Showing posts with label Viper Challenge Sepang 2016. Show all posts
Showing posts with label Viper Challenge Sepang 2016. Show all posts

Tuesday, 20 December 2016

Persedian untuk Viper Challenge Sepang

Viper Sepang 2016  adalah Viper yang ditunggu-tunggu kerana event challenge dia yang mencabar.Event ni kami book dah lama sebelum bulan puasa (estimate dalam  6 bulan). Masa tu baru habis1 bulan lebih Viper Arena (shah Alam).Kalau nak dapat tiket harga murah rajin-rajin lah menjengah Viper Challenge site (link).  Selalunya participants berebut ada dua sebab  : satu pasal harga murah dan kedua pasal time wave realese.Untuk beginner macam saya , selepas pengalaman di Viper Arena. Perkara yang penting sebelum kita hendak register Viper Challenge  :

* Book hotel kalau destination jauh especially kalau event in morning. You need to be there 1h 30m earlier tau. Kena kisahkan orang yang hantar korang (supporter) kalau tak ada takpe. Sebab during Viper Challenge kita tak tau berapa lama dapat habis

* Group and individu terpulang tapi kalau Sepang and distance 21KM –preferable  group (jangan ramai jangan kurang, define ramai bila group ada 10 orang , dalam group tu sendiri nanti you kena divide sendiri)

* Training tu penting ( ada setengah blog kata tak payah training bagai---- bullshit kalau nak tersangkut 8 jam silalah tak yah training)




As beginner , ini adalah suggestion training yang say baca (cedok dalam internet under search google “ obstacle plan training”). Untuk this time Viper Challenge Sepang saya target untuk stamina and lose weight. Previous Viper Challenge Arena saya target untuk lose weight. Sebenarnya , untuk Viper Challenge kena training more on upper body,core dan stamina (basically full body) TAPI terpulang kepada individu (MEMANG tak sempat training especially untuk beginner so kena target satu-satu) . Melainkan kalau Elite (wajib)  memang semua kena kuat


Lepas dah train, boleh buat testing dekat badan untuk improvement :





Selalu kalau saya tak lepas dekat atas ni. Saya akan post mortem balik training saya. Dan train harder. Tapi kalau saya ok (tak mengah) , saya akan maintain apa yang saya training & makan sampai Viper Challenge .


*Note : Untuk beginner for personal point of view duration period untuk training 2-3 bulan. Tapi lagi awal buat training lagi bagus. Selalunya jarak event Viper Challenge dengan announcement dia release date lama between 5-6 bulan. Kepentingan training untuk prevent kita daripada injuried. 30 % injured adalah disebabkan kekurangan berlatih




Diet Plan

For personal point of view diet juga memainkan peranan dalam stamina serta lose weight ( kalau siapa nak masuk target lose weight ).   Saya mengamalkan cara clean diet untuk performance dan stamina (link)
Please take note, carbs loading untuk distance 21KM Viper Challenge adalah sangat recommended kalau korang nak energy level yang tinggi. Carbs loading penting untuk siapa yang mengamalkan diet yang low GI carbs.
Dan boleh diambil 2-3 hari sebelum Viper Challenge (jangan risau pasal kenaikan berat). Loading water juga digalakan sebelum sehari masa Viper Challenge .




Gear untuk Viper Challenge

1. Glove (untuk protection tangan takut melecet)
Tapi untuk 21KM dengan obstacle yang berlumpur bagai… macam tak ada fungsi glove tu JN ahaha , cara nak counter issue. Lepas habis obstacle dan bergerak ke obstacle lain. Cabut dan lari (lari membantu untuk keringkan sedikit takungan air dekat glove)

2. Recommended baju yang waterproof
(ahahah kalau ada tapi bukan swimming suit) encourage material dry fit (kalau mampu belilah jenis compression- sebab selalu mahal)

3. Kasut trail run
Gear yang paling penting sekali adalah kasut yang sesuai, benda lain tu tak penting sangat.Distance 21KM kasut pun kena selesa dan kasut trail run memang senang nak redah bawa masuk lumpur bagai. kasut hiking tak encourage sebab pernah guna dulu berat nak lari pakai hiking

4. Seluar jenis compression dan ketat
kalau boleh elakkan kocek sebab dia akan tangkap lumpur ( lagi beratkan badan)

5. Invest Stokin jenis yang dipakai untuk run

6. Gel power
encourage 2 bulan masa training test power try brand mana yang sesuai sebab performance boost bergantung kepada brand dengan badan-badan tertentu)

7. Protection knee and arm, padding (optional)

8. Tempat simpan energy gel (pourch)

9. Jam Kalis air (yang lasak)


* Note : jangan beli barang last minutes 2-3 days before Viper Challenge especially kasut baru. Encourage untuk train dengan barang yang kita nak pakai semasa Viper Challenge dalam 1 bulan setengah (kalau korang jenis tak mahu risiko tinggi untuk melecet atau tidak rasa selesa untuk last minute)