Wednesday, 29 October 2014

Ipoh Short Day Trip : 7 Mural By Ernest Zacharevic @ Ipoh Oldtown



Prologue :Kali ini trip saya adalah ke Ipoh. Ipoh dipenuhi dengan banyak sejarah dan tempat makanan yang sedap. Bermain di fikiran saya, kenapa Ipoh tidak berkembang dahulu berbanding dengan Kuala Lumpur,  padahal pada zaman 1820-an , Ipoh adalah antara pusat bandar di Malaya yang pesat berbanding dengan Kuala Lumpur yang baru  dibuka pada 1857-an. 

Sebenarnya Ipoh mempunyai sejarah dan tempat menariknya sendiri. Sayangnya tidak diwar-warkan seperti Melaka mahupun Penang.  Antara tempat yang meyimpan sejarah tersendiri adalah Ipoh old town itu sendiri.

 Jejak ke Ipoh Old Town adalah untuk mencari lukisan mural yang dilukis oleh kaki seni terkenal di dunia " Ernest  Zacharevic" . Terdapat 7 mural di sekitar Ipoh Old Town. Untuk menjejaki sedikit susah kerana papan tanda Ipoh sukar dikesani. Memerlukan saya untuk berjalan kaki. Tapi yang pasti penduduk Ipoh sangat peramah dalam membantu kami mencari mural tersebut.




Projek idea saya kononya hendak menjadikan instagaram saya seperti gambar poskad. Ok tak  ambil gambar macam ni ? Yup saya suka art terutamanya fine art. Gambar yang diambil mempunyai sentimental value sendiri.





First Check Point : Uncle
Mengimbas nostalgia sejarah kopi di Ipoh Old Town. Gambar Uncle mural merujuk kepada Old school Kopi di Ipoh.






Check Point -2 :  Kopi - O
Kopi -O = Ipoh Old town, adalah sinonim bagi local Ipoh Old town.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OODT IPOH OLD TOWN 
Tudung : Nur hannah, Putrajaya Ayer8 ( Jangan risau tu bukan rambut tu anak scarf- btw tudung dekat Nur hannah sangat murah...murah gila)

Baju :Hadiah daripada Jakarta (saya suka baju ni sesuai pakai dengan seluar dan boleh match dengan kain). Baju macam ni nak cari ada kat Ranting
------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Check Point 3 : Humming Bird
Bandar Ipoh masih lagi "virgin". Masih belum discover betul-betul. Itulah lambang Humming bird ni. Betul. Sebenarnya , banyaknya pusat sejarah yang setanding Melaka. I wondering kenapa goverment kita tak titik beratkan industri pelancongan di Ipoh sendiri. Macam Sg Kinta dulu pernah masuk dalam scene lakonan Anna and The king. Tapi lepas tu



Check Point 4 : Plane
Mengimbas kenangan orang-orang dulu. Dimana masa kecil-kecil kita selalu lipat kertas untuk jadi kapal terbang. Lepas tu tiup kat muncung konon nak kasi supersonic power biar terbang laju dan jauh.





Check Point 5 : Evolution
Ipoh adalah pusat awal dalam penghasilan bijih timah. Namun kini pembangunan yang lebih pesat adalah KL. Namun begitu nilai sejarah dan budaya Ipoh terpelihara kerana tidak lagi dimamah oleh pembangunan.


  



Check Point 6 : Trishaw
Uncle bawa barang-barang lama untuk recyle




Check point 7 : Girl
Budak perempuan cuba lepas burung/capai burung. Adalah simbolik kepada mencapai sesuatu kepada penduduk Ipoh. Rata-rata penduduk Ipoh mostly orang cina masa saya jumpa di Old town. Tapi mereka sangat peramah.






