Showing posts with label workout. Show all posts
Showing posts with label workout. Show all posts

Friday, 3 February 2017

Kelas Zumba

Sanggup travel 20 batu lebih daripada KL sebab hendak attend kelas zumba Cikgu Ivan.Masa dulu (throwback), saya dan zumba memang tidak serasi, asal menari 10 minit pancit. Itu dululah, tapi sekarang zumba adalah salah satu workout yang saya suka. Terutamanya bila dah jumpa Cikgu Ivan , terus jatuh cinta tengok step dia. Baru 2-3 bulan saya join semula zumba dan suka suka jadual waktu workout saya untuk tahun 2017. Untuk jadual workout tahun 2017 :

Isnin-Selasa : optional run/ skipping/weight lifting
Rabu : Yoga + leg days
Jumaat : Zumba

(sabtu /ahad : rotation salah satu hari long run).Ini pun tidak finalise lagi jadual workout saya.

Pada mulanya takut hendak join zumba, teringat masa zaman badan gempal. Memang tak boleh bawa dan give up. Rasa macam nak menangis je.  Tapi sekarang, lepas dah join ok alhamdulilah, penat lelah training saya yang dulu itu berbayar. Dah tak pancit macam dulu. Dulu jangan kan 10 minit, 5 minit rasa macam hendak  menangis duduk tepi. Sekarang ok, tarik nafas 2-3 minit boleh sambung step menari zumba. Itu pun ada sekali kaki cramp, saya duduk tepi buat post mortem apa yang saya buat untuk seminggu itu (cramp is not good sign in fitness level) .



Apa yang best tentang Zumba, from my personal point of view :

1. Shaping badan, asalnya saya kembali kepada Zumba untuk dapatkan bentuk badan (sebab nak masuk salsation tapi selalunya timing bertindih). Sebab area target adalah core, legs, glutes and booty!


2.  Penganti and variety  routine untuk cardiovascular saya instead depending on lari, skipping, cycling etc


3. Tidak membosankan kerana dengan step yang berubah , kita akan lebih focus kepada rutin step, kalau hendak dibandingkan dengan lari/jogging (gitulah rhythm dia lari-lari lepas tu cuci mata kalau tengok “ciptaan Allah yang indah”)

4. Peluh jantan terpecik-percik ( kalau tidak cheat step) kalah peluh run.

5. Sesuai untuk mereka yang suka bersosial, sebab kita akan jumpa new circle group of friends.


Apa yang tak best pasal Zumba , from my personal point of view :

1. Kalau first time join Zumba, first problem ia lah macam mana hendak follow step. Compare to Zumba and salsation ,Zumba step memang tidak dapat dinafikan laju terutamanya kalau zin dia adalah lelaki. Step dia memang jahat.

2. kalau kita beginner dekat kelas Zumba tu, memang macam “awkward”. Untuk Zumba professional trainer, semua sama sahaja tetapi apa yang membuat dia best atau tak best  tu adalah  sebenarnya bergantung kepada group/crowd untuk kelas tu (agree atau tidak?)



How to counter feeling tak best bila datang Zumba ?

1.  Take it easy , first time menari memang sepah-sepah. Tapi ahhh…. Peduli apa. Orang tidak ada masa nak pandang kita buat salah ke tidak (percayalah)

2. Kawalan pernafasan sangat penting dan stay focus on step (kalau ter miss tidak mengapa, janji kita bergerak badan jangan stop untuk burn kalori lagi) don’t be surprise one day  one of benefit attend kelas Zumba dia akan membuatkan minda menjadi sharp (kesan latihan focus)

3. Lupakan crowd/group, sebab kalau kita as new comer dekat tempat tu . Kita buat hal kita sendiri. Nawaitu kita adalah untuk workout untuk sihat , as new comer implement lah etiquette “ Masuk kandang kambing mengembek..embeek embeekk, masuk kadang harimau mengaum… aummmm aumm”

