Showing posts with label viperchallenge. Show all posts
Showing posts with label viperchallenge. Show all posts

Friday, 12 May 2017

Pengalaman Viper Challenge Medini 2017



Pengalaman Viper Medini di Johor Bharu tu memang lain daripada lain Viper yang aku pernah masuk. Tapi setakat ini , Viper kali ini aku buat adalah lebih relaks dan chill. Hati aku bertaut dengan OCR (obstacle course run) bila aku mula menjejaki kaki di Viper arena pada March tahun 2016.  Terus daripada Viper Arena Shah Alam 2016, aku berjinak-jinak dalam OCR. ( Rasanya dah banyak kali aku cerita benda ni).

Dekat Medini, aku bercadang untuk bermalam 3 malam sebab agak berisiko tinggi untuk gerak sehari sebelum Viper Medini. Ikut kemampuan dan badan masing-masing, untuk maknusia yang tidak berdisplin macam aku. Aku agak risau untuk bergerak lambat plus boleh buat survey jalan dan obstacle yang disediakan dekat Medini. Aku tak pernah jejak area nusajaya kot last minit gerak entah mana-mana aku pergi. Siapa kawan aku memang kenal perangai aku macam mana (belajar daripada pengalaman) karang Viper ke mana aku ke mana. Pendek kata , mostly aku kutip pengalaman Viper Challange yang pernah aku masuk dulu.


Figure 1 Salah satu obstacle di dalam Viper Challange (diberi nama Diamond cube)


Pengalaman Viper Medini Johor Bharu

1. Distance dia adalah sebanyak 15KM  + 18 Obstacle (link)

2. Personal review aku, untuk  Medini tak adalah lah susah obstacle dia cuma jarak dan cuaca adalah faktor utama mengunci ketahanan kita. Tak silap bila tengok weather cast 40 darjah celcius. Pecah telur atas batu pun boleh masak jadi telur goreng.

3. Pakai sunblock pun habis hitam kulit aku (sah panas gila-gila)

4. Tapi tidaklah aku kata obstacle dia kacang gila nak mampus. Semuanya bergantung kepada korang punya training.

5. Kalau baca blog ramai senaraikan obstacle dia. Aku pun pernah buat list tu dulu, tapi end up obstacle Viper Challange selalu berubah-rubah  mostly ada benda sama dan ada yang baru. So far newbies don't aspect aku nak tepek gambar apa benda obstacle yang ada di Viper Challange Medini  dalam post ini but you may refer to my previous link for your easy reference (aku akan tepek bila akhir post ni nanti).

6. Yang pasti kalau siapa hendak masuk Viper Challange aktiviti panjat, lari( ikut korang nak lari ke jalan), berendam dalam lumpur (kecuali Viper Arena) dan merangkak.

5. Antara Viper Challange yang paling aku enjoy (sebab kami lebih fokus kepada penaklukan obstacle)


Figure 2 : Sebelum Flag-off semua muka berseri-seri


Figure 3 : Lepas finisher - semua muka hitam terbakar


Pengalaman baru Viper Challange Medini

1. Viper Challange Medini kali ni pelik daripada Viper Challange lain. Masa aku dengan team aku nak complete obstacle aku jumpa 5 group yang makan dan berkelah di tepi jalan (what the heck? ahahahaahah masa tu aku wave 9.30 pagi)

2. Untuk maklumat, aku nampak tapak kasut bersepah-sepah. Viper Sepang 21KM pun tak banyak macam ni. Dah macam party tapak kasut tercabut (aku doakan korang recovery sebaik mungkin )

3. Kalau korang rasa jahat lumpur dia...eh jahat lagi Viper Challange yang distance 21KM ( jangan mengeluh ni lah masanya nak mandi lulur free)

4. Wave aku ramai orang pakai slipper ( L ) , I hope your guys punya knee ok tak ada apa-apa ( boleh nampak masa flag-off)




Pencapaian
Untuk Viper medini , kami kali ini memang tidak berlari tapi brisk walk dengan selaju yang boleh sebab aku pun baru baik daripada demam denggi aku tak aspect more untuk target timing. Kami dapat habiskan dalam masa 4 jam tapi untuk obstacle aku berjaya takluk 16 . 2 obstacle lagi aku skip sebab pakai tali ( tali memang out , aku punya upper memang tak beberapa nak bagus)


Feedback/ my2centnote :