Tips untuk pergi

1. Jangan lupa download peta ini ( Taken from blogger Ipoh Emily2u)



2. Bawa kereta tapi kadang-kadang kena jalan kaki, jadi pakailah kasut selesa untuk jalan
3. Mungkin cuaca panas, tapi bagus untuk dapat lightning gambar yang cantik. Jadi kalau tak tahan pastikan bawa botol mineral kecil, spek mata hitam/payung/topi
4. Senyum dan cuba jadi peramah. Penduduk sekitar Ipoh Old town peramah orangnya. Muka mungkin nampak garang tapi tak.

5. Chill and enjoy your art view bagi pengemar seni.




Tuesday, 28 October 2014

Skill Budak Asrama


Entah, aku perasan cara aku survive dengan adik-adik aku adalah sangat lain. Aku boleh consider masuk asrama sekecil aku bersekolah pada masa darjah 3. Masa tu aku ingat, aku punya subjek pelajaran sangatlah lemah. Tak sure lemah atau aku pemalas nak belajar dekat Rumah. Sampailah Cikgu Sharifah ambil aku as "anak angkat". 

Ye lah kalau aku balik rumah, serious tak ada orang. Papa sibuk dengan Outstation latihan dalam hutan bagai. Yup aku anak askar ( proud of it, try apply jadi askar tak lepas-lepas sebab mama dengan papa tak restu). Mama , PTD bahagian Kastam.  Tahu-tahu balik sekolah ada driver/batman ambil. Kalau Aunty-aunty atau Uncle aku free barulah balik rumah dorang. Kira aku masa tu kategori anak tunggal. Belum lagi dapat adik masa tu.

So bila dah terjebak dengan hostel, aku pun bersekolah asrama sampailah ke Form 3 (masa tu baru aku start ada seorang adik, jelouslah tu takut kasih sayang berbelah bahagi). Till one stage aku yang sendiri request daripada ayah aku keluar daripada asrama. Alasan masa tu , aku memang tak boleh bawa Arab komunikasi...serious...sangatlah susah. Aku boleh bercakap tapi nak menulis karangan tu tak adalah hebat.

Jadi bila aku compare dengan adik-adik aku atau orang yang tak pernah masuk asrama (sorry aku nak kutuk...just that my 2cent note orang yang pernah duduk asrama ni akan ada satu habit ). Sangatlah lain :


Travelling light
Orang yang biasa duduk asrama, selalunya akan travelling light. Sebab 1 dorang ada skill untuk menyimpan dan menyusun barang dengan baik dan sebab kedua, dorang akan pilih mana yang betul-betul penting. Aku perasan kalau nak pergi travel orang yang tak biasa duduk asrama selalunya akan bawa 3-5 bag untuk 3 hari perjalanan...Makkk aikk...semua baju tu boleh pakai dalam masa 3 hari ke ? Dependslah.Aku yang penting, panties , bra, duit dengan air botol kosong. Yang lain tak cukup boleh rotate atau basuh tak pun habis cerita beli baru.

Ini kerana masa duduk asrama, setiap kali cuti sekolah panjang , kami akan dihantar ke kem-kem motivasi atau pun BTN. Dimana masa tulah nak basuh baju, masa tulah nak pack barang memang hectic. End the end kami pilih untuk rotate. Paling kronik baju sikit, bawa iron dengan sabun baju. Nanti boleh basuh kalau tak kering (lembap macam tu) boleh gosok.


Survive untuk Makan
Does not matter kita reti masak atau tidak. Siapa yang terror masak. Masaklah. Kalau lapar, cari makan. Orang yang tak biasa duduk asrama , selalunya akan menunggu makanan untuk tiba. Let say example, bila dia ada ditempat orang lain. Agak kesukaran untuk dia makan kerana satu dia takut keluar. Satu dia tak berani explore.