4. Enjoy your session . Don’t stop and have fun, baru boleh dapat benefit daripada Zumba.




Thursday, 19 January 2017

Kelebihan yoga





Saya mula melakukan senaman yoga pada oktober 2016 selepas memasuki obstacle trail run (Tarzan Run 2.0 yang dashyat tu yang tidak akan saya lupakan) kepada siapa yang pernah memasuki Tarzan run 2.0 , mereka lebih tahu dan arif suasanaya terutamanya  bila berlari meredah bukit-bukau di dalam hutan belantara, betapa tingginya bukit yang kami kena berlari masa tu. Pada masa itu , saya memang ada kesukaran untuk berlari di bukit , jangankan lari mahu pun hiking. Selepas enam bulan melakukan latihan yoga di kelas, malah cuba-cuba sendiri di rumah.  Saya boleh nampak “progress” latihan yoga ke atas diri saya. Terutamanya selepas saya mendaki Bukit Kutu.






Progress atau kesan yoga kepada saya :

1. Lebih fokus kepada apa yang saya buat. Ya saya memang ada masalah fokus dan saya suspek saya ada minor autism (aahahahhaah – itu tak lawak sebenarnya).

2.  Lebih kepada flexibility dan membantu saya banyak di dalam obstacle run.

3. Balancing

4.  improvement untuk strength body (upper) terutamanya di dalam deadlift. Saya boleh nampak pengawalan pernafasan saya yang lebih teratur.

5. Daripada segi kurus?  No comment tapi lepas mengamalkan yoga , saya mempunyai endurance yang lebih baik terutamnya dalam mengangkat berat.



Apa juga key untuk fokus semasa bersukan adalah bagaimana kita mengawal pengawal pernafasan kita. Terutamanya semasa berlari, bila lari dengan mengunakan pernafasan cepat dan laju- selalunya kita akan lebih cepat berasa penat.  Untuk saya share posture yoga? Saya masih lagi bukan ke tahap yang “perfect” . Yoga kena ada cikgu , then baru lepas tu kita akan decide untuk melakukan latihan ke rumah atau tidak. Ini kerana kita perlu ketahui teknik badan dan pengawalan badan yang betul. Pose salah? à boleh menyebabkan kita injured atau pun tidak mendapatkan apa-apa faedah kepada kita. Namun pada awal 2017, saya akui terlampau sibuk dengan tugasan pejabat serta jadual belajar saya yang bercampur-aduk menyebabkan saya jarang untuk hadir ke kelas dan terpaksa banyak berlatih di rumah.


Kelas yoga setakat ini saya hadir, masih sama lagi dengan tahun lepas bersama Cikgu min (saya suka dia). Yoga yang dia ajarkan  ye nampak lemah lembut tapi…. Jangan sangka kelembutan tu tiada ketegasan dia. Saat kami kena menahan nafas dan pose yang merengangkan otot adalah saat yang paling kami takutkan. Tak caya try *sengih* .


Saturday, 14 January 2017

Amazonian Race, (new year race resolution )


Personal Review on Amazonian Race 2017

  1.  Amazonian Race is my opening running in 2017, it's obstacle run that have 5KM 12 obstacles.
  2. Amazonian Race ini dibawah anjuran event organizer (Score atau lebih dikenali Mantra Attractive)
  3. Uniknya Amazonian Race ini - race ini hanya untuk PEREMPUAN sahaja
  4. From my personal opinion , Amazonian race ini consider mahal kerana early bird dia berharga RM115 (saya beli semasa harga RM135). Tetapi selepas mengharungi it worth it (ok lah) pasal :

    a) Time release berperingkat, tak bersesak compare others obstacle run

    b) Sistematik dan mementingkan keseleasan peserta wanita (salah satu ada tempat surau- solat subuh)

    c) Obstacle majority barang baru memang selesa dan paling penting selamat

    d)Goodies bags yang worth it ( sorry unable to provide picture) example treament hair, enegry bar, energy drink, koyok etc.

    c) cool t-shirt finisher
  5. Amazonian Race 2017 dibuat di Sepang (suku location Viper Sepang 2016 -link #cerita pasal post lepas Viper 2016)
  6. Level of difficulty : easy (except high- I'm phobia with high place tak tahu macam mana boleh masuk Viper Challange)

Obstacle Amazonian Race


  1.  Balancing
    Tips : stay focus and control nafas ( siapa amalkan yoga will have this advantages)
  2. Swing
    tips : upper body kena kuat ( no comment upper body saya memang siap lagi)

3. Berlari/Berjalan di tayar
halangan tayar paling panjang pernah masuk selalu standard 10 kaki (but this time 50 kaki ) obstacle ni akan buat kita confuse.


