.



Feedback online printing Gogoprint Malaysia



  • first thing first pasal instruction untuk order serta explanation dia friendly (senang nak faham)
  • pasal banyak choice of service serta budget kita
  • Just follow step by step dia (bawah kotak atas dia ada tulis step 1 , step 2...etc)

Pasal price (untuk business card sebab itu service yang saya guna) adalah affordable dan bergantung kepada budget kita, Tips kalau hendak dapat murah - design sendiri dan tempoh masa printing. Kalau nak cepat, cost dia pun ehemm cepatlah juga. Saya share pricing dia (instruction untuk purchase memang senang compare to others online printing). Sebab ini business card saya purchase daripada Gogoprint. So this is the price :



ok. untuk harga atas sedemikian ini kerana :
  • saiz
  • material
  • Masa
  • quantity 
macam saya cakap tadi harga dia affordable bergantung kepada pilihan kita untuk printing businees card ini, material pilihan saya adalah "Lamination glossy" (harga saya purchase business card yang mengunakan online printing Gogoprint ni adalah RM62.10 dengan kuantiti 500 pcs material Lamination glossy delivery dalam masa standard dia)----> Delivery charge dia adalah Free (untuk semua harga business card)





Daripada segi tempoh delivery dia (macam saya cakap tadi kalau pilih express- express lah harga dia), saya pilih normal delivery jadi dalam masa seminggu (lebih kurang 7 hari termasuk sabtu ahad ) saya dapat dah business card saya.

Untuk gogoprint kalau pilih 24 hours (dua hari waktu berkerja dah dapat dah) . Cara nak bayar untuk service online printing Gogoprint pun mudah. Banyak channel. Korang nak submit dulu, dan bayar kemudian melalui cash deposit pun boleh.




Kalau nak cepat make sure picture korang kasi dalam bentuk (personal tips) :

  • High resolution
  • simpan dalam PDF
  • nak kemas dengan alignment betul boleh pakai power point.


Lastly I'm satisfy with the service ( Nada macam  cartoon disney Baymax)


Online Printing Malaysia | Gogoprint Malaysia


Thursday, 22 September 2016

Pencarian Kasut New Balance

 (Untuk resolution gambar penuh klik pada gambar tersebut)

Benda yang paling "crucial" patut kita tekankan adalah pemakaian kasut yang betul semasa bersukan (terutamanya dalam pertandingan sukan). Banyak kali insiden berlaku tapi aku pandang ambil mudah dan berharap tidak berlaku kepada korang. Tapi selepas event Ultimate Challange Tarzan Race 2, tempoh hari betul-betul mengajarkan aku untuk memakai kasut yang betul yang boleh Akibat salah pakai kasut dalam acara tersebut, kaki melecet teruk dan berdarah. Nampak kecik tapi dalm wo....

Dah tak tahan dah, sebab pakai kasut salah melecet teruk sampai terpaksa tanggalkan kasut.





Aku dah buat eksperimen dah and nak share,  sebab dengan kaki melecet ( pakai stokin double layer) serta kasut yang betul itu  pun aku bertukar kasut selepas "skodeng" kasut Usue dan Kak yani tempoh hari sebab dia cantik dan full support, terus aku dapatkan kasut New Balance Malaysia secara online. Kasut yang betul adalah yang boleh support kaki kita ini penting dan tips untuk bertahan lama dalam mana-mana bidang sukan. Kasut yang betul memberi prestasi ketika bersukan, posture badan supaya tidak mudah penat. Sukan yang kita tak larat adalah “penat” .


Cantik kan? Kasut New Balance dorang, ni masa dorang dekat Birthday Party kawan dorang , aku ambil dekat Instagram dorang.



Pemakaian kasut betul adalah salah satu faktor  aku dapat habis larian 10KM di Padang Merbok kerana dapat bertahan sedang kaki aku berada tahapa melecet yang teruk selepas event Tarzan Race 2, ternyata ciri tersebut sangat penting kalau kita hendak bertahan lama ketika bersukan. Selain daripada itu brand jenama “New Balance” pun memang berada dalam budget aku dan aku rasa mampu dimilik semua orang selain style dia yang menarik dan boleh dibawa pakai berjalan. Kadang-kadang tak larat nak beli banyak kasut jalan. Kasut New Balance! !!! mesti kena ada dalam collection korang.



Saturday, 20 August 2016

Common ,support our student!!!!