Selalunya orang biasa duduk asrama, dorang akan explore atau last solution masak maggie. Konsep orang duduk asrama. kalau lapar, ada mulut cari makan. Masa duduk di hostle dulu, bila time makan. Tak ada masa nak tunggu kawan-kawan. Kalau tunggu selalunya dapat bahagian kecil-kecil. Sekali-sekali sahaja bergerak in group. Plus orang duduk kat asrama ni konsep makan dia tolak batu kayu. Janji halal.



Tak akan Bergroup in Group
Orang yang biasa duduk asrama tak akan bergerak in group bila dah besar. Sebab apa...ya Allah masa zaman dulu-dulu dah puas dah kami bergerak in group. Pergi bilik air ramai-ramai, nak makan ramai-ramai. Nak study, ramai-ramai. Semualah kena gerak ramai-ramai. 

Alhamdulilah, lepas dah belajar. Masa masuk zaman Universiti I can manage untuk bergerak solo. Memanglah ada geng sendiri. Just that kita suka gerak sendiri. Later on baru jumpa dekat bilik or masa makan. Kadang-kadang masa buat event, saya insayallah boleh pergi seorang. Kalau berdua atau lebih lagi bagus kita boleh berkembang.  Tapi kalau siapa yang tak biasa duduk asrama, mereka akan takut atau kekok untuk pergi sesuatu tempat. Mereka lebih selesa berkumpulan atau ditemani.


Kreatif
Oran luar panggil kreatif, kitaorang panggil gila. Kebanyakan orang duduk asrama akan mempunyai daya kreativiti sendiri. Gila, pelik tapi berfungsi adalah cara kami. Sebab itu cara kami survive dalam asrama. Bukan selalu kami boleh jumpa dunia luar. Jadi aktiviti yang pelik-pelik akan menjadi entertainment kami. Contohnya surat cinta (surat cinta not allowed ya kengkawan). Unfortunely , bakat menulis saya telah menyerlah sejak zaman itu. Jadi sayalah tukang posmen dan juga tukang tulis. Dan juga tukang keeper. Surat cinta untuk aspuri dan aspuri ni macam kira azimatlah. So aku ni dok simpan kat lampu kalimantang kat celah tu. Aku korek  botol bedak( yang ni otai aspura ajar|) untuk simpan budak-budak ni punya surat. Lepas tu simpan dalam bilik AJK belakang blackboard (tampal dengan slotype dan plastik untuk elakkan hancus)---Jap wei korang yang aku pernah simpankan korang punya surat cinta tu, hidup lagi tak surat korang ? Lawak betul zaman tu.

Kenapa aku? muka aku muka budak jahat. Pastu tu memang orang cop tak ada pakwe masa tu. Plus aku ni dulu one of AJK aspuri. So warden agak kurang syak tang tu. So nampak tak daya kreativiti yang gila kat situ.Ok tu contoh 1, lagi satu contoh, tahu tak cokelat orang hostel macam mana ? Kalau kami tak boleh outing contohnya kena denda atau ada aktiviti. Kami ambil milo (minta abang kantin-seludup). Tabur atas kertas atau buku sekolah yang bersih, renjis air. Lepas tu lapik pakai kertas dan gosok pada suhu tertentu. Siap!


Picky
Oleh kerana dikelilingi bermacam-macam orang contohnya kaki gaduh,kaki tikam belakang, budak nerd, budak otai, kaki buli, miss universive, budak baik sangat...*panjang list dia* mereka-mereka inilah bersama-sama kami dibawah satu bumbung yang sama. Apabila wujud keserasian kami akan hidup berpuak. Dan budak duduk asrama selalunya lebih picky dalam memilih kawan.Dan mereka ni juga tak kisah untuk menghadap kawan atau tidak. Contohnya tak ada kawan nak kawan dengan aku ? ada aku kisah? bukan korang yang bayar makan dan minum aku.

Tapi untuk sesetengah orang yang tidak biasa duduk asrama, selalunya akan lebih sensitif dalam tang ni.