4. Laluan berhalang
Panjat/lompat dan cangkung, panjat/lompat dan cangkuk (repeat). Kelebihan untuk orang yang selalu squat this obstacle good for you




5. Grip Wall

Obstacle ni tak kira, MESTI ada dekat Viper Challenge, Spartan, Mad Warrior, etc. Grip tangan kena kuat. Tapi oklah untuk amazanion race grip senang (mungkin baru) dekat obstacle run lain susah nak grip sebab terlampau licin, ramai orang dah selalu calit calit dekat situ.





6. Longkang tanah
Macam laluan race motor scrambler tu, bayangkan lagi dalam lepas obstacle ni baru ada water station. Tak silap longkang tanah ni ada 5 (lupa) cara catch up once turun cepat-cepat guna force badan kita untuk naik jangan turun slow naik pun slow (nanti penat nak panjat). Tips ni dapat daripada sophia memang sekejap settel.



7. Angkat berat dalam guni (estimate 5kg kot berat dia)






8. Climbing Cargo net (Siapa yang gayat memang akan slow skit sini- masa nilah kena inhale dengan exhale)




9. Commando crawl





10. Wall Climbing


11. Lupa (krik krik)




12. Slide dalam ais




In think that's all obstacle yang saya harung, sorry miss out lagi satu. Memang betul-betul lupa. During registration , saya discover finisher medal dan T-shirt actual for Amazonian race ni medal dia adalah bracelet dengan pink finsiher





What in reality will look like this
,
,
,
,
,
,
,







We're wore finisher T-shirt





Some snapshot at finisher moment
'
'
'
'









How to prepare your obstacle run in future, in case next time ada Amazonian Race, read from my previous blog post (link)




Reference photo taken from :

1. Facebook Amazanian Race




Tuesday, 3 January 2017

Great Eastern Viper Challenge, Sepang 2016

Personal experience and journal  on Viper Sepang 2016

1. Booking decent hotel untuk tidur,rehat dan mandi. Saya hari tu book dekat hotel Sri langit Sepang (recommended Hotel perjalanan dia ke Litar sepang dalam 10-15 minit kalau drive daripada Hotel ke Sepang Litar).

2. Recommend untuk create group khas untuk Viper bagi whatsapp ( walaupun mostly ahli dia ada sama dekat dalam group wassap yang lain) bagi memudahkan berbincang untuk apa-apa

3. untuk 21KM proper training banyak membantu beginner untuk saya ( so never underestimate training time, the more you do training the less you get injured)

4. Carbon loading and water loading penting dua hari sebelum Viper 21KM

5. Prepare some food and drink ( kalau nak jimat) yang ni adalah untuk enegery lepas habis viper ( yup betul dorang ada sediakan ice cream tapi tak cukup- kalau betul-betul masa viper tu tak cheat)

6. Best time : 4 hours 30 minutes ( 21KM 20 obstacle)

Salah satu halangan, antara obstacle yang paling aku suka 💗💗






Halangan Sepang kalau tak berlumpur memang tak sah, memang kena pakai kasut grip dan senang nak bawa lari . The best is kasut trail run






This time monkey bar dia, cara kargo style. Tali kargo dalam viper memang tak boleh dipisahkan






Senang je, masuk dalam tayar ni ( yang susah nak menyelam dan basah bawa lari)




Lagi satu yang best gila tapi gayat...tinggi wooo

Lepas Viper Pengsan....kelebihan ada bilik. Boleh tidur dan rehat









Tuesday, 20 December 2016

Persedian untuk Viper Challenge Sepang

Viper Sepang 2016  adalah Viper yang ditunggu-tunggu kerana event challenge dia yang mencabar.Event ni kami book dah lama sebelum bulan puasa (estimate dalam  6 bulan). Masa tu baru habis1 bulan lebih Viper Arena (shah Alam).Kalau nak dapat tiket harga murah rajin-rajin lah menjengah Viper Challenge site (link).  Selalunya participants berebut ada dua sebab  : satu pasal harga murah dan kedua pasal time wave realese.Untuk beginner macam saya , selepas pengalaman di Viper Arena. Perkara yang penting sebelum kita hendak register Viper Challenge  :