1. Ramai yang mengeluh dan mengomen negative. Korang patut bersyukur sekurang-kurangnya event organiser ada update guide line dan reminder . Ke korang tak baca dan tak buat homework? Contoh guideline tu dah terang-terang datang register 90 minit awal sebelum wave korang. Parking jauh daripada event (tak pe boleh buat warm up) ada setengah tu OCR event parking dahlah horror tapi Viper Challange organiser siap ada anggota RELA kawal dan jaga kereta korang. Ada pula setengah OCR organizer tu tak kasi guideline langsung lantak mampus lah dah bayar kan? Tapi Dorang aku tengok ada initiative nak buat reminder seminggu awal ( keep up Viper Challenge Organizer)

2. Bukan nak cakap besar,aku pernah kena macam-macam lagi haram jadahnya. Korang tak pernah kena panas terik lari-lari sekali first water station air habis (Mad warrior Cyberjaya), Korang tak pernah kena bayar mahal-mahal OCR sekali obstacle dia macam budak tadika (inflammable obstacle run - pergh yang ni sampai sekarang aku marah), Korang tak pernah kena OCR yang lansung tak sediakan tempat bersihkan badan. Perghhh basah-basah busuk masuk kereta (yang ni sedih)

3. So far Viper Challange , ok lah event dia tapi aku harap dorang boleh limited kemasukan orang macam Spartan. Sebab terlampau sesak nak buat obstacle bila ramai orang. Kena pula yang datang lalala alalal alalal (skip obstacle) snap snap gambar lepas tu ambil medal (caption : done complete my course tapi muka cantik/handsome tak lumpur) perghhh drama queen sangat! (unless case-case tertentu contohnya period, last minute injured etc tu lain cerita dan dimaafkan)



In future, kalau siapa berminat nak join dan mahu mencari sedikit tips, sini ada beberapa link untuk rujukan :

1. Persediaan Viper Challenge (Pengalaman Viper Sepang)







p/s : Program ini tidak ditaja mana-mana , tetapi memakai budget penulis dan rakan-rakan penulis sendiri.

Thursday, 10 November 2016

Post Mortem Viper Challenge Training

Transformation from Viper  Challenge Training

Frankly thought, I never I imagine myself to enroll to any fitness event example Viper Challenge . Yes, I used to be adrenaline junkie- but after gained weight (up to obesity level). I prefer to attend blogosphere event and mix up with others. Eat, movie, review all things matter in blogosphere. Sampailah, aku mendaki Broga and decide – J yes this is the time to change my lifestyle.  I hope this post can   inspire people out there who like me that want to develop a new hobby and losing weight with healthy lifestyle .  Losing weight is easy, but to maintain it – that’s challenge.  



Losing weight is easy, but to maintain it – that’s challenge.  


Memories First Viper Challenge and second viper challenge



 Why did I participate Viper Challenge ?



 What is your training preparation for Viper Challenge ? (as beginner)


 Should we do training for Viper ?
Yes, with right training you prevent yourself from getting injured
Someone from Viper Elite told me “ If you don’t want to get injured then get Fit”. It proven from my previously viper. I got lots of bruise at my arm and leg part compared to second viper and I get easily recovery . Furthermore , training with team mate develop strong team bonding with each team.


training you prevent yourself from getting injured

 What training should I focus on  Viper?
Honestly , no comment. I still beginner in this field. What I can said – focus on stamina ,core and upper body. Run 10K and more is helping to develop stamina and endurance. But the important thing for overall is watch your diet. Your diet will affect your performance.


Next Project for Viper?
I want to develop upper body ,core and leg and also butt J. I just get  my stamina (after training 8 months)

Monday, 18 April 2016

Tips for Viper Challenge Arena

Helllo and assalam everyone!

I need to admit, after I’m enroll myself to become more discipline in workout routine. My life is totally super busy and become meaningful *lol*. Suddenly, I’m become “kamikaze” to participate in Viper Challenge Arena 2016. Gila kan ? This crazy plan happen because I’m totally damage heartbroken with someone.  Like people said, when you heartbroken : You tend to do crazy things.


It took 50 days to prepare myself for this challenge furthermore this event can be consider as my first time fitness challenge. To whom that never enter to Viper or any obstacle challenge (adik beradik dia macam Spartan , mad warrior , Ironman etc)  50 days is not enough unless you fully focus in your training. Padahal Viper Challenge 2016 ni : 7KM 20 Obstacle ( For me is big deal because I’m beginner)







Before Viper Challenge :
Perlu diingatkan, Viper arena and Viper challenge yang lain adalah berbeza situasi dia. Tips ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri terutamanya untuk beginner yang baru participate. Rasanya kalau otai tak payah kot baca blog ni *lol*


1. Benda paling penting adalah persedian daripada stamina. You need to build your stamina from workout to diet food. ( How to build stamina for beginner)