Boleh Hidup tanpa TV
Orang duduk asrama ni boleh survive tak payah tengok TV as long ada radio.  Paling commanlah kena ada buku cerita. Tapi kalau kami dah jumpa TV memang mata melekat tak tutup -tutup. Budak yang tak duduk asrama, kalau tak ada TV bontot dah panas dah. Jangankan TV. Astro tak ada dah macam patah kaki.


Tukar Baju dalam bilik air

orang tertentuk je terlatih untuk survive tukar baju dalam bilik air. Contohnya budak asrama. Kalau budak bukan sekolah asrama mesti tak biasa. Keluar-keluar baju basah. Kami ada skill-skill nak gantung baju tu. Dan teknik tertentu nak pakai baju macam mana. Kasilah bilik air kecil macam mana pun. Mungkin boleh survive terutamanya kalau bilik air tu beratur baris panjang dengan orang



Banyak sebenarnya skill dan teknik survivor budak asrama. Tapi inilah yang paling common. This article only for entertainment. Pokok pangkal asrama ke tak asrama ke, didikan daripada rumah sejak awal itulah yang penting dalam pembentukan sesorang.

Monday, 27 October 2014

Adventure room | Container Hotel KL , Kuala Lumpur

I feel like Gandalf (Lords of The rings) , when I enter to adventure room ( one of theme room at Container Hotel). Located at side of Triangle KL. we seems don't notice this kind of hotel exist in KL. I booked from Agoda which is the price for Adventure room more cheaper. Below than RM100 for one night.


The ideas came, evertime I dine at Levain which 1 block from here. I'm eager to know how feel it is ? From outside it is look like super cool construction . Furthermore , Container hotel has been list one of unique hotel in Malaysia. 




My room -adventure room is inside cable. Perfect enough for two and much more bigger for one. Instead adventure, they do have different theme which is the room will be inside container. They have dorm and conservative room.







conservative room have toilet inside, base on green technology. They don't have a TV inside room. But they do have air-cond. To watch TV you can go to their bar or lobby which is beside their front liner.










Occay, back to my room -adventure. It can consider as capsule container. What can I said....the room is awesome. Siapa yang nak cari ketenangan especially your own sweet escape. This place is superb with eco-friendly nature. Bilik dia sangat senang untuk sejuk bila kita pasang air cond. Lebih menakjubkan walaupun terletak di Triangle KL area, udara nyaman dan segara terasa bila kita bangun pagi-pagi.

One thing about this room, susah nak solat. You need to perform you prayer dekat atas katil. And bilik air pun tak attach, dekat luar. I don't have any problem because I used to stay at hostel before this. Kira tinggal dekat asrama tu macam skills lah. Bilik adventure! Memang adventure yang best. Worth exprience.



























If you plan to drop by, please go ahead cause they have chat time cafe in there. Tak ada hal nak lepak dekat situ untuk cuci mata.


-----------------------------------------------------------------------------
Drop here : Container Hotel,Lot 1 , Jalan Delima kuala lumpur
|landmark same row with kafe levain and behind Kafe Renoma
----------------------------------------------------------------------------






Saturday, 25 October 2014

kL view Night @ Revolving Restaurant , Federal Hotel

Siapa yang tak tahu Federal Hotel. Antara hotel yang terlama di KL. Itu pun meletup satu ketika pasal kes altantunya. Kan? Dekat sini instead of Menara KL Restaurant yang terkenal restaurant pusing-pusing. Sebenarnya Fedaral hotel pun ada Revolving Restaurant

Asalnya Revolving atau pun pusing-pusing pioneer dekat Malaysia adalah Revolving Restaurant Federal Hotel. Siapa nak tengok view atau pemandangan KL - salah satu tempat dia adalah di sini










Sebenarnya dah datang tempat ni dua tahun lepas. Tahu tak kalau kita datang in group of 4 min. untuk celebrate birthday. Akan dapat complimentary kek. Siapa nak merancang celebrate boleh datang sini.