Jakeman & Skeletor , mix DJ that I adore so much - if I'm not mistaken  during that time 2005. Masa zaman belajar degree. During that time, zaman tak ada mix music yerk. But they have their own creativity to come out with this brilliant ideas.  Till now, you still can hear their mix music at HITZ FM after 9 PM every Saturday (alternate DJ actual, but I preferable to turn on the channel when they conquer the channel). Are you looking music rave with awesome experience? (stay tune)


Even others Uni support others Uni activities, keep it up guys!! (pic one)


Even others Uni support others Uni activities, keep it up guys!! (pic two)


Even others Uni support others Uni activities, keep it up guys!! (pic three)


But today, my post is not discussing about Jakemen & Skeletor (but 10% will about them =)  stay tune and continued read my post hmmm be patient for rave lover). It's about how our society support our student. Come guys, you put high expectation on "belia muda harapan bangsa". But giving sarcastic comment  like : 

Budak sekarang ini macam inilah
Budak Uni sekarang tak pandailah
Budak lepas degree tak pandai cari kerjalah

(sound familiar ?) Common guys!!! we're not third class minded.

Unfortunate, ramai yang kurang menyokong aktiviti student. Example, I'm conducted my research survey.  Research survey je pun  tapi nak jawab macam tangan masing-masing ada emas. But you expecting the good result on technology and nak salahkan government sebab  tak ada inisiatif. But you as society yang sendiri tak nak membantu student melakukan aktiviti sepatutnya. Tak payah tengok jauhlah, blogger Rawlins , banyak organize student university event. Tapi berapa ramai kerat yang datang? I need to admit last year was very brutal year for me, memang terpaksa cancel most event from Rawlins. Luckily, pernahlah datang. Guys... percaya aktiviti student is elegant and educate event ( those who are strive to membangunkan sahsiah diri definitely will support them) . Their plan,analysis, design and implement . Off course tak semuanya perfect because we're human. 


Bercakap pasal program or aktiviti student  there is one event conducted by INTI Collage Subang :



This event ( music/concer/ party) objectives are follows to :
  1. To unite  the students as well as the public through this event
  2. To build strong bond in society
  3. To raise "FUND" and this fund will donated to a charity of the clubs' choice.




So during that night, there will be some party , rave music, haunted house.....and ada lah Jakeman & Skeletor and a few DJ. If you interested to enjoy and chill , mark this details on your note,phone, sticky note and calendar. Whatever..... mana-mana yang senang :


Date : 24th September 2016
Location : INTI International Collage Subang
Time :7pm - 11pm

Ticket price : RM 25 (for early bird) while walk-in RM30.


Common rave music and open party concept RM25? organize by student with cool stuff. Mana nak dapat ? So lets show our support to our student and celebrate their creativity on that day. Like I mention if someone concern about party- dia ada je aktiviti lain. So don't worries about that guys!
Since I'm student part time and craving support for society. I will come to this event to show my support.


Nak tahu lebih lanjut details :




Pameran.


Last weekend , I've exhibition  date at Publika Solaris. I'm looking foward  this event with watering mouth. Is about coffee and art under CAFFA and it's good news  for coffee lover out there to drop by here.There are lots of booths in here that offer you for free tasting fresh brew coffee. But not all crews were friendly. Contoh macam booth jual teh tarik dalam botol adalah antara crew yang paling sombong dekat event ni. So orang dah sombong tak payah terhegeh. Since there are almost 30 booths out there. Tak payah nak terhegeh-hegeh dekat cik yang jual teh tarik dalam botol. Booooo....

After drank 3-4 cups black coffee from various booths. It totally shutdown me to try another drink.  Plus sikap sombong cik teh tarik dalam botol tu, cause me to try another 'infamous brand'. Orang dah ada nama selalu sombong-sombong belaka. 

So when I went to another small booth, my eyes nailed on this bizarre gourmets. Looks awesome...ada api-api pula tu






Mmmm...macam menarik je. so I step closer to their booths and I can saw she set fire to cube of marshmallows . I can smell sweet burning sugar and I did tried their taster. Walaweh best gila dan lembut. There are lots of flavour marshmallows but the best one for my opinion is called 'salted caramel' marshmallows. 


I did purchase one packed for myself. Al maklumlah tengah bulan, I can't afford to buy more than one. Plus this pack cost me RM16 without GST , but I guarantee you . Its worth it.  When you eat it, it feel like you inside Candy Crush game.



So benda yang perempuan tu bakar tadi actual was graham cracker with marshmallow. Tetiba teringat cerita kartun zaman dulu-dulu yang mana kartun tu ada camping dan bakar benda-benda putih dekat unggun api, that's actual marshmallow. I did try dulu masa kecil-kecil, but I burn it with candle. Ehehehehehehe....cucuk pakai cucuk satay. Back tu graham cracker, this one memang the best!


Another 'lagend' stuff that I did try with their marshmallow is hot choco with salted caramel cube of marshmallow........sedapnya. I very appreciate my day and this cup of choco make my day. So I asked her...where can purchase this precious thingy? She said don't worried . You can have it at B.I.G Publika. I returend her anwer with excitment and said "see you another 2-3 months in penang".
Occay!