* Book hotel kalau destination jauh especially kalau event in morning. You need to be there 1h 30m earlier tau. Kena kisahkan orang yang hantar korang (supporter) kalau tak ada takpe. Sebab during Viper Challenge kita tak tau berapa lama dapat habis

* Group and individu terpulang tapi kalau Sepang and distance 21KM –preferable  group (jangan ramai jangan kurang, define ramai bila group ada 10 orang , dalam group tu sendiri nanti you kena divide sendiri)

* Training tu penting ( ada setengah blog kata tak payah training bagai---- bullshit kalau nak tersangkut 8 jam silalah tak yah training)




As beginner , ini adalah suggestion training yang say baca (cedok dalam internet under search google “ obstacle plan training”). Untuk this time Viper Challenge Sepang saya target untuk stamina and lose weight. Previous Viper Challenge Arena saya target untuk lose weight. Sebenarnya , untuk Viper Challenge kena training more on upper body,core dan stamina (basically full body) TAPI terpulang kepada individu (MEMANG tak sempat training especially untuk beginner so kena target satu-satu) . Melainkan kalau Elite (wajib)  memang semua kena kuat


Lepas dah train, boleh buat testing dekat badan untuk improvement :





Selalu kalau saya tak lepas dekat atas ni. Saya akan post mortem balik training saya. Dan train harder. Tapi kalau saya ok (tak mengah) , saya akan maintain apa yang saya training & makan sampai Viper Challenge .


*Note : Untuk beginner for personal point of view duration period untuk training 2-3 bulan. Tapi lagi awal buat training lagi bagus. Selalunya jarak event Viper Challenge dengan announcement dia release date lama between 5-6 bulan. Kepentingan training untuk prevent kita daripada injuried. 30 % injured adalah disebabkan kekurangan berlatih




Diet Plan

For personal point of view diet juga memainkan peranan dalam stamina serta lose weight ( kalau siapa nak masuk target lose weight ).   Saya mengamalkan cara clean diet untuk performance dan stamina (link)
Please take note, carbs loading untuk distance 21KM Viper Challenge adalah sangat recommended kalau korang nak energy level yang tinggi. Carbs loading penting untuk siapa yang mengamalkan diet yang low GI carbs.
Dan boleh diambil 2-3 hari sebelum Viper Challenge (jangan risau pasal kenaikan berat). Loading water juga digalakan sebelum sehari masa Viper Challenge .




Gear untuk Viper Challenge

1. Glove (untuk protection tangan takut melecet)
Tapi untuk 21KM dengan obstacle yang berlumpur bagai… macam tak ada fungsi glove tu JN ahaha , cara nak counter issue. Lepas habis obstacle dan bergerak ke obstacle lain. Cabut dan lari (lari membantu untuk keringkan sedikit takungan air dekat glove)

2. Recommended baju yang waterproof
(ahahah kalau ada tapi bukan swimming suit) encourage material dry fit (kalau mampu belilah jenis compression- sebab selalu mahal)

3. Kasut trail run
Gear yang paling penting sekali adalah kasut yang sesuai, benda lain tu tak penting sangat.Distance 21KM kasut pun kena selesa dan kasut trail run memang senang nak redah bawa masuk lumpur bagai. kasut hiking tak encourage sebab pernah guna dulu berat nak lari pakai hiking

4. Seluar jenis compression dan ketat
kalau boleh elakkan kocek sebab dia akan tangkap lumpur ( lagi beratkan badan)

5. Invest Stokin jenis yang dipakai untuk run

6. Gel power
encourage 2 bulan masa training test power try brand mana yang sesuai sebab performance boost bergantung kepada brand dengan badan-badan tertentu)

7. Protection knee and arm, padding (optional)

8. Tempat simpan energy gel (pourch)

9. Jam Kalis air (yang lasak)


* Note : jangan beli barang last minutes 2-3 days before Viper Challenge especially kasut baru. Encourage untuk train dengan barang yang kita nak pakai semasa Viper Challenge dalam 1 bulan setengah (kalau korang jenis tak mahu risiko tinggi untuk melecet atau tidak rasa selesa untuk last minute)