Basically , ini tempat ni privacy sikit. Jadi sesuai untuk dating atau chill daripada kesibukan orang ramai. Sebab kadang-kadang ada satu tahap tu kita rimas kalau orang ramai sangat. Tapi tempat ni kebiasaan penuh hanyalah time valetine day. 

Range price dekat Revolving Restaurant antara RM6 hinggalah ke RM50 ,  tawaran food taklah beberapa banyak. Memang food untuk chill berdua. Dan portion makanan dia pun boleh berkongsi dua orang. Can consider big portion.

Lawak yang saya kemuka kepada banquet saya malam tu...can I have best seat view? Kami gelak beramai-ramai. Ahahahaha it is 360 degree. Dont worry tempat dia semua boleh nampak KL just that you need to seat beside window kalau nak ala-ala romantik.

Tempat dia memang tempat romatik, sebab malap-malap ala-ala candle light dinner. Tetapi dalam tu bukanlah lilin. Dia letak mentol , mungkin untuk langkah berjaga-jaga. Kami start order soup mushroom...katanya dekat situ wild mushroom ahahah dahsyat nama dia, datang sekali dengan grill garlic bread. Harga dia dalam RM20 . Boleh kongsi dua orang. You can request extra bun with butter, sebab soup ni sedap dicicah dengan roti.





We request chicken chop, actual size asal dulu adalah seekor ayam. But now size dia dah half. But still big for two person. Range harga chicken chop around RM39+, see I told you it is affordable kalau kita nak somethin special.

For side dish kitaorang order dua which mashed potato , around RM6

Sauteed mushroom is always my fav! Wich is  around RM6

So come and have you exprience to dine at here! The moment is priceless













Thursday, 23 October 2014

DIY Hijab pin Casing For Traveling


Hello and Assalam !


I need to admit this my first time holiday journey  with hijab. Feeling is quite nervous with extra excitement in my heart. But yet I still not buy my hijab swiming suit. Nevermind...is occay. My next destination more to jalan-jalan cari makan and I'm thinking to explore a cave.

Mestilah dalam Malaysia, semenanjung pun tak habis explore. Just packing my bag just and suddenly I remember my hijab, it is not in my bag yet. Ya allah , ye lah dah terbiasa kepala "bogel" . Be strong, be strong Konah. Sometimes I need to admit there are lots temptations to make us to take off our hijab especially newbies like me. (Actually I'm not totally newbies....I will tell my hijab story when I'm totally ready...not now....not now my dearest friends)


Back to story, after pack my hijab together , then I remember my hijab pin! Ini pin hijab kalau tak ada. Matilah! Remember to my friend tone voice Kak yani! Matilah matilah! The whole things will be ruins. I'm afraid if I bring together  inside my bag no 1 it will missing. Benda tu sangatlah halus. Jarum peniti kan. And then no.2 tercucuk kat mana, salah tempat rosak barang. So this is my ideas for DIY hijab pin for traveling.  ( Tak adalah  diy sangat)

Take your old box  jewellery  example like this. You may be put together with your others accesories that you want to bring








Then cutting sponge like this (sponge is optional :you can take from sponge diswasher...please use the new ladies!  Karang bau ikan, ayam , belacan semua keluar or you may use your old sponge bath yang rasa nak ganti baru).You may use another material if you want. I prefer sponge because you can press it to smaller size







Then put your hijab pin (hijab pin is like my babies right now!.....i love statement pin , it look trendy when you pin at your hijab, feeling like wearing ear rings )









Picit dan letakan dalam kotak aksesori tadi!




Done! Boleh masuk dalam beg! 

Tuesday, 21 October 2014

Accessories Oversea Brand For Sale!

Hello ladies!