2. Training workout routine adalah paling penting (crucial) adalah upper body.  Paling basic yang wajib korang buat adalah “bergayut” selama mungkin. Do it every day till 1 day before challenge(percayalah cakap I uolls because I did skip this thing lepas tu menyesal tak latih) . But somehow, If you are wall climber dengan badminton/squash/tennis player person . You upper body mesti strong. Macam my friends dia tak payah masuk gym bagai macam I ni. He just playing badminton (memang wakil daerah pun mamat ni , badan fit gila—should be no problem because he have strong grip)

3. For beginner , I advise your training memang kena little bit hardcore. Jangan compare dengan orang yang pernah masuk Viper. Maklumlah dorang ada experience sendiri. Between training workout- advisable korang kena turunkan berat selagi boleh( bagi memudahkan korang memanjat dengan senang). To know whether you capable or not. Cuba buat workout ni :


Or you can do it workout yang mengunakan berat badan you example pullouts, bumping etc. (Please research by yourself what kind of routine yang sesuai). So kalau workout atas ni tak lepas. That’s mean you lower body pun memang out gila.


4. Determine you weakness areas and improve it. For me… my lower and upper memang sangatlah jahanam. So my teammate yang training I tu, memang mengucap astafiruallahalazim banyak-banyak. So 50 days for beginner like me. Memang tak sempat nak improve lower and upper. But sebab ada #yakin boleh spirit. Memang redah je. What I do for my first Viper . I improve a lot for my lower body compare to upper body


6. Diet memang sangat memainkan peranan penting for your stamina. From  day one till end day of viper training. I keep discipline eating clean food. Diet clean food adalah susah compare to others diet because in your food there are no salt, no oil ( except olive oil) & no sugar.  You need to carefully do your own research because every type of body have different type of diet.  I’m indulgence myself with comfort food only one cheat day every week.

7. The day before viper challenge , you should have carbo and protein loading. Carbo loading my tak expert. What I know, kalo event petang. Uolls punya carbo loading mesti around breakfast. Kalau pagi, night before event is your carbo loading.


8. Jangan terlebih makan dan terlebih minum semasa Viper day. Sebab nanti nak terkencit dengan berak. Celah mana uolls? To be frankly hakak nak berak ok masa tu. Nasib baik viper arena. Bukan Viper challenge yang masuk hutan tu. Sebab arena mesti ada tandas sebab dalam stadium. Tapi terkencitla nak cari tandas dalam tu .






During Viper Challenge :


1. Sebenarnya persediaan barang-barang penting before viper challenge. This is checklist that you need to recheck before you go to viper:

a) Glove – you may use the cheaper glove. Contoh yang beli dekat untuk kebun dan potong bahagian part jari, but sincerely I would suggest better you buy yang glove ada grip.

b) proper shoes – advisable Trail shoes. You need something to grip and light. Hiking shoes can be consider.

c) proper pants – jangan yang nipis dan jangan yang labuh. Kalau boleh ketat sikit. So senang nak panjat and support from your teammate. So kalau siapa sayang kaki…. Please pakai seluar panjang ye. Kalau tak berbirat badan

d) energy bar/ food yang kecil dan simple ( jenis boleh simpan dalam poket)

2. Respect and humble to each other’s.  During that time kita akan berjumpa bermacam-macam orang.

3. Help each other’s – Be attentive and alert. Walaupun kita bergerak berkumpulan Tak semestinya kita kena tolong group kita. Atau tak semestinya kita tolong kaum kita je. With extra hand we will get this thing through together. Example I see my group help another group team. So ada satu part obstacle tu, masa tu my team member dekat belakang , since I consider the slow one. Dorang support untuk panjat dan gerak dulu.

Surprising group yang dorang tolong tadi helping me. Sebab dorang tengok aku sorang kat situ. Sweetnya, sekali dia baling kau, terus tercampak ke atas obstacle tu( obstacle to lebih kurang 2 kali ganda tinggi aku ).


4. Have fun J and enjoy every obstacle. Don’t panic. If you can’t do it leave it. But try first then you know what’s your limit.


5. I’m not encourage people to bring their phone. Unless your device is protected enough bolehlah kot. So far only apple have equipment yang anti pecah, anti gegar, kalis etc. Advisable you bring action camera/Gopro. Ha… yang tu ok.

















After Viper Challenge :


1. Have proper rest. Sakit badan oit. Lembam sana sini.

2. Eat recover food or have a good cheat day

3. banyakkan makan protein dan sayur berdaun hijau untuk muscle sore

4.Sebelum tidur lepas viper challenge . Jangan lupa makan Panadol yang sakit sendi