Tuesday, 22 November 2016

Cabaran untuk kurus dan kekal kurus

Jika cakap pasal cabaran mahu kekal kurus dan sihat. Hanya orang yang gemuk dan gempal akan faham perasaan melaluinya. I feel you. Please don’t give up. Nanti kalau korang dah kurus nanti cabaran lain pula yang korang akan bakal dapat. Mulut orang kita tak boleh tutup. Banyak cabaran kita lalui semasa dalam proses nak menguruskan badan. Orang yang rasa “kurus” ni yang selalunya  tak faham apa perasaan kita lalui. Daripada segi emotional, mental, fizikal malahan kadang-kadang mengugatkan displin korang. So benda-benda ni semua akan menganggu motivasi kita. Bila dah menganggu MOTIVASI… gone… habislah..bye bye semangat nak kurus badan.

 Orang yang rasa “kurus” ni yang selalunya  tak faham apa perasaan kita lalui



Cabaran Pertama : “Aku tengok kau ni asyik exercise je , tapi tak turun-turun juga”

Yang bercakap macam ni jenis manusia yang tak pernah nak exercise cara betul. Tak pun baru tengok korang nak mula langkah nak gaya hidup sihat dok mengutuk.  Korang boleh ibaratkan  dia ni buat “perang psychology  untuk korang”. Orang jenis macam ini memang attention dia nak menjatuhkan korang, Good news is - means that you're in correct path. Orang kalau niat nak menolong kawan/kenalan/ orang yang nak menguruskan badan conversation dia lain. Selalunya “ aku tengok kau ni buat macam macam tak juga kurus…apa kau buat? Cuba try yoga/angkat berat/control makan”. Bukannya condemn others, selalunya yang condemn ni bukannya siapa-siapa pun biasanya orang gemuk juga yang perasan kurus tak pun orang yang tak mampu nak buat exercise yang macam korang buat. Kalau uolls pernah lari distance dalam event run compare to this person yang tak pernah masuk apa-apa pun cakap gebang je lebih. Baik pooodahhh.

Positive side :  kalau baru 1 bulan dia nak tanya melampau lah, buat if more than 2 months. Korang dah boleh start postmortem kenapa tak de perubahan?





Cabaran kedua : “kenapa bawa bekal? Tak ada duit ke nak makan?
Alhamdulilah , tempat kerja aku tak ada pula mulut lancang cakap macam ni. Tapi ramai kawan  yang tak “beberapa nak fit tu “ pula yang mengomen. Asyik masak je? Nak budget ke ? First yes, dia memang budget and second, pasal clean food so far hanya jadi clean food kalau kita bawa daripada rumah (for personal opinion setelah melihat IG kawan yang subway roti dia ada badan lipas ).

Sebab kita tak tahu dekat kedai dia pakai minyak ke?
'
'
Kalau minyak jenis minyak apa pula dia pakai recycle ke minyak dia?
'
'
'
Proses food? Jenis proses food dia guna berapa pula trans-fat dia.

Tak kisahlah orang tu bawa bekal healthy food ke tak, cuba kita buat comparison orang yang selalu makan dekat kedai dengan orang bawa bekal? Sama ada badan dia fit tak pun stamina dia memang bagus.   Kita boleh nampak kelebihan orang yang rajin membawa bekal, so tak payah rasa malu ataupun jatuh standard. Even my friend yang kahwin dengan datuk pun bawa bekal sebab nak jaga badan (apa cer?????), sebab dia kalau gemuk sikit je laki dah start mengatal cari orang lain (sorry terpaksa cerita sini nak buat contoh)


Skip the diet and just eat healthy 




Cabaran ketiga : Mak MASAK 

*Krik  krik krik krik * bunyi cengkerik








Cabaran Keempat : Makanan diet  mahal
Ye makanan diet sihat mahal tapi kalau korang yang beli bukan masak.

Kalau barang pula ? 
'
'
'
pandai-pandai bargain,
kalau pergi dekat supermarket pilih tempat bargain yang separuh harga (tempat tertentu je).