 Kita tak dapat pisahkan antara aksesori betul tak ?I buy charm bracelet (oversea brand) from my cousin with cheaper price. Perasan tak kenapa barang oversea yang jual dekat boutique agak boleh tahan harga dia menyebabkan kita berkira-kira untuk beli? Mungkin dah termasuk dengan harga kos, sewa butik atau pun kos perjalanan . Haaa itu pun belum termasuk dengan duty lagi.

Saya memang peminat aksesori, terutamanya charm bracelet. Saya rasa charm bracelet catchy. Sebab kalau pakai charm bracelet dah cukup . Tak payah nak extra aksesori.
                               




                                 
Charm bracelet saya adalah daripada UK, plated with white gold. Kalau dah plated tu penjagaan memanglah cerewet.But yet still cantik dan mahal. Thanks to Kak amy! so memandangkan harga aksesori from Europe memang mahal. Akhirnya dapat beli barang from oversea dengan harga yang berpatutan.



Oleh kerana minat kepada aksesori saya pun tolong my cousin , untuk jual pada harga yang berpatutan! Barang-barang adalah brand oversea dan original. Nak beli aksesori murah dan original lagi kualiti . Jom!  :



                           
This is ladies watch from pierre cardin set. RM230 (cheap right? and yes it is original)yup helping my cousin  and cari sikit duit for myself. Murah kan? Kalau tak harga kat luar almost mencecah RM400 ke atas. However this set already SOLD.


Don't worry if you looking for ladies watch set still ada, sesuai untuk idea set hantaran kahwin, tunang or present gift. However lil bit different from harga di atas, which is this set dijual RM300 from my side. Kalau tengok dekat butik jam set macam ni quite expensive almost RM500. If you interested you can pm me at 0133229086 Nak tengok dulu pun boleh , you need to book your time slot . While stock offer, sebab set ni 1 pc.

                     

                     







ok while another set watch yang saya jual adalah adalah brand Oxygen watch . This brand is actual French brand ( you may click link here). We called it dual watch. Sebab dia ada 2 jam masa.  This is unique pattern come with extra 1 strap.  So kepada peminat collection jam, harga dijual pada harga RM230. If you interested you can pm me at 0133229086 Nak tengok dulu pun boleh ( While stock last, 1 pcs left)

                     






Pearl/ mutiara adalah antara satu pelaburan dalam akesori ladies!. Kerana Pearl boleh tahan sampai bila-bila ibarat permata. Yang ada dalam Aksesori Oversea yang jual adalah silver ring Mother pearl. Ada Pattern Flower dan Wave. Ada beza antara Pearl dan mother pearl. Pearl terbentuk daripada benda asing pada tiram manakal Mother pearl terbentuk daripada lapisan kulit mutiara. Mother pearl warna dia berwarna-warni berbanding daripada Pearl

Kalau dekat UK, harga silver ring mother pearl ini adalah sekitar 119 pound. Which is kalau convert duit Malaysia akan jadi dalam RM600.

Tapi koleksi silver ring Mother Pearl berharga ini saya jual cuma RM100. Saya mengalakkan siapa yang berminat, terlebih dahulu boleh melihatnya untuk memastikan keasliaan dia.Kalau nak macam biasalah call nombor saya 0133229086, book your time slot.



 




Lastly , Folli Follie Lucky Charm Bracelet. Yup....original brand new one ladies! From oversea!!!
Kalau jalan dekat bukit bintang mesti ternganga tengok harga dia. Which is paling murah pun mencecah RM500

Untuk Lucky charm Bracelet ni saya jual cuma pada harga RM200. Kalau pick up dekat bandar permaisuri RM150.  It is original Folli Follie dimana material adalah silver. 1 pcs left only!








So girls, if you interested to know more what accessories that I have. You may visit my IG : @macikzkonah. Still not upload yet. My accessories from oversea this why the price more cheaper than Malaysia Price.

If you pick up at my area , I can consider the price. However if you want to have personal touch to find out this material original or not ? Yup I do understand ladies! tak ada masalah you can always pm me first at 0133229086 base on time slot free.