Selalu kalau separuh harga ni selalunya kalau dah nak dekat expired date (alah bukan esok tarikhnya kan? ) tak pun bekas bungkusan dia terkoyak. Kalau aku nak makan salmon tiap-tiap hari pun rabak. Pilihlah yang boleh substitute dengan nutrient salmon. Aku lebih suka bahagian salmon bahagian T-collar salmon tu, murah pun murah dan manis rasa ikan dia.  Never under estimate power of telur , tahuu dan kacang-kacang (murah je bahan ni and protein pun tinggi bagus untuk badan  dan tak bergantung harap sangat dengan ayam,daging dan ikan)





Cabaran Kelima  : Mulut puaka

From start till now, cabaran paling besar adalah mulut puaka. Aku nampak lepas aku dah turun berat badan. (owh masa aku gemuk, bukan main mengata aku lebih kata tak turun-turun).  Tapi lepas aku dah turun, kau pula dok cerita pasal orang lain gemuk dekat aku. Nampak tak???? Nampak tak???. Kita memang tak boleh nak menutup mulut puaka.  I feel you macam mana perasan dia bila orang kutuk. Dulu masa Viper Challenge , sibuk kata kalau gemuk tak boleh masuk. Aku training pagi,petang dan malam sampai kadang-kadang tak ada masa rehat sebab nak bukti dekat minah tu apa dia cakap salah. Sama macam marathon , sibuk kata kawan dia kurus pun habis lambat -ini aku nak masuk challenge tu? Grrrr….geram punya pasal terus aku training sungguh-sungguh , alhamdulilah dapat lari non-stop 21KM (kalau berhenti pun sebab nak tarik nafas untuk breath).

Positive side : Take as challenge untuk mulut puaka ni, prove to them that what they said is wrong




Cabaran keenam : Semangat lemah / demotivated
Benda yang paling bahaya kalau terjadi dekat korang / mahupun siapa yang mahu kekal fit. Healthy lifestyle ni konsep dia adalah consistency dan quality. Bila berlakunya benda ni, kita bolehlah berkabung (ikutkan hati perasaan tak nak exercise ataupun makan sihat )  1-2 hari. Dah masuk hari ketiga (oklah paling lama nak lemah semangat pun seminggu lah tapi jangan lama sangat) cepat- cepat pulang ke pangkuan jalan. Sebab kalau ikut hati nanti dia akan melarat seminggu, dah larat seminggu nak start balik fikir dua empat kali . Katanya nak sambung esok…tup tap tup tap dah masuk sebulan. Part ni susah , sebab kita kena restart balik yang basic. Jauhilah benda-benda negative (contohnya orang negative , makanan tak sihat, lifestyle negatif), rajin-rajin baca bahan bacaan fitness. Furthermore, kalau terlebih workout dengan jaga diet pun boleh juga buat kita patah semangat. Enjoy your cheat meal dan workout quality seminggu tiga kali (depends on your body stamina). Kalau nak hasil terbaik work hard, kalau tak you get what you train (itulah hasil dia kau train).


cepat- cepat pulang ke pangkuan jalan


Cabaran ketujuh : Jaga Makan
Last dan paling crucial….adalah dalam displin menjaga makan. Dulu masa sibuk blog memang selalu banyak invitation food review. One stage- memang kena tolak dan buat lifestyle hidup baru sebab pilih badan nak pakai lama. Kalau kita betul-betul nak serious dalam menguruskan badan serta nak jaga stamina. Konsep utama yang kita kena pegang dan displin adalah makan. Kalau aku- dessert memang kryptonite aku. Pantang nampak  jangan gambar pun boleh jadi orang gila. Orang selalu kata 80 % food 20% exercise, itu betul. Sebab tu exercise macam mana pun kalau MAKAN tak jaga memang sampai bila-bila dia susah nak turun (kecuali orang yang adalah masalah hormone  untuk kurus)



80 % food 20% exercise

Thursday, 10 November 2016

Post Mortem Viper Challenge Training

Transformation from Viper  Challenge Training

Frankly thought, I never I imagine myself to enroll to any fitness event example Viper Challenge . Yes, I used to be adrenaline junkie- but after gained weight (up to obesity level). I prefer to attend blogosphere event and mix up with others. Eat, movie, review all things matter in blogosphere. Sampailah, aku mendaki Broga and decide – J yes this is the time to change my lifestyle.  I hope this post can   inspire people out there who like me that want to develop a new hobby and losing weight with healthy lifestyle .  Losing weight is easy, but to maintain it – that’s challenge.  



Losing weight is easy, but to maintain it – that’s challenge.  


Memories First Viper Challenge and second viper challenge



 Why did I participate Viper Challenge ?



 What is your training preparation for Viper Challenge ? (as beginner)


 Should we do training for Viper ?
Yes, with right training you prevent yourself from getting injured
Someone from Viper Elite told me “ If you don’t want to get injured then get Fit”. It proven from my previously viper. I got lots of bruise at my arm and leg part compared to second viper and I get easily recovery . Furthermore , training with team mate develop strong team bonding with each team.


training you prevent yourself from getting injured

 What training should I focus on  Viper?
Honestly , no comment. I still beginner in this field. What I can said – focus on stamina ,core and upper body. Run 10K and more is helping to develop stamina and endurance. But the important thing for overall is watch your diet. Your diet will affect your performance.


Next Project for Viper?
I want to develop upper body ,core and leg and also butt J. I just get  my stamina (after training 8 months)

Friday, 7 October 2016

Running Place in KL

As beginner of 10 KM, I like to do experimental in running route. I learn from my previous route 5km, when you run at same route- you will easily get bored and demotivated. When I ran at different places, I found out each route have different pace. (* pace – according to runner language = consistent and continues speed in running). Here some review place I’ve been run before this:

Tasik Bandar Sri Permaisuri
Near to lake, the route can be considered easy for beginner. Because the path is horizontal you can perform the sprint but beware because some route still under maintenance. For immediate and expert, generally they like to run at incline area. The incline is challenge and some their incline can consider as hills. In early morning and late evening you can see expert runner do their training by running at incline area. I describe them expert, based on their finisher T shirt that their wear and physical body. Army and police also like to run her, I can read from their hair style.
Difficulty level score : depends on your route

Taman Layang-Layang, Kepong
I love to run at this place, this “ Taman” provide all level run type ( beginner, intermediate & expert) . From my personal view, this place suitable to train for all physical fitness challenge especially to whom are looking place to train obstacle run and want to improve stamina level. Unfortunately  , due to this convenient feature this place is full. People love to play kite and sometimes there are lots of event held at here. The best to come at this place during morning between 7.00am to 7.30 am, because at 8.00am you need to park outside.
Difficulty level : depends on your route


Taman Titiwangsa
Between all routes that I ran outside, Titiwangsa is the easier path that I ever ran. From my personal record I able to complete my 5km in 39 minutes.  Just that you need to careful during your run because at here there a lots of small holes that might interrupt your run and cause injury. No wonder before this I saw a lot of people run at outside route instead inside Titiwangsa area. During evening at some place it completely dark. If you run alone (for ladies), make sure choose your path near to crowd.  At here, during weekend morning you can see student like to do their training at here.
Difficulty  level score : ** /*****


Taman Jaya
Difficulty level run score is medium. Easy path, unless you ran at their stair then you can feel the difficulty. Specialty this “Taman”, you never feel lonely at this “Taman” this is because the area was labelled as “Heaven of pickachu”. People come here to catch rare pokemon especially pickachu. I learned and train here with my viper team because this Taman provided mini obstacle similar like viper.
Difficulty Level score : **/*****




Lingkungan Budi, University Malaya
Difficulty lever run score is Hard, I’ve been ran at here twice during event race. I hardly to score especially when I need to ran Lingkungan Budi’s hills. Most of expert like to train their run at her when I saw them during challenge. I only able to walk, when I started reach hill of Linkungan Budi. You need to have your energy drink if plan to run at here.
Difficulty Level Score : *****/ *****




Race Padang Merbok
If you beginner and plan to participate run event at Padang Merbok. You need to pay attention on high incline training. Padang Merbok 6KM and above route is very challenging and you need to do homework at least one month. Is not easy to ran at this route and if you looking adventure run you may try it.  The route at here feel like your hiking on it. Padang Merbok harder Lingkungan Budi. However you will enjoy the view of KL s when you at top of the hills plus you can breathe fresh air in the middle of KL.
Difficulty Level Score :*****/*****


Tuesday, 4 October 2016

New Routine Workout : Class Yoga

One of my favorite independent gym is Energy fitness studio, that located in Dataran Golmac Kelana jaya. I love their crowd (sebab kalau pergi dekat indepent gym yang lain crowd dia majoriti sombong-sombong . Nak senyum pun susah)  and yoga class. Yoga class at Energy Fitness studio – you can pay during walk in. You didn’t worry about monthly charges- it’s you pay-as-you-use concept. One class estimate time will be around an hour ,that will cost you RM10 only. So after finish the class you can use the gym equipment. The class always start sharp at 8pm every Wednesday. So I’m proud to declare every Wednesday will be my yoga day.













Finally I have some courage to participate yoga after a few years waiting and seeing my friend .  The main reason I enter yoga,  because I get inspire from movie  " Mr. 3000". In this movie, The sportsman was retired and want to continue his game due some his legend issue  achievement  . In line, with imbalance body fat (bam-bam/gemuk ) he can't do weight lifting or heavy training at all  due to lack stamina he’s gaining weight double from his size before. There a lots of things he need to do in lose weight  and yoga is one of the routine he does in this movie ( cepatnya terpengaruh)

Obviously  in next day after watching the movie, I call my friend and want to join the class.( I remember when my weight was under obesity level - I can't  perform at all the position form in yoga). Maybe this is one of the reason why I scared to joined the yoga. Surprisingly when I tried it again with my current weight. I can do it ---yahooo…(but not all form I can bend perfectly, need to admit I have bad posture body).  I know in Malaysia, yoga have some issue about it ( religious issue) . But when I joined the class  there are no mantra at all (like typical Malay gossiping it) . It just movement and stretching your muscle body. The words that I describe “ stretch” sound like so easy. But trust me – It don’t  




During this yoga what I  learn /get :

* After joined yoga , I realize that yoga helps me to focus to do on something. My thought less distracted
* Yoga encourage to relax with proper breath ( I learn correctly to breath J )
*  After class I notice my back pain (other muscle to) stress is relieve


Thursday, 22 September 2016

Pencarian Kasut New Balance

 (Untuk resolution gambar penuh klik pada gambar tersebut)

Benda yang paling "crucial" patut kita tekankan adalah pemakaian kasut yang betul semasa bersukan (terutamanya dalam pertandingan sukan). Banyak kali insiden berlaku tapi aku pandang ambil mudah dan berharap tidak berlaku kepada korang. Tapi selepas event Ultimate Challange Tarzan Race 2, tempoh hari betul-betul mengajarkan aku untuk memakai kasut yang betul yang boleh Akibat salah pakai kasut dalam acara tersebut, kaki melecet teruk dan berdarah. Nampak kecik tapi dalm wo....

Dah tak tahan dah, sebab pakai kasut salah melecet teruk sampai terpaksa tanggalkan kasut.





Aku dah buat eksperimen dah and nak share,  sebab dengan kaki melecet ( pakai stokin double layer) serta kasut yang betul itu  pun aku bertukar kasut selepas "skodeng" kasut Usue dan Kak yani tempoh hari sebab dia cantik dan full support, terus aku dapatkan kasut New Balance Malaysia secara online. Kasut yang betul adalah yang boleh support kaki kita ini penting dan tips untuk bertahan lama dalam mana-mana bidang sukan. Kasut yang betul memberi prestasi ketika bersukan, posture badan supaya tidak mudah penat. Sukan yang kita tak larat adalah “penat” .


Cantik kan? Kasut New Balance dorang, ni masa dorang dekat Birthday Party kawan dorang , aku ambil dekat Instagram dorang.



Pemakaian kasut betul adalah salah satu faktor  aku dapat habis larian 10KM di Padang Merbok kerana dapat bertahan sedang kaki aku berada tahapa melecet yang teruk selepas event Tarzan Race 2, ternyata ciri tersebut sangat penting kalau kita hendak bertahan lama ketika bersukan. Selain daripada itu brand jenama “New Balance” pun memang berada dalam budget aku dan aku rasa mampu dimilik semua orang selain style dia yang menarik dan boleh dibawa pakai berjalan. Kadang-kadang tak larat nak beli banyak kasut jalan. Kasut New Balance! !!! mesti kena ada dalam collection korang.